walk on wings, tread in air: Buat kalau kita mampu. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Buat kalau kita mampu.
2016-02-11


Sebenarnya kan, cara paling bagus nak belajar cara buat marketing is belajar dulu caranya, baru prektikkan.

Kalau nak praktik dulu baru belajar pun boleh.
Tapi akan ada risiko.
Dan semua orang tau bila berniaga, mesti keluar modal.
Kalau tak kena gaya, belum sempat kau belajar, modal pun dah berkecai. Untung tak dapat.

Jadi sebaik-baiknya belajar dulu, baru praktik.

Kebanyakkan yang berminat nak berniaga, especially yang nak berjinak-jinak dengan re-sell produk orang lain, akan jumpa masalah besar kendian hari bila dia tak tau how to market the produk.
Jual memang semua orang boleh jual.
But marketing is another story.
Especially bila kita re-sell product orang, kita akan jumpa dengan 10 orang yang jual produk yang sama.
Bila dah ramai-ramai jual produk yang sama (dari brand yang sama), susah untuk kita compete sesama agen sebab benda yang dijual tu sama. Kau takkan boleh fight dari segi teknikal. Kalau nak fight pun dari segi harga. Tapi sampai bila asik nak bagi diskaun je keje semata-mata nak menjual barang.
Itu bukan je akan menjahanamkan reputasi barang tapi juga mendemotivatedkan diri penjual tu sendiri sebab ujung-ujung dia akan rasa penat tak setimpal dengan hasil yang dia dapat.

Nowadays, ramai orang berniaga berlumba-lumba untuk menampakkan bisnes mereka hebat.

Zaman orang dulu-dulu berniaga, bermula dengan kecil-kecilan.
Duit ada RM10K, berniaga dan beroperasi cara RM10K.
Buat apa yang perlu.
Pastikan RM10K ni beranak at least 35%.

Zaman sekarang ada jenis orang berniaga serupa macam pi bershopping.
Tak tau mana yang keperluan mana yang kehendak.
Ada yang bisnes belum pun run tapi dah ambik loan dulu.
Bila sebut nak berniaga je mesti nak kena ada ofis lengkap segala tok nenek kelengkapan.
Mesti nak buat grand opening.
Mesti nak pakai duta produk.
Mesti nak kena ada packaging yang gempak.
Mesti nak kena spend ratus ribuan untuk blog/IG review.
Mesti nak kena buat billboard.

Sebenarnya bagus,
Sebab zaman sekarang cara marketing dah berubah.
Kecenderungan marketing tu memang ke arah itu.

Tapi, tak semua kita boleh ikut.
Apetah lagi kalau modal pun paras-paras hidung.

Apa orang lain buat, belum tentu kalau kita buat kita akan berjaya.
Apa yang kita buat yang tak sama dengan ramai orang buat, belum tentu kita tak berjaya.

Contoh macam Dato Vida.
Dia dengan konfidennya pakai diri sendiri untuk semua produk dia.
Tak pakai duta.
Tapi dia masih berjaya.

Aku ada kenal sorang usahawan pakaian muslimah masa sama-sama shooting kat studio.
2 tahun lepas kalau tak salah.
Masa tu aku rasa kerdil sangat sebab dia pakai model sape ntah, famous gak muka tu tapi aku tak kenal nama.
Dengan packaging boxnya, dengan sekali 3 orang model dia pakai serentak, dengan outdoor shooting segala sampaikan aku terasa kecik hati jugak dengan photografer yang pandang produk aku sebelah mata je. Selamba je dia kata model-model aku semua tak pandai bergaya.
Of cos la, model-model aku semua amatur kot.
Bukan profesional model masa tu.
Tapi takpelah, bukan aku nak buat catwalk pun, aku nak ambik gamba baju je.

Baru-baru ni aku gi seminar, terjumpa dia.
Aku macam kagum la, bagus dia ni dah berjaya masih lagi menuntut ilmu.
Rupanya dia dah bungkus dah bisnes muslimah tu.
Dia now buat baking bisnes.
Aku tanya kenapa tak continue dengan fashion?
Dia kata too many competitors. Cannot survive.
Tapi kalau tak salah aku food business pun ramai competitors.

Aku rasa dia spent too much on marketing materials tapi tak fokus on how to market the product.
Marketing materials memang tools tapi kita kena pilih jugak tools mana yang kita kena guna dulu.
Make sure berbaloi.

Bila kita bisnes, produk adalah benda yang tak boleh jadi aset.
Ini kena jalan dulu.

But ada sesetengah orang dia buat aset dulu, kendian baru dia pikir camne nak jual produk.
Sebab dia dok membayangkan bila ada aset (kedai besar dan cantik, staff yang ramai, ofis yang gah, kelengkapan company yang serba ada), akan menambahkan keyakinan orang untuk beli produk dia.

Betul.
Bagus.
Memang ada certain pembeli yang memandang semua tu.
Dia lebih seronok berbelanja kat kedai yang bagi kotak baju yang cantik.
Dia yakin berbelanja kat kedai yang gah.

Tapi itu dari sudut pembeli.

Ni cerita pasal sudut penjual.

Sebelum penjual nak buat semua tu, nak adakan semua marketing tools tu, dia kena fikir berapa lama dia boleh dapatkan balik kos yang dia dah keluarkan.
Sebab kalau nak berniaga, hanya round 1 je kita keluarkan modal.
Round seterusnya patut tak payah keluar duit lagi.
Sebab tu pastikan keuntungan at least 35%.

Kalau seorang sale boleh capai sales bulanan RM100K, maknanya keuntungan kasar sebulan kat sini RM35,000.
Itu seorang punya sale.
Tak cukup?
Jangan tamak.

What if kalau kau ada 4 orang sales?
Maknanya sales bulanan kau mesti RM400K.
Dan keuntungan kasar dah RM140K.
Takkan operation cost kau menjangkau RM140K sebulan tak cukup.

Sebab tu bila dulu aku run alone, aku punya monthly target RM100K (contoh).
Bila En Wan dah masuk, sales bulanan mesti double. Sebab director bukan mengangkang.
Dia lagi kena gila-gila carik sales.
Mana boleh company ada 2 director tapi sales tetap RM100K.
Sakit la weii kalau macam tu.

Ok berbalik pada tadi.
Sales bulanan RM100K. Keuntungan kasar RM35K.
Katakanlah operation cost cuma RM15K, maknanya kau ada lebihan RM20K.
Ok, now baru boleh start round 2 punya marketing tools.

Ambik sikit RM10K dari 20K tu untuk bayar review IG contohnya.
Pastikan nilai yang kau spend RM10K untuk review ni akan beranak 35% untuk kau.
Kalau tak, rentikanlah keje IG review ni.

Kenapa aku kata IG review pun kena memberanakkan at least 35%?

Sebab kalau aku, aku anggap penreview tu adalah pekerja aku.
Aku gunakan khidmat dia untuk bawak balik sales untuk aku, bukan semata-mata buat brand awareness.
So that RM10K, harus kembali pada aku dengan tambahan 35%.

Kenapa aku suka 35%?

Sebab 25% Kassim Patalon dah guna.

Eh.

Takde lah.
35% tu mentor aku (bos) aku dulu ajar.
Dia cakap, kita berniaga ni bukan nak untung banyak, kita cuma nak financial freedom je.
So kalau dia quote mana-mana customer 35% je increase.

Orang kata 35% ni sikit nau.
Kalau jual barang harga RM50, baru untung RM17.50.

Memanglah.
Itu kalau jual satu.
Masalahnya sekarang, sape suruh kau jual satu?
Juallah 100.
Sebab tu bila kita ambik untung sikit, kita akan ada drive untuk kerja lebih kuat supaya kita dapat rasa keuntungan tu.
Bukan jual sikit tapi nak untung besar.

Mungkin sebab tu jugak bila En Wan suruh aku ambik duta untuk GreenAard aku hesitate.
Bukan apa, aku takut duta tu menyampah melayan karenah aku.
Sebab kalau aku dah spend katakanlah RM15K sebulan kat duta, aku nak pastikan duta tu alone boleh generate at least RM20K sebulan untuk aku.
Kalau duta tu digunakan just nak endorse produk suka-suka, tak payah la kot.
Duta mesti buat kerja!

Aku berkira?

Yes, kalau dalam bisnes aku memang berkira. Sebab ni bukan charity.
Nak suruh aku belanja makan takde hal.
Tapi bab bisnes mesti berkira.
Sebab aku kena bayar gaji orang.
Ada yang dah ambik loan kereta, tahun ni anak dah masuk sekolah.
So tak dapat tak, aku kena fikirkan kelansungan hidup orang lain.
Sebab tu aku kena ambik kira semua benda.

Tapi sikit je sales target 20K tu untuk seorang duta yang berstatus public figure. Kalau budak-budak sales punya target lagi tinggi.
Sap sap soi je patut dia boleh buat.
Cuma persoalannya dia setuju ke tak dengan terma dan syarat tu.

Kalau korang dah ready nak pakai duta produk, go.
Buat syarat macam aku cakap tadi.

Sama juga macam buat kad raya, sampul raya, hadiah tahun baru, etc.
Memang kalau boleh semua benda kita nak bagi kat customer sebab nak yakinkan customer our bisnes is a big bisnes that's why kita mampu bagi semua tu.
Tapi jangan sampai duit kita habis kat marketing tanpa ada pulangan.
Gah memang gah.
Tapi pernah tak terfikir yang customer keluar duit bukan untuk dapat free gift atau sampul raya atau paper bag yang cantik.
Customer keluar duit untuk beli produk.
So produk tu yang kau kena usahakan dulu untuk benar-benar boleh dijual.
Bila ada keuntungan, baru buat upgrade sikit sikit sikit.
Mana-mana bisnes pun kalau tengok history dia semua bermula dengan basic things je.
Jangan hanya tengok dan nak follow bagaimana mereka sekarang.
Tapi belajar bagaimana mereka bermula dan bertahan.

Aku pun masih belajar lagi.
Buat apa yang perlu, yang penting, untuk kelansungan syarikat.

Dulu aku pernah nak pakai blogger untuk review.
Ada sorang blogger tu tanya aku balik "Akak nak suruh saya review produk akak? Orang lain nak pakai akak, tapi akak nak pakai orang".

Eh apa salahnya.
Sape je pun yang tau kewujudan blog aku.
Takkan aku nak tenyeh blog aku hari-hari dengan promosi produk aku kot.
Lama-lama aku yang menulis ni pun muntah.

But aku suka dengan FB Ads.
Aku selalu encourage agen aku buat FB Ads.
Tapi aku faham tak semua ada modal untuk run advert.
Sebab tu FB GreenAard hari-hari blasting ads supaya agen aku boleh gunakan medium tu untuk 'kenalkan diri'.
GreenAard buat blasting RM1000/daily.
Aku tumpang seronok bila ada agen yang bagitau 90% sales dia datang dari FB GreenAard sendiri.
Takpelah, rezeki kongsi sama-sama.
Aku buat ads, korang pandai-pandai la kenalkan diri kat ruangan komen tu. Kenalkan diri korang adalah agen GreenAard.

Fleur by Mrs Him aku buat lebih rendah. Macam now ni aku buat RM200/day sebab barang dah banyak habis kang buat sampai RM1000/day orang nak beli barang takde pun buat rugi aku je blasting banyak-banyak.

En Wan kata RM1000/day tu banyak gila.

Sebenarnya tak.

Produk aku bernilai RM90/botol.
Kalau aku blast RM1000, aku kena jual at least 12 botol untuk dapatkan kembali modal RM1000 tu tadi.
I tell you, RM1000/day untuk blasting adalah sangat tinggi respon dia.
Panas tau tablet mereply whatsapp. 12 botol tu insyallah. Dengan izin Allah akan dapat cover semula. Dan dengan izinNya juga kau akan dapat more than that.

Admin aku dulu kejenya respon to email and update IG and FB.
Now, dia hanya boleh respond email and FB mesej saja.
Update FB and IG dah tak sempat.
Even yang jaga Whatsapp pun orang lain.

So, apa juga medium yang korang gunakan, pastikan ianya berbaloi.
Jangan buat sesuatu hanya kerana orang lain pun buat.
Walaupun teknik yang digunakan oleh orang lain tu bagus, kena kaji samada dia sesuai tak dengan kita.
Dari segi modal yang paling utama.
Jangan sampai buat sesuatu untuk dapatkan perhatian dan kekaguman tapi diri sendiri merana dalam diam.

Aku doakan semua agen-agen aku sukses, berjaya dunia and akhirat.

Aku doakan semua yang sedang berniaga dilimpahi rezeki yang barokah.

Jangan lupa datang booth GreenAard and Fleur by Mrs Him Sabtu and Ahad ni.
Insyallah aku ada every day sehingga 3pm.
Lepas tu shift En Wan and the geng.







posted by aveo757 @ 8:52 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER