walk on wings, tread in air: Ilmu menjual <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Ilmu menjual
2015-04-20


Terima kasih to this customer.
Dah nak sebulan dia hantar baru aku tepek kat sini.

Another good testimoni.
Tapi takde gamba, takpe. Aku faham. Kebanyakkan yang pakai ni wanita, jadi susah sikit kalau nak tunjuk bukti rambut gugur, atau kaki ada eczema, muka berjeragat.
Tak semua willing to share and atas sebab tu la aku stop kejap bagi hadiah untuk those yang bagi testimoni bergamba sebab kebanyakkan testimoni yang aku dapat semuanya bertulis, tanpa gamba.
Kesian pulak, tak adil untuk yang tak dapat bagi gamba walaupun testimoni bertulis sangat hebat.
Luckily, Ephyra dah ramai yang guna and percaya so with gamba or not, it doesn't matter.
Banyak testimoni bergamba aku dah tepek kat entry-entry yang lepas. Boleh check kat column TESTIMONI kat sidebar belah kiri. Bacalah testimoni sampai lebam.



Dulu, masa aku bercita-cita nak menjebakkan diri jadi seorang saintis, ada sorang kawan aku nama Nurul cakap aku sesuai buat sales & marketing.
Dia cakap karakter macam aku rugi kalau simpan dalam lab.
Masa tu aku buat dengar tak dengar je.
Sebab aku tak dididik untuk minat bisnes.
Dari kecik aku di'brainwash' dengan cita-cita esok besar kena jadi akauntan, lawyer, dokter, engineer, pensyarah.
Balik-balik ni je la yang dizikirkan kat depan muka aku.
Aku rasa mak bapak korang pun mesti macam ni jugak dulu.
Balik-balik lima pekerjaan ni je la yang disebut-sebut.
Bisnes memang tak pernah melintas lansung dalam kepala aku.

Aku join sales pun bukan sebab aku nak buat sales sangat.
Masa aku bagitau Mak Aji aku join sales, orang tua tu buat muka tak redha je.
Aku ni pulak, lagi orang buat muka tak yakin, lagi semangat aku nak buktikan aku boleh buat.
Selalu-selalu la buat muka tak yakin kat aku, memang lambat la aku nak quit jawabnya.

Aku takde la terer mana pun buat sales.
Tapi pengalaman tu ada la sikit-sikit.
Buat sales ni sama je macam keje-keje lain. Sama macam keje dokter, keje lawyer, keje engineer.
Takde beza.
Yang penting kena tau apa yang kita buat.
Kena tau apa produk kita.

Contoh kalau kau masuk kedai kek, kau tanya budak kat kaunter tu "Kek ni flavour apa eh?"

Dia jawab "Saya tak sure, nanti saya tanya manager".

Pastu kau tanya lagi "Saya taknak beli whole cake, nak half je boleh tak?"

Dia jawab "Yang tu saya kena tanya manager".

Kalau aku memang fedap masuk kedai macam ni.
Dah banyak kali aku masuk kedai macam ni yang sales/promoternya bantai tak tau, semua benda nak kena tanya manager, aku tak beli apa-apa. Terus keluar.
No point kau duduk kat kaunter tapi kau tak kenal produk kau.
Baik manager kau je duduk depan, kau pegi sapu-sapu lantai ke lap-lap apa yang patut.
Ni tak.
Kau duduk bertenggek kat kaunter pastu customer tanya kau tak tau apakebenda.
Ni nak jual kek ke nak jual muka?

Bila kita tak tau apa yang kita buat, kita tak tau apa yang kita jual, kita takde knowledge tentang produk yang kita jual, memang jawabnya kita takkan seronok dengan kerja tu.
Datang keje semata-mata kita kena datang.
Seronoknya bila dapat gaji je.
Gaji abis, seronok pun hilang.

Pernah ada reader lelaki email aku mintak ajar camne nak buat sales, kalau tak salah aku dia jual insuran.

Aku takde pengalaman jual insuran, takde pengalaman jual loan.
Tapi aku percaya konsep dia semua sama.
Kenal produk.
Kena faham produk.
Kenal customer.
Knowledge.
Kenalpasti masalah customer.

Ada orang buat sale dengan cara memaksa.
They try very very very hard untuk buatkan customer beli produk dia.
Dan ini sangat annoying.
Dan juga salah.

Ok ni aku bagi contoh bidang aku, biotek.

1. Kenali produk
Produk aku adelah kelengkapan makmal dan lab test.


2. Fahamkan produk.
Produk aku merangkumi instrument makmal, small instrument for school/kolej, medium and high-end instrument for universiti, provate lab, government agencies. Ada kits and reagents untuk molecular biology, microbiology, tissue culture. Provide lab test for halal and custom PCR work. 

Bila dah faham produk, mudah untuk kita cari customer - KENAL CUSTOMER.
Takkanlah barang-barang kelengkapan makmal ni nak promote kat bank kot.
Of cos kat tempat-tempat yang ada makmal biotek, ye tak?


3. Kenal customer
Kena cari siapa yang buat molecular?
Siapa yang buat microb?
Student mana yang buat real time PCR?
Student mana yang buat projek halal?

Bila dah kenal customer, maka mudah untuk kita cari kepada siapa kita nak promote barang kita.
Takde la terjadi kes kita pung pang pung pang bercerita, last-last customer kata "Tapi saya dah habis projek. Now tengah siapkan tesis je".
Baziaqqqqq air liur!


4. Knowledge
Kenal customer saje tak cukup tanpa ada knowledge tentang mengapa produk tu harus diperkenalkan pada that customer.
Contoh, customer berbangsa India sekeluarga masuk dalam restoran nak makan.
Kita sebagai waitress ambik order dan kita mulakan dengan mukadimah "Selamat datang Encik. Ini buku menu. Hari ni kita ada special menu iaitu Beef Macaroni with cheese".

Bangang ke bijak?

Layanan dah ok.
Tapi knowledge ZERO.


3. Kenalpasti masalah.
This is the best part.
Bila kita dah sampai ke tahap boleh identify apa masalah yang dihadapi customer, insyallah chances untuk close deal adalah tinggi.

Aku ada sorang customer di satu universiti ni.
Masa aku sembang-sembang ngan dia, dia cakap now dia busy sebab institut dia ada collaboration dengan LKIM untuk buat extraction DNA ikan.
Ikan-ikan ni semua dari farmers.
Farmers kena lalui proses ni untuk tujuan export and selling kalau tak salah aku.
Untuk check penyakit ikan.

Bila dia cakap "Sample saya banyak Diana. LKIM bagi kat kita sebab farmers tak mampu nak hantar ke private lab. Mahal".

Masalah dia - sample banyak, banyak keje, kos tinggi, kena jual servis murah kepada petani.

Aku cakap ok takpe.
Aku ada kit yang akan percepatkan kerja dia.
Dan kit ni aku bagi dia harga murah DENGAN SYARAT, mesti blanket order.
Maksudnya, kalau kit tu aku jual selama ni harga RM500, aku boleh jual harga RM250 dengan syarat ada perjanjian setiap bulan dia kena beli at least RM20,000 dalam tempoh 6-12 bulan.
It's a win-win situation.
That customer dapat kit yang lebih memudahkan kerja and jauh lebih murah.
Aku pulak dah dapat confirm sale at least RM20K dari dia setiap bulan, selama 6 bulan.

Sales bukan kerja susah.
Apa-apa kerja pun tak susah kalau kita betul-betul tau buat and nak buat.
Kerja tu akan jadi susah bila kita tak tau apa benda yang kita buat.

Masa aku mengandung, bila jumpa dokter, that dokter suggest beli susu sekian-sekian, makan makanan tambahan sekian-sekian.
Bila dah bersalin, disebabkan aku czer, dokter suggest beli spender nenek-nenek yang besar tutup pusat supaya tali spender tu tak terkena pada bekas jahit, dia suggest sapu sekian-sekian krim kat parut bedah, etc.

Secara tak lansung sebenarnya that dokter is doing sales jugak. Cuma produk takde kat tangan.
Aku rasa kalau dokter tu stokkan spender nenek-nenek kat hospital, konfem dia juga akan menjadi seorang penjual spender yang berjaya.
Sebab dia ada knowledge.
Dia tau masalah pesakit, dia tau apa yang pesakit perlukan.

Jadi anak-anak, itulah sedikit sebanyak ilmu yang boleh diturunkan.
Kalau nak ilmu yang lebih advance, pi lah attend seminar Dr Azizan ke, Azizi Ali ke, Tony Robbins ke, Robin Sharma ke.

Selamat beramal.
Laki aku ajak pi mamak lak ni.



posted by aveo757 @ 11:03 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER