walk on wings, tread in air: Jangan mintak-mintak tips kat aku, karang Dr Azizan takleh cari makan. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Jangan mintak-mintak tips kat aku, karang Dr Azizan takleh cari makan.
2016-11-27

Previous entry aku ramai yang email say Thank You. Terima kasih kepada yang bagi email.
Cuma aku tak berapa sure apesal ramai say Thank You. Hahahah.
Aku pressume sebab ada wake up call kot dalam entry tu.
Nevermind. Anyways, thanks sebab baca blog aku.

Ada yang tanya further tips.

Kau jangan mintak-mintak tips kat aku, karang Dr Azizan takleh cari makan aku caras kerja dia ni. Kah Kah Kah.
Lagipun, tips-tips kejayaan ni sebenarnya elok pi mintak kat Neelofa ke, Rozita Che Wan ke, tak pun Robin Sharma ke....itu lagi gempak punya berjaya.

Sebut pasal Che Ta, aku pernah join seminar kebetulan duduk sebelah stokist Che Ta.
Budak tu cakap dia cuma jual krim apa ntah, tapi salah satu produk Che Ta lah.
Dia kata Che Ta ada banyak produk tapi dia jadi stokist untuk satu jenis je, dia taknak ambik produk lain.
Aku tanya berapa harga produk tu. RM39 kalau tak salah.
Harga stokist beli RM20. Tapi kena beli 1000 botol terus.
Aku tanya dia, boleh habis tak?
Dia cakap saingan sesama agen ramai. Tapi dia buat dek je. Dia malas nak pikir hal agen lain. Dia buat keje dia je. Alhamdulillah dia kata setiap 2 bulan setengah dia masih boleh replenish stok. Maknanya setiap hari average dia jual 13 botol.

Ingat tak dalam previous entry aku ada bagitau "Kerja kita cuma mintak je, bagi atau tak bagi itu kerja Tuhan"?

Ok, konsep bisnes sebenarnya sama je macam tu.
Buktinya ada.
Budak yang jadi agen Che Ta tu salah satu buktinya.
Dia adalah agen.
Pesaing dia adalah sesama agen Che Ta sendiri.
Kalau nak ikut hukum manusia, gila ke nak habiskan 1000 botol dalam masa 2 bulan setengah dalam keadaan agen lain pun ramai jual produk yang sama?
Itu baru saingan sesama agen. Belum lagi campur pesaing dari brand lain.

Tapi, berbalik pada statement aku tadi - "Kerja kita cuma mintak je, bagi atau tak bagi itu kerja Tuhan".

Ada persamaan statement tu dalam bisnes.

Sebagai agen/usahawan, kerja kita adalah fokus pada matlamat kita iaitu achieve monthly sales target. Tapi malangnya ramai agen (especially) fokus pada "Apesal agen tu jual lagi murah?" "Apesal dia bagi gift?"

Ini aku share pengalaman aku jadi agen Ephyra dulu (sekarang pun jual lagi tapi dulu lagi aktif).
Masa aku jadi agen Ephyra, bukan aku sorang je agen dia. Ramai gila kot.
Tapi aku buat macam stokis Che Ta tu - buat dek ngan agen lain.
Buat dek tu bukanlah buat menyombong. Cuma aku takde menyekodeng apa yang dorang buat.
Apa yang aku buat, aku bekerja macamkan Ephyra tu produk aku sendiri.
Aku tak pernah ambik tau siapa jual lagi murah.
Kadang-kadang aku tak pernah tau pun rupanya HQ tengah buat harga promosi.

Luckily, customer yang beli dengan aku increasing.
Dari situ aku belajar yang orang beli dengan kita bukan semata-mata harga. Mind you, harga Ephyta kolagen RM197 ya, bukan RM30 tau. Kalau nak kata produk murah lebih senang laku - BELUM TENTU LAGI.
Harga hanyalah nilai yang ditetapkan untuk sesuatu produk.
Tapi untuk buatkan customer beli dengan kita, kita kena tetapkan nilai diri supaya customer keep coming back.

Kalau ada sesiapa yang bergelar re-seller/agen/stokis kata dorang tak boleh jual produk disebabkan saingan sesama sendiri - NONSENSE!
Sebab aku pernah jadi agen produk orang.
Dan aku juga pernah jadi agen produk Biotech (yang obviously crowd tak seramai produk pengguna).
Dua-duanya bukan aku jadi sole agent pun. Ramai lagi agen lain yang sama-sama jual brand yang sama. Tapi alhamdulillah, aku masih boleh jual.

Maybe ada yang akan kata, "Kak Di blogger, ramai kenal, jual apa pun orang beli".

Actually statement tu very very wrong.
Sebab dalam blog aku, aku ada promote brand lain jugak.
Tapi kenapa barang lain tak se-boom masa aku jual Ephyra?
Sedangkan masa aku promote Ephyra, Ephyra belum dikenali.

Bezanya adalah, Ephyra aku promote dengan konsisten.
Produk lain aku promote sekali dua, pastu aku senyap.

Keyword kat sini adalah KONSISTENSI dan SELF-DISCIPLINE.
How you do anything, is how you do everything.
Buat kerja consistently sampai kita jadi pakar.
Apa saja yang kita buat dengan konsisten, matlamat akan tercapai.
Tapi kalau kita konsisten halakan fokus kita pada apa orang lain buat, payahlah sikit nak capai matlamat.

Aku ada lagi satu cerita nak bagitau.
Kalau boleh ambil cerita ni sebagai tips, insyallah takde sebab untuk kita tak dapat capai apa yang kita nak.
Masih cerita tentang pengalaman diri sendiri.
Aku nak bagitau rahsia aku berjaya win sole-distributor Malaysia untuk salah satu produk Biotech.

Aku win that distributorship tahun 2008.
Masa tu baru sebulan dua aku tubuhkan company. Dalam keadaan opis hanya ada pada nama, buat kerja from home. Tapi aku berurusan dengan customer as if company aku tu benar-benar exist sebab kat namecard, kat quotation, kat invoice lengkap dengan nombor phone, fax and email ofis.
Setiap kali customer call tak pernah dorang di-pass ke orang lain.
Sebab memang aku je yang kerja kat opis ni. Hahahaha.
Tapi dorang semua ingat company aku ada berpuluh orang kerja.
Sebab everytime customer mintak diskaun aku akan cakap "Nanti saya discuss dengan bos", kalau tak pun "Saya gunakan komisyen sales saya untuk bagi Dr diskaun".
'Besar' kan company aku sampai boleh bagi komisyen sales? Hahahaha.

Ok berbalik pada distributorship tadi, masa aku apply, aku tau potensi aku nak kalah tu tinggi sebab aku company baru. Website pun takde. Yang apply of course ramai.
Tapi aku taknak kalah. Aku gunakan apa yang aku ada je untuk tunjukkan yang aku calon paling layak untuk dapat sole distributorship tu.

Apa yang aku buat, aku email email email email dan terus email product owner untuk bagitau aku berminat nak jadi distributor.
Dalam setiap email aku pada dia, aku impresskan dia.
Aku tunjukkan list target customer aku.
Aku tunjukkan marketing plan aku.
Aku tunjukkan plan aku nak buat workshop mempromosikan the brand ke seluruh Malaysia.
Yang paling gila sekali, aku siap buat schedule untuk the owner tu datang dari Cape Town ke Malaysia bagi talk tentang product kat beberapa universiti.
Padahal aku tibai je schedule tu.
Customer pun aku tak kenal lagi.
Tapi, takpe, Tu belakang cerita, janji aku nak win sole agent dulu.

Aku win the distributorship sebab owner tu kata dia impress dengan marketing plan aku and workshop yang aku dah rangka untuk dia.
Aku tunjuk kat dia as if aku dah benar-benar ready nak promote brand dia. Aku dah ada plan tempoh setahun untuk dia.
Padahal opis pun takde.

Masa aku berjaya jadi sole-agent tu, dia kata "We will come to KL and Singapore to meet both u and Eawin (sole Singapore)".
Menggelabah aku.
Lepas tu aku cakap, "No worries, I'll see you in Singapore. I would like to discuss ideas with Eawin".
Lagi la dia impress sebab aku tunjuk kesungguhan untuk jumpa dia kat sana pulak. Hahaha.
Padahal aku gelabah tak tau nak letak dia kat mana nanti. Phewwww selamatttttttt.

So lepas tu macamana aku promote produk dia?

Kan tadi aku kata aku dah bentangkan plan segala kan?
Jadi, bila aku dah memandai-mandai reka plan, nak taknak aku kena buat.
Itu yang aku cakap tentang matlamat tadi. Plan yang aku buat tu adalah matlamat.
Bila kita ada matlamat, kita ada drive untuk buat.
Tapi bila kita buat sesuatu takde matlamat, kita akan senang distract fokus kita.
Maksudnya, kalau kita jual tempe sekalipun, kena letak matlamat.

Ada orang (especially yang jadi re-seller), takde matlamat yang spesifik.
Matlamat dia cuma nak cari duit lebih.
Maybe tak faham tentang macamana nak set matlamat.
Takpe aku ajar.

'Cari duit lebih' bukanlah satu matlamat.
Setakat nak duit lebih, dapat lapan ringgit lebih pun namanya duit lebih.

Tapi 'Cari untung sampai RM1000 sebulan' - ini baru namanya matlamat.

Matlamat adalah satu benda yang spesifik.
Bila matlamat kita spesifik, kita akan cuba kejar.
Bila kita cuba kejar, secara otomatik kita ketepikan soal persaingan dan harga tapi terus fokus pada target. Kita akan terdorong untuk buat sampai jadi.
Sebab tu aku suka tulis apa yang aku nak. Supaya aku nampak. Dan tulis mesti spesifik.

Ada beza bila kita set matlamat 'Aku nak beli kereta untuk keselesaan keluarga' dengan 'Aku nak beli Velfire warna putih model tahun 2014 with leather seat".

Ade beza.
Tak percaya?
Cubalah.

Nak jadikan tindakan kita suatu yang konsisten, one should have self-discipline.

Ok, aku bagi satu contoh mudah.
Kalau kita letakkan tikus dalam satu maze, dan kita letakkan cheese kat salah satu ceruk maze tadi, dalam 3 hari yang pertama tikus tu akan ambil masa untuk cari the cheese (tikus diletakkan dalam maze yang sama dan cheese diletakkan pada ceruk yang sama). Dia akan keluar masuk keluar masuk sampailah dia jumpa cheese tu. Tapi masuk je hari ke-empat, tikus tu dah tau dah kat mana nak cari cheese tadi. Itu membuktikan bila tikus tu dilatih dengan tindakan yang sama hari-hari, lama-kelamaan ia bertukar jadi habit.

Sama macam manusia.
Kalau kita latih diri kita untuk buat perkara yang sama berulang kali secara konsisten, ia akan jadi tabiat (habit).
Contohnya bangun pagi tanpa perlu berfikir kita tau dah bangun pagi kena gosok gigi, kena mandi.
Takde lagi aku jumpa orang yang bangun pagi berfikir-fkir nak gosok gigi ke tak, nak gosok ke tak.
Kalau berfikir nak tido ke nak bangun, nak tido ke nak bangun, ok yang tu pernah. Aku salah sorang. Kah Kah Kah.

Bila tindakan kita didorong oleh habit, kita akan mengurangkan bebanan energy pada otak.
Otak kita dah diprogram untuk takyah fikir panjang. Dia dah tau dah keje dia apa nak buat.
Otak yang tak banyak gunakan tenaga untuk pikir benda yang remeh akan lebih produktif.
Tenaga yang berlebih itu akan membuatkan otak lebih cerdas dan aktif untuk fikirkan perkara yang lebih menguntungkan.

Jadi, latih diri kita untuk disiplin.
It takes 21 days untuk jadikan tindakan menjadi satu tabiat.

21 hari kita latih diri kita untuk duduk diam tunggu customer datang tanpa buat maximum usaha, kita akan kekal dengan habit tu sampai bila-bila. Kita kekal dengan habit suka salahkan orang lain bila kita tak berjaya.

Tapi kalau everyday kita konsisten update customer dengan produk info, luangkan masa untuk baca produk knowledge, latih untuk bercakap depan customer, lama-lama kita akan jadi pakar dalam keadaan kita tak sedar.

Stop merasa susah hati dengan kejayaan orang lain.
Start cari jalan untuk buat diri sama berjaya macam orang lain.

-tips 2 sen-

posted by aveo757 @ 9:00 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER