walk on wings, tread in air: Hungry people <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Hungry people
2015-05-08


Percayalah cakap aku, tak semua orang suka melihat kejayaan orang lain.
Tak semua orang suka dengar cerita bagaimana kita berjaya.
Tak percaya, pergilah tengok mana-mana cerita kejayaan yang di-share-kan kat FB (especially), akan ada yang kondem.

Sebab tu aku up status ni.
Bukan tak boleh share cerita kejayaan. Boleh.
Tapi nanti korang jugak yang tak boleh terima bila dapat komen-komen negative.
Nanti diri sendiri yang sentap.
Elok-elok badan kau penuh dengan positive vibes, bila dapat komen-komen macam ni terus down. Pastu give up.

Aku pernah attend a few seminars dari speaker yang berbeza.
Tetapi semua speaker ni beri petua yang sama iaitu jangan kongsikan kisah kejayaan anda kepada orang yang bukan 'se-mazhab', kerana dikhuatiri penerimaan mereka berbeza yang kemudiannya akan menyebabkan semangat kita untuk terus berjaya menjadi luntur.

Contoh, dalam seminar Dr Azizan, dia pesan hari-hari kena cakap kat diri sendiri "I am a money magnet!"

Everyday.

Kerana dia kata apa yang kita cakap, kita fikirkan, kita buat, semua adalah suatu doa.
Dan badan kita ni, terdiri dari sel-sel badan yang ada roh.
Apabila kit buat/kata sesuatu yang diulang-ulang, lama-kelamaan roh-roh pada sel badan ini akan mula 'berkerja' untuk merealisasikan apa yang kita buat/kata tadi.

Tau tak, masa aku kat UNIMAS dulu, ada satu subject matematik.
Masa daftar new semester tengok subjek yang kena cover that sem adelah maths, aku down sangat.
Aku takut subjek ni akan menjunamkan CGPA aku.
Apa yang aku buat, setiap pagi aku masa bersiap nak pi kelas, aku cakap kat cermin "Aku boleh buat".
I tell you, matematik adelah susah (untuk orang bangang macam aku).
Tapi tak sangka aku jadi satu-satunya student melayu yang dapat A untuk subject ni. I even got A+!
Padahal masa sekolah aku boleh dikatakan bangang maths.
Aku dapat A dalam maths time UPSR and SRP je.
SPM aku maths dapat C3.
Aku tak tau di mana keajaibannya yang membolehkan aku score kaw-kaw maths time Uni.
Tapi aku percaya ada sangkut paut dengan usaha and doa juga dengan semangat 'aku boleh buat' yang aku ucap hari-hari.

Cubalah.
Insyallah berkesan.

Tapi Dr Azizan pesan, jangan sesekali cuba letakkan status "I am a money magnet" ni kat FB.
Insyallah, status kau bakal diviralkan dengan penuh kata-kata caci maki dan tazkirah 7 petala langit.
Akan ada yang komen :

"duit tak boleh dibawa mati".
"taksub sangat dengan duit, esok mati kena hempap dek duit"
"belagak"
"bersederhanalah"
"zuhudlah!"

Memang tak salah kalau nak bersederhana.
Tapi nak jadi kaya pun tak salah kan?

Orang kita bila bercakap pasal sederhana membayangkan someone yang pakai kereta kecik, duduk rumah kecik, makan kat warung, shopping baju raya kat Mydin, pendek kata semua yang murah-murahlah.
Bila ada yang makan buffet Ramadhan RM100/pax, ok yang ni membazir.
Bila ada yang travel duduk bisnes class, yang ni pun membazir.
Sampaikan wedding anak Sultan Brunei pun ada yang kata membazir.
Kita nak tazkirahkan orang pasal kesederhanaan boleh, tapi cuba bandingkan dulu diri kita dengan orang tu.
Kalau orang tu pendapatan dia sama macam kita tapi berbelanja besar, lain citer.
Dah kalau orang tu memang kaya gila, mampu buat wedding RM60 juta tapi dia memilih untuk cuma buat wedding bernilai RM5 juta, adekah itu tak cukup lagi sederhana bagi dia?

Kaya tak pernah salah.
Yang salah adelah apabila kita menggunakan kekayaan pada jalan yang tak betul.
Tapi bila kita mengejar kekayaan, ada orang menganggap kita terlalu mengejar dunia sehingga lupakan akhirat.
Sedangkan akhirat juga boleh dicapai dengan kekayaan di dunia.

Ni aku nak ceritakan 2 kisah benar.

Cerita pertama tentang co-writer blog ni iaitu Sang Nila Utama.
Ramai reader blog ni ingatkan Sang Nila Utama tu ustaz.
Ada yang email aku "Kak, boleh tak tolong tanyakan kawan akak yang ustaz tu..."
Sang Nila Utama bukan ustaz.
Dia adalah seorang big player dalam engineering industry, a CEO, endorser untuk a few companies, dan dia juga kerap bagi talk tentang motivasi dan agama di government agencies and universities.
Cukuplah aku bagitau signature dia je bernilai RM3K.
Signature saja ya. Belum air liur dia lagi. Tu belum lagi aku nak kira gaji dia and director fees serta imbuhan-imbuhan lain yang dia dapat dari beberapa company lain.

Dia nampak seperti someone yang mengejar dunia sebab aku tengok banyak sangat company yang ambik dia jadi endorser.

Tapi hujung minggu dia habiskan masa ikuti kelas agama pondok.
Kalau bersembang pasal hal agama, mulut dia lancar je lafazkan potongan ayat Quran and hadith.

Ada satu time tu kitorang bersembang pasal the power of sedekah.
And dia nak tercakap something tapi pastu dia pause.
Aku paksa jugak dia cerita. Mula-mula dia taknak cerita, dia taknak ikhlas dia pecah. Tapi aku pujuk-pujuk dia until dia cerita kisah ni.

Dia cerita ada satu masa tu masjid di sekitar rumah dia nak buat renovation.
Maka buatlah kutipan dari satu rumah ke satu rumah.
Dapatlah, tapi tak banyak mana sedangkan nilai yang nak diguna tu banyak lagi.
So dia kata dia bagi RM50K sebab nilai tu kebetulan ada dalam bentuk cash di rumah.
Hujung bulan dia tergerak nak kira petty cash dia, lepas dia hitung kira akaun, duit 50K tu masih ada dalam tangan.
Beberapa kali dia kira, tapi dia tak jumpa di mana loop hole-nya.
Dia masih ada extra 50K tu.
Last-last dia giveup, terus tak kira. Dia anggap itu kerja Tuhan.

Dia cakap kita sememangnya perlu jadi kaya.
Kena ada impian untuk bayar zakat lebih setiap tahun.
Kerana bila kita lebih kaya dari tahun ke tahun, bermakna kita layak untuk bayar lebih.
Keseronokkan untuk layak membayar zakat lebih tu perlu ada dalam diri.
Tapi ada orang yang lega bila tak layak bayar zakat.

Banyak benda yang kita boleh buat bila kita ada duit.
Zaman Nabi pun salah satu sebab Islam berkembang kerana ada bantuan-bantuan dana dari para sahabat yang kaya raya.
Cerita klise melayu je yang selalu buat ayat "duit tak menjamin mati esok masuk syurga".
Betullah tu.
Tapi tak ramai sedar yang kadang-kadang bila takde duit pun boleh bawak ke neraka kalau tak kena gaya, asik meminjam je manjang tapi bayarnya tak.

Lagi satu cerita sorang lagi kawan aku yang aku kenal melalui Sang Nila Utama.
Dia ni pengusaha pakej travel umrah haji.
Tapi takde la besar mana. Belum lagi.
Jemaah umrah dia adalah dalam satu grup 50 orang macam tu. Dia suka ambik jumlah yang kecik sebab dia pentingkan pengisian rohani. Kalau grup-grup kecik ni banyak sikit pengisian rohani dia boleh bagi sebab jemaah tak ramai, tak banyak karenah.

Dia kata satu ketika tu, dia tergerak nak bawak 10 orang budak-budak tahfiz ke umrah, for free.
Selepas dah balik dari umrah, dia kira balik akaun dia.
Nilai yang dia dah keluarkan untuk belanja bawak 10 orang budak tahfiz ni ke Mekah, masih ada dalam akaun.
Demam terus dia.
Sebab dia tak tau macamana nilai yang dia spent tu masih ada dalam akaun, beberapa kali kira pun tak jumpa mana silapnya.

Menakjubkan kan?

Betapa dengan duit, dengan kekayaan, kalau diguna dengan cara yang betul, insyallah ada pahala di sisi-NYA.
Tak perlulah kita mempertikaikan usaha orang lain untuk mengumpul kekayaan atau menjadi kaya kerana kita sendiri tak tau apa yang bakal dibuatnya dengan kekayaannya tu.

Masalah masyarakat kita ni, bila orang tu bersemangat cerita tentang kejayaannya, mesti ada nasihat-nasihat yang menjatuhkan semangat.
Seolah-olah buat apa la nak kaya sangat, bukan boleh bawak mati.
Nanti kalau kaya kita senang jadi sombong.
Kalau dah kaya lupa diri, jadi takbur.

Kalau nak cerita pasal sombong, pasal takbur, yang belum jadi kaya pun belambak yang sombong.

Sombong dan takbur ni penyakit hati.
Puncanya pula pelbagai, bukan semata-mata kekayaan.
Kecantikan pun boleh bawa kepada kesombongan.
Anak bijak pun mak bapak boleh jadi sombong.
Dapat husband penyayang pun isteri boleh jadi sombong.
Dapat invitation dinner dengan Dato CT pun boleh terbit sombong.
Toksahlah babitkan kekayaan dengan kesombongan.
Chances nak jadi sombong bila kaya tu memang ada, tapi kenapa kita fokus pada sesuatu yang negative?
Kenapa tak fokuskan pula kepada chances yang dia akan jadi pemurah bila kaya?

Sebab tu aku tulis supaya pilih dengan siapa untuk kita kongsi kisah kejayaan kita.
Bukan maksudnya kita perlu pilih kawan dengan orang berjaya saja.
Kawan dengan orang kaya saja.
Kawan dengan orang pandai je.
Bukan macam tu.
Kawanlah dengan semua orang.
Tapi kalau kita ingin jadi orang berjaya, kawanlah dengan orang berjaya.
Nak jadi kurus and fit, kau kawanlah dengan orang yang rajin exercise and take healthy food.
Ia belum menjamin lagi kita juga akan jadi seperti dia kerana pokok pangkalnya adalah usaha dari diri sendiri, tapi bila kita bersama-sama dengan mereka ni, dorongan tu akan selalu ada bagi mengekalkan momentum semangat kita tadi.

Bak kata Jim Rohn - You are the average of the five people you spend the most time with.

Macam kita buat study group zaman Uni dulu lah.
Kalau nak buat study group matematik, pastikan dalam group tu ada kawan yang betul-betul terer dalam matematik supaya dia boleh bimbing kita.
Ni kau pegi study group dengan set-set kau yang matematik pun paras-paras hidung, memang tak kemana la jawabnya.
Patutnya seronok bila ada orang yang boleh bimbing kita.
Ni tak. Rasa sakit hati bila ada yang lebih pandai dalam grup tu. Nak berjaya, tapi sombong.

Pilihlah kawan untuk menjaga positive vibes.
Aura positive ni susah nak dibina sebenarnya.
Kena banyak baca Quran, kena banyak zikir, kena banyak solat sunat, kena banyak bersangka baik, kena banyak redha, kena banyak ikhlas, kena banyak senyum.
Proses ni ambik masa yang lama kerana ia mencuci hati dan jiwa.
Dan semua benda ni bukan senang untuk dibuat, sebab kita ada nafsu.
Kita berlawan dengan nafsu sendiri yang sentiasa terbitkan perasaan sombong, riak, ujub, belum lagi dengan bisikan syaitan-syaitan yang selalu suruh kita berenti buat benda-benda baik.
Dah susah payah mencuci hati, pastu kau sibuk nak bersidai dengan orang-orang yang negative lagi.
Ujung-ujung positive vibes kau gone macam tu je.
That's why, kalau nak kongsi kejayaan, carilah kawan-kawan yang can lift you up.

Berbalik pada status FB aku tadi, ia lansung tak membawa maksud kepada pilih kawan as if berkawan enggang dengan enggang, pipit dengan pipit.
Bukan itu maksudnya.
Maksudnya adelah, kalau kita nak bercerita tentang kejayaan, lebih baik bercerita pada mereka yang 'semazhab' dalam perjuangan kerana mereka juga adaleh kategory 'hungry people', they'll understand your 'hunger'.




 
posted by aveo757 @ 2:55 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER