walk on wings, tread in air: Aku makan pasemboq belen-belen kelmarin? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Aku makan pasemboq belen-belen kelmarin?
2015-04-21

Last week, Rabu aku gi Penang, keje.
Aku decide nak pegi malam Selasa, sebelum tido.
Rasa macam perlu jumpa customer kat sana, esok pagi siapkan keje-keje dulu pastu around 1145am, terus gerak dengan tak book hotel pun. Hajat hati nak gamble. Tapi pastu aku stop jap kat Tapah untuk book hotel.

Kali ni aku duduk kat The Lights, Seberang Jaya.


Ni gamba on the way ke utara last week, pakai instant shawl.
Insyallah, esok pukul 4pm ya.
Sesiapa yang berminat dengan instant shawl ni, sila terpacak depan komputer and refresh blog aku berkali-kali.



Last month aku pegi sana bawak Pak Aji ngan Mak Aji, aku duduk kat Hotel Sunway.
Time stay sana la aku dok usha je hotel The Lights ni (opposite Hotel Sunway).
Last week, aku terus book The Lights sebab aku rasa hotel ni macam secure enough untuk aku stay alone.
Now aku dah tak minat nak stay dalam pulau sebab selalunya aku tak jumpa masa nak merayap lepas keje. Selalunya lepas keje aku dah flat. Terasa rugi pulak dah duduk dalam pulau tapi tak kesana kemari. At least pi la Queensbay tu kan, shopping ke, makan ke. Tapi selalunya aku dah penat.
So, pasni rasanya aku akan stay Seberang Jaya je la. Depan hotel ni pun banyak kedai and ada Parkson. Boleh la. Kalau rasa malas sangat, order je makan kat bilik. Settle.

Hotel ni memang sesuai untuk orang-orang bekerja.
Kalau korang datang cuti anak beranak takyah la duduk sini, pi la duduk dalam pulau tu sebab Seberang Jaya ada apa sangat pun.
Tapi kalau urusan keje, sesuai sangat la kat sini.
Hari tu time aku pegi pun, ramai orang buat meeting kat sini.
Berderet-deret Mers and BMW keluar masuk.
Ntah menteri mana agaknya duduk situ.
Mat saleh memang ramai gila.
Floor aku duduk tu, keliling bilik aku semua mat saleh. Apa dia buat kat hotel ni pun tak tau la.



Bukak-bukak pintu, alamakkk twin bed!
Dah la aku tido sorang, kau bagi pulak 2 bijik katil.
Memang payah la aku nak tido dok mengintai katil sebelah.
Tapi ketakutan tu hilang sikit bila nampak meja kerja tu.
Terasa bestnyaaaaaaaaaaaaa!!!
Selama aku dok kat mana-mana hotel, cuma 2 hotel je setakat ni aku jumpa meja macam ni - satu this hotel The Lights Penang, another one Renainsance KB.

Laju-laju aku mandi, asar, pastu terus on laptop.
Rasa seronok je buat keje macam ni, terasa macam buat keje dalam ofis.
Dah la TV dia bapak besor.
Malam tu aku buat keje sampai 330am. Ralit ngan kejer + takut nak tido.



Aku sampai hotel pukul 4 lebih, cun-cun time azan asar.
terus buat keje tak teringat nak lunch lansung. Tau-tau je lapar.
Baru teringat aku tak order lagi club sandwich.
Nak gak rasa club sandwich The Lights.
Sedap, tapi kecik.
Sunway punya club sandwich banyak and terlampau tebal sampai nak terbelahak aku makan.
Tapi ok lah ni, boleh kasi kenyang.

Pastu malam, member aku ajak pi makan pasemboq.
Pukul 1145malam!!
Orang lain dah membuta, aku baru nak mentekedarah.
Dah la berpusing-pusing cari Padang Kota tak jumpa-jumpa sebab ada jalan yang tutup so waze aku pun jadi bengong kejap.


Ni malam, melepak kat lobby sementara nak pi makan pasemboq.
Dah takde sape nak amikkan gamba aku kan, aku ambik la gamba kerusi.



Alhamdulillah, akhirnya dapat gak makan pasemboq sotong.
Walaupun tak makan kat mamak menari.
Sebenarnya aku nak pi mamak menari tapi kawan aku tanya if aku penah makan pasemboq kat Padang Kota. Aku ingat-ingat lupa penah makan ke tak, so takpelah, ini time try Padang Kota pulak.
Nasib baik ada lagi kedai bukak.
Padahal weekdays tapi sampai pukul 12 lebih dok ada lagi kedai bukak.
Kalau weekend agaknya kul 2am kot baru tutup eh?

Tapi kan masa aku tengah mengunyah, aku perasan mamak tu dah bersiap-siap nak simpan balik barang-barang.
Banyakkkkk lagi pasemboq tak abis.
Dia ambik bungkus masuk dalam plastik.
Dah la guna tangan tak pakai glove. Tak sempat nak kembang tekak aku sebab memang dah nak abis semua pasemboq dalam piring aku telan time tu.
First, aku 'terganggu' bila nampak dia simpan balik barang-barang makan tu dalam plastik guna tangan tanpa glove. Terbayang-bayang aku apa dia buat ngan tangan dia tadi. Dah la aku nampak sebelum tu mamak yang jaga kaunter tu pi jilat jari dia masa nak kira duit dalam laci. Adehhh.
Second, memang pesen dorang ni meniaga main perangat balik lauk-lauk belen semalam ke apa?
Terus aku pandang piring aku, yang aku makan ni belen bila? Minggu lepas punya?
Ahh bedal la, dah telan dah pun.



Walaupun pukul 12 malam, sejuk tepi laut, tak mematahkan semangat aku untuk makan ABC.
Biar beku tekak malam-malam.
And now aku dah plan nak repeat ABC ni lagi 2 minggu.
Lagi 2 minggu aku naik Penang lagi.

Patutnya hari tu aku ke Perlis the next day, tapi ada urgent matters, aku kena balik esok jugak.
Rasa macam hape je gi Penang takat satu malam. Dah la drive. Sakit pantat aku habis masa dalam keta je. Tapi, apa lah pilihan yag ada untuk someone yang pentakut naik flight kan.
Seriesly, penyakit takut naik flight aku ni macam dah melampau-lampau pulak.
Nak consider naik flight dari KL ke Penang pun tak mampu, apetah lagi nak ke overseas.
Haih laaa...apa nak jadik la aku ni.

Kalau ada petua, tolong laaaaaaaaaaa bagitau aku.
Sebab aku tak boleh berada dalam keadaan pentakutan ni terlampau lama nanti aku sangap sebab aku perlu berada dalam kelompok-kelompok yang aku perlu berada, danh ussually kelompok-kelompok ni kat luar negara. So plis la bagi aku nasihat dan tazkirah caman nak atasi ketakutan ni.

Sejak dari kecik aku memang takut pada ketinggian yang bergerak macam ferris wheel, roller coaster.
Jangan ingat takut naik flight ni benda baru menjak MH17 MH370.
Tak.
Memang dah lama dah penyakit takut naik katerbang ni walaupun dulu transportation aku ulang alik dari UNIMAS ke KL memang dnegan kapal terbang, setiap kali aku naik setiap kali tu la aku menyawan kat atas.

Aku takut turbulence.
Takut bila kapal terbang langgar awan, bergegar time hujan.
Even masa dia nak landing and take off pun dia bergoyang-goyang aku dah takut.
Tapi tak dinafikan ketakutan tu menjadi-jadi lepas banyak sangat musibah jadi dengan kapal terbang.
Kalau la aku ni boleh dipengsankan selama mana aku ada kat atas tu, alhamdulillah.
Bukan apa, sebab 'penyakit' aku ni sebenarnya menyusahkan orang yang duduk sebelah aku.
Aku tak pedulik, sebelah aku bangla ke, laki orang ke, kalau aku takut aku peluk. Lantak la.


Nak?



Bukan aku yang buat.
Ini reader yang buat.
Dia nak bagi aku rasa, aku taknak.
Kemain menyombong kan? Hahahaha.

Aku sebenarnya takut bila orang bagi aku barang-barang ni, nanti aku tak dapat fulfill apa yang orang tu nak, jadi aku beli.
Kebetulan Mak Aji tak sempat nak buatkan aku cheese macaroni (aku malas nak buat, aku mintak Mak Aji buatkan), jadi aku order kat reader ni (nama pun aku lupa dah).


Aku purposely mintak dalam small bekas like this supaya senag takyah kotorkan piring.
Nak makan, ambik semangkuk terus.
Kalau nak order bekas kecik macam ni minimum kena 10 bekas ya.
Yang ni harga RM4/pc


Tapi dalam beg aku tengok dia bagi sekali dalam bekas besar ni.
Yang ni aku tak tau harga berapa, boleh tanya dia nanti.
Nak tau rasa dia camne, boleh order sendiri, pastu sendiri rasa okeh?

Boleh contact email : legis.kitchen@gmail.com



Ok ni gamba saje je letak. Nak racun korang supaya gi mamak now!!



posted by aveo757 @ 10:44 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER