walk on wings, tread in air: Bagus jugak FB Memory <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Bagus jugak FB Memory
2015-11-03

3 November 2015.

Genap umur Rayyan 5 tahun.

Dan selalunya hari ni aku mencutikan diri.

Ada bagusnya jugak FB Memory.
Dapat la aku tengok apa yang terjadi kat wall aku 5 tahun yang lepas.
Rupanya, ramai kawan-kawan dalam frenlist, ada antaranya yang aku tak pernah jumpa sampai sekarang, concern dengan keadaan aku on 3 Nov 2010.

5 tahun lepas, waktu-waktu macam ni aku dah standby tunggu Dr datang check for the last time before aku disorong masuk dalam wad pembedahan.

Aku tak tido-tido semalaman.
Bukan gabra nak kena bedah, tapi sebab tangan aku sakit dokter salah cucuk jarum drip.
Aku ingatkan aku mengada-ngada takleh tahan sakit (walhal aku tau aku jenis yang suka tahan sakit), rupanya besok bila nurse on drip, melompat aku menjerit.
Sah, jarum salah masuk.
Cam harem je aku tahan sakit semalaman.

Disebabkan takleh tido, pagi tu aku bangkit awal.
Aku mandi, siap shampoo, siap buang air besar bagai. Dalam hati aku cakap "Kalau nanti aku mati, senang sikit orang nak uruskan aku, dah siap mandi, shampoo, berak segala".

Lepas tu aku potong kuku, pastu aku baca Yasin.
Dalam hati aku cakap "Mana tau ni Yasin last aku baca".

Macam dah ready je nak mati.
Dalam hati aku yakin, baby aku selamat.
Tapi aku tak yakin aku hidup.

Masa baby dah keluar, tetiba dalam keadaan mamai-mamai (aku half-sedation), aku dengar dokter-dokter kat situ cakap "BP dia naik! BP dia naik!"

Dalam keadaan mamai and betul-betul tak larat, aku gagahkan jugak mengucap.
Ntah apa yang aku sebut aku tak tau la, tapi aku rasa betul dah tu aku mengucap.
Selebihnya aku mengucap dalam hati.

Tetiba aku rasa badan aku sejuk sangat.
Dah betul kot ni, mati dah kot aku ni.
Walau dalam keadaan belum sedar, aku dapat agak aku ada dalam laci mayat. Sebab sejuk sangat.

"Betul la agaknya, aku ni dah mati", aku cakap dalam mimpi.

Pastu dengar suara bising orang bercakap, orang berlari.
Disebabkab terlampau sejuk, aku terjaga.
Blur gila bukak-bukak mata nampak putihhhh je. Bajet mati masuk syurga.
Rupanya siling.
Dorang letak aku bawah aircond. Patutlah gila bapak sejuk.

Alhamdulillah, semua selamat.
Walaupun Rayyan kena stay lagi 29 hari kat NICU, tapi progress dia cepat.
2 hari lepas aku operate, ada sorang dokter tu bertugas waktu malam, datang nak check luka jahitan.
Rupanya itu dokter yang bedah aku.
Dia cakap "Kes you ni miracle. your BP very high sepanjang you duduk wad, BP you naik mendadak dalam operation theather, urine you dah ada blood, tapi kaki you tak bengkak, and you tak dapat sawan".

Rupanya dokter tu kata ada satu kes yang macam aku di HKL (kalau tak salah aku), anaknya selamat, tapi ibu dia sampai sekarang (waktu tu) terus vegetable.

Alhamdulillah, menumpang rezeki Rayyan agaknya aku ni.

Bila baca history FB komen kat bawah ni, tetiba rasa sebak.
I am blessed with kawan-kawan (yang 99.9%) kenal di alam maya, sangat concern dengan keadaan aku waktu tu.
Aku tak dapat nak jumpa sorang-sorang say thank you sebab mendoakan.
Ada yang mintak surau di taman perumahan masing-masing buat solat hajat untuk aku.
You know who you are.
Terima kasih.


















posted by aveo757 @ 9:24 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER