walk on wings, tread in air: Niat aku baik <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Niat aku baik
2016-02-25

Last week viral jap kat FB pasal buku sekolah kena conteng dek ustazah.
Sape nampak post tu?
Aku nampak banyak kali.
Rajin nau frenlist aku share artikel tu.

99.9% kat ruangan komen mem-bash mak/bapak yang tulis nota warning kat ustazah tu.

Yang bestnya tu bila hanya dengan 1 gambar saja dah boleh tau macam-macam versi cerita.
Ada yang kata kalau tak boleh conteng pi ajar anak sendiri kat rumah.
Ada yang kata biasa la tu cikgu conteng buku sebab nak ajar.
Ada yang bijak sikit pi mintak tengok dulu contengan tu contengan yang macamana.

Yang pasti, hanya dengan 1 gambar orang boleh buat macam-macam andaian.

Menakjubkan.

Honestly, nota tu memang ditulis dengan agak kuang ajaq sikit ayatnya.

TAPI, takde orang yang akan keluarkan kata-kata kesat dengan tiba-tiba melainkan ada perkara yang benar-benar dah sakitkan hatinya.
Macam kita yang baca post tu lah.
Kalau kita tak baca post tu, takkan tetiba kita nak merempan tak tau hujung pangkal, kan?
Lepas kita baca status tu baru tak semena-mena datang angin baran.
Padahal tadi elok je makan jambu cecah sambal kicap sambil terbahak-bahak.

Pernah tak kita ada dalam situasi kita rasa nak perbaiki keadaan tapi orang anggap apa yang kita buat tu menambahkan lagi teruk keadaan?

"Aku ni bukan apa, aku nak tolong je dia. Dia tu hari-hari kena pukul dek laki tau tak. Aku tak sampai hati. Tapi bila aku tolong, semua marah aku. Jangan memandai-mandai sibuk hal rumahtangga orang katanya"

Kitaselalu rasa niat kita sebenarnya nak buat baik.
Kita nak bantu dia.
Kita nak perbaiki kelemahan dia.
Kita nak biar dia faham apa kita ajar.
Kita nak kenen-kenenkan dia ngan member kita.
Kita nak tolong jadi match-maker.
Macam-macam.
Memang niat kita baik.
Tapi kadang-kadang kita memandai-mandai.

Impak berbuat sesuka hati (memandai-mandai) ni silap-silap boleh bagi keruh hubungan sesama manusia.

Pernah dulu salah sorang reader aku bagitau dia rasa mak mertua dia nak marah kat dia tapi lepaskan kemarahan tu kat anak.
Kebetulan sehari sebelum tu dia balik lewat malam, jadi mak mertua dia membebel sikit dia balik lebih lambat dari laki sendiri (alah, ni benda-benda biasa lah kalau mak-mak berleter).
Jadi the next day dia balik dari kerja tengok anak pompuan dia umur 4 tahun dah berambut pendek macam jantan.
Dia cakap rambut anak dia panjang cantik, mak mertua kerat habis.
Dia 'mintak kebenaran' aku boleh tak kalau dia nak lari dari rumah.

Kes ni melibatkan 2 isu.
Isu pertama, prasangka.
Isu kedua memandai-mandai.

Aku tanya dia, dia ada tanya ke kat mak mertua dia apesal potong rambut anak dia sampai pendek macam tu sekali?

Dia kata tak.
Sebab dia rasa dia tau mak mertua dia bengang ngan dia.

Aku suruh tanya dulu.

After 2 hari dia email aku semula dia cakap betul dia salah sangka.
Mak dia potongkan rambut anak dia sebab rimas tengok rambut budak tu berselirat bila disikat, lepas tu panjang sampai tercocok mata.

See?

Kalau ikutkan bersangka-sangka tadi tak pepasal free-free jatuh nusyuz keluar rumah.

Tapi dalam masa yang sama mak mertua dia pun salah juga.
Sebab memandai-mandai.
Ye, betul itu cucu awak.
Tapi bukan ke lebih proper tanya dulu mak bapaknya.
Kadang-kadang niat yang baik pun boleh bagi penyudah yang buruk.
Jangan disebabkan kita rasa niat kita baik maka kita boleh buat sesuka hati.

Macam kes ustazah yang conteng buku tu pun, aku tau, semua pun tau, niat dia baik.
Dia nak mengajar.
Sebab cikgu Rayyan pun 'conteng' buku jugak.
Tapi kita kena faham, tak semua mak-bapak boleh terima kebiasaan tu.
Ada yang boleh terima buku anaknya 'diconteng' cikgu atas alasan pembelajaran.
Tapi dalam masa yang sama kita tak boleh anggap semua pun boleh terima.
Manusia kan berbeza-beza.

Apa salahnya bertanya dulu.
Atau lebih baik, di awal-awal lagi time pendaftaran ataupun pada muka surat depan setiap buku dicop siap-siap pemberitahuan yang buku-buku mungkin akan 'diconteng' oleh cikgu untuk tujuan belajar.
Mintak situ mak bapak turunkan tandatangan.

Sama lah konsepnya kalau hantar anak kat nursery.
Selalunya cikgu akan bagitau awal-awal kalau anak demam, jangan dihantar nanti berjangkit dengan anak orang lain.
Atau, mak bapak yang jemput anak lewat 15 minit akan didenda RM5.
Seriesly, sekolah Rayyan buat macam ni tau.
Dia letak peringatan tentang late pick-up ni kat message book which aku rasa less-annoying la.
Ia akan menjadi lebih annoying kalau mak bapak tak tau apa-apa eh tetiba hujung bulan kena bayar tambahan RM30 atas sebab late pick-up. Mak bapak mana yang tak mengamuk kalau macam tu kan, walaupun cuma RM30.

Sebenarnya, yang membuatkan mak bapak mengamuk bukan sebab denda, atau buku diconteng.
Tapi sebab tiada peringatan dibuat terlebih awal.

Macam kes amaran late pickup skolah Rayyan ni, terbukti 'amaran-amaran' awal macam tu sebenarnya mak bapak boleh terima.
Yang membuatkan orang marah bukan soal lorat ke, conteng ke, hape ke.
Tapi semua orang hanya nak hak mereka DIHORMATI.
Tu je.

Kita ni kalau nak merungut pasal orang lain sampai kiamat pun manjang je ada benda yang kita tak puas hati.
Tapi sometimes, kita tak realize ada perkara-perkara yang berbangkit ni kadangkala bermula dengan niat baik (a.k.a memandai-mandai).
Tapi sebab malas bertanya, malas bagi maklumat, malas bagi peringatan, ujung-ujung semua huru-hara.

Dan lepas tu kita mula ungkit jasa dan bakti kita untuk memperbaiki keadaan.
"Niat aku baik sebenarnya..."

Betul.
Takde siapa nafikan.
Memang niat kita baik.
Dan tak salah kalau kita nak rasa frust and sakit hati bila orang salah ertikan niat kita.
Tapi, kita pun kena berlaku adil pada situasi.

Siapa yang mulakan?
Silap kita atau silap orang?
Sebab niat yang baik bukan tiket untuk kita buat sesuka hati.

Memang ada certain situasi niat baik ni ada kebaikkan.
Contohnya kalau kita pi rumah orang.
Niat kita lepas minum kat depan tu nak kemas tolong angkut sekali bawak masuk dapur.
Memang bagus.
Kalau tuan rumah suka.
Kalau tuan rumah bangsa tak berkenan orang masuk dapur dia, camne?
Takkan kau nak kata "Berlagak! Macam lah dapur dia cantik sangat".
Eh? Kau pulak yang bengkek?

Tapi kalau tuan rumah pun ok, tak salah.
Apetah lagi kalau tolong basuhkan sekali pinggan mangkuk tu.
Tapi, dalam banyak situasi, lebih baik jangan memandai-mandai.
Kalau nak jugak tolong angkat, tanya dulu "Aku angkat ni masuk dapur eh?"
TANYA.

Kalau kita tengok dengan penuh hikmah, Rasulullah saw sendiri ajar kita nak buat apa-apa 'tanya Allah' dulu melalui istikharah.
Kalau sesama manusia, kita musyawarah.

Bukan memandai-mandai.
Walaupun niat baik.



Ni pun salah satu NIAT BAIK. Hahahaha.
Aku dah blast kat email to all pengguna Ephyra tegar.
Dah ramai yang start order pakej-pakej ni.
Ni baru aku nak naikkan kat blog.
Sila-silakan lah ya.


posted by aveo757 @ 4:08 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER