walk on wings, tread in air: Belajar respek bisnes orang lain <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Belajar respek bisnes orang lain
2015-03-18


Benda ni lalu kat newsfeed aku semalam.
Something to ponder.

Inilah dilema peniaga.
Tak kira la kau meniaga apa pun. Memang ni la dilemanya, bila ada orang tanya perkara-perkara yang tak sepatutnya dia tanya.

Contoh, CEO Ephyra pernah bagitau aku it's rude bila ada orang tanya dia "Kat mana you manufacture Ephyra ni? Sape pharmacist dia?"

Seriesly???

THAT'S RUDE!

Sama la macam kau jual kek cheese leleh yang super sedap, pastu ada Hamba Allah yang mintak resepi.
Sumpah aku takleh brain jenis manusia macam ni.
Kau tau kan orang tu meniaga. Orang tu mencari rezeki dengan menjual kek.
Dan berapa juta manusia dalam Malaysia ni yang jual kek?
Ramai okeh!
Kau tak terfikir ke competition yang dia hadap everyday dari competitor-competitor lain?
Pastu kau nak menambah lagi sesak kepala dia dengan mintak free resepi.
Dah la kau tak support bisnes dia, lagi mau mintak resepi. Akai ada?
Lain la kalau kau pi blaja buat kek. Masuk kelas, keluarkan duit untuk dapatkan ilmu buat kek, pastu baru buat bisnes. Itu baru betul.

Jangan mudah tuduh orang tu kedekut hanya sebab dia taknak share resepi.
Sedangkan kita ni seploh kali lebih kedekut sebab taknak keluar sikit pun duit untuk belajar cara buat kek. Orang macam ni la yang selalunya bila turn dia jadi peniaga, dia akan jadi peniaga yang sangat banyak songeh.

Tapi nanti ada orang kata "Percayalah je lah pada rezeki. Kalau memang rezeki kau, kau jadi kaya jugak. Takyah nak kedekut sangat resepi".

Memang.
Memang rezeki Allah yang bagi.
Tapi Allah suruh hambaNYA berusaha.
Bukan cari jalan mudah pi mintak-mintak resepi orang.
Setiap benda ada harganya, dan kita kena blaja untuk respect the intellectual dan usaha orang lain.
Ini bukan isu kedekut ilmu but peniaga juga kena be smart, some of your business secret kena simpan.

Kalau peniaga nak share pun boleh, bukan tak boleh. Terpulang.
Insyallah ada pahala di sisi Allah.
Tapi peniaga pun jangan bangang sangat. Kena be smart.
For business interest, apa yang perlu disimpan, kena simpan.
Dan tak payah nak kisah sangat la kalau orang mengata kau kedekut taik hidung masin pun.
Bukan berdosa pun kalau tak share.
 
"I mintak resepi you, bukan nak buat jual, I nak buat makan-makan sendiri je".

Kalau nak buat makan-makan sendiri, then sekali-sekala beli je la kat kawan tu.
Support member punya bisnes.
Yang sampai nak mintak resepi bagai, kau nak mentekekedarah kek hari-hari ke hape?

Belajar-belajarlah respect kepakaran orang lain.
Kalau kita rasa nak meniaga kek tapi tak pandai buat kek sesedap dia, kan lebih bagus kalau kita tolong jualkan kek dia. Kita jadi agen dia.
Mesti dia pun suka.
Itu barulah namanya 'rezeki dikongsi bersama'.
Ni tak.
Kau nak mintak resepi dia free-free, pastu bila dia tak bagi, kau tazkirahkan dia pulak pasal rezeki bagai.
Alahaiiii...nak berjenaka pun biar yang klaka sikit boleh?




posted by aveo757 @ 7:58 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER