walk on wings, tread in air: "Uqasha tidak lagi berhijab" - memang bukan masalah negara. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

"Uqasha tidak lagi berhijab" - memang bukan masalah negara.
2016-08-29

Aku nampak ada orang share artikel dari Berita Harian - "Uqasha tidak lagi berhijab".

Aku tak tau Uqasha ni pelakon atau tak. Seingat aku, tak pernah tengok dia berlakon. Kalau yang lagi sorang tu aku selalu tengok. Tapi tak kisahlah, itu bukan pointnya. Yang aku terkilan bila dia kata "Bila saya ada kontroversi, orang akan kaitkan dengan tudung yang saya pakai".

Aku pelik sesangatnya dengan orang kat Malaysia ni.
Kebanyakkannya melayu.
Aku tak tau apa masalah dorang.

Bila orang tu tak bertudung, ko kutuk rambut dia. Keluar habis segala dosa neraka lapisan ketujuh.
Bila orang tu dah bertudung ko masih kutuk dia.
Bila buat salah, mesti orang babitkan dengan tudung.

"Baik takyah pakai tudung kalau macam tu punya perangai!"

Everytime ada masalah akhlak, mesti akan dikaitkan dengan tudung.
Dah macam jadi masalah pulak bila bertudung ni.
Tak pakai dah tentu salah. Bila pakai pun masih gak ada salah pada mata orang.

Cubalah bersabar.
Perubahan tu ambil masa.
Nak berubah dari tak bertudung kepada bertudung pun bukan satu perkara yang senang nak dibuat, especially untuk orang yang bergelar artis, yang hidupnya terdedah pada dunia glamour.
Berat dorang nak buat.
Bila dorang dah mula bertudung tu, tak payah nak kaitkan akhlak dorang dengan pakaian pulak.
Biarkan dorang bertatih, pelan-pelan. Mudah-mudahan ada penambahbaikkan. Asalkan jangan berpatah balik.

Kalaulah bertudung tu mesti dikaitkan dengan akhlak, maka sepatutnya kita dah jauh lebih baik sekarang.
Tanya diri sendiri.
Kita ni yang katanya bertudung lebih lama dari dia, apa perubahan yang kita dah perbaiki sepanjang bertudung?
Stokin dah mula pakai?
Dah mula pakai baju longgar dan labuh?
Tudung dah cukup labuh?
Solat dah start di awal waktu atau masih penghujung waktu?
Dah biasa dengan Dhuha atau tak?
Hari-hari mengaji atau tak?

Kalau kita yang dah lama bertutup litup ni pun payah nak berstokin, payah nak ubah kebiasaan bersolat hujung waktu kepada bersolat di awal waktu, dari mula bertudung sampai sekarang pun masih lagi pegang Quran time bulan puasa je, masih lagi berat nak bangun solat malam, maka rentikanlah judge orang lain.
Kita yang lebih lama bertudung ni pun masih iman turun naik, apetah lagi yang baru nak blaja-blaja pakai tudung. So please be fair to them.

Now, tak pasal-pasal, dah ada sorang Hamba Allah give up tudung.
Sebab apa?
Sebab takde support dari orang sekeliling.
Orang tu involve dalam bidang glamour, dunia dia memerlukan dia tampil glamour. Dugaanya jauh lebih hebat dari kita yang duduk kat opis sepanjang hari. Jihad dia lebih besar. Kenapa kita mesti nak pertikaikan tudung dia senteng, tudung dia transparent, pakai tudung tapi ber-leggings, perangai macam bosia tapi ada hati nak bertudung, etc.

Hijab dan akhlak adalah 2 benda berbeza.

Berhijab adalah perintah Allah, wajib untuk wanita yang telah baligh tanpa memandang akhlaknya baik atau buruk, sedangkan akhlak adalah pekerti yang bergantung pada peribadi masing-masing. Kalau seorang wanita berhijab melakukan dosa, itu bukan salah hijabnya tapi akhlaknya. Yang berhijab belum tentu berakhlak mulia, tapi yang berakhlak mulia pasti berhijab.

Bukan maksudnya bila kau bertudung lantak kau lah nak buat apa pun, janji ko pakai tudung. No, bukan macam tu.
Maksudnya di sini, bila seorang perempuan tu bertudung tapi masih lagi akhlaknya belum baik, itu menunjukkan perempuan tu sekadar 'tahu' tapi belum 'memahami',
Dia dah capai first level, iaitu tahu kenapa perlu pakai tudung.
Tapi dia belum sampai ke level memahami kewajipan bila dah bertudung.

Lagi satu bila ada orang perlekeh ibu-ibu yang tak bertudung, yang menghantar anak ke sekolah agama.

Bukan sikit orang yang kutuk ibu-ibu ni.
Ramai.
Kononnya, ada hati nak anak pandai agama tapi mak sendiri tak tunjuk contoh yang baik (menutup aurat).

Look, ibu-ibu ini tahu apa yang baik dan apa yang buruk untuk anak-anaknya (atau untuk orang lain).
Dia tak buat bukan kerana dia taknak buat, tapi dia belum ada kekuatan untuk buat. Tapi dia tau perkara tu semuanya baik.
Disebabkan dia tau itu benda baik, jadi dia support anak dia untuk ke sekolah agama, dia support orang lain buat kebaikkan.

Aku ada sorang kawan lelaki yang dulunya tak suka puasa.
Ada satu hari tu, dia makan depan kitorang.
Another fren aku nak makan jugak pastu dia marah.
"Wei! Kau niat puasa kan? So puasa je la. Aku lain, aku memang niat taknak puasa sebulan".

Well, nampak macam permainankan hukum.
Tapi kat situ ada kebaikan yang tersirat yang orang tak nampak.

Dia tau puasa itu wajib, tapi dia belum mampu nak buat.
But dia tak ajak orang lain ikut kerja jahat dia.
Orang macam ni selalunya lebih mudah dapat hidayah.
Now, this kawan aku paling hebat jihad dia join program-program keagamaan dan dakwah.
Aku yang beria puasa ni pun rupanya belum sampai kekuatan nak join dakwah ke sana sini macam dia.

Kesimpulannya kat sini, kita semua ada keperluan untuk memandang manusia dengan kasih-sayang especially pada mereka yang berjinak-jinak dengan hijrah.
Cara kita berfikir menentukan cara kita berdakwah.

Ramai yang guna pendekatan menghina pelaku dosa sedangkan yang perlu dikutuk adalah dosa itu, bukan pelakunya.
Apetah lagi mengutuk pakaian pelaku dosa itu dan kaitkannya dengan dosa yang dia buat.
Sebab itulah ramai yang mula berhijrah akhirnya give up dah patah balik ke kelompok asal. Sebab tak tahan dengan macam-macam judgment manusia.
Dan mereka patah balik ke kelompok asal bukan kerana rasa proud tapi sebab mereka dah letih.
Letih nak melawan nafsu dan keinginan untuk kembali ke asal dah satu hal, ditambah lagi dengan letih melayan macam-macam provokasi masyarakat satu hal lagi.
Maka, jalan paling mudah adalah kembali ke kelompok lama kerana selesa berada dalam kelompok yang tak prejudis dan yang tak membuatkan mereka rasa tersisih.

Kepada yang belum bertudung, aku doakan satu hari nanti akan terbuka hati untuk bertudung.
Kepada yang masih bertatih untuk berubah ke lebih baik, insyallah, Tuhan akan permudahkan kalau kita sendiri berusaha ke arah tu.
Yang dah menutup aurat dengan sempurna, tolong doakan aku dan yang lain-lain untuk ikut jejak korang.

Sama-sama kita buat.

Masuk syurga ramai-ramai baru best.





NEW.
Whatsapp 012-7728976 atau buy online at www.greenaard.com
Introductory price RM35/RM42.



posted by aveo757 @ 9:00 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER