walk on wings, tread in air: Bersidai depan restoran sehari suntuk <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Bersidai depan restoran sehari suntuk
2015-12-14


Semalam perasmian/pembukaan Restoran FizoMawar kat Bangi.
Aku tak pergi pun, aku nampak kat newsfeed je.
Alhamdulillah, ada jugak tambahan port aku nak melepak kalau ke Bangi nanti.

Tapi macam biasa la, asal ada sangkut-paut dengan Fareeda je, mesti ada yang hentam.

Contohnya semalam ada jugak la orang kondem apesal sampai nak beratur panjang sehari suntuk depan restoran macamkan restoran tu besok tak bukak.
Restoran kott. Besok lusa pun boleh datang apa.

Aku tak pelik dengan yang beratur panjang tu.
Tapi aku pelik dengan yang tak puas hati.
Asal sabit si Fareeda atau ada kena-mengena dengan suku-sakat Fareeda je, mesti ada orang tak puas hati.
Orang beratur depan kedai tudung pun kena hentam.
Ni orang dok beratur panjang nak masuk restoran pun kena hentam.
Padahal trend bersidai depan kedai ni rasanya kebanyakkan butik muslimah dah start buat dah, tapi takde pulak aku dengar orang hentam butik-butik tu.
Jangan double standard. Nak hentam, biar semua kena hentam.

Sebenarnya kita kena tau, itu semua marketing strategy.
Dan marketing strategy sebegini memang tengah 'in' kat Malaysia.
Ini sebenarnya diakui oleh salah seorang fotografer terkenal yang selalu buat liputan grand opening butik-butik brand ternama.
Dia sendiri share experience dia dengan aku how butik-butik ni gather crowd sampai berkilometer orang beratur depan butik.
Padahal bukan semua yang beratur tu datang nak beli produk butik tu.

Perasan tak sekarang trend mana-mana butik kalau nak launch kedai akan kumpulkan sponsor?
Kadang tu ada yang sponsor kukis, ada yang sponsor tudung, ada yang sponsor brooch.
Macam-macam.
Dan kebanyakkan yang beratur sedari semalam tu sebenarnya datang untuk dapatkan goodie bag tu.
Ini diakui sendiri oleh fotografer yang cerita kat aku tadi.
Dia cakap now dah satu macam trend orang suka ambik gambar kemeriahan manusia yang bersidai berjam-jam kat luar butik.
Itulah yang akan jadi bahan marketing.

Tapi tak bermakna semua yang datang tu nak goodie bag semata-mata.
Memang ada yang datang hanya sebab tu.
Tapi ada juga yang datang sebab butik tersebut tawarkan harga diskaun untuk 100 pengunjung pertama (contohnya).
Itu semua marketing strategy.
Mereka perlu semua tu di-capture atau direkodkan untuk create repo and build reputation company.

Jadi, jangan bingit-bingit kalau nampak orang bersidai berjujuk depan butik/restoran.
Ada sebab kenapa dorang buat macam tu.

Sama lah macam kes aku beratur untuk Mood Republik hari tu.
Kalau nak ikutkan apa perlunya Mood Republik buat undang-undang macam tu? - kena beratur berkumpul kat PWTC untuk dapatkan nombor untuk pilih booth. Untuk apa?
Sedangkan organizer lain buat keadah yang jauh lebih simple. Cuma pilih booth secara online, buat payment, and done. Gempak jugak event dorang, crowd ramai jugak.

Tapi itulah yang dikatakan strategy pemasaran.
Lain orang lain strategi-nya.

Kalau tengok balik apa yang restoran FizoMawar offer semalam boleh bajet yang datang tu bukan sebab nak makan.
Dorang pun tau besok lusa boleh datang makan.
Tapi dorang beratur panjang sebab nak rebut peluang 500 terawal cabutan bertuah menang iPhone.
Bila dapat nombor tu nanti baru layak masuk contest.
Gila kau taknak beratur?? Invest RM20, tetiba ada peluang dapat iPhone yang harga RM3K.

Ada sesetangah orang yang berduit, 3K tu sap sap soi.
Ada sesetengah orang, tak kisah berhabis masa kat depan kedai sehari suntuk untuk mencuba nasib.
Keperluan kita tak sama.









posted by aveo757 @ 9:59 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER