walk on wings, tread in air: Ajar anak buat keje dari kecik <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Ajar anak buat keje dari kecik
2016-01-16

Semalam ada ramai share artikel "Salahkah aku mengajar anak buat kerja rumah".
Lebih kurang macam tu.

Rasanya kebanyakkan orang memang ajar anak-anak buat kerja-kerja rumah dari kecik.
Especially kalau anak pompuan.
Anak pompuan ni memang tak payah disuruh pun dia memang suka menyibuk-nyibuk nak tolong.
Tapi memang ada some parents yang tak berapa nak latih anak buat kerja-kerja kat rumah bukan sebab memanjakan, tapi sebab kebanyakkan kat rumah dah ada bibik.
Abis kalau balik rumah segala benda dah disiapkan, apa benda yang kau nak tolong lagi kan.
Kadang tu budak tu habis makan, bibik yang tak kasik basuh pinggan sebab takut kang pinggan tu pecah tak pasal bibik tu jugak kena hamun.
Paling heavy pun budak-budak ni buat maybe basuh kasut skolah sendiri.

Macam anak-anak aku.
Sebab celik mata dari kecik dah ada bibik, semua benda bibik buat, pastu aku tak tau nak suruh dia buat apa.
Paling hebat aku boleh suruh Redza pun kemaskan katil sendiri, basuh kasut sendiri and mandikan adik dia.
Tapi takde la sampai pinggan makan pun orang lain yang angkatkan. Tu kalau nampak depan mata aku, aku angkat pinggan tu hempok atas kepala kau pulak.

Tapi kalau Rayyan memang boleh harap.
Sidai baju? Boleh.
Basuh cawan? Boleh.
Kemas katil? Boleh.
Kemas lemari? Boleh.
Lipat baju? Boleh.
Punahkan baju aku pun boleh.

Memang ni lah cabarannya kalau ada bibik.
Sebab semua benda pun dia buat, ujung-ujung jangan kata anak, dengan makpaknya sekali dah tak tau nak buat keje apa.
Kejenya tido je lah.

Lain dengan keadaan masa aku umur-umur Redza dulu.

Seingat aku, umur aku 8 tahun dah ada tugas siapkan meja makan untuk dinner.
Aku masa Darjah Dua sangatlah halus okeh. Ntah berapa la berat badan aku time tu.
Pulak tu pinggan mangkuk zaman dulu kan bangsa berat gila.
Aku nak siapkan meja makan berempat pun terpaksa angkut pinggan 2 trip.
Yang aku pelik tu mak aku boleh percaya kat anak umur 8 tahun angkat pinggan kaca gila bapak berat tu.
Pastu bila pecah kena bantai. Padahal dia yang suruh angkat.
"Kau ni angkat pinggan macam takde tulang! Lembik!"
Aku jugakkkkk kena.

Umur 9 tahun lagi menggila tugasan makpak aku bagi.

Lepas sahur ambik nih, cat dinding.
Lepas cat dinding, gi cat grill pulak.
Lepas habis cat grill, cat gate.
Dorang balik dari keje hanya meletakkan jari-jemari pada dinding je untuk test ok ke tak aku cat.

Bila aku pikir-pikir balik, makpak aku ni memang jenis gamble punya orang.
Boleh dia percaya budak umur 9 tahun cat dinding rumah dia.
Tapi sebelum dia pi keje tu dia dah bagi pesanan keramat "Baik-baik cat tu nanti jangan sampai kena kerusi meja. Kalau kena, kau siap!!!"

Berbekalkan ayat KAU SIAP tu, gigih aku gulung karpet pastu tolak kerusi meja ke tepi.
Bentang suratkhabar satu rumah takut lantai bercap-cap.
Padahal aku puasa okehhhhhhhhhhhhhhhh! Aku puasaaaaaaaaaaaaaaa. Arghhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!

Setiap Ahad pulak keje aku kena lap tingkap dapur yang kejap-kejap ada taik burung berselepet.

Setiap Ahad jugak (kadang-kadang Sabtu), aku kena gosok baju-baju skolah and baju-baju keje makbapak aku.
Aku ingat lagi bakul baju gosok tu kaler oren.
Pastu iron zaman dulu kan jenis besi bangsa kalau terjatuh atas ibu jari kaki memang nikmatnya dunia ini kau yang punyalah.
Dah la takde iron board.
Aku gosok atas meja makan.
Bentang sejadah.
Atas sejadah tu bentang kain pelikat 2 helai nak kasik sedap sikit menggosok.
Dan menggosoklah aku dari pagi sampai tengahari habis sebakul untuk 1 minggu punya gosokan.
Dah la bilik bawah tu takde kipas.
Berlendir-lendir aku berjuang nak habiskan sebakul.

Habis gosok sebakul tak bermakna perjuangan kau selesai ya.
Belum lagi.
Tunggu hari senin kang time mak bapak aku pergi keje nak ambik baju.
Masa tu takut gila kalau dengar suara Mak Aji panggil aku "Ni camana kau gosok ni ada 2-3 line ni?"
Time tu nak je aku jawab "Budak umur 9 tahun kot yang menggosok. Dah tak kedut dah cukup bagus".
Tapi tak berani la nak cakap kang aku pulak yang dia gosok pagi tu.

Umur 10 tahun dah bermula pembahagian tugas antara aku and Ima.
Sebab masa ni kitorang dah pindah ke rumah 2 tingkat.
Jadi Ima kemas atas, aku kemas bawah.
Tapi kemas bawah bermaksud segala aktiviti yang berlaku kat bawah aku kena buat.
Dan segala aktiviti yang berlaku kat atas Ima kena buat.
Contohnya, kat bawah ada mesin basuh kan, maka selain kemas bawah, aku jugak kena basuh baju.
Ampaian baju kat bawah kan?
Maknanya keje sidai and angkat kain baju pun aku.
Disebabkan tempat menggosok pun kat meja makan dan meja makan tu kat bawah maka melipat dan menggosok baju pun aku.
Nasib baik memasak bukan aku.
Kalau tak rasanya satu rumah tu tak sempat jumpa tahun 2016. Mbahahaha.

Tapi disebabkan dapur kat bawah, jadi keje-keje membasuh fridge, menyiang ikan sotong udang semua aku.
Mujur toilet bawah ada 1 je tau.
Kalau ada 4 toilet kat bawah, aku lari dari rumah.
Sebab tu aku suka feeling-feeling Cinderella everytime mengemop lantai.
Time tu aku rasa Mak Aji ni sejenis mak tiri ke apa. Sedih nau celik je mata kena buat keje.
Baru 10 tahun kott.

Bukan dalam rumah je ya.
Disebabkan laman rumah tu kat bawah, punnnn aku kena kemas.
Tetiap Ahad kena cuci longkang.
Potong rumput sekali okeh. Dulu kan ada gunting rumput yang besar tu. Yang tu lah aku guna. Gila lenguh kaki oiii berjalan itik satu laman sambil gunting rumput.
Pastu bapak aku rajin pulak beli pokok bunga kertas.
Pokok tu kan senang gugur bunga. Menyirap je aku lepas sapu laman toleh belakang tengok 3-4 helai lagi gugur. Kecik besor kecik besor je aku tengokkan pokok tu.
Tu yang kadang-kadang dengan ranting pokok tu sekali aku guntingkan.
Bila Pak Aji tanya apesal pokok dia tinggal ranting je. Aku cakap nak kemaskan biar nanti dia tumbuh cantik.

Selain dari tu aku ada satu lagi tugasan bonus iaitu mandikan si Itam.
Siapkan si Itam pi skolah.
Kang dia balik kan kena suap dia makan pulak.
Lepas makan kang berak, aku jugakkk kena basuhkan.
Pastu eskrim lalu merengek nak eskrim pulak si Itam ni, aku jugak kena korek tabung belikan eskrim.
Bila tabung aku jadi paling ringan, aku jugakkkk kena bantai.
Tu belum lagi kalau time Mak Aji mengamuk nak bantai Ima and Ibal tak dapat sebab dorang dah larikan diri dulu, dia bantainya aku jadi pengganti.

Adehhh.

Banyak jugak tugas aku dulu rupanya.


posted by aveo757 @ 11:47 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER