walk on wings, tread in air: Perempuan mengandung banyak mengelat. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Perempuan mengandung banyak mengelat.
2016-08-28


Aku nampak artikel orang share kat newsfeed. Tapi tak ramai yang share. Kebetulan aku nampak ada sorang tu share, so aku baca. Tak tau pulak lepas tu dapat email ni.

Aku pun perempuan, pernah mengandung, pernah cuti bersalin, pernah ambik cuti sakit.

Dalam masa yang sama aku jugak pernah tanggung kerja member se-opis yang mengandung and cuti bersalin.

Kalau kita ada pengalaman berada di kedua-dua tempat ni, lebih bagus.

Yang 'lepas geram' dalam artikel tu kalau tak salah aku, lelaki.
Maybe belum berkahwin.
Tapi, kalau baca balik apa dia tulis, rasanya bukan ditujukan khas untuk semua pompuan.
Cara dia tulis tu macam ditujukan kat rakan sekerja dia je.

Yang penting, kalau kita tak seperti yang dia kata, kita jangan ambil hati.
Tak perlu pun.

Aku pun baca, tapi aku sikit tak terasa.

Selalunya, orang jadi berkira dan sakit hati nak tolong kita adalah sebab kita ambil kesempatan atas kebaikan orang lain.
Itu reason yang kuat kenapa orang berat hati nak tolong.

Bukan dalam urusan kerja je.

Dalam urusan apa sekalipun, kalau kita hanya ambik, tapi taknak memberi, sape-sape pun akan bengang.

Kalau menumpang kereta orang, tong-tong lah duit minyak.
Yang tukang bawak pun takkan merungut kalau hari-hari terpaksa drive tempuh jem.

Kalau pot luck, jangan lah manjang je kau offer bawak buah. Pisang je pulak tu.
Sesekali usahalah bawak makanan berat sikit.

Kalau dah tau tak menolong orang masak-memasak time kenduri, janganlah pulak kau yang menapau lebih.

Dulu masa anak-anak Kak Long En Wan kecik lagi, dia agak susah lah jugak.
Setiap kali orang buat kenduri, dia mesti akan datang tolong beria-ia.
Aku tanya "Apesal Kak Long bersusah-payah tolong macam nak rak?"
Kak Long jawab "Kak Long takde duit nak hulur. Jadi Kak Long tolong bagi tenaga"

Konsepnya macam tu lah.
Give and take.

Untuk reader aku yang hantar email ni, aku tak kata dia pun dari kelompok yang mengambil kesempatan maka sebab tu dia terasa hati.
Jangan salah sangka.
Ini adalah statement general aku berdasarkan pengalaman sendiri.

Masa ex-bos aku mengandung (setahun bersalin 2 kali), aku boleh dikatakan menanggung kerja-kerja dia. Customer dia ngan customer aku lain. Tapi bila kebetulan tahun tu dia beranak 2 kali (maknanya banyak cuti), nak tak nak aku terpaksa cover customer dia. Customer aku dah tentu aku kena jaga.
Alhamdulillah, masa tu aku takde rasa susah sebab kena cover kerja dia.
Sebab tahun 2003 aku mengandung, dia pun cover kerja aku.
So bila dia mengandung, kira macam balas balik apa yang dia buat untuk aku.
Kalau nak kata aku susah nak juggle time cover keje dia at the same time nak buat keje aku lagi, mungkin itu jugaklah yang dia rasa masa kena cover keje aku.

Tapi masa aku mengandung Rayyan, aku dah kerja sendiri.
Dah tak boleh nak pass-pass sebarang task kat orang yang belum competent.
Banyak kerja yang aku kena buat walaupun sebenarnya kalau ikutkan memang tak larat.
Kandungan nak masuk 7 bulan, aku drive alone ke utara jumpa customer, panjat bangunan Biologi USM tu sampai tingkat 3 bawak themocycler yang beratnya 7kg. Masih lagi masuk lab bersembang ngan customer dalam keadaan bau bahan kimia penuh semerbak kat dalam tu.

Masa aku mengandung Redza pulak, aku baru 3 bulan start keje.
Elok je confirm, aku pun mengandung.
Tau je lah kan, bila dah pernah gugur, dapat pulak rezeki mengandung kali kedua, of cos nak jaga lebih sikit kandungan tu.
Tapi disebabkan aku baru je confirm keje, nak taknak, tengah mabuk-mabuk pun, aku paksa pegi keje.
Sebab aku malu nanti orang kata macam-macam.
9 bulan tu lama.
Tak tau nanti along the way aku kena ambik cuti ke apa ke, so mana yang aku boleh kurangkan, aku kurangkan.
Poket baju maternity aku sentiasa ada biskut utk kunyah-kunyah.
Sebab dokter ajar kalau nak kurang rasa loya, kena kerap mengunyah. So, kunyah biskut je keje aku.

Bila keje bahagian sales, nak taknak, terpaksa jugak ke sana sini.
Orang kata kalau banyak gerak, banyak duduk dalam kereta, terhentak sana sini, senang nak gugur lagi.
Tapi sebab dah takde pilihan kan, terpaksa jugak.
Kalau appintment kul 2pm, kul 12.45 aku dah keluar walaupun appointment cuma kat Bangi je.
Keluar 1 jam 15 minit lebih awal.
Sebab aku kena bawak kereta slow-slow taknak bagi terhentak-hentak sangat.
Kalau ada pilihan, agaknya aku pun main sub je task kat kawan aku tolong jumpakan customer.
Bila takde pilihan, redah jugak lah.

Sebenarnya, tenaga kita time mengandung tak jauh beza dengan masa tak mengandung.
Beza ada, tapi tak banyak mana lebih-lebih lagi kalau kita dah takde pilihan.
Bila dah takde pilihan, ko tengoklah. Semua benda yang ko rasa ko takleh buat time mengandung, ko akan boleh buat.
Kalau tak, takde lah kes akak-akak yang duduk kat setinggan mengandung 8 bulan masih mengangkut air, yang duduk kat flat time lift rosak, takde pilihan terpaksa gak mendaki turun naik.
Tu semua sebab takde pilihan.

Bila kita ada pilihan untuk passkan kerja kat member tolong buat, itu yang kadang-kadang kita manja sikit.
Of cos, dalam keadaan tertentu kita tak boleh elak.
Tapi pastikan kita benar-benar tak boleh elaklah.
Artikel lelaki tu tulis, aku rasa dia pun tau that collegue boleh elak cuma manja lebih agaknya.

Kepada this reader or sesape yang terasa dengan artikel tu, nasihat aku, cuba baca balik apa lelaki tu komen. Sebenarnya dia tak tujukan kat semua orang. Komen tu lebih kepada perli member dia je tu. Tapi ye lah, ada yang akan terasa.
So, kalau kita terasa, itu petanda bagus.
Itu tandanya kita perlu beringat, one day kalau kawan kita hadap benda yang sama, kita pun kena share the burden.
Kalau kita tau kita antara yang kejap-kejap terpaksa ambik cuti, apa salahnya belikan cokelat sikit untuk kawan kita tu sebagai tanda terima kasih.

Orang berbudi, kita berbahasa.


posted by aveo757 @ 12:32 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER