walk on wings, tread in air: Morie Burger bakal pengganti Spicy Chicken McDeluxe. Series tak tipu! <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Morie Burger bakal pengganti Spicy Chicken McDeluxe. Series tak tipu!
2015-03-08

Dah 3 minggu balik dari Tganu baru ada time nak buat entry pasal ni.
Ni semua sebab tersalah susun jadual, makanya 2 minggu aku full dengan sales trip.
Nak update blog dengan bertenang-tenang pun tak dan, main type apa yang sempat je.

2 hari before CNY aku dah gerak ke Terengganu.
Cina pun tak beria nak balik 2 hari sebelum raya.
Puncanya sebab sehari sebelum CNY aku ada appointment dengan 4 orang kat UMT.
Jadi, sekali harung la balik bercuti. 5 hari jugak aku tersadai kat kampung.
Kali ni balik memang untuk keje and mengangkang kat rumah sebab En Wan takde masa nak melayan kehendak aku nak pi AnW ke, nak pi Pasar Payang ke, apa ke, sebab dia pun ada program ngan exschool mate. Nasib aku bawak buku, kalau tak memang koma aku kebosanan tak tau nak buat apa. Dah la internet access LAJU GILA! Sampai tak keluar apa okeh.



Aku bawak kasut pengawas.
Tapi hari tu macam rasa nak pakai flat shoe sebab senang nak berlari-lari jumpa customer.
Memang selalunya kalau aku pi UMT, aku tend to bersembang ngan customer lama-lama.
Kadang-kadang sampai 2 jam. Jadi selalu lambat untuk next appointment, maka acara lari pecut tu perlu ada. Kalau pakai flat shoe lagi cepat pecutannya.

Kat UMT, kau perasan student yang lalu tepi aku mesti akan pandang kaki aku.
Aku macam biasa la  just senyum balik kat dorang tapi bila dah ramai nau dok pandang kaki, aku pelik la jugak. Apehal ngan kaki aku?
Kejap-kejap aku check kasut aku ni terpijak cewing gum ke apa.
Pastu check seluar kot la kena taik apa ke sebab seluar putih.
Pelik.

Lepas habis 2 appointment stop lunch jap.
En Wan tunggu aku.
Masuk-masuk je kereta dia cakap "Buruk gila pakai stokin hitam dengan flat shoe".

Oh ye ke?
Patut la student dok pandang kaki aku.
Mesti dorang kata ni peghak mana la baru pertama kali beli kasut gamaknya.
Appointment lepas lunch aku terus tukar kasut pengawas.
Memang kasut pengawas jugak la paling legend.
Lenjan la pi mana sekali pun tetap 'in'.



Tadaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

Lepas habis keje, En Wan ajak pi makan sotong.
Kali ni tak gi Warung Pok Nong sebab dah pukul 5pm.
Malas tempuh kereta tengah banyak orang balik keje.
So kitorang makan kat warung-warung belakang airport je.
Aku penah pegi warung ni dulu, tahun 2009 kot.
Masa ni aku jumpa Dr Effendy kat UMT. Sembang punya sembang, last-last dia bawak aku pekena sotong kat sini.
Now Dr Effendy dah naik Prof dah jadi TNC dah pun.
Warung ni tetap ada lagi kat sini.

Masa aku sampai, takde orang lagi.
Pakcik tu kata belum time lagi sebab orang baru nak keluar opis.
Sedang elok la aku sampai tengah takde orang.
Dapat la pakcik tu melayan kehendak aku mintak kepok panas, ketam panas, sotong panas.
Taknak makan yang dah siap hidang ni semua, dah sejuk.
Tapi bila sotong sampai, tetap aku kena tiup dulu baru boleh makan. Apa daaa..

Mula-mula nak makan sotong, ikan and kepok je.
Tapi pakcik ni memang terer buat sale la. Boleh la pulak dia recommend aku ambik ketam.
Siap tunjuk aku ketam fresh besau-besau dalam kotak.
Ohhhh, this cannot jadi man. Mesti kena try ni man.
Order la sekor.



Memang gabak!
Isi banyak and manis betul. Fresh la katakan.
Aku kalau makan ketam jarang makan sepit sebab isi bukan banyak sangat pun.
Tapi kali ni, sepit dulu aku rata sebab isi kat sepit dah macam isi kat badan! Tu nampak aku tunjuk tu?
Memang puas hati.

Kalau tak kerana aku blom Asar, memang aku tambah lagi makan ketam 2 ekor.
Sebab masa pun tak banyak, kang nak makan sotong lagi, ikan lagi, kepok lagi, pastu nak balik Manir lagi. So kita makan sekor ketam je la cukup.
Esok-esok balik Tganu makan lagi.


 Yang kat pinggan aku tu bukan sekor, yang tu setengah ekor je.
Lagi setengah kat pinggan En Wan.
Punya la besar tak besarnya ketam ni.


Aku jarang ambik ikan celup, selalunya En Wan.
Tapi bila dia dah ambik tu, aku join sekaki je lah.

Yang best tu, gambar sotong tak ambik.
Bukan sebab lupa, tapi masing-masing gelojoh.
Sotong sampai je terus menggelupur makan.
Dah habis baru "Alamak, sotong tak ambik gamba..."
Takyah la ambik, bukan korang tak kenal sotong kan?


Ni la warungnya kalau korang nak pergi.
Jangan tanya aku camne nak pi sini, sebab aku pun tak tau.
Dua-dua kali aku pi warung ni bukan aku yang bawak.
First, Dr Effendy bawak. Second, En wan bawak.
Aku ni kalau bukan aku yang drive sendiri kereta, memang aku takkan hafal jalan.
Pegi la tanya sesape kat sana nanti kot kenal warung ni ya.
Tapi landmark dia memang belakang airport.



Taraaaaaa!!!!

Acah je.
Mana boleh aku tak ambik gamba.
Ambikkkkkkk.
Tapi yang ni second round. Yang first round memang betul tengah menggelupur makan sampai kupa snap gamba.

Sotong kat sini lain sikit dari Warung Pok Nong.
Kalau warung Pok Nong tu betul-betul dia bagi kau sekor-sekor. Pastu dia bagi kau gunting untuk kau potong sendiri.
Yang warung aku pegi ni dia potong siap-siap. Senang la sikit kau nak makan.
Cumanya, tepung kat warung ni ngan warung Pok Nong beza.
Kat warung ni tepung dia sama macam kau beli pisang goreng. Ada banyak keriuk-keriuk.
Kalau Pok Nong tu tepung dia kerak besar. Aku rasa Pok Nong ni guna tepung gandum kot untuk menggoreng sebab kalau aku goreng pisang kat rumah time tepung beras habis, memang aku guna tepung gandum je. And kerak dia jadik besar-besar.
Tapi dua-dua warung pun sedap.



Menjak mak mertua duduk bersama, memang everytime balik Tganu kitorang akan makan luar je sebab apa benda je pun yang ada dalam fridge yang nak di masak. Dah la kitorang pun malas nak pi pasar kan. Makan je la kat bandar, boleh gak cuci mata.

Malam tu, En Wan bawak pi restoran schoolmate dia - Matt Cafe.
Dua tiga kali Abang Matt ni (motif nak panggil abang? Oh ye la kan, lagi tua dari aku. Kah Kah Kah) datang rumah tiod rumah, tak pernah sekali aku terserempak ngan dia. Padahal dia tido kat guest room berdepan je ngan bilik aku. Punyalah aku ni jenis keluar pagi balik malam punya orang. Insaf sekejap.

Cafe Matt ni ada 2-3 tempat ikut cerita asalnya, tapi now the original Matt cafe hanyalah kat area Kamdar (aku tak tau nama jalan). Yang lain-lain bukan Matt Cafe yang dipunyai oleh si Matt ni.
So korang yang kat KT tu kalau nak pekena ayam goreng superlicious Matt Cafe, gi kat area Kamdar je ok?

Padahal cafe Matt ni tersorok sikit dari jalan besar tapiiiiiiiiiiiiiii orang sentiasa penuh!
Aku cam pelik gak camana orang leh nampak cafe ni eh?
Rupanya kesedapan ayam goreng dia yang buatkan customer keep coming.
Patut la Kak Long aku cakap ayam goreng yang sedap kalau nak makan kena pi Matt Cafe.
Memang malam tu yang datang semua nak beli ayam goreng dia je.

Walaupun kali ni balik Tganu tak dapat makan AnW Batu Burok, tapi bila dapat pekena Root Beer float Matt Cafe ni huihh legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Siap ada Root Beer float okeh!


Malam tu sebagai appetizer aku bedal mee hailam.
Yes, ni adelah appetizer aku.
Aku pedulik apa kau punya appetizer makan karot mentah.

Mee hailam dia not bad.
Kuah dia sedap jugak.
Tapi yang aku suka sebab banyak binatang dalam mee hailam tu.
Dengan ayam, dengan lembu, dengan sotong, dengan udang. Complete.


Nah, ambik ni gamba aku zoom.


Lagi satu tarikan Matt Cafe ni adelah sebab dia ada sudut ala-ala Pizza Hut iaitu salad corner.
Kalau kat KL ni mungkin banyak cafe buat macam ni, tapi ni aku cerita kat KT ya.
Kat KT benda-benda macam ni rare.
So kalau kau nak lepak-lepak makan salad, boleh la gi Matt Cafe je.


Ini lagi rare!
Patut la laki aku suka lepak Matt Cafe.
Siap ada Jeruk Corner lagi.


Ni lah ayam goreng special yang jadi kegilaan peminat Matt Cafe.
Kak Long tau kitorang tengah makan kat cafe ni siap pesan tapaukan 3.
Aku tak rasa ayam goreng dia sebab perut aku dah full gila, tapi Matt buatkan kitorang....



MORIE BURGER!!

Kitorang tak order pun ni, tapi dia buatkan suruh kitorang rasa.
Series, demi Allah, sedap!! Tak tipu. Ni bangsa burger yang kena makan ngan fork and knife. Melainkan kau nak nganga mulut kau sampai tersiat sebab burger ni memang besar.
Rupanya macam ni lah rasa ayam goreng dia.
Bila ayam ni dijadikan burger, rasa dia dah jadik sebijik macam Spicy Chicken McDeluxe.
Aku tak tipu korang, sebab aku kalau makan MekDi, memang akan order Spicy Chicken McDeluxe punya.

Selama ni orang dok suruh boikot McD, boikot McD, tapi tak bagi solution.
Benda yang dah jadi demand, pastu kau nak suruh stop tanpa bagi altenatif, memang lambat la weh orang nak ikut. Silap-silap orang buat dek je.
Ni dah ada Morie Burger ni, kalaulah Morie Burger ni ada kat setiap daerah, insyallah pemboikotan tu boleh berjaya. Setidak-tidaknya, boleh boikot Spicy Chicken McDeluxe dulu buat masa ni sebab dah ada Morie Burger.
Ni tak.
Suruh boikot tapi takde replacement sesedap McD, camne laaaaaaaa orang nak boikot.

Aku harap one day Matt ni akan buat macam Fizo Omar.
Bukak stall burger banyak-banyak and jual Morie Burger.
Kalau dia nak bukak, aku paksa En Wan bukak depan rumah satu stall.


MOC = Matt Ori Cafe

Aku kan suka dengar kisah-kisah orang sukses, so malam tu aku lak yang interview Matt lebih-lebih.
Aku tanya dia sape masak.
Dia rupanya yang sediakan semua rempah and pes.
Dia cakap setiap bulan maybe 2-3 kali dia akan masak speeriuk besar rempah goreng itu, rempah goreng ini, sambal nasik lemak, rempah ayam goreng, bla bla bla.
Kiranya tukang masak dia kat cafe tu hanya sauk sauk sauk je rempah and bahan tumis yang dah siap sedia. And Matt sendiri yang sediakan semua sambam and bahan tumis.
Chef cuma akan masakkan je bila customer order.

No wonder la dia boleh berjaya walaupun dia bukak the new Matt Ori Cafe di tempat tersorok.
Dia cuma jual kedai lama. Tapi dia tak jual kepakaran dia.
Good Good Good!



Ni tokey Matt Cafe iaitu Matt.
Sebelah tu Matt tu is Wang Mak Ridzuang.
3 minggu lepas kitorang datang belum siap lagi western corner, now En Wan kata sebelah kedai dia ni dia ambik lagi satu pintu and bukak khas untuk western food je. Next round balik Tganu aku nak serang western food dia pulak. 


Nak minum air buah gelas besar? Pun ada kat Matt Cafe.
Aku punya gelas kecik je, tu pun tak abis.
En Wan beria mintam gelas besar pastu terpisat-pisat nak abiskan.
Aku pun tak paham jenis tekak macamana yang boleh habiskan gelas besar macam ni.
Ni bukan takat boleh buat minum ni. Nak buat mandi junub pun cukup ni. Bapak besor.


Esok pagi tu kitorang breakfast kat tempat biasa la, kat pekan Manir.
Memang feveret ni.
Tapi kau lambat sikit je, kau dapat senyuman mesra je la. Tak dapat nasik.
Orang kat sana semua bangun awal. Kul 9 pagi breakfast semua dah habis.
Lain la kalau kau beli nasik lemak kat PH ni. Kul 1030am sekalipun kalau sambal parut dah habis, insyallah telur mata still ada. Kalau kat Tganu jangan buat main, kul 1030am tu dorang dah bawak keluar lauk makan tenghari.


Kitorang hari tu sampai 15 minit lepas pukul 9am je, yang tinggal hanya nasik lemak.
Nasik dagang, nasik minyok semua yilekk.
Belum pukul 10am, semua pun dah habis.
Yang datang semua kena patah balik.
Kesian dorang. Aku pun kesian jugak.
Datang beratus kilometer nak makan nasik minyok makcik ni tak dapat. *drama*
Tapi nasik lemak Tganu konfem ada ikan aya. Kira lepas gak la kempunan nak makan nasik dagang.


Ni semua muka-muka yang dapat makan nasik lemak je.
Tu pasal agaknya brader kat tepi tu termenung merenung nasib diri.



Tengahari tu kitorang gi jemputan kawen Wan Manang Songket.
Sape tak kenal Wan Manang nasib la.
Wan Manang punya songket sikit punya terkenal, wakil Sultan Brunei datang sendiri ke rumah dia untuk pilih songket okeh. Don't play-play.
Walaupun bersedara dengan Wan Manang, tetap tak mampu nak beli songket dia.
Harga sedara-mara pun belum mampu milik lagi.

Kalau hari raya, rumah ni rumah wajib pergi. Kalau tak pergi mau sentap Wan Manang ni sebab memang sedara rapat. Aku suka pegi rumah dia ni sebab rumah dia je hidang air kaler hijau. Air klorofil aku panggil. Tapi menjak ada Rayyan ni aku seriau sikit nak bawak pi rumah Wan Manang, kang terkehel barang perhiasan dia satu hal aku nak mengganti.

Majlis kawen nikah anak dia dah masuk Nona dah hari tu kalau tak salah aku.
Tapi yang ni majlis khas untuk sedara-mara and orang kampung je.
Biasa la kan, selalunya kalau kita duduk kat kampung, majlis untuk sedara-mara kita tak buat kat hotel-hotel nanti orang kampung segan nak datang.
Rasanya majlis kat hotel untuk VIP kot.

Mentang-mentang tokey songket kan, pelamin pun ada tempias songket.
Aku dok mundar-mandir depan kotak hantaran check hadiah apa dia bagi. Hahahah. Gila kepoh. Takpe, sedara.
Best wei hantaran dia, Chanel Boy la, jam kalau tak salah aku Rolex la.. pehhhhhh!
Sambil tengok sambil geleng kepala cam tak percaya kedasyatan hantaran zaman sekarang.
Sambil pandang henbeg sendiri...Longchamp yang dah belapuk. Hmm..jadiklahhh.


Tapi yang best sekali kalau pi kenduri kendara ni adelah makan.
Ujung-ujung makanan jugak yang orang akan sebut-sebut.
Kenduri Wan Manang ni makanan dia sangat banyak and pelbagai.
Kalau air ni dah macam-macam jenis. Tapi cendol jugak idaman hati.
Baru je siang tu aku cakap nak carik cendol, tup tup dapat. Free lagik.


Lepas basuh tangan ada orang senyum-senyum lalu sebelah aku.
Macam biasa, aku pun senyum la balik. Biasa la kan, orang kampung kan memang mesra.
Sekali dia tegur "Cepat update blog kau kak..."

Oh dem.
Kat sini pun jumpa reader rupanya. 
Dah la muka aku berselipat dengan tak pakai mekap. Malas.
Rupanya dia ni pun sedara Wan Manang jugak.
Alhamdulillah, bertambah sedara aku. Lupa pulak aku nama dia siapa.


Dah macam kat pasar malam pulak nampak ada stall macam ni.


Orang lain semua beratur ambil cendol makan dalam mangkuk.
Aku anak beranak mintak dalam cawan.
Senang sikit nak bawak balik. Mabahahahaha.


Kau tengok la betapa sakainya anak aku pe kenduri rumah orang.
Orang lain semua berkasut, dia rilekkkk ngan selipar Jepun.
Ni spesis maknya jugak la.
Kemana-mana ngan kasut pengawas.



Esok malamnya kitorang dinner kat sini.
Area Tok Jembal.
Eh tetiba banyak cerita pasal makan kan?

Kak Long aku sendiri tak tau menahu kewujudan tempat ni.
Kitorang pun baru tau sebab gugel hari yang sama.
Not bad jugak tempat ni cuma makanan lambat sampai, maybe sebab orang terlampau ramai.
Semua balik kampung cuti CNY kan, so memang full house.

Konsep kedai dia aku suka.
Macam dalam cerita Swiss Family Treehouse.




Kitorang order eskrim, sotong bakor, ikan siakap 3 rasa, kangkung ikan masin, tomyam putih, telur dadar and nasik goreng kampung.
Not bad jugak rasa dia, sedap jugak. Patut la ramai orang.
Tapi tak sempat nak ambik gamba.
Sebab makanan sampai lambat, by the time sampai semua dah kebulur.



Last but not least.....roti paung.
Seplastik RM2 only.
Macam biasa, beli terus 5 bungkus.
Sorang hadap seplastik.
Makan tengah-tengah panas baru sedap. Nampak tu plastik aku meruwap?
Lima minit je, separuh plastik dah gone aku bedal.
Ni bukan pelahap tau, ni memang standard. Aku, En Wan, Redza semua jenis makan roti paung ngap ngap ngap ngap pastu tersandar.
Kalau makan dah suam-suam tak sedap dah.
Nak lagi best, makan kat tepi oven akak tu terus.
Dengan kau kau sekali tebakor pastu.



Ok, selama 2-3 hari aku letak pop-up-ad kat blog, invitation untuk customer Ephyra.
Thank you kepada yang respond and hantar email. Korang pun dah tau apa offer yang korang dapat.
And now kita tengah identify siapa yang take the offer.
Next month, kita akan email 2nd round offer pulak kepada those yang commit kepada bulan March punya offer.

Now, kita akan balik kepada offer yang asal. Boleh check website http://www.fleurbymrshim.com/products/ephyra kalau nak tau lebih lanjut.

Yang dah subsribe kepada blog ni, thank you.
Aku ada masalah sikit nak plan untuk subscribers sebab yang respond bukan sikit-sikit.
Aku tak sangka macam tu punya banyak yang baca blog ni.
Thank you, insyallah kita akan start bagi email blasting sikit masa lagi.

Happy Sunday!


posted by aveo757 @ 2:32 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER