walk on wings, tread in air: Bring back the kebaya <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Bring back the kebaya
2016-09-26


Last week ada news appear kat newspaper, orang promote BRING BACK THE KEBAYA.
Tak sangka pulak, kebetulan latest collection aku adalah kebaya. Just nice lah kan, ada orang tengah buat promosi pakai kebaya.

Cuma ada something yang aku tak berkenan sikit bila artikel tu sentuh tentang jubah.
Something like kenapa Malays slowly membudayakan pakaian jubah, seolah-olah culture Malaysia ni hilang dan Malaysia dipenuhi dengan budaya Arab. Kenapa sana-sini orang dok pakai and promote jubah. Kenapa dah takde orang pakai kebaya.

Lebih kurang macam tulah persoalannya.

Tak ada isu mengagungkan pakaian Arab pun sebenarnya.
Pakaian itu sendiri berevolusi dan berkembang mengikut perubahan persekitaran, keperluan dan gaya hidup.

Jubah ni pun orang yang ada keperluan je yang pakai.
Yang rasa dia tak perlu, dia tak pakai pun.
Kat kawasan opis aku ni, jarang aku nampak orang pakai jubah.
Balik-balik aku je.
Tu je pun dah bukti menunjukkan bahawa takde sape pun yang membudayakan pemakaian jubah.
Yang tak perlu, memag takkan pakai punya.
Jadi, kalau nak kata Melayu dah start membudayakan pakaian jubah tu rasanya kurang tepat.
Sebab kat sini aku tak nampak orang pakai jubah hari-hari pun. Takde keperluan agaknya untuk dia pakai hari-hari.

Nak suruh orang start berkebaya boleh.
Tapi nak harap orang pakai kebaya hari-hari memang tak lah.
Now fashion dah berkembang.
Kebaya dan kurung bukan lagi satu-satunya pilihan.
Dah ramai opt for pakaian yang lebih ringkas.
Blouse and pants lebih selesa pakai ke mana-mana.
Dan jubah adalah salah satu pakaian yang ringkas, sebab itulah ia jadi pilihan.
Aku takleh imagine aku pi mall dengan berkebaya nyonya kain sendat dengan nak mengejar si Rayyan. Samada aku tertangkup dek kerana kain yang ketat, aku aku buat tiger show dek kerana kain yang tersiat terkangkang.

Tak semua orang selesa nak berkebaya pi ofis kalau kerjanya jenis yang perlu kesana kemari. Jenuh la oii nak bercatwalk dengan kain sendat dalam opis. Kalau untuk ke majlis-majlis tu memang sesuai lah pakai kebaya. Sebab selalunya kalau ke majlis, kita duduk setempat je. Tak renyah nak ke sana kemari.

Lagipun tak semua orang selesa nak tunjuk babat 3 lapis tersentil kat pinggang.
Bukan bermakna kebaya ni orang slim-slim je boleh pakai. Nothing to do with 'kena slim dulu baru boleh pakai kebaya'. Cuma ada certain orang tak selesa bila yang tersentil-sentil tu ditunjukkan and kita kena respect that.

Dulu lain, nenek moyang kita ke mana-mana pun pakai kebaya, salah satu sebabnya adalah waktu tu, fashion belum berkembang kat Tanah Melayu. Keperluan pun takde untuk dorang mengubah corak pemakaian. Faktor kewangan pun satu hal lagi. Mungkin jugak orang dulu-dulu duduk rumah pun pakai kebaya sebab senang nak menetek anak (kot). Kalau pakai baju kurung karang nak kena selak dari bawah. Pakai kebaya senang, selak je dada dan terkeluar tetek. Maybe lah.

Orang Arab pun pakai jubah masa nak keluar rumah je.
Dalam rumah dia tak pakai jubah pun sebab takde keperluan untuk dia berjubah.
Jadi sebenarnya apa pun pakaian yang kita pakai, sebenarnya lebih kepada keperluan kenapa kita pilih pakaian tu. of course dalam bab pakaian selalunya lebih kepada 'kehendak' tapi maksudnya, kita beli sebab kita perlu pakai ke tempat-tempat tertentu.
Contoh, En Wan hanya ada 1 saja baju batik lelaki. Itupun beli 16 tahun lepas sebab wedding code kawan dia perlu berbaju batik. Kalau tak disebabkan keperluan untuk patuhi wedding code tu, konfem dia takkan pernah ada baju kemeja batik.

Tak dinafikan kebaya memang cantik.
Kalau yang badan cantik macam model aku ni, memang bertambah lah cantik kebaya tu nanti.
Tapi aku sendiri tak rasa ada orang nak pakai kebaya hari-hari.
Melainkan kau kejer pramugari MAS.

posted by aveo757 @ 2:55 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER