walk on wings, tread in air: Krabi Last <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Krabi Last
2015-05-07


Sebelum aku perabiskan cerita Krabi ni, nak buat announcement sikit pada yang belum buat payment Jubah Ardhani.
Setiap order, kita akan hold for 24 hours only.
Jadi, mana-mana yang dah place order pagi semalam, cuba check balik order anda, rasanya kita dah masukkan kembali order anda dalam inventory. Kalau masih berminat, place order semula ya.
Sebab nak be fair to other customer juga.
Tadi ada agen yang call bagitau dah ada customer yang contact her tanyakan Jubah Ardhani sebab dalam website size yang dia nak dah sold out. Kesian kat orang yang nak beli tetiba dalam website dsah takde size.
So, kalau place order, pastikan dalam masa 24 hours buat payment ya.
Kepada yang nak check if size yang korang nak ada kat website ke tak, boleh la check, maybe dah ada.

And thank you so much kepada yang dah buat payment. Rasanya dah dapat tracking number kan?



Ni malam pertama sampai, yang aku keluar pi makan kat Bamboo tu.
Ni bergamba dengan staff-staff kat front office.
Kitorang tak plan nak keluar pun. Patutnya malam tu aku nak siapkan keje.
Tapi cam sardin sangat muka laki aku ni, jadi aku loyankan je la permintaan dia nak pi makan seafood. 
Budak dua orang ni suggest makan kat Lemon Restaurant. Tapi aku pi Bamboo, sebelah dia.


Sekali imbas, coffer house Phu Pi Maan ni dah macam warung-warung zaman pendekar, warung kayu and buluh dicelah-celah hutan. Kan?


Transport takde masalah, call je bila-bila masa nak pergi and nak pickup, Phu Pi Maan bagi free ride.


Makanan nak Krabi ni takdelah murah sangat. Lebih kurang kat Malaysia je, cuma pilihan seafood lebih banyak and udang gila bapak besar mana dia dapat pun tak tau lah.
Even nasik goreng dia pun lebih kurang harga kat Malaysia je.



Ni la Bamboo restaurant.
Kerusi dia punyalah berat aku nak tolak. Pikir 3-4 kali pencuri nak curik kerusi meja kat sini.
Sebab dari bamboo semuanya.

Tak salah aku, ada follower FB aku cakap Krabi hujan, kena plan kalau nak keluar berjalan.
Tapi time aku datang, Krabi seterik-terik yang ada, sampai ke malam panasnya.
Berminyak-minyak muka aku. Macam takde angin pulak aku tengok Krabi ni.
Tapi seronok la cuaca cerah macam ni sebab plan nak ke mana-mana pun tak sangkut, cuma berlendir la ketiak.

Tak lama kitorang merayap, sebab macam takde apa je kat Krabi ni.
Maybe jugak sebab last week aku baru balik dari Bandung, dah puas membeli, so kat sini dah takde mood nak beli apa-apa.



Breakfast pagi esoknya kat hotel je.
Tapi kitorang breakfast lewat sebab macam kenyang je lagi. Lauk semalam tak abis hadam lagi kot.
Jadi, bila dah lambat tu, makanan pun apa yang ada je la.
Nasik-nasik semua habis dah.




Dua gambar di atas aku nak tunjuk yang Jubah Ardhani ada full lining, sebab tu aku sengaja selak kain.

Gigih benar aku bawak jubah gi Krabi semata-mata nak outdoor shoot.
Ko ingat aku nak kehulu-hilir kat Krabi pakai jubah? Nehii.
Pakai blouse pun lecak ketiak, inikan jubah.

Sebut pasal jubah ni, semalam aku dapat a few mesej and email yang kecewa kenapa Jubah Ardhani pendek sangat.
Aku buat 54 inci, they requested biar labuh sampai 57 inci.
Sebetulnya memang nak buat sampai 57 inci.
Dari menjak aku buat jubah lagi memang teringin nak buat sampai 57 inci labuh tapi setakat ni semua jubah aku ada design di kaki jubah.
Macam Jubah Ardhani ni kalau perhatikan betul-betul, design depan and belakang tak sama (kaki jubah). Kalau aku buat labuh sampai 57 inci, ada kemungkinan, si pendek si pendek seperti aku akan potong jubah bagi pendek. Bila potong, KONFEM design belakang akan terhapus terus. Dah tak cantik dah.

Jangan risau, kepada yang tinggi-tinggi, next jubah insyallah labuh sebab takde design di kaki jubah.

Pagi Isnin kitorang tak kemana-mana pun.
En Wan bagi chan kat aku siapkan keje sebab nak keluarkan pun panas.
Jadi, aku siapkan keje sebab dah janji petang nanti baru keluar.
Tapi aku tengok omputih kat hotel aku selamba je bersidai dari kul 12 tengahari sampai 3 petang.
3 jam berjemur tepi kolam sambil baca novel. Kalau aku jangankan terbakor, siap pakej ngan migrain sekali aku dapat.


Petang, baru keluar.
Sangap pulak lama-lama dalam bilik.


Keluar pi makan kat Restoran Audha ke apa ntah nama dia. Lupa aku.
Tapi ni la restorannya.
Restoran ni glemer dengan steamboat, tapi kitorang makan nasik goreng je.


Aku makan nasik goreng Thai.


En Wan makan nasik goreng Pattaya.
Baru lah betul dua-dua menu ni kan. 
Selama ni makan Thai fried rice ngan nasi goreng Pattaya kat Mamak Anuwar Maju. Ape kelessss.


Sumpah tak tipu. 
Tomyam seafood ni best gila bahabs!!!
Walaupun dia pedas hamat, aku gahakan jugak hirup sebab memang sedap.


Lepas makan En Wan ajak aku pi beach.
Layankan je la.
Sesekali naik taxi moto ni best gak. Takyah pakai helmet lak tu.
En Wan plan nak sewa moto petang tu, dah konfiden dah pilih moto semua, sekali orang tu mintak passport, alamak tertinggal kat hotel. Naik je la taxi moto ni sudeyy.



Beach dia biasa je.
Kalau nak ambik-ambik gamba memang wajib pi island hopping sebab beach dia ni lebih kurang Port Dickson je aku tengok.
Pakkal panas je ni. Kalau tak panas aku tunggu sunset.


Masa aku check IG, ada orang komen supaya jangan lupa cari pancake nutella.
Aku tak tau pulak sememangnya kat beach ni ada gerai-gerai jual pancake.
Bila nampak gerai ni terus stop and order nutella pancake, walaupun sebenarnya aku tak makan cekelat.
Dah lama aku tak makan nutella, menjak sekolah rendah lagi. Lepas tekak aku takleh terima cekelat, aku tak sentuh nutella dah walaupun kat rumah aku sentiasa ada nutella.



Boleh tahan sedap.
Tapi takkan beli lagi, sebab aku tak makan cekelat sangat.
Maybe lepas ni try pancake lain pulak.



Ni jugak yang win!
Dah dia tahan aku kan, aku tadah je la bergambo sama, apa ada halll.
Dorang ni distribute flyer untuk cabaret show malam tu. Nak tengok cabaret show tak gamak, maka kita bergamba je lah.
Gila putih bapuk-bapuk ni, jelas bersuluh kelabunya kulit aku. Berapa lapis bedak la agaknya dia tenyeh.
Tapi cantik, and sangat soft spoken.
Yang aku bengkek tu, tang tetek tu. Besar dia pulak dari aku yang ori ni.

Tapi sukanya aku tengok kulit dorang.
Cantik sangat!
Bapuk-bapuk ni aku tengok dorang lagi jaga bab kecantikan dari kita yang pompuan asli.
Maybe sebab dorang terpaksa berhabis untuk jadi wanita, jadi dorang sangat menghargai nilai kecantikkan tu.
Yang kita ni sebab menjak kecik lagi dah pompuan, jadi banyak benda yang kita take for granted.
Contohnya cam aku ni la, keluar rumah muka berselipat pun takde hal.
Buat manicure pedicure seingat aku ada la 2 kali seumur hidup.
Rambut pun setahun sekali je pi salon.
Facial lagi laaaaaaaaaaaaa, main tenyeh kat rumah je.
No wonder la bapuk-bapuk ni lagi cantik.

Nak bergamba ngan dorang kena bayar, tapi sebab dorang yang tarik aku, jadi dia kata berapa-berapa je la. En Wan bagi 100 baht je. Gila kedekut weii. RM10 je???


Jalan-jalan lalu depan kedai pantings.
100% aku pasti En Wan akan stop. Memang betul pun!


Bukan setakat stop, tapi terus beli lukisan ni.
En Wan sangat sangat sangat sukakan lukisan.
Sampai aku rimas rumah aku banyak sangat frame kat dinding. 
Lama-lama sok rumah aku jadi geleri.
Tapi lukisan ni memang cantik.
Harga bargain dapat RM250. Balik sini tempah frame je RM480. 
Padan muka. Sape suruh beli lukisan besar-besar.


Nyaris dia nak beli ni.
Sebab dia kata mainan warna pelukis ni sangat menarik.
Memang la menarik tapi aku takut esok ramai taknak datang rumah aku takut terkenan ngan gamba beruk ni. Tapi memang cantik lukisan ni.


Malam, try makan kat Lemon Restaurant pulak.


Beria muka aku pilih udang.

Sebenarnya aku nak repeat udang goreng bawang putih yang aku makan kat Bamboo.
No wonder la Lemon ni tak seramai Bamboo, dia punya seafood tak se-gah Bamboo.
Tapi dia ada kerang. Bamboo takde.
Jadi aku pilih Lemon sebab aku nak makan kerang bakar.


Boleh tahan, cuma ada kerang yang half cook.
Aku tak sure if half cook lagi sedap dari well done (kering), tapi sebab aku tak penah makan half cook kerang, jadi perasaannya sangat geli geleman.


Sotong dia pun masih basah-basah.
Tak kering.


Udang ni aku ambik 8 ekor.
Aku belasah sorang, En Wan kenyang makan sotong.
Tapi rasa dia tak sama macam Bamboo. Bamboo lagi best.
Tapi udang sama-sama sedap, fresh.


Inilah Lemon itu.

Malam tu kitorang tengok movie apa ntah tapi cerita Will Smith.
Best jugak. Cuma aku tak tengok sampai habis sebab dah padam dulu. Pukul berapa En Wan tido pun aku tak sure, aku sedar-sedar dah pukul 4 pagi.
Aku rasa trip kali ni aku kurang berdebar nak naik flight sebab malam tu aku dapat tido dengan nyenyaknya. Maybe sebab perjalanan sejam je, secara saikologinya aku rasa macam balik Tganu.
Ataupun sebab baru je last week naik flight, so dah tak gabra sangat.

Insyallah hujung bulan aku ke Jakarta.
Lagi 3 minggu lebih kurang, maybe masa tu kegabraan datang balik.


Breakfast the next day awal sebab kul 8am taxi airport dah datang ambik.
Disebabkan awal, makanan masih banyak, maka dapatlah aku rasa kueytiaw with kari ayam, omellete, chicken ham, and tomyam.
Pagi-pagi makan tomyam okeh.




Kitorang sampai KLIA around 11am.
Mula-mula dari airport Krabi lagi dah plan, nanti lepas ambik beg kita pi Toys R Us sebab aku dah janji nak belikan Lego kat budak-budak ni.
Pastu baru teringat kitorang naik MAS. KLIA mana ada Toys R Us.
Terminal kitorang turun tu ada Kidszone kalau tak salah. Tapi Lego out of stock.
En Wan ajak pi sateliite terminal, naik tren macamkan kau nak pi overseas lagi, padahal nak pi cari Lego je. Nasib baik ada Lego.

Asal tinggalkan budak-budak ni, aku kena denda belikan Lego.
Ni macam kalau tetiap bulan kena fly, rumah aku bakal jadi Legoland kedua.



 
posted by aveo757 @ 1:30 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER