walk on wings, tread in air: Kena fitnah dan orang percaya kau perangai buruk <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Kena fitnah dan orang percaya kau perangai buruk
2016-02-16


Tadi aku nampak ni lalu kat newsfeed aku.

Waktu aku terkena benda macam ni, aku rasa nak explain kat semua orang yang perkara tu tak benar.
Tapi akhirnya aku diamkan aje.
Sebab aku tau kalau aku start explain, explanation tu akan jadi panjangggggggggggggg lebar sampaikan orang yang dengar akan cakap aku reka-reka cerita.

Nak tau apesal explanation tu akan jadi panjang lebar?

Sebab apa yang kau dengar sebelum ni banyak yang tak betul.
Jadi bila nak dibetulkan balik akan jadi terlalu panjang.
Bila memikirkan explanation tu akan jadi terlampau panjang, aku ambik keputusan tak payah cerita je lah sudah.
Sukati kau lah nak dengar apa pun.
Sebab bagi aku, kalau kau nak dengar kebenaran, kau akan dengar dua-dua belah pihak, bukan sebelah pihak aje.
Jadi bila kau hanya percaya pada kata-kata sebelah pihak aku beranggap kau memang taknak dengar penjelasan aku pulak.

Setakat ni, perkara paling teruk yang pernah aku lalui was bila semua orang ingat aku punca kepada apa yang terjadi kat exbf aku dulu.
That was perkara yang paling teruk aku pernah lalui.
Sebab bukan saja ramai orang cakap aku teruk.
Tapi makbapak aku sendiri tak percaya yang aku tak salah.

Waktu tu, mana aku pergi aku rasa orang pandang aku buruk.
Apa aku buat orang akan kaitkan dengan kes aku and exbf.
Maybe sebab selama ni mana pergi memang berdua ngan exbf, alih-alih bergerak alone pulak.
Memang akan mengundang orang berkata-kata.
Ditambah lagi dengan exbf yang so unprofesional tak pandai membezakan hal study and hal peribadi.
Dia tak datang study group, tak buat project group, kawan-kawan dia start salahkan akulah punca dia jadi macam tu.
Macamlah aku ni kat sana mengangkang takde project group.
Kalau dia gagal, orang salahkan aku.
Tapi kalau dia berjaya, takde lah pulak orang nak cari aku cakap thank you.
Walaupun aku tak hadap orang nak iktiraf, tapi senarionya memang selalu macam tu lah.
Kat mana-mana pun.
Bila tak berhasil, start tuding jari kat orang.
Bila berjaya, pulun sendiri-sendiri.

Pernah ada sorang kawan dia datang jumpa aku cakap "Aku tak kisahlah apa jadi kat korang pun, tapi suruhlah dia responsible sikit dengan project group. Ni 3 kredit tau".

Masa tu aku pelik.
Kenapa libatkan aku?
Yang tak datang project group kawan kau, apa kena-mengena ngan aku?
So kalau korang hancus 3 kredit ni, kena repeat paper, aku ke yang kena tanggung yuran korang repeat?
Kenapa tak report kat dekan? Report kat aku apa aku boleh buat?

Lagi satu selalunya bila situasi tegang macam ni terjadi, akan berlaku satu keadaan di mana semua benda yang baik untuk kau datang pada waktu yang salah.
Dan semua perkara baik tu tadi akan dijadikan modal untuk orang lain salah anggap.

Contohnya, lepas aku break dengan exbf, aku terjumpa balik En Wan yang aku pernah kenal dalam chatroom.
Padahal aku dah pernah bersembang ngan En Wan lama dah dulu masa balik semester break tapi bila bukak semester aku dah tak chatting.
Kebetulan lepas break ngan exbf aku terjumpa balik En Wan dalam chatroom dan kebetulan hari tu kitorang dapat peluang bersembang panjang.
Dan besoknya kawan aku masuk lecture hall jerit nama aku "Woi, Diana! Kimutaku kem salam. Dia tanya apesal kau tak masuk chat?"
Dalam banyak-banyak manusia dalam chatroom tu, kebetulanlah pulak hari tu si Kimutaku ni mencarik aku kat chatroom.

Semua kebetulan.
Memang kebetulan pun.
Tapi tak ke semua tu mengundang persepsi kat orang lain?

"Ohhh...rupanya Diana clash ngan dia tu sebab dah kenal ngan budak chat!"

Dan cakap-cakap tu pun tersebar.
Senang je kot nak buat fitnah.

Kenal dengan budak chat tu betul.
Tapi break dengan exbf sebab berkenan ngan budak chat tu salah.

But masa tu aku macam malas nak explain beria sebab aku tak rasa benda tu menuntut explanation.
Chatting je kot.

Balik bercuti kali kedua barulah spent time extra sikit kat chatroom.
Barulah aku and En Wan start rapat.
Tapi cerita desas-desus aku tinggalkan exbf disebabkan En Wan dah membusuk kat kolej as if perkara tu dah terjadi.
Padahal aku balik semester tu la baru aku kenal rapat ngan En Wan.
Takde kena-mengena lansung En Wan punca aku broke up.

Another kebetulan pulak bila segala apa yang ada pada En Wan tu menyaingi apa yang ada pada exbf.

Exbf study local.
En Wan study overseas.

Exbf anak orang biasa-biasa.
En Wan anak orang well-known.

Exbf bawak moto kapcai.
En Wan ada kereta sport.

Semua tu adalah kebetulan-kebetulan yang menambahkan lagi peluang orang untuk memburukkan aku.

So aku nak buat apa?
Kalau aku nak explain pun, aku nak explain apa?
Takde orang akan percaya yang semua tu kebetulan.
Sebab cerita melayu pun kan selalu menggambarkan hero yang dikejar-kejar adelah someone yang bijak, berjaya dan kaya.
So bila kebetulan benda tu jadi in realiti, ada ke sesiapa yang nak percaya kalau aku kata tak?

Again, situasi tu buatkan aku pilih untuk diam and biarkan je la apa orang nak kata.
Sebab kalau aku explain, ia akan menyebabkan aku explain dari awal.
Aku akan terpaksa explain dari mula kenapa and apa punca aku break dengan exbf.
Benda-benda yang sepatutnya dah reda tetiba nak diungkit balik semata-mata nak clearkan nama aku.
Memikirkan balik kalaulah cara nak clearkan nama aku tu aku terpaksa bukak balik kes-kes lama, tak payah lah.
Tak matinya aku setakat dikata-kata orang.
Lama-lama orang akan tau.

Memang lama pun kebenaran tu nak muncul.
Dah kenyang aku kena kutuk.
Sampai aku dah beranak baru ramai yang tau cerita sebenar.
Itupun setelah dorang mula tanya sendiri kat aku apa sebenarnya yang dah jadi dulu.
Alhamdulillah, walaupun ambil masa yang lama untuk kebenaran tu muncul, tapi kebenaran tu muncul dalam keadaan aku tak perlu bersusah-payah untuk bersihkan nama aku.
Ia datang dengan sendiri pada waktu yang tepat.

Allah's plan is always the best.

Diam tak bermakna kita salah.
Kadang tu kita diam bukan kerana kita taknak explain, tapi kita tak tau nak explain apa sebab sometimes apa yang orang cakap pasal kita banyaknya direka-reka sampaikan bila kita dengar cerita tu tertanya-tanya "mana la dia ni dapat idea cerita benda-benda macam ni?".

Orang cakap hidup ini kejam, tapi hanya orang yang tahu cara menghadapi kekejaman saja yang akan bertahan hidup.



posted by aveo757 @ 4:21 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER