walk on wings, tread in air: Kalau bangang Add Maths, jangan gatal ambik jurusan ada Add Maths. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Kalau bangang Add Maths, jangan gatal ambik jurusan ada Add Maths.
2015-11-27

Berderet masuk email nak order kukis Mak Aji.
Aku tak sempat nak reply all lagi.
Jadi aku dah buat form (refresh blog ni baru nampak form pop out) untuk korang isi details.
Nanti ada orang respond.
Kesian pulak ramai yang dari jauh nak order, yang mengidam. Mula-mula aku tak accept sebab aku yang gatal buat entry tu kan, so aku taknak Mak Aji susah nak kena bungkus apa semua sebab dia tengah prepare untuk majlis tu. Tapi takpe, assistant dia (Pak Aji) willing untuk buat keje-keje pembungkusan. Kalau dah nama bapak aku tukang bungkus, mohon expect kotak yang 'berseni' bila pakej sampai nanti ya. Entah kotak apa lah jadi mangsa pasni. Nanti aku mintak dia upgrade kotak sikit.




Semalam nampak ni kat newsfeed.

Add Maths.
Maths.
Fizik.

Bukan subjek yang aku minat menjak darjah 1.
Tapi disebabkan aku aim nak masuk aliran Sains, nak taknak aku kena hadap jugak subjek puaka ni.
Masa tu aku bajet, takpe, kena abiskan SPM je dulu.
Sok dapat masuk course yang aku suka kat U, takyah dah hadap Maths ni semua.

Esok nak exam Maths, malam tu aku boleh study subjek lain.
Sebab aku menyampah gila mengira.
Aku aim lulus je cukuplah.

Lainlah En Wan.
En Wan memang aku akui lah dia punya maths power gila.
Add Maths A, Maths A, ambik engineering entah berapa banyak maths lagi dia hadap.
Kadang kesian aku tengok Redza.
Budak tu Maths A dari darjah 1 sampai now, still tak dapat impress bapak dia.
Sebab A dia bukan 100%.
En Wan punya konsep, Maths ada 10 cara penyelesaian, tapi jawapan tetap 1.
So takde reason kau tak boleh dapat full marks.
Apake gila?

SPM aku Maths C3, Add Maths P7.
Alah, takde hal lah. Maths je pun. Bukan aku nak jadi engineer.
Dah terbayang depan mata bakal jadi ahli saintis.

Dapat masuk matrikulasi.
Sekali tengok subjek, eh cilaka betul ada maths jugak kat sini??

Nak taknak terpaksa hadap.

First year dapat masuk Sains and Teknologi.
Good.
Aku memang aim nak masuk sini pun.

First year best gila.
Semua subjek yang aku suka.
Walaupun Kimia ada melibatkan kira-kira tapi itu kira-kira yang aku suka.
Bio lansung takyah mengira, memang suka sangatlah!

Sekali second year ada Kalkulus and Algebra!
Bahabi betul.
Masa tengok list subjek yang kena complete next semester, rasa give up!
Sebab ada Kalkulus and Algebra.
Kalkulus Algebra sekolah menengah pun aku tak lepas, ni nak hadap taraf universiti punya?
Masa tu aku dah bajet CGPA mesti jatuh ni. Konfem.

Tapi bak kata budak yang buat status ni la, kalau kau ambik course yang ada subjek yang kau tak minat, maknanya kau sedang memperjudikan nasib kau.
But, dalam kes aku, aku lansung tak tau yang course aku ni ada subjek maths.
Dah second year kot. Takkan nak tukar course.
So nak tak nak, aku kena lalu jugak.

Aku dapat rasakan sepanjang aku kat UNIMAS, subjek ni lah yang aku paling pulun sekali sebab aku tau aku bangang sikit.
Dalam kelas ni lah aku tumpukan perhatian kaw-kaw.
Aku pastikan aku dapat dulu buku rujukan yang lecturer tu suggest.
Lepas habis kelas terus pi library (CAIS) untuk dapatkan buku tu.
Pastu aku kepam tak pulangkan that buku sampai habis semester. Aku rela bayar denda daripada buku tu terlepas kat orang lain.

Pentingkan diri sendiri?
Yes, memang.
Sebab kalau kau pentingkan diri kau, mesti kau sama-sama join aku pecut pi library book buku tu kan?
Tapi kau tak buat, so nasib kau lah.

Alah, buku tu ada 5-6 bijik kat CAIS. Kalau buku tu banyak demand, dah tentu pegawai CAIS carik aku sampai ke lubang cacing suruh pulangkan buku.
Sampai habis semester takde kelibat pegawai CAIS cari aku. Aku pinjam buku baru pun dia tak sound apa-apa. Nampak nau takde sape cari buku tu.

Bak kata status FB tu, ada yang kat skolah bangang maths, tapi kat U dia improve.
Mungkin aku antara orang yang lulus dalam perjudian tu. Aku dapat A that subjek.
Dah 20 tahun aku tinggalkan UNIMAS, aku masih lagi tak caya bila lecturer tu cakap ada 13 orang je dari satu dewan kuliah yang dapat A.
Sebab tu sampai sekarang aku rasa pelik apesal aku bangang sangat kat skolah dulu?

Ada kebenarannya kata-kata status tu, kalau tak minat, jangan perjudikan nasib.
Tapi kalau misi kau membuatkan kau terpaksa hadap perkara yang kau tak minat, adelah lebih baik kau teruskan.
Itu lebih baik dari kau buat sesuatu yang kau minat tapi kau tak nampak hala tuju dan future perkara yang kau minat tu.

Sebenarnya kalau tak minat pun takpe.
Sebab minat belum tentu buatkan kau ada rasa nak buat.

Kau hanya perlu fokus dengan misi kau.
Kalau kita fokus dengan misi, kita pasti buat dan pasti success.

Kebanyakkan budak-budak yang kerja jual credit card, jual insurans, MLM, asal-asalnya dia bukan minat sangat pun. Tapi dia ada misi. Kerana misi tu lah dia masih lagi buat kerja tu.

Ramai jugak yang buat sesuatu sebab minat.
Minat menjahit, tapi macam tu jugak la mesin jahit bersawang.
Macam aku, minat jadi ahli saintis konon, tapi aku tak penah apply pun keje untuk jadi penyelidik.

Bak kata UAI, minat memasak belum tentu rajin masak.



Memandangkan aku naikkan form kukis, jadi form diskaun RM38 ni aku turunkan dulu.
So kalau sesiapa nak diskaun ni, boleh email aku kat aveo757[at]yahoo[dot]com.



posted by aveo757 @ 12:52 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER