walk on wings, tread in air: Mengeja <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Mengeja
2016-02-10

Lama betul blog aku cuti raya Cina.
Orang Cina pun baru start raya 3 hari lepas.
Blog aku dah start raya dari minggu lepas lagi.
Sampai aku pun dah lupa apa aku buat last week, sampai dah tak reti nak update apa.

Semalam aku upload kat FB video Rayyan baca buku.
Excited gila aku Rayyan dah pandai baca walaupun ada some parts tu dia ter-pause pause kejap.

Kisahnya gini.

Rayyan ni dari umur 4 tahun lagi dah masuk tadika.
Tapi sampai tahun ni, dah nak masuk umur 6 tahun November depan, still lagi tak pandai membaca.
Jangankan membaca, nak sebut MI MO MU pun payah.
Dia macam was-was nak keluarkan sebutan.
Kat situ dah boleh nampak fundamental dia tak strong.
Dia tak faham M+I sebutannya MI.
M+O sebutnya MO.

Kat buku ejaan sekolah dia cuma lancar bab BA CA DA TA SA ...
Masuk MI NI TI GU MU SU JO KO RO - gagal.
Semua dia bantal hujung A jugak.
Mi pun dia sebut MA. TI pun dia sebut TA.

Berbulu je aku mengajar dia.

Pelik aku, dia ni kat sekolah blaja apa sampai umur 6 tahun tak pandai-pandai mengeja lagi ni?
Cuak gila aku.

Aku pulak selama ni dok latih tubi dia Maths and multiple learning.
Kalau reading tu aku guna buku ejaan yang dia guna kat skolah je sebab aku rasa mesti ada reason kenapa buku tu yang skolah pilih untuk guna (walaupun aku tau buku tu tak dijual kat mana-mana sebab sekolah dia je yang publish untuk kegunaan students dia).
Tapi pada fikiran aku dah tentu lah buku tu lalui 'lembaga penapisan' sekolah untuk diluluskan sebagai bahan belajar.
Jadi aku dok la ulang-ulang ajar dia mengeja guna buku tu.
Aku perasan gak kat buku tu cikgu dia mark tarikh Rayyan diajar baca.
Satu page kadang tu aku tengok banyak gila tarikh.
Bermakna banyak kali mengulang page yang sama.
Tapi ada la jugak cikgu update tarikh kat page-page lain but bila aku suruh Rayyan mengeja kat page tu, dia tak tau. Aik?? Pelik aku.

Yang buat aku naik hantu bila mana-mana pegi kalau dia nampak huruf besar-besar kat signboard mesti dia tanya "Ma, dia cakap apa?"

Padahal senang kot, ko boleh eja sendiri.
Simple je.
Kadang tu nampak sign PEMADAM API.
The word API tu pun dia teragak-agak nak sebut.
Aku tak tau la dia memang was-was atau dia takut kena tengking ngan aku kalau salah sebut.

Nak dijadikan cerita, kawan aku tukarkan anak dia ke sekolah lain atas alasan yang sama - anak dia belum pandai membaca.
Puncanya, anak dia yang sulung sebaya Redza.
Dulu dorang berdua ni sekolah kat CEC.
CEC ni pada anggapan aku bagus jugak sekolahnya walaupun 7 tahun lepas dia belum dikenali pun.
Masing-masing berpengalaman anak masuk sekolah seminggu dah pandai membaca.
Jadi bila masing-masing ada pengalaman yang sama, masing-masing expect hantar di mana-mana sekolah pun hasilnya paling tak pun sama lah. Kalaupun tak dalam tempoh seminggu, maybe dalam tempoh 3-4 bulan.

Tapi Rayyan and anak kawan aku tu sama-sama dah 2 tahun sekolah masih tak pandai baca.
Eja pun merangkak lagi.

Takut.
Tapi aku cuba untuk wat lek wat pis.
Sambil-sambil ajar jugak Rayyan kat rumah guna buku sekolah dia. Sampai tersiat lah kulit buku tu aku buat dek kerana hari-hari mentelaah. Pandainya tak jugak.
Aku cakap kat En Wan, mesti ada teknik mengajar yang aku tak tau.
Tapi mustahil cikgu pun tak tahu teknik mengajar kan?

Ok takpe, aku anggap Rayyan ni slow learner tak macam abang dia.

Kebetulan masa konsert Rayyan last year, kawan aku cakap "Kau perasan tak konsert tahun ni cepat habis?"

Baru aku perasan.
Ha'ah cepat.

Kawan aku cakap ramai budak pindah sekolah lain.

Eh ye ke?

Pastu dia pun cakap dia nak tukarkan anak dia ke sekolah lain sebab anak dia masih tak berapa lancar baca.
Kebetulan ada 2 orang mak yang duduk sebelah dia pun bagitau anak dorang dah 2 tahun tak pandai baca lagi.

Terus menyala alarm aku.

Cuak oii.
Mau tak cuak.
Tahun depan nak masuk Darjah 1 tapi mengeja merangkak-rangkak lagi.

Aku terus daftar kelas tambahan untuk Rayyan start Februari.
Waktu sekolah habis 1130pagi, dia tambah another 1 hour untuk reading class.
Tapi aku request kalau boleh reading class tu jangan ajar menghafal buku cerita English.
Aku tak rasa itu penting buat masa ni.
Yang penting dia kena pandai mengeja dulu.
Kalau eja pun tak pandai, satu benda dia tak boleh buat.
Camne nak buat maths kalau baca soalan pun tak pandai?
So dia kena pandai membaca dulu.

Tapi nampak cam aku lak menggelabah lebih.
Macamkan aku lak lagi pandai dari cikgu.
Tau lah cikgu tu nak buat camana kan.
Tapi I cannot deny lah aku punya menggelabah tu.
Lebih-lebih lagi bila Rayyan selalu nangis cakap "Ma, adik tak pandai baca.."

2 minggu lepas, aku mesej kawan aku tanya dia buku apa dia guna untuk ajar anak dia menbaca sebab dia kata anak dia dah pandai baca dah.
Dia suggest beli buku PANTAS MEMBACA beli kat MPH (maybe kat tempat lain pun ada).
Aku terus order.

Alhamdulillah, Rayyan dah start baca buku tu 1 minggu, dah halfway dia baca buku tu.
Aku sebagai pengajar pun rasa mudah nak mengajar guna buku tu sebab buku tu ajar cara sebut satu-satu.




Honest cakap, aku spent less time mengajar Rayyan guna buku ni berbanding buku skolah.
Buku ni Rayyan cepat faham konsep sebutan.
Maybe buku ni mudah.
Maybe buku ni kalerful jadi budak-budak minat nak belajar.
Maybe Rayyan tetiba dah sampai ke tahap dia senang nak terima pelajaran.

Maybe.

Tapi apa-apa pun, aku takleh deny kegabrahan aku bila awal tahun hari tu Rayyan masih tak tau mengeja.

Memang kebolehan anak-anak takkan sama.
Tapi aku tak expect la dia punya beza dengan abang dia camni punya jauh.
Redza dulu masa celebrate besday dia umur 4 tahun, aku tipu dia belikan kek tapi atas kek bubuh nama aku.
Tapi aku cakap itu kek besday dia.
Sekali dia eja nama kat atas kek tu bukan nama dia.
Dia kata nama dia R.E.D.Z.A! Kenapa atas tu D.I.A.N.A?
Nangis-nangis dia kena tipu idup-idup. Aku ingatkan boleh la tipu dia. Lupa pulak dia dah pandai baca.

Bila Rayyan macam ni memang tak salah la aku sokong sangat kerajaan buat penempatan kelas.
Walaupun ada mak bapak yang kurang setuju, tapi aku nampak ada kebaikannya.
Macam Rayyan.
Katakanlah hari tu dia memang tak pandai baca sampai Darjah 1 tetiba masuk kelas yang sama dengan budak bijak pandai, aku tak rasa cikgu ada masa nak mengulang-ulang benda yang sama kat dia sedangkan orang lain patut dah boleh laju belajar ke depan.
Jadi memang ada baiknya juga bila budak-budak ni ditempatkan dalam kelas sesuai dengan potensi semasa supaya pembelajaran tu seiring dengan kemampuan murid.

Aku cakap kat En Wan "Rasanya Rayyan ni mau masuk kelas last Darjah 1 ni".

Sampai macam tu sekali aku dah bajet.
Sebab jauh beza nau dengan Redza.
Redza dari tadika lagi dah nampak bright cuma dia tu banyak berkhayal.

Sebenarnya mak bapak memang kena main peranan dalam pembelajaran anak-anak.
Bukan letakkan pada cikgu semata-mata.
Tapi bahan belajar pun sama penting.
Sebab aku dah nampak perbezaannya bila guna 2 bahan yang berbeza.
Buku skolah Rayyan tu sampai dan berselotape aku kejekan dek kerana banyak kali guna untuk belajar.
Tapi buku yang baru ni alhamdulillah seminggu je Rayyan dah nampak konsep sebutan.
Dah boleh sebut sebutan 3 huruf terus - SAM, PAH, POS, KEK, KAD.

Aku rasa antara Redza and Rayyan, Rayyan lebih banyak dapat perhatian aku dari segi belajar.
Redza tu maybe terang hati sikit walaupun kadang-kadang blur.
Kadang-kadang kesian pulak aku tengok Redza.
Aku selalu macam tak letakkan harapan sangat la kat dia.
Every year dia masuk sekolah dia akan balik bagitau "Ma, Redza masih kat kelas pertama".
Aku akan jawab "Hmm. Ok".
Dia macam seronok sangat nak bagitau pasal pencapaian dia tapi aku memang hati kering sikit.
Sebab masa aku kecik dulu pun aku rimas bila mak bapak aku expect lelebih.
Kena masuk asrama, kena dapat sekian sekian banyak A, kena ambik course ni kalau nak berjaya, kena jadi dokter.....oi rimas weh.
Sebab tu sampai sekarang aku malas nak ambik tau. Yang aku tau kau kena belajar jangan bodoh sangat. Tu je.

Last month, aku balik keje sampai rumah pukul 7.10 malam.
Aku belum keluar dari kereta lagi Redza dah berdiri tepi pintu kereta aku.
Aku keluar kereta, "Ma, ni result UPKK Redza".

Dia dapat 8A untuk UPKK.

Itulah first time airmata aku keluar untuk Redza sepanjang dia sekolah dari umur dia 4 tahun.
Aku jarang nak excited atau nak ambik port walaupun dia naik pentas hujung tahun ambik hadiah.
Aku tak pernah datang tengok pun.
En Wan je yang akan hadir kat sekolah.
Tak tau la aku ni busy nau ke or memang spesis mak yang hati kering.


Bila baca reply ustazah dia ni lagi la aku yakin aku tak salah dalam bersangka-sangka.
Alangkan ustazah dia sendiri tak sangka.
Nampak nau bukan student pilihan. 


posted by aveo757 @ 4:43 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER