walk on wings, tread in air: Makcik customer <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Makcik customer
2015-11-16

Nak buat bisnes memang kena sabar.
Sebab kita akan jumpa dengan macam-macam perangai manusia yang kadang tu tak terpikir lansung perangai macam ni ada kat manusia.

Aku boleh kenal customer aku yang baca blog dengan yang tak baca blog.
Kalau yang baca blog aku, dorang lebih polite.
Maybe sebab ramai tau aku lagi tua, so rasa hormat tu ada.
Yang lebih tua dari aku pun polite, maybe dia kenal aku (melalui blog).
Aku lebih tenang handle group-group pembaca.

Tapi yang tak kenal aku, especially yang order melalui whatsapp dan FB, mak aiiiii. perangai sorang-sorang, ada yang takleh nak brain.
Terasa macam aku ada kat dunia yang huru-hara!
Walaupun bukan aku handle enquiry tu directly, tapi bila sesekali baca mesej dorang, memang senyum je la. Dah tua-tua ni malas nak bercakap panjang-panjang. Habis kuat pun aku ban.
Hari tu aku tengok admin aku dengan penuh berhemahnya mereply mesej-mesej sampah ni.
Aku macam....yang buat apa kau reply mesej-mesej macam ni?
Ni semua sampah ok. Buat apa nak simpan. Buang je.
Now admin aku dah paham dah.
Takyah cakap banyak. Delete and ban. Habis cerita.

Ni last week stokist aku whatsapp printscreen ni.
Gelak je aku baca.






Aku cuba bersangka baik mula-mula tu.
Aku anggap ni memang makcik-makcik sangat yang main tepon ni.
Sebab Mak Aji ngan Pak Aji kalau bermesej ngan anak-anak pun noktah ke mana, tanda soal jadi tanda seru. Ikut dan dia je.

Kadang tu Mak Aji mesej aku "Dah makan ke!"

Aku baca pun macam pehal mak aku marah tetiba ni?
Padahal patutnya letak tanda soal, tapi dia letak tanda seru.
Kalau noktah tu memang tak disangkal lagi lah. Nak-nak lagi kalau pak Aji tulis mesej. Baca sampai 2-3 kali nak bagi paham.
Jadi, aku beranggapan makcik yang mesej stokist aku ni pun macam tu lah jugak.

Tapi bila dia suruh hantar barang dulu, duit kendian, ok ni mesti set-set makcik yang gi kedai ambik beras sekampit, susu cap junjung 2 tin, sardin setin, mancis sekotak, tapi bayar lagi 2 bulan.

Yang tu aku memang takkan layan.
Dan aku pun nasihatkan stokist aku supaya save your effort untuk something yang worth sikit.
Kau jangan nak bazirkan masa kau layan customer macam ni.
Sebab memang ada jenis customer yang rasa dia sorang je beli produk kita, dan dia punya kerek tu macam nak beli 40 botol.

Tu belum lagi dengan customer yang expect kita duduk depan PC 24 jam toksah mandi, toksah kencing, toksah solat, dok mereply mesej sepanjang masa.
Lambat 30 minit tak reply terus maki hamun "Kalau taknak bisnes, tak payah lah bisnes!"
Kau ingat aku ni takde keje lain nak hadap mesej kau pagi petang siang malam?

Tapi selalunya yang banyak cengkadak ni lah yang tak beli.

Sesape yang terima jenis customer macam tu, please lah.
Tak payah layan.
Orang datang cara baik, kita layan cara baik.
Whatsapp and FB masing-masing ada button BLOCK.
Takyah cerita panjang-panjang.
Gunakan button BLOCK dengan baik. Jangan bazirkan kemudahan tu.






Ni testimoni the latest untuk GreenAard.
Anak sedara En Wan sendiri, Intan.
Intan ni sejak bersalin setahun lebih yang lepas, badan dia payah nak turun.
September lepas, time kawen anak sedara En Wan kat JB, Intan cakap dia nak try GreenAard.
Balik raya haji yang lepas aku bawakkan sebotol. Aku ajar dia cara makan semua.

Pastu aku takde follow up.
Lupa.

Until last week, mak bagitau aku Intan call dia bagitau nak beli 10 botol sebab kawan-kawan dia nak beli jugak.
Dia cakap berat badan turun 7 kg dalam masa sebulan!
Menggigil kejap aku dengar. Betul ke 7kg?
Gila lawan tokey budak ni.
Aku nak turunkan 7kg pun 4 bulan, dia selamba sebulan.

Pastu En Wan whatsapp tanya.
Dah 2 bulan aku bagi GreenAard tu rupanya sebotol pun tak abis lagi sebab dia makan selang-seli.
Tak tahan sakit perut katanya.
Memang kalau jenis yang tak tahan sakit asik nak terberak je keje, akan rasa giveup nak guna GreenAard.
Tapi sebenarnya kesan tu tak lama.
Try guna berterusan, lama-lama kesan sakit perut tu jadi semakin slow.

Kan betul aku cakap GreenAard ni akan menyebabkan kau kurang rasa lapar.
Intan yang kuat mengunyah pun jadi tak terasa nak makan sangat bila dah ambil GreenAard.

Tak caya, tengok ni :


Tu bukan gamba time mengandung ya, atau baru lepas pantang ya.
Gambar kiri tu gamba 3 bulan lepas.
Gambar kanan gamba last week.
Anak dia dah nak masuk 2 tahun dah pun. Selama itulah dia carry berat badan dia susah nak turun.
Dia ni kalau jadi agen bagus ni sebab diri sendiri sebagai testimoni bergerak.



Ni lagi sorang customer yang naik risau pulak bila makan 4 biji GreenAard waktu pagi, sampai kul 4.45pm tak lapar-lapar lagi.
Lepas tu terasa pening.
Memang lah pening, sebab tak makan-makan.
That's why aku tak berapa berkenan ada pengidap gastrik nak ambil GreenAard sebab nanti bila kau rasa tak lapar, gastrik kau menyerang pulak. Dah satu halll.
So, kalau yang ada gastrik, boleh ambil GreenAard tapi MESTI ikut jadual pemakanan korang.
MESTI makan sikit walau takde rasa lapar.









posted by aveo757 @ 11:10 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER