walk on wings, tread in air: Hubungan sesama manusia tu perlu dijaga kalau nak sukses. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Hubungan sesama manusia tu perlu dijaga kalau nak sukses.
2015-03-06


Ni status FB aku pagi ni.
In 2 hours, aku terima 13 emails regarding isu 'putus sedara' and 'putus kawan'.
Dan ini menjadikan aku sebagai penyimpan rahsia terbesar setakat ni. Hahahahaha.

Mesti ada yang tak faham kat mana sangkut-pautnya rezeki dengan silaturrahim, kan?

Aku pun mula-mulanya tak faham.
Tapi lepas baca a few books about hadis and juga pengalaman sendiri and kawan-kawan, slowly aku dah faham and tau kat mana relatednya semua ni.

Toksah cerita pasal putus silaturrahim lah.

Kita cerita yang paling simple sekali iaitu how kita menjaga sesuatu hubungan.
Tak kira la hubungan dengan suami/isteri, makbapak, adik-beradik, kawan-kawan, ipar-duai, sedara-mara, and sesama manusia.

Ni pengalaman sendiri masa awal aku setup company, year 2008.
Aku terlampau excited and konfiden gila dengan kemampuan diri untuk hit 1 juta sales di tahun pertama penubuhan syarikat.
Reason yang membuatkan aku konfiden adelah sebab I have been doing this for the past 5 years and aku dah membuktikan aku boleh buat jutaan sales seorang.
Daripada aku buat bos aku kaya, baik aku buat diri sendiri kaya, kan?
Lagipun aku bengang gila dengan ex-bos aku sebab dia berlagak sangat.
Ni bukan bos Devil Wears Prada, tapi bos lain.
Aku sakit hati sangat dengan ex-bos sebab tak bayar komisyen aku walaupun komsiyen cuma 1.2%.
Out of 1.2 million, kau cuma bayar aku komisyen RM12K je, tu pun kedekut taik hidung masin.

Maka dengan mendidih-didihnya aku pulun keje kaw-kaw untuk tunjuk kat dia kalau tak dapat jadi lebih hebat dari dia pun, aku boleh jadi sebaris dengan dia. So kau jangan nak berlagak sangat.
Gitu la konsep aku berniaga dulu.

Orang kalau buat sesuatu dengan niat yang tak betul, contohnya sebab sakit hati dengan kejayaan orang lain atau dengan niat nak berlagak dengan competitor, memang dia takkan berjaya.
Itu memang sesuatu yang Allah dah pesan.
Dalam kes aku, aku setup company sebab aku sakit hati dengan ex-bos and nak beat dia in the market.
Jadi bila aku jumpa customer, kalau customer tanya "Diana, kalau I pakai product you ni dengan instrument yang you jual dulu (jual masa aku keje dengan company lama), boleh run ke tak projek I ni?".
Straight aku cakap "NO".
Aku willing untuk bagi free demo unit yang berharga 50K, untuk customer guna for free and in return dia commit reagent purchase dengan aku selama setahun.
Punyalah aku sakit hati, sampaikan kit aku pun aku taknak ada sangkut-paut dengan instrument company lama. Padahal instrument tu aku yang jual dulu.
Konon macam jijik gila la nak gandingkan kit aku dengan barang-barang dari company exbos.

Yes, aku berjaya close the deal.
In fact tahun pertama and kedua, aku banyak jual instrument yang kaw-kaw.
Setakat instrument harga RM45K tu sap sap soi je.

Walaupun aku senang buat sales, tapi takde kesinambungan.
Aku kena keje keras tiap-tiap hari.
Everyday aku berhempas-pulas cari new sales new sales new sales sampai aku exhausted.
Aku pernah nak giveup sebab terlalu penat.
Sales memang masuk tapi in a hard way.
Masa dengan family tak cukup. Balik rumah untuk makan, lepak kejap, pastu sambung balik keje sampai 2-3 pagi.

Walaupun aku keje keras, sales masuk banyak tapi tetap aku tak dapat hit 1M.
Pelik gila.
Apesal dulu kat company lama, aku keje relax-relax tapi tanpa aku sedar aku dah buat jutaan sales.
In fact, masa aku keje kat company terakhir aku yang bosnya Devil Wears Prada tu, cuma 9 bulan je.
But before aku left the company, aku berjaya securekan deal RM3.5M dari Jabatan Kimia.

Dah la kena keje gila bahabs macam kerbau, tup tup partner aku tarik diri sebab nak ikut husband dia buat PhD kat UK.
Tersandar aku kejap.
Tapi sebab dendam dalam hati tu kan, punya la nak tunjuk kat exbos aku yang aku bakal jadi competitor terhebat dia, aku teruskan jugak run the company.
But macam yang aku cakap tadi la, aku kena keje kuat hari-hari. Aku masih lagi hari-hari keluar mencari customer, mencari new sales.
Sebab niat aku tak betul.
Segalanya jadi susah.
Walaupun aku dapat apa yang aku nak.
Aku nak mewah, yes, DIA bagi. Tapi jalannya payah.

Tahun ketiga baru aku hit 1M.
Bukan sebab aku terer buat sales.
Tapi masa ni DIA dah bukak hijab hati dan mata aku untuk faham di mana silap aku selama ni. Alhamdulillah.

Silapnya, niat.

Niat aku bukak company tu sebab sakit hati dengan exbos.
Bila kita dah start letakkan gap dalam hubungan kita sesama manusia, di situlah segala susah payah akan bermula.
Rezeki bukan disekat oleh Tuhan, tapi kita yang menyekatnya bila hubungan sesama manusia tak dijaga.

Memang selalunya kita akan berpegang pada prinsip nak berjaya kena keje keras, kena ada segala tok nenek strategi, marketing kena bagus, bla bla bla.
Betul memang betul.
Tapi hakikatnya kita tak pernah tau how Allah atur rezeki dan macamana rezeki tu boleh datang bergolek kat kita, tanpa kita keluar susah-payah carik rezeki tu sendiri.

"Sesiapa yang ingin diluaskan rezeki hendaklah dia mengeratkan silaturrahim" (Bukhari)

Penghujung 2009, aku terima banyak sample ikan dari farmers.
Masa tu tengah kecoh kes bagi ikan makan tulang babi.
Kitorang takde lab lagi waktu tu, cuma kitorang sub kan projek tu pada other lab.
One day aku terserempak dengan one of affiliate exbos aku (yang aku dah kenal masa aku keje kat company lama lagi). A chinese guy bertitle Dr.
Sembang punya sembang, this Dr interested nak JV dalam projek halal ni sebab dia pun nampak prospek bisnes ni kat mana.
Mula-mula aku reluctant nak JV sebab company Dr ni ada sangkut-paut dengan company ex-bos aku.
Lama, aku pikir pasal ni. Last-last aku surrender.
Aku cakap kat diri aku, takpelah.
Aku sangat suka dengan projek Halal. This is something yang aku nak kena jaga.
For the sake of business and helping people, kitorang JV.
Aku hilangkan rasa dendam tu walau ambik masa berbulan.

This Dr kebetulan kenal dengan satu Dato' kat Penang. Jenis Dato' kaya gila nak mampus duit belambak tak tau nak buat apa.

The good thing about this Dato' ni, duit dia terlampau banyak. Setakat invest RM100-200K tu macam kentut je. And this Dr pulak baik dengan that Dato'.
Dengan menggunakan kapasiti this Dr, akhirnya lab tu berjaya ditubuhkan dengan satu sen takyah keluar duit aku.
Walaupun the cake is getting smaller sebab kena share profit dengan 2 orang yang lain sedangkan yang lagi 2 tu sleeping partner, takpe.
Sekurang-kurangnya, duit aku takyah keluar, at the same time projek aku still berjalan.

Tanpa aku sedar, JV dengan this 2 people membuka banyakkkkkk lagi peluang lain yang datang secara tiba-tiba dari arah yang tak disangka-sangka.
Because this Dr ramai kenalan.
Dia takde background dalam biotech, tapi dia ada network.
So dia selalu pass new lead kat aku dan akhirnya menyebabkan network aku bertambah sehingga satu masa tu customer pulak cari aku. Aku dah tak perlu susah-payah carik customer.
Masa tu aku start to realize, kalau kita mengelak dari berkongsi rezeki dengan orang lain, itu takkan menambahkan rezeki kita malah kita sendiri sebenarnya yang menghadkan rezeki kita.
Walaupun asalnya penubuhan lab tu menghadkan jumlah keuntungan yang bakal aku dapat, tapi dengan perkongsian tu mencambahkan cabang rezeki yang lain.
Konsep dia senang cerita macam ni lah - kalau yang sikit pun kau tak reti bersyukur, kau ingat kalau Tuhan bagi banyak kau reti bersyukur?

Sebab tu kalau tengok orang yang berjaya, dia sangat menjaga hubungan dengan manusia.
No dengki dengki, no sakit hati.
Oh jangan salah faham.
Aku tak kata aku sukses, belum berjaya pun lagi. Ni ayat penyata general saje.

Aku pernah buat satu workshop untuk customer aku, di mana aku supply kits and reagents, at the same time aku invite satu company lain untuk join sebab aku nak guna instrument dia.
Kalau ikut lojik, gila ke hape, kau nak invite competitor join workshop kau.
Kalau customer tetiba switch beli barang competitor kau camne?

Itu kata kita.
Tapi Tuhan kata "Takkan bergerak satu zarah pun tanpa izin Allah"
Kita just buat apa yang dia suruh, selebihnya DIA uruskan.
Jaga saje lah hubungan dengan manusia. Itu yang DIA dah suruh. Rasulullah saw pun dah pesan benda yang sama.

Alhamdulillah, usahasama aku dengan competitor tu menjadi.
Reagents aku terjual.
Instrument dia pun ada yang beli.
Cukuplah kan. Kau nak kaut semua banyak-banyak pun nak bawak gi mana.

Ada sorang reader penah tanya aku tak takut ke iklankan shawl/jubah orang lain kat blog sedangkan aku pun ada label pakaian sendiri.
Aku relatekan situasi ni dengan makcik jual nasik lemak paru tempat yang selalu aku beli.
Depan stall makcik ni ada another stall nasik lemak.
Dah bertahun dorang berniaga macam tu, tapi dua-dua tak pernah bankrup.
Depan-depan je okeh.
Kita kena pulang balik pada asal - Tuhan tentukan rezeki.
Yang penting usaha dan jaga hubungan dengan manusia.
Kalau dalam hati ada rasa sakit hati dengan orang lain, maka apa jaminannya yang kau akan layan customer dengan baik?

Yang nak iklankan tu pun harus tahu jaga adab dan hubungan juga.
Jangan main "Tumpang lalu....nak iklankan produk".
Baguslah tu, buat lah selalu-selalu.
See if ada kejayaan.

Kalau ada yang saling berdengki dan sakit hati dengan kejayaan orang lain, harap hentikanlah.
Mungkin kau tetap boleh berjaya tapi kita bukan nak berjaya semata-mata, tapi keberkatan pun nak ada sama.
Macam aku dulu berhempas-pulas nak carik sales, yes, aku berjaya dapatkan banyak sales.
Tapi keberkatan tu tak ada sebab tu aku selalu rasa penat dan selalu nak kena push push push supaya hit monthly target.
Aku dah blaja dari kesilapan, kalau nak ambik iktibar dari pengalaman aku silakan.

Satu perkara yang kita kena tahu, silaturrahim merupakan 'nyawa' keberkatan hidup kerana semua energi kehidupan didasari dengan sifat 'Rahim' (kasih sayang).

Mungkin ada banyak benda yang menarik kita ke belakang yang menyebabkan kita susah nak ke depan.

Ada unsettled problem dengan mak bapak?
Dengan adik-beradik?
Dengan colleague?
Dengan jiran?
Dengan kawan?
Dengan acquaintance?

Settlekan dengan baik.

Jangan jadikan mulut kita macam ular yang tau sembur bisa. Lidah yang hanya tau menfitnah, menyindir, menghina - semua ni akan menghancurkan silaturrahim dan keberkatan hidup.
Kalau kita menghina, stop.
Kalau kita dihina, just let it go. Diam dan maafkan saja.
Insyallah rezeki akan semakin 'lebat' kerana memaafkan bukan sekadar kunci yang menjernihkan hati dan membuka rezeki, tapi lebih dari itu.
Ia adalah kunci syurga.




posted by aveo757 @ 12:26 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER