walk on wings, tread in air: Biarlah aku dibalik tabir saja.. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Biarlah aku dibalik tabir saja..
2015-11-26


Kukis Mak Aji's oven.

Entry aku pada 5 July 2011.

After 5 years tak buat kukis ni, on that day aku buat balik.
Walaupun waktu tu dah 5 tahun tak buat this kukis, aku still boleh ingat sebijik-sebijik resepi dia.
Sebab inilah kukis yang aku buat menjak aku 13 tahun.
Kukis ni dikira kuih raya wajib kat rumah Mak Aji.
Kawan-kawan skolah aku kalau datang beraya memang akan cari kuih ni dulu.
Mana-mana yang musibat sikit tu pi dapur bawak keluar balang kukis ni terus. Siap kepit celah kangkang lagi. Cilaka sekor-sekor perangai.

Kawan-kawan Mak Aji yang mana close dengan dia mesti akan mintak tapaukan sikit kukis ni untuk bawak balik.
Aku takde la kata kukis ni sedap nau, tapi menjak aku buat dari umur 13 tahun, memang ini lah kuih yang orang tak segan-segan mintak tapau. Tak caya tanyalah adik aku Ima. Sebab dia la paling bengkek sekali kalau ada orang mintak tapau. Sebab dia tukang bubuh choc chips atas kukis tu so dia memang tau la betapa hazabedahnya nak bubuh choc chips kat 4 adunan doh. Dah la buat time puasa ok. Dia punya hazab tu extra sikit nak-nak lagi kena duduk tepi oven. Pulak tu dulu dapur Mak Aji takde kipas tau. Panas nak mampus. Lecak ketiak aku. Harap takde lah air ketiak masuk dalam doh. Memang sape buat slack kat tukang buat kukis time tu besar harapan kau yang aku masukkan dalam oven. Kau buat lah.

Mak Aji memang tak pernah buat kukis ni.
Dia cuma QC je.
Dia tukang rasa and check apa yang tak ok kat kukis ni.
Kitorang tunggu je kalau dia kata "Yang ni tak ok".
Yang tak ok tu la kitorang bedal kaw-kaw.
Kalau dia kata OK, maknanya kukis tu tunggu raya sok baru boleh makan.

Lepas aku naikkan entry pasal buat kukis tu, tak sangka ramai yang mintak aku jual.
Tapi disebabkan aku pemalas, jadi aku suggest Mak Aji buat. Aku tak suka dapur aku semak. Aku semakkan dapur orang takpe. Lagipun, dia takde apa nak buat kat rumah kan.
Mak Aji kata ok.
Raya tahun 2012 aku war-warkan kat blog.
Tak sangka memang respond sangat menggila.
Aku tak prepare yang respond akan jadi macam tu, sampaikan minggu kedua, Mak Aji kena beli extra oven and mixer baru sebab mixer yang aku guna menjak umur 13 tahun tu meletup! Gila heavy production, mau tak giveup mixer tu?

Masa tu memang huru-hara mak bapak aku kat rumah nak settlekan order.
Nak mencari kotak tu yang payah sebab banyak yang kena pos.
Sape yang order tahun tu memang tau lah apa jenis kotak yang dorang dapat.
Ada yang dapat kotak biskut Jacobs, kotak kasut Bata. Kotak Kotex je yang takde sebab kat rumah Mak Aji tak wujud dah bendalah tu. Kalau tak agaknya dengan kotak-kotak Kotex sekali bapak aku buat bungkus kukis.
Bulan tu jugak la Mak Aji 'borong' semua carton Ephyra nak buat isi balang-balang kukis dia.
Rumah jangan cakap la. Aku sendiri takut nak masuk rumah Mak Aji. Tak cukup kat dapur, sampai ke bawah tangga depan hall tu pun penuh dengan kukis.

Tapi tahun tu jugak la aku buat silap. Aku tak stopkan order awal-awal sebab tak jangka sambutan menggila. Seminggu sebelum raya masih ada lagi 400 balang nak kena siapkan. Dah la time tu Mak Aji takde pekerja sebab tak plan ambik pekerja pun, ingatkan order takat 70-80 balang je.
Last-last terpaksa refund duit-duit customer yang tak dapat kukis. Mostly yang refund ni yang nak bawak kukis balik kampung. Tapi ada juga yang insist nakkan kukis tu even dapat lepas raya.
Tanyalah Pak Aji. sampai raya ketiga dia masih lagi dok men-refund duit customer kat bank. Kesian bapak aku.

Tahun seterusnya, aku bukak offer untuk agen sebab aku taknak mak bapak aku habiskan masa kat membungkus and mengepos. Tahun tu jugak dah cari pekerja. Agen pun ramai. Semua stok agen kitorang hantar guna bas. Yang Sabah Sarawak je pos.
Dan kukis Mak Aji ni berterusan sampailah ke tahun 2015 ni.
Alhamdulillah, not only raya, tapi dah ada tempahan untuk wedding.

Termasuklah the latest untuk majlis pertunangan Cik Piah (Feeya Sinar FM).





Semoga kukis Mak Ajis's Oven semakin meluas pasarannya...hahahahaha.
Kemain ayat. 
Walaupun Mak Aji dah taraf retis now, biar lah aku di balik tabir saja....gitu.
Sebab ai rimas dengan paparazzi.

Memandangkan Mak Aji tengah busy nak prepare kukis untuk majlis Cik Piah 4 Disember ni, sesaper yang nak order kukis boleh la sekali harung Mak Aji buatkan, boleh email aku aveo757[at]yahoo[dot]com.


Get ready bakal pengantin 2016!



Untuk dapatkan rebate atau pelamin percuma, venue pilihan adalah seperti dalam poster.
Tapi katakan lah korang ada venue lain, boleh bincang dengan Sanggul Event ni sendiri.

TAPI

MESTI AMBIL FULL PACKAGE DENGAN SANGGUL EVENT MANAGEMENT.

Baru boleh dapat rebate RM3000 atau FREE pelamin.

DAN
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

3 bakal pengantin terawal akan dapat 50 set kukis Mak Aji's Oven secara percuma untuk VIP.
Dah siap pack dalam botol/kotak cantik-cantik.

Free ya, FREE!



Ni lagi satu.
Aku lupa nak letak kat blog.
Tapi dah letak kat FB. 
Contest Share & Win GreenAard Poster.
Copy and save image ni pastu share kat FB masing-masing.
Tag FB GreenAard and tag sorang kawan korang.
Kalau menang, korang and kawan korang tadi akan dapat sorang satu GreenAard.










posted by aveo757 @ 10:44 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER