walk on wings, tread in air: Naysayers <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Naysayers
2015-12-13

Aku ada attend satu kelas.
Speaker tu cakap, ramai manusia yang semasa kecilnya bercita-cita tinggi nak buat macam-macam tapi bila besar buat benda lain.
Dan bila umur dah semakin lewat, baru nak realisasikan balik apa yang dia cita-citakan dari kecik.
Semua tu berlaku sebab terlalu dengar apa orang sekeliling cakap especially the naysayers.
Lama-kelamaan kita lupa dengan apa yang kita cita-citakan and start to do something mengikut arus walaupun arus tu bukan pilihan kita. Tapi sebab semua orang buat kita pun buat.
Dan semakin kita dewasa kita semakin tak tau nak buat pilihan sebab kita seringkali memikirkan 'apa orang lain cakap'.

Speaker tu kata budak-budak are very good at visualizing what they want.
Macam kita di zaman kecik-kecik dulu.
Apa yang kita kerap buat time kecik, itu sebenarnya adalah minat kita tapi 99% tak teruskan minat tu bila dewasa but do something else.

Membuatkan aku ingat balik zaman kecik-kecik dulu.
Dari kecik, aku suka main baju-baju Mak Aji.
Almost everyday.
Seriesly almost everyday, aku akan berangan dengan baju-baju Mak Aji.
Padahal baju-baju mak aku habis kuat pun baju kurung je.
Tapi aku akan gayakan ikut style aku.
Boh tali pinggang la, pakai scarf kat peha la, pakai scarf ala-ala gypsi la, dia punya clip brooch aku pakai as subang pun pernah.

Mak Aji ada simpan banyak baju-baju pengantin yang dia sewakan (dulu la, now takde dah).
Baju-baju tu semua disimpan bawah katil, dalam beg besar.
Hari-hari aku punggah bawak keluar all the wedding gown, baju Jawa, baju Arab (jubah), baju Minang, cheongsam.....semua aku pakai.
Tak jemu-jemu.

Kalau melukis, aku suka lukis gamba perempuan pakai dress off shoulder atau one side off shoulder dress.
Rasa macam dah habis style dah dress macam tu.
Aku always bayangkan one day aku jadi fashion designer.

Tapi, minat tu tinggal minat je la.
Sebab tak ada dorongan.
Mak bapak dulu-dulu (aku percaya semua mak bapak kita), tend to encourage kita jadi lawyer, dokter, akauntan, engineer, arkitek....semua yang professional.
Mak Aji kata aku kuat berangan.
Lama-lama aku pun percaya apa yang aku buat tu semua bukanlah minat tapi hanya berangan.

Dan aku selalu jugak berangan jadi bos.
Kalau main ofis-ofis, aku akan jadi bos. Ima jadi secretary aku.
Aku always jadi bos sebab aku macam tau apa aku nak buat bila jadi bos.
Kalau jadi secretary, aku jadi tak tau nak buat apa.
Aku berangan sign cheque, aku berangan pegi outstation, aku berangan ada meeting la apa la...
Bisneswoman la konon.

Tapi disebabkan takde dorongan, aku jadi keliru.
Tak dapat dipastikan itu minat atau berangan.

Dan akhirnya aku ikut arus.
Orang kata macam ni bagus, aku buat.
Orang kata yang tu tak boleh, aku tak buat.

Actually, bila difikir-fikirkan balik, apa yang aku berangankan time kecik dulu - jadi fashion designer and jadi bos syarikat - adalah satu benda yang sama.
Fashion designer - you own the design.
Bos - you own the company.

Aku keje dengan company lama, aku buat produk company tu macam produk sendiri.
Sesuka hati aku buat promosi, sesuka hati aku bagi hamper, sesuka hati aku bagi free gift - as long as I put money on the table, every month hit sales target. Jadi bos aku tak bising pun.

8 tahun selepas grad baru aku realized sebenarnya aku perlu run company sendiri. Gila lambat nak sedar.
Maknanya, sedari kecik aku berangan nak jadi bos dan nak run bisnes sendiri, bila dah umur 31 baru aku patah balik pada cita-cita aku time kecik dulu. Baru aku sedar itulah sebenarnya yang aku nak jadi.
Membuatkan apa yang speaker tu cakap adalah BENAR!
Yang mana, semasa kita di zaman- budak-budaklah kita dah dapat visualized apa yang kita nak tapi semakin kita dewasa semakin kita menjauhi minat kita tadi hanya disebabkan orang kata apa yang kita minat tu tak boleh dicapai atau takde prospek kehidupan.
Sedangkan yang kata tak boleh capai tu dia tak buat pun. Dia cakap je. Berdasarkan pemerhatian dia je. Rasa-rasa je.

Tapi sehingga hari aku decide nak run company sendiri pun, masih ada lagi orang yang takde keyakinan dengan keputusan tu.
Mak Aji yang terpaling tak setuju lah.
Second, En Wan.
Dorang ni boleh dikatakan naysayers lah.
Ada percubaan untuk mengalih cita-cita.

"Buat apa nak benti keje nak berniaga. Gaji kau dah besar dah"
"Takde keturunan kita yang berniaga"
"Kita baru nak rasa selesa dengan life, tiba-tiba nak benti keje berniaga. Ini semua backwards"

Padahal semua yang tak kasik ni, semua tak pernah buat pun lagi.
Aku tak tau apesal dia tak kasik.
Maybe macam En Wan cakap lah, hidup baru nak selesa, anak dah ada, tetiba nak ambil risiko berniaga yang belum tau untung rugi.

Aku tau apa aku buat and aku tau apa aku nak buat, but everything seemed to be moving slowly and aku selalu get really confused about everything bila naysayers ni semua start tanya macam-macam like "Boleh buat ke ni....", "Pikir balik...".

Tu cara-cara berdepan dengan naysayers di kalangan famili dan suami.
Jangan ceritalah naysayers di kalangan outsiders yang sometimes when you’re out there on your own trying hard to push the boundaries and achieve something amazing, dia akan start with all the negative words yang macam-macam. Biasalah kan bila kita hidup dalam era media sosial, manusia lebih suka share gosip-gosip and fitnah-fitnah.

One thing yang bestnya jadi blogger ni, atau jadi celebriti atau public figure, golongan ini selalu dapat attention masyarakat (atau kelompok followersnya sendiri). Dan golongan ni dah dibiasakan dengan feedback dari masyarakat samada positive or negative feedback.
Lama-lama, dorang ni jadi lali dan kebal dengan apa juga feedback.
Kata-kata pujian pun dah bukan sesuatu yang perlu dikinja-kinjakan.
Kata-kata sumpahan pun dah bukan sesuatu yang perlu diambik peduli.

Mungkin inilah yang dikatakan blessing in disguise.
Bukan ke Tuhan tu mengajar hambaNya melalui pelbagai cara?
Mungkin inilah caraNya mempersiapkan diri kita untuk menghadapi sesuatu yang lebih hebat dari tu.

Tapi kadang-kadang orang lain tak kata apa pun, but hati kita sendiri yang jadi penghalang.

Love to write tapi risau nanti kalau aku tulis ada orang baca ke?
Love to sing tapi risau nanti orang kata suara tak sedap.
Nak join pertandingan ratu cantik, tapi risau orang kata kau cantik ke?
Ni namanya overprotective.
Ujung-ujung apa pun tak buat.
Lepas tu apa orang lain buat, kita dengki.

Kalau kita tak start, camana kita nak tau how to overcome masalah tu?
Contohnya anak menangis.
Mula-mula jadi ibu, agak tunggang langgang jugak la nak bagi dia berhenti nangis. Habis keluar segala bunyi katak, bunyi ayam, bunyi itik tengah-tengah malam nak bagi dia benti menangis.
But after a while kita tau dah what works best, especially since a baby often cries for different reasons.

When someone doubts you or doesn’t believe in you, kena ingat yang kita hanya ada satu saja kehidupan atas dunia ni untuk achieve all the amazing things you want to achieve, so stay strong, keep the faith and trust that what you want to happen is a done deal.

Bak kata pepatah,
Nak seribu daya.
Usaha tangga kejayaan.
Yang paling penting - rezeki Allah yang bagi.



Show room Fleur by Mrs Him.
Belum bukak lagi.
Soon.

Dari kecik berangan, umur 38 baru nak jadi.

Insyallah.










posted by aveo757 @ 9:10 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER