walk on wings, tread in air: Teringat-ingat zaman dulu.. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Teringat-ingat zaman dulu..
2016-04-11


Mula-mula nak highlite-kan yang kat blog ni ada BUY BUTTON untuk kemudahan reader blog ni untuk beli GreenAard (sidebar belah kiri). Pilih saja area kat mana, klik BUY NOW and terus akan dibawa ke check out page. Settle.
Tapi, kalau nak baca blog GreenAard, memang ke pi website GreenAard lah.



Semalam aku nampak orang share gambar-gambar yang mengimbau zaman kecik.
Ni memang permainan aku kalau tengah tak tau apa nak main dah. Nak buat homework dah habis buat. Nak baca buku malas. Nak ratah Milo pun Milo dah habis. Memang ini je lah penyudahnya. Lepak depan kipas yang full blast, pastu menyanyi. Bila menyanyi dengan penuh penghayatan, suara bila kena kipas tu bergema menggigil-gigil pulak. Eh memang terasa macam Endang S Taurina okeh. Nak lagi time tarik high pitch tu. Siap pejam-pejam mata nak kontrol feel. Tau-tau je pelepuk sedas kat belakang kepala "Berangan! Berangan je keje kau!".

Haihhhhh. Kang aku ratah Milo dia marah.
Aku berangan yang dah sah-sah free pun kena marah gak.



Aku belajar guna public phone buat pertama kalinya masa aku masuk Maahad, sebab nak call mak bapak. Tapi, aku dan public phone mula menjadi 'sehati sejiwa' bila aku masuk TKC.
Masa tu kalau public phone tu bernyawa, mesti dia kenal aku dah. Maunya tak, sehari paling kurang 3 kali aku call makbapak aku. Sampai mak bapak aku troma nak angkat telifon. Asal angkat call je dengar suara aku menangis mintak balik. Hahahaha.

Umur aku 27 tahun, aku masih lagi mengharapkan public phone kalau nak call En Wan.
Masa tu dah kawen, dah kerja, tapi belum mampu nak pakai henfon.
Time tu kalau nak berjanji ngan En Wan tunggu kat mana-mana, memang kena tepati.
Walaupun tempat yang aku janji tu hujan ribut, aku tetap bertahan kat situ sebab kalau aku blah pi tempat lain, camana aku nak bagitau En Wan? Nanti aku tunggu kat tempat lain, dia tunggu tempat lain, last-last bergaduh. Daripada aku bergaduh dengan dia, rela aku berhujan. Janji dia nampak aku.

Memang payah gila sebenarnya takde henfon time tu.
Sebab kalau tetiba En Wan stuck dalam jem dia takde punca nak call aku.
Maka, bertabahla aku tunggu dia kadang-kadang tu sampai 2 jam. Hazabedah betul.
Sampai pening-pening aku tahan muntah sebab lapar menunggu.

Paling musibat sekali kalau empat-empat public phone kat situ rosak.
Terpaksa la tebalkan muka pinjam sesiapa punya henfon. 
Aku penah pinjam henfon orang untuk call En Wan untuk tak sampai seminit just nak bagitau aku dah sampai stesen komuter, pastu aku bayar orang tu RM10. Sebab aku tak tau berapa nak bayar. Aku dengar-dengar cerita bil henfon ni chargenya mahal, so aku bagi je la RM10 untuk seminit panggilan.



Aku pernah join kelab sahabat macam ni, tapi bukan yang ni la.
Aku join Dewan Pelajar punya.
Itu lah sekali aku join. Pertama dah terakhir.
Kawan aku join, hari-hari dapat surat berikat-ikat.
Aku join, sampai aku terpaksa pi tanya abang posmen tu "Takde surat untuk saya ke, bang?". Kah Kah Kah.

Budak-budak sekarang bersyukurlah masing-masing ada henfon boleh selfie banyak kali before upload muka kat IG.
Tak cukup licin, boleh pakai camera 360 bagi licin muka.
Agak-agak jerawat batu besar ibu jari tumbuh kat muka, boleh edit letak smiley face nak cover.
Sebab tu korang payah jumpa cinta sejati. Yang nak berkenalan ngan korang semua tang terpesona dengan gambar 360 tu. Hahahah.

Zaman-zaman acik dulu takde edit-edit ni.
Time ambik gamba paspot tu, tu je la sekali kau kena be ready.
Sila buat muka jelita sehabis boleh sebab kalau dia dah ambik gambar, that's it,
Dah takde edit-edit ya.
Camne kau tadah muka kau, camtu la ko dapat kat gamba.

Itu la jadiknya kat aku dulu.
Aku rasa macam aku dah senyum, tapi bila keluar gambar nampak macam aku tengah meneran.
Tapi acik konfiden je dik. Acik hantar je gambar meneran tu.
Orang nak kenal ke tak, belakang kira.
Yang penting muka akak masuk majalah gitu. Itu aim dia. Rasa bangga nau nau muka keluar majalah.

Ada la 3-4 orang yang hantar surat kat aku.
Muka dorang pun set-set macam aku jugak. Muka tak berapa boleh nak pergi.
Aku saspek dorang pun antara yang hantar gambar kat Dewan Pelajar tapi takde orang nak kenal, so kita kenal sesama sendiri je lah. Mbhahahahahah.

Acik dulu time kenal ngan pakcik kau ni pun takde edit-edit gambar dik.
Main konfiden je hantar gamba yang rasa-rasa eh macam boleh pergi gamba ni.
Eh, tau-tau dia sangkut pulakkkkk kat acik.
Ni contoh cinta sejati namanya ni dik.
Sebab muka tak berapa nak jalan pun dia masih sudi. Gitu.



Seriesly, kalau kerusi jenis ni ada lagi kat rumah Mak Aji, memang aku ajak anak aku main ni.
Dulu aku cukup suka main ni.
Tapi sebab kerusi pun tak banyak, jadi kusyen pun tak banyak la jugak.
Tapi cita-cita besar, nak buat 'rumah' sorang sebijik.
Tapi takpe, berbekalkan kreativiti, aku berjaya adakan 'rumah' tanpa guna banyak kusyen.
Kadang-kadang Pak Aji bersandar kat kerusi sambil naikkan kaki atas meja.
So aku jadikan rumah aku bawah kaki dia.
Orang tua tu elok je tengah duduk sambil baca sokabar, aku suruh dia kangkang sikit kaki, pastu aku ambik kain pelikat bentangkan atas kaki. Siap pun khemah!
Jadi di bawah tu lah 'rumah' aku. 
Kadang-kadang masing-masing dah naik syeh main kusyen, sampaikan orang tua tu nak bersandar pun tak boleh. Kusyen tempat dia sandar tu pun aku ambik buat main. Betul-betul tinggalkan kusyen kat bontot dia je. Tapi bapak aku rilek je. Kalau ngan Mak Aji mati hidup balik aku takkan buat. Jangankan kata kusyen. silap-silap dengan kerusi-kerusi tu sekali duduk atas kepala aku pulak.



Ni fenomena zaman aku Darjah 4, year 1987 dah start budak kelas aku ada kad ni.
Masa tu aku terfikir mana dorang dapat duit buat kad ni semua?
Aku teringin gak nak ada satu set tapi mahal (dulu mahal la).
Masa tu kalau kau ada kad ni kau senang dapat new fren. Orang yang tak sekufu ngan kau pun tiba-tiba boleh jadi sekufu. Sebab benda tengah trend. Kalau kau ada kad ni maknanya kau geng la. Kalau takde, payahlah sikit nak geng. Takde namecard mengada nak pakai namecard. Now dah ada namecard pun kadang-kadang aku tak bawak. Lebih selesa "Nombor you apa, I miskol you". Settle.
Lepas tu boleh whatsapp.



Beria budak baju kuning ni main sep tiang.
Rasa macam satu cabaran hebat untuk pastikan boleh ke tak sep tiang sebelah.
Sebab kalau aku start kena jadi monyet memang sampai habis waktu rehat la aku kekal jadi monyet kat tengah tu. Sebab aku tak kuat lari. Jarak antara tiang boleh tahan jauh. Konfem takkan lepas punya. Nak lagi kalau main sampai 9 orang. Yang tiang hujung tu selamba je sep sambil melenggang-lenggang.

Sekolah rendah aku dulu tiang tak banyak.
Cuma jalan menghala ke kantin je ada tiang. Bila satu sekolah dah naik syok dengan game ni, asal waktu rehat je mesti akan ada macai dari setiap kelas berlari laju-laju untuk cop tiang bagi pihak kawan-kawan lain. Tak makan pun takpe janji boleh main sep tiang. Selalunya kelas bawah la yang dapat dulu. Kelas-kelas atas ni mampu usha dengan jelingan maut je la kat budak-budak tu.

Ada lagi ke tak agaknya permainan yang mencabar ni.



Masih ramai lagi yang tanya aku buat review iklan kat blog lagi ke tak.

Sebenarnya aku tak pernah pun kata nak close, cuma aku tak sempat dah nak buat iklan.
Jadi aku plan camni.
Memandangkan korang pun memang nak berniaga, nak tak nak, kalau berniaga mesti kena keluar budget untuk marketing.
Apa kata korang sponsor je produk korang untuk aku masukkan dalam goodies bag GreenAard,
Setakat ni GreenAard kalau di event mana-mana, sambutan memang belum mengecewakan.
This is your chance.
You decide berapa banyak nak sponsor. Aku tak letakkan had. Tapi biar significant.
Aku tak terima flyers. Hanya product saja. Pastikan pada produk lekatkan sticker atau apa saja yang membolehkan customer contact korang dengan senang (Email/Phone/IG/FB).

Next event GreenAard will be on 26th April.
Boleh email wuw757[at]yahoo[dot]com (En Wan) untuk inform tentang sponsorship.

Sebarang details produk perlu dibuat dalam bentuk SATU FLYER SAHAJA, dan emailkan pada En Wan juga. Yang ni untuk aku tepekkan kat blog bila aku announce tentang event GreenAard nanti. Aku akan highlite sponsorship sekiranya ada.

Boleh kan?


posted by aveo757 @ 7:24 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER