walk on wings, tread in air: Jangan takut untuk jadi berbeza <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Jangan takut untuk jadi berbeza
2016-09-28

Semalam ada orang share status tentang isteri dia ditegur oleh seorang makcik kenapa solat tak pakai telekung. Makcik tu pulak pi rekod hamba Allah tu bersolat - agaknya nak tunjuk bukti macamana rupanya hamba Allah ni bersolat tak pakai telekung.

Ok, ada 2 kemungkinan kat sini :

1. Makcik tu beranggapan kalau nak solat mesti pakai telekung. Mungkin makcik ni belum sampai Mekah lagi sebab tu dia tak pernah nampak situasi 'pelik' macam tu.

2. Hamba Allah tu tak pakai pakaian bersolat yang betul. Mungkin menutup aurat tapi masih menampakkan bentuk badan, sebab tu makcik tu tegur.


To be fair to that makcik, ok aku rasa makcik tu adalah sezaman dengan nenek-nenek kita.

Orang sezaman nenek-nenek kita ni dilatarbelakangkan oleh keadaan orang-orang yang belum tersentuh oleh ’hijab’. Yang zaman mudanya siang malam pagi petang berkebaya. Jadi bila nak solat konfemlah kena carik telekung.

Majoriti wanita Islam kat Malaysia dulu belum kenal ’hijab’ atau pakaian syar'i yang diwajibkan dalam Islam. So, everytime nak solat, dorang 'cipta' pakaian baru yang boleh dipakai tanpa perlu tanggalkan pakaian harian. Maka lahirlah TELEKUNG yang disesuaikan dengan syariat - labuh sampai menutup kaki, longgar, tak menonjolkan lekuk badan, hanya nampak muka dan tapak tangan dan berwarna putih yang represent 'kesucian ibadah'.

Kebanyakkan orang (yang tua-tua especially) masih beranggapan kalau nak bersolat mesti kena pakai telekung.

Tapi takpe, kasik dia layan video UAI ke, MAZA ke, Ustaz Kazem ke, settle.

Yang payah nak settle adalah bila kita tak cukup ilmu, tapi kita buat sesuatu yang menampakkan kebodohan kita jelas lagi nyata.

Masa aku kerap outstation ke Penang dulu, ada satu kali tu aku stop solat kat Shell.
Depan aku ada 2 orang dah selesai solat.
Dia rekod orang kat hujung dinding bersolat.
Yang duduk sebelah perekod tu cakap "Syiah kot".

Asal nampak orang solat lain sikit dari kita, kita label dia wahabi lah, syiah lah.
Kalau kita betul takpe.
Kalau kita tak betul?
Pastu kita dengan bijaknya rekod video tu, untuk apa tujuannya aku tak pasti.
Padahal orang yang kat hujung dinding tu buat sujud sahwi.
Tak ke malu jadiknya kalau kita pi viralkan video tu.

Masa aku nak ke Bandung flight awal pagi pun dah terkena sekali.
Dilabel "Group jubah hitam memang pelik-pelik sikit" - hanya kerana aku bersolat tak pakai telekung, berjubah hitam dan berstokin. Solat pulak kat tepi dinding bukan dalam surau.

Bukan aku sengaja nak solat kat luar pun.
Paham je lah kan, surau airport kecik.
Waktu Subuh bukannya lama, jadi semua pun bersempit kat dalam tu nak bersolat.
Kebetulan aku dah pakai pakaian solat-ready, apa salahnya, aku kurangkan sempit tu dengan bersolat kat luar.
Tapi kalau itu dikatakan "pelik", takpe aku tak kisah. Tak kecik ati pun.
Mungkin dia belum biasa tengok. Esok-esok dah biasa nampak takde lah dia rasa pelik lagi.
One day harapnya situasi macam tu dah jadi satu pemandangan biasa kat Malaysia.

Masa mula-mula aku masuk RnR untuk bersolat dalam keadaan aku sorang je yang tak bertelekung, jangankan kata orang yang menengok aku, aku sendiri pun risau.
Risau memikirkan persepsi orang lain.
Persepsi manusia ni pelbagai.
Nanti ada yang kata "Itulah baju dia pakai pi toilet, itu lah baju dia nak pakai bersolat"
"Entah bersih ke tak jubah tu terseret kat pasir pastu nak bawak bersolat".
"Macam lah tak cukup telekung yang nak pakai jubah itu jugak!"

Lama-lama aku dah tak kisah.
Sebab aku rasa sebahagian besar penyebab kenapa kita senang give up dan susah nak istiqomah adalah kerana kita sibuk pikir persepsi orang terhadap kita.

Kena faham yang kita semua tak pernah hidup sorang-sorang.
Dengan siapa kita bersosial, apa yang kita baca, tengok, dan dengar, memiliki pengaruh besar terhadap perasaan dan cara kita berfikir.
Jadi, pandangan dan persepsi negatif tu memang expected. Memang akan ada.
Tinggal lagi kita ni yang kena adjust dengan segala persepsi negatif tu.
Kalau kita yakin apa kita buat betul, wat lek wat pis je sudah.

Kadang-kadang aku terfikir juga, buat benda yang betul is always more difficult berbanding buat benda salah.
Buat perkara yang tak biasa dibuat orang pun sometimes mengundang bad perception di mata orang.
Agaknya sebab itulah kenapa orang yang baik-baik semuanya hebat-hebat belaka.
Sebab dorang berjaya overcome the difficulty.


posted by aveo757 @ 2:00 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER