walk on wings, tread in air: Ho Chi Minh 2016 - Part 2 <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Ho Chi Minh 2016 - Part 2
2016-10-27


Good Morning HCM!
Jumaat pagi, masih belum ramai orang Malaysia kat sana. Tunggulah petang karang, sesak!

Jumaat, kitorang ke Sungai Mekong.
Perjalanan dalam 1 jam setengah.
Tu pun kira laju dah sebab bergerak sendiri.
Kalau join the bus, memang lambat. Sebab katanya, yang bus tu gerak lagi pagi dari kitorang tapi tetap kitorang sampai dulu.

Disebabkan kali ni ke sana angkut budak-budak sekali, jadi En Wan dah prepare siap-siap segala Milo, susu kotak, jajan untuk anak-anak dia. Separuh beg penuh dengan makanan anak-anak dia je.



Food kat sana, kalau halal, dah lama aku sapu licin, sebab boleh tahan banyak gak pilihan.
Elok gak duduk hotel takde halal food ni.
Reti pulak tekak aku pagi-pagi mencekik buah. Kalau tak tu asik nak nasik lemak paru je.

Oh, kat sana aku stop ambil GreenAard.
Tak sanggup aku kena leter dengan En Wan kalau asik nak benti cari jamban.
Kali ni ke sana banyak bergerak, perjalanan pun jauh-jauh.
Toilet awam memang takkan jumpa lah yang ada air melainkan kau masuk hotel.
Jenuh karang nak cari jamban ada air. So better jangan makan GreenAard buat sementara waktu.


Seb baiklah ada banyak roti kat sini.
Kenyang jugak lah mak bapak aku.


Percaya atau tak, bermula dari 3 hari breakfast buah je kat sana, sampai ke hari ni, hari yang ke-7 aku masih tak sentuh nasik lemak lagi. Naik seronok pulak mencekik buah. Tapi sambal paru tetap layannnn. 




Perjalanan ke Sungai Mekong ni keluar dari bandar HCM.
Separuh perjalanan lalu hiway.
Hiway dorang kejap aje, 48km. Tak macam hiway kita. Hiway kita jauh sangat lah cantik.
Hiway dorang biasa-biasa je, cuma selesa lah sikit, jalan lebih besar and boleh tekan minyak lebih sikit.
Hiway dorang 48km = RM12. Mahal okeh.
Ni kalau kerajaan buat kat Malaysia, mampus terbalik hiway tu rakyat kejekan.

Menghala kat sana, banyak sawah pagi, jagung and tebu.
Ekonomi sana memang pertanian jadi tak heranlah kalau kebanyakkan penduduk berkebun.
Masa lalu kat sawah-sawah ni Mak Aji tanya tourist guide tu "Apa benda yang batu-batu kat tengah sawah ni? Kunci air ke? Takkan banyak sangat?"

Rupanya kubur.
Kat sana, kos pengebumian mahal sangat, jadi siapa yang ada tanah sendiri, macam sawah ke, kebun ke, dorang tanam kat tanah sendiri je.

Pastu Mak Aji tanya lagi, "Tak berair ke kubur kalau tanam kat sawah?"

Rupanya kubur dorang ni tak dalam macam kubur Islam.
And satu masa nanti akan dibukak semula untuk tanam tulang kat tempat lain.
Maybe lah kot sebab tu kubur nampak tinggi-tinggi.
Agaknya memang tak masuk dalam tanah, tapi dibuat batu je.


Kitorang singgah kat 'RnR' ni.
Sebab ini lah satu-satunya perhentian yang toiletnya ada air and hose.
Tempat lain, ada tisu je.
Jadi kalau mana-mana group menghala ke Sungai Mekong akan stop kat sini untuk pi toilet.
Kat sini pun aku sembat rembat barang. Mujur berhenti 1 kali je. Kalau 6 kali benti, 6 kali poket aku rabak.


Ni lah coaster kitorang, selesa.
Siap ada nama En Wan lagi kat depan.




Aku ni punyalah takut nak beli barang, beli yang kecik-kecik je. Karang beli banyak-banyak kena sound ngan En Wan pulak. Eh sekali dia yang lebih.
Dia beli buai ni siap dengan besi-besinya sekali. Murah, cuma RM100.
Kat dalam Pasar Ben Thanh, RM180. Memang katanya kedai-kedai kat area luar dari HCM lebih murah sebab bukan tempat tumpuan utama jadi dorang taknak mark up harga tinggi sangat. Pak Aji pun rembat seketul jugak. Tu konfem jadi tempat persenggayutan kalau cucu-cucu balik serentak.



Ni kat jeti Sungai Mekong.
Aku tak sure kalau musim cuti if tempat ni akan jadi lebih sesak. Time aku pergi tu, boleh tahan ramai jugak lah orang. Tak ramai melayu aku jumpa kat sini. Bak kata En Wan, orang melayu ramai datang HCM sebab nak shopping je. Kat sini ramai orang tempatan and mat saleh. Biasalah, mat saleh kan suka tempat-tempat macam ni.

Again, bersyukur sebab ambik pakej private.
Sampai-sampai je, terus naik bot sebab pakai bot persendirian. Naik je, terus jalan.
Kalau tak, kena tunggulah kau dalam bot sampai bot penuh baru jalan. Mana yang ada anak kecik, kesian. Melalak-lalak kepanasan.

Yang pakai topi Saigon tu tourist guide kitorang.



Walaupun pakej private, ko jangan expect dapat bot indah ya. Takde makna.
Bot dia lebih kurang macam bot pi Seberang Takir je.
Cuma bezanya kau takyah bersesak dengan group lain.
Selesa lah berjalan macam ni kan. Nak memekak atas bot pun takde lah rasa bersalah sangat sebab keluarga-keluarga kita je.
Yang penting, bila naik private bot ni, explanation tourist guide tu lebih jelas and efektif.
Hari tu, dia duduk depan aku, jadi puas hati macam-macam benda aku tanya.

Bila dia cerita pasal delta ini, delta itu, delta ini buat tanaman apa, delta itu buat tanaman apa, aku terasa kalaulah masa aku sekolah dulu bapak aku bawak aku pi sini, mesti senang aku paham. Mesti Geografi aku tak fail.



Orang perkampungan seberang sangat suka bila pelancong Malaysia datang katanya.
Sebab dah beberapa tahun ni, setiap kali bulan puasa akan ada beberapa orang Malaysia yang kaya-raya bagi free food sepanjang bulan Ramadhan kat kampung ni.
Sampaikan dorang gelar jambatan ni - The Mekong Penang Bridge.



Port pertama bila sampai ke seberang adelah menikmati fresh honey dengan teh hijau bersama perahan limau nipis dan taburan bee pollen.
Lepas tu setiap orang dibagi makan royal jelly.

Sebenarnya kat sini takde apa yang special pun, sabit dorang nak tunjuk ladang ternak lebah. Tapi kitorang taknak pergi. Karang kena sengat tak pepasal. Jadi disebabkan tak masuk ke ladang, kitorang lepak je la pekena teh madu.

Dorang jual 6 botol madu = RM100.
Tak jual sebotol-sebotol sebab murah sangat.

Kalau nak beli royal jelly, 6 ketul = RM200 + free 1 botol madu,
Aku beli half ni share ngan Mak Aji.
Saje aku nak test kat muka, ok ke tak.
Kalau ok, bolehlah start pikir nak buat formula baru lepas tu. Setakat hari ni, aku belum guna lagi. Mana aku letak bendalah ni pun aku lupa sebab ada seketul lagi bag belum unpack.


Inilah rupa campuran madu + bee pollen.
Masa ni belum ditambah teh dengan limau nipis lagi.
Bee pollen ni bagus untuk kesihatan tapi bukan semua orang boleh ambil, especially yang ada allergy.

Kalau tanya aku apa yang specialnya kat sini - nothing.
Untuk kita Malaysian, takde apa yang special sebab tempat kita pun ada semua benda-benda ni.
Kalau omputih maybe this is something for them.
Bak kata Pak Aji "Kita beli madu tu sebab kita nak tolong".



Lepas pekena madu, kitorang berjalan untuk pegi next stop, iaitu makan fresh fruits sambil dengar lagu-lagu tradisional. Untuk orang Malaysia, view kat kampung ni biasa-biasa je, sebab kampung nenek aku pun ada macam ni setakat atap dari daun nipah, pokok kelapa gading, pokok ciku. Jadi takde apa yang special. Kalau orang Jepun kat belakang nun memang seronok lah masuk kampung ni sebab something yang jarang dorang nampak.


Segar bugar sangat buah-buah ni semua. Mangga tu ya ampun sangat manisnya. Kat sana dorang makan buah cicah kacang tumbuk. Yang anak aku kunyah kacangnya je, buah tak makan.



Tempat ni cuma tempat nak lepak makan buah je.
Persembahan pun amateur, maybe dari kalangan orang-orang kampung tu je.
Masa persembahan tu dia letak bakul untuk derma seikhlas hati.
Mungkin itulah punca pendapatan dia. Bagi je lah berapa-berapa.


video

Ni En Wan rekod 2 penyanyi je. Ada lagi 2 penyanyi kot tak rekod sebab bateri nak habis.
En Wan dok ulang-ulang part lelaki tu nyanyi, dia kata macam Ahmad Maslan.




Lepas dengar nyanyi, patah balik ke port, tapi kali ni ikut jalan lain.
Dia bawak kitorang naik sampan lah pulak.
Sungai ni katanya dah tak digunakan lagi padahal dulu masa zaman perang, penduduk gunakan sungai ni sebagai 'jalan dalam'. Jadi now dorang guna balik sungai ni untuk bawak pelancong.
Merasalah aku naik sampan.

Maybe inilah yang special sikit untuk aku.
Untuk yang tak pernah naik sampan, atau tak pernah merasa merayap dalam semak, ini pengalaman yang best.



Aku cuak je time lalu sini.
Mana tau sekali naik buaya ke, ular jatuh dari pokok ke.
Patut la dorang suruh pakai topi mengkuang tu. Ko ingat nak bagi kau feeling-feeling orang Saigon?
Tu nak cover kepala kau jangan bagi daun nipah hempap atas kepala je.



Takde la jauh sangat perjalanannya tapi sebab cuak, jadi terasa lah jauh.
Senyap sepi si Rayyan duduk dalam ni. 
Tak nampak muka Rayyan dalam gambar ni, nampak topi je.
Yang belakang tu tourist guide.

Dinasihatkan sediakan duit. Sebab nanti tourist guide akan mintak korang hulur-hulur sikit dalam RM5 kat pengayuh sampan tu. Jadiklah. Itu je la agaknya dia nak dapatkan rezeki untuk makan anak-beranak.



Turun dari sampan, dalam perjalanan balik ke jeti, singgah tempat buah gula-gula kelapa.
Boleh nampak lah kat perkampungan ni semuanya serba sederhana lagi. Segalanya masih pakai alatan tradisional. Agaknya dorang pun buat bisnes ni untuk dijual kat pelancong, jadi tak berbaloi nak pakai mesin-mesin. Sedap gak gula-gula kelapa ni.




Balik semula ke tanah besar.
Dalam bot kitorang dibagi minum air kepala. Kopek depan mata tu. Fresh.
Masa on the way balik tu boleh nampak lagi dorang masih lagi gunakan kapal untuk angkut batu and pasir. Patut lah sepanjang jalan aku tak pernah nampak lori pasir ke, lori angkut batu ke, apetah lagi lori balak. Rupanya masih gunakan sungai. 




Pakej ke Sungai Mekong ni datang dengan lunch.
Kat sana Muslim bukan kaum majoriti, apetah lagi bila kita pergi kawasan bukan tumpuan utama macam bandar HCM, memang payah lah nak jumpa Halal Restaurant.
Jadi apa yang dorang buat, disebabkan pakej tour ni wujud, maka dorang pairkan sekali dengan halal lunch. Jadi secara tak lansung, dorang wujudkan satu tempat untuk jamu lunch pada orang yang ambil pakej halal ni.

Bukan restoran, just a shoplot yang dia jadikan dining hall.
Dalam tu dah tersedia beberapa buah meja yang disusun according tu pakej on that day.
Macam hari tu, ada 3 group. Aku and family satu group. Siapa sampai dulu, dia start makan dulu, sebab makanan memang dah terhidang.
Takyah demand nak mintak menu yang takde atas meja like telur dadar ke apa ke, ok? Sebab yang tu bukan restoran. Dia boleh provide teh and kopi tapi bayar asing.
Air yang dah masuk dalam pakej adalah apa yang ada atas meja je.

Not bad.
Nasik putih boleh mintak tambah, takde masalah. Panas-panas lagi.
Ada sup sayur feveret aku, telur masin, ikan bawal goreng garing, ayam masak sos tiram, and buah tembikai.

Tempat solat pun disediakan.
Senang cerita, sekali jalan settle kat situ je.

Wifi?
Ada.



Lepas tu, kita patah balik ke HCM tapi sebelum masuk HCM kita singgah kilang kain, kilang tudung and kilang telekung. Tapi aku tak plan nak tengok kain, jadi kita skip that, and terus ke kilang telekung and tudung je. Actually ini bukan kilang, tapi tempat simpan stok. Kilang dorang kat tempat lain. Selalunya dorang akan letak semua tailor dorang kat kilang tu.

Pak Aji ngan Mak Aji masa sampai depan pintu ni tercengang-cengang "Eh ni kita pegi rumah sape?"

Sebab dorang tak biasa. Aku ngan En Wan dah biasa dah dengan 'kilang' macam ni sebab salah satu tailor aku kat Vietnam. Kat dalam tu penuh dengan telekung design-design baru and tudung Neelofa.
Telekung kat sini kualiti lebih kurang macam kat Pasar Ben Thanh, tapi harga lebih murah. But depends la dengan design. Tapi aku prefer gi kedai telekung feveret aku kat town.

Tudung Neelofa berlambak-lambak.
Itupun dia kata banyak warna dah habis.
But, kualiti tudung Neelofa dia tak secantik kat Jamilah.
Kat kilang ni harga tudung Neelofa RM15/pc tapi fabrik out.
Cantik lagi fabrik shawl brand aku.


Telekung-telekung yang bersusun ni semua range harga RM25-RM30.



Segala tok nenek design Neelofa semua ada dalam ni.
Kau sebut je tajuk apa, semua dia ada. Tapi kualiti sangat jauh beza. Not recommended untuk buat jual-jual nanti customer maki kau balik. Tapi kalau nak pakai sendiri boleh lah.



Balik dari kilang, terus singgah HR HCM.
Biasa lah kan, En Wan tu setiap kali datang sama mesti nak rembat city design.
Termasuklah Mak Aji, tapau untuk anak lelaki dia yang itam tu.



Lepas balik dari HCM terus balik hotel sebab hujan.
Kat sana dah musim hujan. So kalau nak jalan keluar lah awal-awal sikit. Selalunya hujan sampai ke malam. Seb baik hotel aku depan Jamilah, walau hujan tetap aku masuk Jamilah. 

Korang kalau nak pi sana, takyah duduk hotel mahal-mahal kalau memang plan nak bershopping. Payah. Kalau hujan nanti kau menung je dalam hotel.
Duduk je hotel butik kat kawasan Ben Thanh tu, kalau hujan pun masih boleh gagahkan diri berjalan. Kalau kuyup, balik hotel jap salin baju pastu keluar balik.

Malam tu, dalam renyai-remyai, kitorang redah pi makan kat Saigon Green House.



Di sinilah aku dah naik syok gunakan apss yang Rayyan pakai untuk snap gambar aku selama ni.
Nama apps ni SNOW kalau tak salah aku.
Selama ni dia terkekek-kekek gelak bila ambik gambar aku, Rupanya macam-macam bentuk muka aku dia ubah. Sekarang, aku pulak join. Berebut telifon.






Not bad makanan dia.
Hawa-hawa rasa Vietnam tu ada - dorang banyak main dengan lada sulah, lada hitam, nenas, sos tiram - tapi aku ON je. Janji kenyang.

Part 3 esok lah pulak.

posted by aveo757 @ 4:22 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER