walk on wings, tread in air: Berdakwah dengan mengaibkan orang. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Berdakwah dengan mengaibkan orang.
2016-01-19


Ok yang atas ni adalah iklan.
Nak tau lebih lanjut boleh email admin XZIZ Biotech di health[at]xzizbiotech[dot]com.

Oh lagi satu, ramai yang tanya kenapa aku tak banyak cerita pasal GreenAard and tepek testimoni kat blog macam aku buat Ephyra dulu.
Jawapannya adalah sebab Ephyra tu bukan aku punya, jadi aku tak ada medium lain untuk war-warkan tentang Ephyra selain dari blog. GreenAard ni lain, yang ni aku punya. Jadi aku ada website, aku ada IG and aku ada FB untuk GreenAard. Segala-galanya baik FAQ, testimoni or artikel berkaitan kesihatan semua ada kat website and FB. Maka silakan lah follow mana-mana medium tu and baca. Kalau ada masalah boleh tanya aku ya.

Ok cukup cerita sampai situ je.

Today entry sebenornya lain.
Semalam kat newsfeed aku nampak ada orang share artikel tentang sorang pompuan melayu yang seksi.
Memang cantik pompuan tu.
Apetah lagi umur dia maybe baya-baya aku, ataupun tua sikit dari aku.
Pandai dia jaga badan. 

Honestly, aku lebih sedih tengok komen orang terhadap artikel tu dan aku sedih dengan wujudnya artikel tu sendiri.

Aku tak faham apa motif artikel tu ditulis dengan letak banyak gambar seksi that lady lepas tu kat ujung-ujung entry ditulis "Semoga dia dapat hidayah".

Betul ke tujuan kita tulis entry macam tu letak sebanyak-banyak ada gambar dia yang seksi semata-mata berharap dia diberikan hidayah?

Seriously macam tu caranya?

Jujurlah dengan diri sendiri.

Hadis Abu Dawud ada menceritakan macamana cara Rasulullah saw tegur Asma yang berpakaian nipis.
Masa tu Asma masuk ke bilik Rasulullah saw dengan pakaiannya agak nipis, Rasulullah saw terus palingkan muka dan cakap "Asma, sesungguhnya seorang wanita itu apabila dia sudah cukup umur, maka dia tidak boleh menampakkan tubuhnya kecuali ini dan ini," sambil Rasulullah saw tunjukkan bahagian wajah dan tapak tangannya.

Apa yang boleh kita blaja kat sini, kain nipis adalah kesalahan teknikal, bukan kesalahan moral.
Maka tegur kainnya. Tegur bagitau yang kain macam tu tak boleh dipakai.

Kalau zaman sekarang ni ramai yang tegur ""Baju nipis nampak bentuk tetek, baik takyah pakai baju kalau macam tu!"

Rasululah saw tegur pun dalam keadaan hanya dia dan Asma saja, tak ada orang lain. Bukan di khalayak ramai.

Itu bezanya ikhlas dan tak ikhlas.

Ada satu lagi kisah Rasulullah saw tegur seorang amil.
Diceritakan Rasulullah saw menegur amil tu semasa dia balik daripada mengutip zakat.
Zakat tu diserahkan sebahagiannya kepada Rasulullah saw dan sebahagian lagi dikatakan sebagai hadiah untuknya.

Cara Rasulullah tegur adalah sewaktu Rasulullah saw berucap kat mimbar.

"Apakah seorang amil yang aku lantik untuk memungut zakat, selepas dia pulang dia berkata ini untuk engkau dan ini dihadiahkan kepadaku, sedangkan kalaulah orang itu berada di rumah, apakah dia akan diberikan hadiah seperti itu?"

Kalau tengok balik ayat tu, Rasulullah saw sikit tak sebut nama pelaku kesalahan depan-depan orang ramai. Baginda sampaikan secara umum dan untuk pengajaran semua.

Bezanya dengan orang zaman sekarang tegur dan bagi nasihat.
Mesti kena viralkan gambar-gambar sebagai bukti supaya kita tak dikatakan menfitnah.
Tapi dalam masa yang sama kita tak sedar tengah buat dosa mengaibkan orang lain.

Memang gambar-gambar tu tuan punya badan sendiri upload kat FB dia, kat IG dia.
Tapi itu bukan tiket untuk kita pi sebar-sebarkan pulak kat orang lain.
Dia upload gambar seksi dia, itu dosa dia dengan Allah.
Bila-bila masa Allah boleh ampunkan kalau dia benar-benar bertaubat.
Tapi hat kita yang sebarkan gambar seksi dia, itu dosa antara kita dengan dia pulak.

Kadang-kadang aku tengok orang yang pernah seksi-meksi ni kalau hidayah benar-benar sampai, jangan terkejut kalau satu hari nanti dia jauh lebih istiqomah perbaiki diri dia dari kita yang dulunya baik sikit dari segi berpakaian.
Dan orang yang seksi-seksi ni selalunya dia jahil pada penampilannya saja.
Belum tentu ikhlasnya jahil.
Belum tentu hatinya jahil.
Belum tentu sedekahnya jahil.

Tapi mereka yang selalu tegur orang lain dengan cara mengaibkan ni, kebanyakkannya akan dok tang tu tak ubah-ubah.
Nak tau sebab apa?
Sebab dek terlalu rasa diri orang lain buruk, secara tak lansung mengakui diri sendiri baik.
Disebabkan mengakui diri sendiri lebih baiklah maka Allah tak bagi mereka berubah. Sebab masing-masing rasa diri dah baik.

Sedih bila tengok cara sesetengah orang berdakwah dengan cara aibkan orang.

Sebab aku pernah ada kat situasi that lady.
Singkat mana lagi yang aku tak pernah pakai.
Skirt pendek mana aku tak pernah sarung.
Baju see-thru mana yang aku tak pernah tayang.
Aku pakai baju mandi pun pernah letak kat blog.
Aku pernah buat.
Jadi aku tau macamana rasanya bila orang tegur kita dengan cara mengaibkan.
Ingat, tak ada orang yang berubah menjadi lebih baik dengan teguran yang kasar.

Percayalah.
Dorang yang buat tu semua buat bukan untuk cari perhatian korang.
Mereka buat sebab they are enjoying their current lifestyle.
They don't even realized pun apa yang dorang pakai tu salah sebab persekitaran dorang pun berpakaian macam tu. Jadi mereka tak tau pun itu salah.

Kadang-kadang Tuhan datangkan ujian untuk kita dengan cara macam ni.
Untuk melihat bagaimana akhlak kita bila berdepan dengan mereka-mereka yang kita katakan jahil tadi.
Tuhan sedang menguji kita, antara kita dan mereka yang kita aibkan tu, siapa lebih baik disisi-Nya.

Kalau kita tak mampu menegur dengan baik dan tanpa mengaibkan, cukup dengan hanya berdoa diam-diam.
Sebab doa itu sangat dasyat kekuatannya sehingga boleh mengalihkan sebuah gunung.


posted by aveo757 @ 11:14 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER