walk on wings, tread in air: Kalau hujung minggu ada kat rumah memang cerita aku semua pasal makan <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Kalau hujung minggu ada kat rumah memang cerita aku semua pasal makan
2015-03-10


Mula-mula nak bagitau kat semua customer Ephyra.
Last week mana yang terima offer by invitation, ada yang aku dah terima payment.
Tapi memandangkan offer tu sangat gojes, jadi sistem aku dah bersusun dengan order dan aku tak dapat nak deliver sekaligus. Memandangkan aku baru close offer Sabtu, jadi semalam baru start deliver 1st batch. Today akan deliver 2nd batch pulak. Dan aku harap stok Ephyra yang baru akan sampai petang ni so that aku tak putus stok. Don't worry, stock Ephyra memang ada cuma kat tangan aku dah menyusut but insyallah petang ni sampai so that esok aku boleh deliver 3rd batch. Aku harap dapat kerjasama dari semua customer supaya aku tak menggelabah. Sendiri buat offer pastu sendiri menggelabah.

Ok. Now cerita hujung minggu.

Aku ni kan kalau hujung minggu je mesti cerita pasal mentekedarah tak abis-abis.
Life aku ngan En Wan ni banyak berkisar tentang mentekedarah tak sudah.
Sabtu baru ni, lepas habis bisnes class En Wan jemput.
Rayyan excited nampak mak dia abis kelas, terpekik-pekik dia dari dalam kereta panggil mak dia macamkan dia sorang je ada mak.
Pastu aku tengok Redza pun ada.
Ok lah cukup korum. Jom pi makan.
Mak mertua aku tak ikut sebab kebetulan hujung minggu lepas Kak Long datang with anak-anak dia, so mak melepak kat rumah ngan cucu-cucu.

Aku ajak En Wan makan Japanese food.



Kitorang pegi Sakura Fuji Restaurant kat Plaza Masalam.
Ni baru betull-betul Japan ambience.
Duduk pulak bersila, memang just nice la si panglima tu terkuak terlentang bagai.
Tu belum lagi dia pi masuk lubang tempat letak kaki bawah meja tu. Ninja tengok anak aku pun boleh gostan agaknya.

Standard restoran Jepun akan bagi hot towel dulu.
Rayyan dapat towel ni dia pegi lap lantai, "Ma, adik mop Ma".
Sayu ye waiter tu pandang anak aku mop lantai ngan towel dia.


Ebi tempura feveret En Wan and Redza.


Ika Shogayaki feveret Redza


Edameme, of cos la feveret aku.

Asal masuk mana-mana restoran Jepun je, memang ini aku kunyah dulu.
Kalau Sushi King punya edameme, cantik-cantik.
Kalau Sakae Sushi punya edameme siap ngan tangkai-tangkai sekali dia hidang. Aku tak berapa suka sebab macam bersepah.
Yang Fuji ni punya edameme pun kemas, pastu besar-besar and manis.
Bukan kata manis like gula tapi manis fresh.


Beef Teriyaki ni pun pilihan aku.

Padahal Rabu lepas aku bertenet ngan CEO Ephyra pun aku bedal beef teriyaki gak.
Pastu Sabtu, selang 3 hari aku balun beef teriyaki lagi.
Memang sedap sangat, suka gila!


Yang ni pun hidangan wajib aku, Ebi sushi.

Membazir je kau letak wasabi situ, takkan aku sentuh punya.
Cukup la terkantoi sekali gelojok makan ebi sushi tak check bawah tu ada wasabi ke tak. 
Rupanya chef dah seletkan siap-siap wasabi. 
Gila berapi telinga aku. Herot-berot muka aku kontrol ayu.
One thing aku suka kalau makan kat restoran Jepun like this, dia punya udang memang size besar and tebal. Tak macam ebi sushi kat Sushi King or Sakae Sushi.



Tengok gamba sendiri tengah makan pun boleh terasa lapar balik.

Petang tu aku order :

Nasi x 3
Miso sup x 2
Fresh orange x 1
Green Tea x 1
Coke float x 1
Beef teriyaki
Ebi sushi x 1 plate
Ebi tempura 
Ika shogayaki
Edameme

Total RM148.

Standard la ni, lebih kurang kau makan kat Sushi King gak harga dia.


 Ahad besoknya, aku ajak En Wan pekena nasik dagang kat restoran SS19 (aku rasa ni alamatnya).
Ni memang port orang pantai timur aku rasa.
Restoran ni kena pegi awal sebab dah 2 kali aku sampai kul 10.30am, nasik minyok abis dah. Tinggal nasik dagang je. Tu pun nasib-nasib.


Nasik dagang kat sini memang mahal sikit tapi sedap. Mahal pun takpe.
Lagipun makcik ni tak kedekut lauk.
Ni untuk makan 2 orang, siap tapau bawak balik sebab ikan terlampau besar.


Nasik dia pun senonoh je dia hidang kan?
Sebab tu aku kata kalau mahal pun berbaloi.



Panglima aku ni kalau ujung minggu dia takkan lepaskan peluang ikut mana je mak bapak dia pergi.
Hari-hari lain nak jumpa mak bapak payah nau, dah malam baru nampak muka makbapak.
So, kalau weekend, walaupun mata dah kuyu, tapi bila dia dengar bapak dia start enjin kereta je tetap dia akan bangun terus menonong masuk kereta. Sikit aku tak pelawa dia ikut tapi dia pedulik apa. Biar jalan sambil tutup mata, ikut tetap ikut.

Tengahari tu En Wan nak gi Giant and bank.
Kejap je dia keluar En Wan whatsap gamba.
Belum sampai Giant pun lagi dia dah terlentok atas bahu bapak dia.
Tido sambil berdiri ni kau tau tak! Kau mampu macam ni?
Dah satu hal bapak dia kena drive sambil menyenget sebab nak tampung kepala dia.

Ada satu kali tu, dia tengah mandi main air kat bilik air bawah.
Bilik air kat hall aku berdepan dengan porch. Kalau aku start enjin memang sesape dalam bilik air boleh dengar.
Padahal dia tengah mandi, dia dengar bunyik enjin kereta je mencicit dia keluar sambil bogel menonong je terus naik kereta. 
Gila tak paham aku. Ni sejenis sawan kereta ke hape.



Disebabkan pagi tu dah makan heavy breakfast, tengahari aku tak masak sebab semua kenyang makan nasi dagang. Mak aku pun kata takyah masak sebab aku belikan dorang breakfast terlampau banyak sampai ada belen. So aku just lepak dalam bilik sembang-sembang ngan En Wan.

Last week baru la terasa lamanyaaaaaaa aku tak bersembang ngan En Wan.
Dah berapa minggu schedule aku penuh sampai weekend pun ada je program.
Ahad lepas aku ponteng kelas sebab rasa too much too take already. Aku nak recharge energy aku dengan melepak with family.

Memang betul-betul melepak aku Ahad lepas. 
Tah hape yang aku sembang ngan En Wan tau-tau dua-dua dah tetido.
Bangun-bangun je lapar sebab skip lunch.
Lepas Asar En Wan racun aku makan luar.
Dia ajak pi Paradigm Mall. Memang kitorang tak pernah sampai sana pun lagi padahal dekat gila ngan ofis lama aku. Nasib baik aku dah resign. Kalau tak, konfem gaji tetiap bulan bertahan 10 hari je. Memang dekat sangat mall ni ngan opis lama.

Not bad jugak mall ni.
Macam-macam ada.

Dinner kat Serai.


Sotong salted egg.


Tomyam seafood yang super mahveles, series tak tipu!

Aku penah masuk 2 jenis Serai, satu kat Shah Alam, another one kat Empire Subang.
Dua-dua kali aku order clear tomyam.
Ni kali order tomyam merah. Lagi sedap tomyam merah.


Fish and chip konon untuk Rayyan tapi dia tengok aku makan nasik dia pun nak makan nasik.
Maka, yang ni tapau untuk Redza.

Si Redza ni dah mengalahkan anak dara.
Cukup payah nak diajak berjalan.
Dia suka sangat duduk kat rumah. Ntah apa kena ntah.


Feveret aku, butter prawn.

Tapiiiiiiiiiiiiii, yang kat sini punya butter prawn tak sedap.
Lagi sedap butter prawn kat Absolute Thai.
Dia punya sarang telur tu tak menjadi.


Aku order sirap selasih.
Pun tak sedap. Tawar hebeh.
Dah kacau gula beria-ia pun tak sedap gak.


Tapi restoran dia lagi best dari Serai Empire.
View pun cantik.



Makan berdua je padahal tapi lauk macam makan 6 orang.
Aku dengan En Wan jenis yang suka makan.
Daripada aku shopping baju, baik aku habiskan duit kat food.



Tapi kalau ada peluang shopping baju, shopiing gakkkkk.
Baru kelmarin aku sedar aku dah lamaaaaaaaaaaaaa hilang nafsu nak bershopping.
Dah lama tak beli perfume, dah lama tak beli beg, lama tak beli kasut. Baju pun lama tak beli.
Sebab selama ni schedule aku tak sepadat 2-3 minggu lepas.
Selalunya sehari appointment, lagi 2 hari depan komputer. 
Bila minggu-minggu lepas ni schedule aku tight, and perlu berjumpa orang everyday, baru aku perasan yang balik-balik aku pakai baju yang sama.
Lantassssssssssssssss, lepas dinner terus masuk kedai rembat 4 blouse, 2 pants.
Jadiklah.

Dah la masuk fitting room pun Rayyan nak ikut sekali.
Aku rasa satu kedai tu tau la apa yang aku buat dalam fitting room.
En wan yang tunggu kat luar pun boleh dengar suara Rayyan memperincikan segala tindak-tanduk mak dia.

"Eiii...mama ni tak malu la bukak seluar"
"Eiii...tetek mama gemukkkk"
"Eiiii, perut mama besar lah!". 

Aku rasa cam nak tampa je.

Tapi nasib baik la aku dikurniakan dengan perasaan 'buat dek' yang tinggi dan muka selenga yang boleh tahan kebal, jadi aku keluar ke kaunter buat muka make dunno. Padahal aku tau semua ternanti-nanti siapakah gerangannya wanita bertetek gemuk yang keluar dari fitting room.


PROMOSI EPHYRA WITH EXTRA 5 SACHETS

posted by aveo757 @ 10:43 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER