walk on wings, tread in air: Brangelina <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Brangelina
2016-09-22

Brad Pitt and Angelina Jolie bercerai.
Semalam penuh newsfeed aku dengan macam-macam reaksi.
Baru aku tau dalam list aku ramai #TeamJen.
But I don't care pun. Hahaha.

Terbaca satu artikel tentang berita tu :

The world was shocked when Hollywood's power couple Brad Pitt and Angelina Jolie called it quits. The latter eventually filed a divorce. What we can learn from Brangelina split : 

1. There will never be a perfect relationship. Sometimes, what we see on their social media accounts is way the opposite of the real situation. 

2. Trust your instincts. It has been reported that Angelina has long been feeling that Brad is cheating on her. Then, she was right at the end. 

3. Being strong. Angelina was even the one who filed a divorce. She's so strong that even if it hurts, she has to do it. 

4. Be independent. Even if they will soon be on their separate ways, Angelina can stand because she earns a living. She doesn't depend on her husband. 

5. A cheater will always be a cheater. Brad has long been rumored to have multiple relationships even before he met Angelina. 

6. Some boys will fall out of love once you are no longer as dazzling as before. Remember that Angelina isn't getting any younger. She had cancer scares (her ovaries and Fallopian tube were remove). 

As what they say, life begins at 40. Haven't you noticed that a lot of men cheated on their wife at this age range? And their reason is that their wife can no longer satisfy them.

Kurang jelas?
Takpe, aku tukarkan ke bahasa Jawa.

Dunia terkejut apabila pasangan Hollywood, Brad Pitt dan Angelina Jolie berpisah. Mereka akhirnya memfailkan perceraian. Apa yang kita boleh belajar dari perpisahan Brangelina :

1. Tidak pernah wujud hubungan yang sempurna. Kadang-kadang apa yang kita lihat di media sosial adalah sesuatu yang berbeza dengan kehidupan realiti mereka.

Memang tak ada hubungan yang sempurna pun. Masyarakat je yang selalu menilai perhubungan itu sempurna atau tak. Dan selalunya penilaian samada best ke tak bestnya marriage/perhubungan seseorang tu adalah berdasarkan material. Kalau kejap-kejap pi holiday maknanya bahagia. Kalau everyweek husband and wife pi layan midnight movie maknanya romantik. Kalau husband buat surprise delivery ke ofis for wedding anniversary maknanya kau bertuah dapat lelaki penyayang.

Jangan salahkan orang yang muatnaik gambar-gambar bahagia mereka.
Itu bukan hipokrit.

Pikir lah lojik sikit.
Manusia mana yang nak share gambar dia tengah berselipat memberus longkang sambil mengendong anak kat pinggang?
Manusia mana yang nak post gambar tengah goreng ikan sepat guna kuali kemek dengan dapur berkecah macam nak rak?
Takkan kau expect dia nak post gambar tengah sentap ngan suami.
Tengah bertekak laki bini mana sempat nak ambik phone bergambar.
Ambik phone baling sempatlah.

Dorang post gambar bahagia laki bini gi melancong, gi candle lite dinner, gi shopping, semua tu adalah kerana fitrah manusia memang sukakan sesuatu yang bahagia. Bila sesekali scroll IG sendiri, rasa seronok sebab apa yang kita post tu semuanya yang bahagia-bahagia. Takde la balik-balik muka sendiri je. Kejap senget ke kanan, kejap senget ke kiri, kejap muncung, kejap kembung pipi.


2. Percaya kepada naluri anda. Dikatakan bahawa Angelina telah lama merasakan bahawa Brad menipu beliau. Dan, nalurinya betul.

Pernah dengar quote mat saleh yang berbunyi "A woman can see a blonde hair on her husband coat from ten meters, but she hits the garage door when she parks the car".

Betapa itu menunjukkan yang wanita memang bertindak dengan 80% emosi dan 20% akal. Naluri wanita memang kuat sebab dia banyak bermain dengan emosi. Apa benda yang dia lihat dia akan kaitkan dengan emosi. Sebab tu kalau seorang pompuan tengok pompuan lain senyap sedangkan selalunya dia tak macam tu, dia akan tegur "Ko kenapa beb? Ada problem ke?". Tapi kalau lelaki, harammmmmmmm. Lagi kita senyap lagi dia buat dek. Dari pagi santak ke malam aku senyap baru dia nak tanya "Awak kenapa senyap ni?". Ya ampunnnn, dah naik letih aku buat silent treatment sampai aku dah lupa apa yang aku sentapkan, last-last aku baik dengan sendiri je.


3. Kena kuat. Angelina adalah salah satu contoh betapa dia kuat (melawan emosi) kerana dia berani menfailkan perceraian. Walaupun ianya sesuatu yang menyakitkan, dia berani untuk bertindak.

Nak tau wanita tu kuat ke tak, try la sakitkan hati dia berulang-kali.
Sekali dua, ataupun kadang-kadang sampai 14 kali pun kalau sakit tu lite-lite, wanita masih boleh bertolak ansur sebenarnya. Sebab wanita ni emosi dia berlambak. 80% emosi. Kalau kau buat dia sentap waktu pagi, cuba hantar bunga waktu lunch karang. Takyah banyak, hantar sebatang je. Cair aku cakap kau. Konfem.

Senang je nak pujuk orang pompuan ni. Tapi, berpada-pada. Sampai satu tahap bila wanita tu cukup yakin dia boleh hidup tanpa kau, there you go. Kau takkan terfikir yang dia sebenarnya boleh jadi sekuat dan 'sekejam' tu untuk failkan penceraian. Kes Angelina ni aku percaya dia dah bersabar banyak kali, dan kali ni dia betul-betul tak tahan and that's it. Tapi itu omputih. Kalau orang melayu Islam ni masih ramai lagi yang bersabar walaupun laki buat perangai.


4. Berdikari. Beliau tidak bergantung kepada suaminya. 

Ni sebenarnya sangat sangat sangat penting.
Untuk wanita yeng bekerja, takde masalah, insyallah sebab dia ada duit sendiri.
Tapi untuk wanita yang tak bekerja, kalau suami tak izinkan berkerja, tak apa. Tapi pastikan kita ada simpanan.
Nafkah dah tentu wajib dapat kan? Ok good. So that nafkah simpan!
Sebab bila suami tak izinkan bekerja, secara lojiknya lain-lain perbelanjaan suami tanggung.
Duit yang kat tangan kita tu tolonglah simpan sebab inilah yang terjadi kat ramai wanita yang nasibnya lintang-pukang bila ditinggal suami atau suami meninggal.
At least kalau ada simpanan, boleh la kot nak mulakan bisnes kecil-kecilan.

Sedih bila aku tengok kes-kes suami meninggal, ada ibu yang terpaksa keluar rumah sebab tak dapat bayar sewa, angkut anak-anak tido kat tepi jalan. Allah. Kesian. Memang takdir tak dapat ditolak. Yang kaya sekarang pun belum tau esok lusa masih kaya atau tak. Tapi setidak-tidaknya buat sesuatu, simpan sikit duit. Bukan suruh melabur pun, just adakan simpanan untuk masa-masa terdesak. Paling tak pun bila terdesak, sementara nak tunggu bantuan lain sampai, kita masih boleh 'bernafas'.

Inilah juga yang selalu aku cakap kat diri sendiri.
Sayang macamana pun aku kat suami, apa yang aku boleh pegang, aku akan pegang.
Akaun bank takde share-share.
Nak share duit pi jenjalan, boleh. Tapi nak share akaun, no way.
Sementara tengah sayang memang semua pun nak bagi.
Tapi jangan sampai esok lusa bila dah takde apa-apa baru kita mengungkit segala apa yang kita bagi.
Sebab apa nak mengungkit?
Sebab masa tu kita tak ada apa-apa.
Dah terlambat sangat kalau nak mengungkit pun.


5. Kalau dah biasa menipu, akan sentiasa menjadi penipu. Brad telah lama dikhabarkan mempunyai pelbagai hubungan walaupun sebelum dia bertemu dengan Angelina lagi.

Yang ni aku payah nak komen.
Sebab kena melihat dari 2 sudut.
Sudut lelaki dan perempuan.
Macam En Wan cakap kat aku, orang perempuan selalu label lelaki sebagai penipu bila ada hubungan dengan orang lain. Tapi kalau lelaki bagitau terang-terang kita boleh terima ke?
Hmm...ada betulnya.
Tak bagitau salah, kang dibagitau tak pasal-pasal ada benda yang dikeratnya.
Apa-apa pun kena tau punca kenapa penipuan tu berlaku.
Adekah sebab lelaki itu memang womaniser atau ada perkara lain yang buatkan lelaki beralih arah?


6. Sesetengah lelaki akan jatuh cinta sekali (dengan orang lain) bila anda tidak lagi menarik seperti dulu. Dalam kes Angelina ini perlu diingat bahawa Angelina bukannya semakin muda. Dia juga ada kanser (ovari dan tiub fallopio dah dibuang). 

See?
Dalam banyak keadaan memang inilah puncanya. Sebab wanita itu tak lagi menarik di pandangan mata.
Benda ni memang menuntut kefahaman pihak suami. Kita sama-sama tua, bukan aku sorang je yang tua tapi kau tak. Cuma bezanya aku tak gamak nak bagitau yang kau pun dah tak hensem lagi.

Susah kalau nak cakap perkara yang libatkan hati dan perasaan ni.
Sebab kita hanya nampak apa yang kita nak nampak.
Dan kita percaya apa yang kita nak dengar.
Hakikatnya hal rumahtangga orang, hanya dorang yang tau.
Yang kita ni jangan emo lebih.

Tak dinafikan ada lelaki yang setia dengan seorang isteri.
Ramai yang seronok bila dengar cerita laki si anu tu setia orangnya.
Tapi menjadi setia belum tentu bahagia kalau takde tanggungjawab.
Dia setia ngan isteri sebab nak kedarah duit isteri. Mau tak setia? Konfem setia. Kah Kah Kah.

Ramai lelaki yang setia dengan sorang isteri hingga ke akhir hayat. Setia dan bertanggungawab.
Ramai.
Cuma cerita yang baik-baik ni jarang orang nak share sebab bila share nanti dikata riak, macam kau sorang je ada laki. Tapi kalau cerita tentang cerai-berai, laki kawen lain, laki ada skandal, kemain cepat dia share.


Entah sape la yang kata, tapi kata-kata "hidup bermula pada umur 40 (bagi lelaki)" sangat popular.
Ramai lelaki kalau nak buat hal pun dalam tara-tara umur ni lah.
Sebab waktu ni orang perempuan badan pun dah naik, tenaga dah kurang, kulit muka dah tak secantik dulu, dan selalunya umur macam ni, orang perempuan dah mula datang kesedaran.
Aurat dah mula tutup.
Tudung dah mula labuh.
Baju dah mula longgar.
Mekap pun dah tak berapa nak pakai.
Kesedaran dah timbul.
Bila penampilan pun tak semenarik dulu, ada saja lah yang menjadikannya alasan untuk pasang lagi satu.

Bak kata En Wan "Orang lelaki ni kata je dia tak kisah kalau bini dia gemuk. Sebab dia malas nak layan bini dia punya merajuk kalau dia cakap yang betul. Masalahnya, bini ni tak paham. Bila suami tak kisah, dia takde usaha nak kuruskan badan. Tapi bila kita komplen dia marah. Dah tu nak macamana?".

Jadi kesimpulannya, takde maknanya lelaki tak suka tengok pompuan cantik walau dah berkahwin.
Tengok tetap tengok.
So ladies, tak kisah lah ko nak bertutup litup pakai cadar size King pun bila keluar rumah, tak kisah. Yang penting depan suami kau pakai lah sesingkat yang mungkin, sama macamana kau pakai masa mengorat dia dulu.
Kalau dia tetap nak kawen lain, itu lain cerita.
Yang penting kita dah do our part.



posted by aveo757 @ 11:38 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER