walk on wings, tread in air: 5 days ago... <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

5 days ago...
2015-11-12

Izinkan aku bercerita perihal minggu lepas.
Sebab cerita minggu lepas tak abis lagi.

Dah makin nazak rasanya blog aku ni.
Dulu cerita lusa aku dah cerita hari ni.
Skarang, cerita minggu lepas pun tak cerita-cerita lagi today.
Ni seb baik En Wan ingatkan "Apesal takde blog pasal EhEhBazaar?"

Perihatin sangat laki aku.
BIar ada kenangan katanya.
Sok-sok boleh dijadikan rujukan. Gitu.

Benornya aku tak tau nak cerita apa sangat sebab aku pun takde sangat kat Bangi Gateway last week.
Jumaat, aku ada tengahari je, dapat la jumpa a few readers yang datang lunch kat Bangi Gateway.
Sabtu aku dah start selsema teruk gila sampai jiran booth sebelah pun takut berjangkit ngan aku. 2 jam je aku kat booth pastu En Wan hantar aku balik rumah Mak Aji.
Tapi dapatlah aku melayan 3-4 orang reader yang datang pagi tu.

Sorry yang datang booth cari aku tapi aku takde.
Budak-budak kat booth dah sampaikan semua salam korang kat aku. Terima kasih datang.
Terkilan jugak sebab aku plan nak stay the whole day Sabtu tu supaya boleh explain one to one dengan customer.

Booth aku kali ni ada kapet rumput.
Ni semua keje En Wan.
Dia kan suka decorate rumah. Decorate rumah dah habis, dia pi decorate lak booth aku.
Sampai aku pun konfius nak masuk booth sendiri, siap berkapet bagai. Ni nak kena bukak kasut ke hape?
Aku rasa esok lusa punya booth dia bawak pagar ngan lampu minyak tanah sekali. Konsep desa kekdahnya.



Masa ni awal pagi, Bangi Gateway baru bukak.
Booth belakang aku pun tak bukak lagi tapi dah ada customer datang beli shawl.
Kebetulan aku kat rumah time ni, bukak FB mesej ada reader bagitau dia dalam pantang, dia suruh husband dia pi beli shawl kat booth aku pagi-pagi.
Aku rasa yang ni lah kot laki dia.



Belakang booth aku booth Encik Mimpi.
Sampai ke hari last aku tak tau Encik Mimpi ni siapa.
Tapi dia pakai topeng.
Tak tau pulak aku ada artis sepesen Bandi Amuk. Setau aku Bandi je yang pakai topeng.
Pastu ada sorang lagi public figure bukak booth nama Aiman.
Aku ingatkan Aiman Tak Kisah (budak kecik tu), rupanya bukan.
Pun aku tak kenal sape Aiman ni?
Pastu budak-budak aku cakap Aiman ni Instafemes.
Wow! Baru aku tau wujudnya istilah Instafemes.

Betapa aku ni banyak sangat ketinggalan bab-bab media sosial.
Tapi kan, one thing yang aku perasan, kebanyakkan followers aku yang seusia ngan aku takde IG.
Kalau ada IG pun takat ada je. Tapi tak aktif.
Macamana aku tau?
Sebab bila aku buat contest Fleur by Mrs Him kat IG (post di-shared ke FB), mesti pastu ada mesej masuk "Di, apesal kau buat contest kat IG? Buatlah contest FB pulak".

Seb baik IG ni tak wujud zaman aku gila-gila memblogging sehari 4 entry dulu.
Kalau tak, memang dah 4 juta post aku kat IG, semuanya muka aku selfie je.
Aku dulu rajin gila selfie.
Masuk bilik air pun selfie.
Keluar bilik air selfie.
Dalam kereta jangan cakap lah. Pantang traffic lite merah je cepat-cepat aku selfie.
Takpelah, dulu muka masih lagi tirus, agak senonoh jugakla gambar tu jadiknya.
Now perlukan screen yang besar sikit ya. Muka dah macam loyang.



Ni Jumaat waktu lunch.
Bangi Gateway ni crowd dia ramai on weekdays time lunch je sebenarnya.
Kalau weekend tak ramai orang sangat. Sebab weekend-weekend penduduk Bangi gi Alamanda, gi IOI City Mall, gi Mid Valley. Takde de dorang nak gi Bangi Gateway. Yang pegi Bangi Gateway hujung minggu semua makcik-makcik yang nak pi beli beras kat Jaya Grocer.



Aku kan jarang ada kat booth, so Jumaat tu bila aku sampai, En Wan pun dah keluar pi masjid.
So aku dengan baik hatinya pi lepaskan budak-budak ni solat and makan.
Konon cam takpelah, Jumaat kot, takde orang sangat. Aku jaga booth sorang takpe.
Aku lupa Jumaat lunch hour panjang sikit, dah tentunya bukan takat yang ofis dekat je, yang dari ofis jauh-jauh pun datang Bangi Gateway untuk lunch. 
Sekali kauuuu,. dia datang menderu. Berpeluh kejap aku melayan sorang.
Mana-mana reader yang kebetulan datang waktu ni sorry aku tak dapat layan bersembang lama. 



Ahad, nampak tak assistant aku tu?
Betapa gigihnya dia carik duit tambah hujung-hujung minggu buat modal mengepaw kat Select nanti.
Ahad aku datang terawal sangat la pulak, booth orang lain pun tak bukak lagi.
Tapi kejap sangat aku kat sini on Sunday.
Lansung tak dapat jumpa reader.



Masa ni gerai aku and gerai sebelah je yang dah bukak.
Gerai lain semua rilek je tak datang lagi.
Gerai depan aku lagiiiiiiiiiiiii rilek.
Jual Naelofar kot, mau tak rilek? Dia duduk sesaje je pun takyah pelawa orang datang pun, tetap ada orang datang.
Untunglah sape jual Naelofa because the brand itself dah 'sell' on behalf of kau.
Bagus Naelofa, senang keje stokist dia.

Rupanya strict jugak syarat nak jadi stokist Naelofar Hijab.
Sebulan kena commit at least 200 helai.
Bulan depan kau tak repeat order, terus cantassss!!!
Nampak macam kejam tapi sebenarnya tak.
Cara Naelofar tu sebenarnya cara yang betul untuk develop bisnes.

Principal barang-barang biotech aku pun camtu gak.
Tetiap bulan kena bawak masuk sekian-sekian USD.
Kalau barangan kit, at least USD5000.
Kalau intsrument at least USD15,000.
Kalau tak commit, terus dia buang kau.
Nak taknak memang kena keje macam bahabi nak capai target.
Sebab kalau kena cantas, memang rugi. Because sebulan sebelum tu kau dah buat keje-keje promote kat customer. Alih-alih bulan kedua brand tu dapat kat distributor lain. That new distributor dah takyah buat keje berat sangat sebab bulan lepas kau dah promote kat customer. Dia tinggal follow up je.

Kalau brand yang baru nak naik selalunya dia akan bagi buffer period, let say 3-6 month untuk kau capai target.
Tapi kalau brand yang strong macam Naelofar ni memang patut la dia bagi sebulan je tempoh untuk kau hit target sebab Neelofa nama besar kot. Dia sendiri dah macam promoter bergerak so stokist yang tak tak hit target memang saje je la.




Terima kasih sebab datang ke our booth.
Sepatutnya minggu lepas GreenAard buka booth serentak di Taman Botani Shah Alam tapi last minit event tu ditunda tak tau kenapa. Tapi yang tu stokist yang exhibit.
Kalau ada exhibition lain yang aku participate, kita leh jumpa lagi.
Or kalau ada apa-apa exhibition coming kat tempat korang, bagitau lah aku ya. Boleh buat exhibition kat luar pulak. 



By the way, aku dah pecahkan order untuk GreenAard and Ephyra kat website lain.
Untuk GreenAard and Ephyra, order di sini : www.greenaard.com



Untuk shawl and jubah, kekal di www.fleurbymrshim.com







posted by aveo757 @ 12:38 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER