walk on wings, tread in air: Dato' Kerek Staff Poyo <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Dato' Kerek Staff Poyo
2014-10-11

Selama ni aku belum pernah ada pengalaman dengan manusia kategori berlagak seberlagak-lagaknya.
Yang terasa diri sangat besar. Yang pandang rendah gila-gila kat orang lain. Series! Belum pernah aku jumpa dengan orang spesis ni.
Semalam aku dah jumpa.

Kisahnya gini. Ada orang nak sewa property. Property tu sepatutnya disewa kosong. Tapi aku malas nak dismantle fixed installation dalam tu. Malas gila aku nak kemas-kemas segala. Dengan berabuknya lagi, dengan nak monitor orang keje lagi. Gila tak kuasa nak buang masa aku dengan keje-keje macam ni. Jadi aku ingat nak offer sesape yang berminat untuk beli fixed installation dari aku. Tak mahal mana pun, RM10k je. Kalau nak ikut invoice asal almost RM40k. Niat aku cuma nak offer this opportunity untuk potential tenant. Sebab aku memikirkan kalau nak buat renovation bukan pakai duit sikit-sikit. Paling bangsat RM25k (untuk keluasan property tu). Itu pun kau kena jimat kaw-kaw, cut mana yang boleh. So aku ingat takpelah, aku bukan nak buat untung pun. Kira win-win la. Kau sewa the property dalam keadaan semua dah sedia. Tinggal bawak masuk furniture je. Kau cuma bermodalkan RM10k je. Ok la kan, aku dapat 10k, kau dapat property yang dah ada basic installation.

So ada la satu potential tenant ni berminat. Everytime dia call je, default word dia adelah URGENT.
Tapi dia punya 'urgent' tu kau takyah gelabah sangat la. Dia punya urgent tu dalam lingkungan 2-3 minggu. Sempat la kalau kau nak gi beranak dulu.

Punyalah lama dia nak bayar the 10k.
Sampai aku malas nak tunggu, aku ingat nak dismantle je fixed installation tu. Malas aku nak tunggu dah. Tapi everytime aku bagitau aku nak dismantle, masa tu la dia cakap dia konfem ambik konfem ambik. Aku jadik tak sampai ati. Ok lah aku tunggu. Sebab dia kata dia taknak susah payah renovate dah.
Kejap-kejap bawak colleague datang tengok property. kejap-kejap bawak superior pulak datang tengok. Konon nak buat measurement la apa la. Aku layankan je walaupun dari cara dorang ni aku dah boleh nampak hawa-hawa kepoyoan yang bertingkek-tingkek. Mau tak poyo. Depan aku discuss nak juta-juta je. Macamkan aku tak pernah ada deal juta-juta.
Kalau aku boleh record, aku dah lama ambik video. Series weh aku tak tipu.
Selama ni tengok dalam cerekerama je orang diskas juta-juta kuat-kuat kat public. Sekali betul-betul aku dapat tengok. Nak gelak pun ada sebab poyo sangat la weh. Ada ke lojik cerita pasal nak tambah partition makan sampai RM500-RM600 ribu? Agak-agak la nak poyo dengan aku pun. Kau nak pasang partition je kot, bukan nak buat bangunan baru. Tapi tak tau la kalau dia nak pasang partition emas 96 karat.
Cara sembang kuat-kuat sebut pasal juta-juta tu alahaiii, dia ingat kompeni aku jual kapur sirih tepi jalan kot.

Dipendekkan cerita, this potential tenant drag the payment process sampai nak dekat 2 bulan.
Jadi Khamis lepas aku cakap aku nak dismantle sebab aku malas nak berulang-alik jumpa dia je tak sudah-sudah. Dia ingat aku budak suruhan kot sukati kau je nak suruh aku datang jumpa kau pukul berapa tak kira masa. Dah la call susah nak angkat, sms hantar 30 kali baru reply sekali. Busy katanya. Makan gaji je pun. Tapi busy mengalahkan orang yang ada 24 kompeni.

Khamis, aku kata aku nak dismantle.
Cepat-cepat dia suruh aku collect cheque kat opis. Masa tu kebetulan aku ada keje kat Bangi. Aku cakap ok la, aku datang kul 3pm.
Tepat 3pm aku sampai depan opis dia. Aku ingatkan cheque dah ready. Dia kata Dato' tengah siapkan cheque. Dato' is the Chairman.
Sejam setengah kauuu si Dato' nak siapkan cheque. Aku terpikir gak apehal si Dato' ni ambik masa lama nau nak sign. Baru blaja pegang pen ke hape.

Kebetulan aku ada appointment lain nak kejar lak petang tu.
Sebelum tu aku dah tanya dia lama mana lagi aku nak tunggu ni. Sejam setengah sign cheque? Kau pecahkan cheque RM10k aku tu kepada cheque seringgit seringgit ke hape. Last-last aku blah.
Kejap pastu dia call tanya aku kat mana. Aku cakap aku dah on the way nak jumpa client.
Dia kata Dato' baru je turun nak jumpa aku siap bawak cheque.
Oh really? Besar nau Dato' kau agaknya sampai tak hormat masa orang?
Kalau boss punya attitude pun kerek macam ni, patut la staff-staff poyo semacam. Bangsa perangai rasa diri besar. Dia ingat dia customer, dia boleh buat suka hati la. Lengah pun takpe sebab aku mesti tunggu punya, eh?
Kau ingat aku buat untung ke bagi kau harga 10k tu? Aku kesian kan kau je nanti kena keluar duit banyak nak buat renovation. Patut berterima kasih la sikit. Kau yang mintak aku datang pukul 3pm collect cheque, aku datang tepat pukul 3pm. Tapi bila aku datang, cheque pun baru terkial-kial nak sign. Dah la sign sampai sejam setengah. Logik? Eh ingat kau sorang je keje, aku tak?
Aku cakap kat dia tinggalkan cheque kat kaunter, esok pagi aku mintak orang datang collect.

Pagi ni aku tanya if aku boleh datang ofis untuk collect cheque. Dia kata dorang ada event this morning. Ofis tutup. Datang lepas Jumaat.
Aku tanya balik 'Lepas Jumaat' tu panjang. Pukul 6pm pun 'Lepas Jumaat' gak. Dia kata pukul 3pm. Dato' nak jumpa.
Elehhh. Ingat aku seriau la kalau sebut nama Dato' Dato' Dato' ni semua. Aku kesah apa kau Datuk ke, bapuk ke, kalau kau tak hormat orang, sorry kau takkan dapat respect dari aku.

Macam yang aku jangka, 3pm aku datang Dato' belum sampai opis pun lagi. Biasa la kan. Boss katanya. Ok takpe, aku tunggu. Aku bawak buku siap-siap sebab aku tau memang takde maknanya punctual dorang ni. Paham sangat dah perangai. Dalam sejam pastu Datin panggil aku masuk bilik. Dia kata kejap lagi Dato' sampai. Dato' nak jumpa sendiri ngan aku.
 


Ni conversation aku ngan biz partner.
Partner aku ni bajet Dato tu reader blog aku. So urusan akan jadi lebih mudah katanya. Apekejadahhhhh????

Yang aku pelik tu apehal staff-staff dia macam nak takut-takutkan aku dengan ayat-ayat "Dato insist nak jumpa", "Dato' Chairman tu moody sikit"....bla bla bla.
Ada aku kesah????
Aku datang bukan nak mintak keje.
Aku nak discuss kau nak ke tak offer aku. Kalau taknak, just say so and aku boleh blah. Simple.
Dia ingat aku tak biasa jumpa Dato Dato ni kot tu yang beria nak saiko aku. Takyah nak gigih sangat la ye.

Aku mengharapkan this Dato' sama perangai dengan Dato' Dato' yang aku pernah berurusan.
Rupanya tak.
Gila berlagak Dato' ni. Cara dia bercakap tu macam dia ingat aku ni budak suruhan kompeni yang diarahkan oleh boss untuk kutip duit. Aku pulak memang dari awal even dengan staff-staff dia pun aku tak penah kata aku own the place. Aku tunjukkan pada dorang seolah-olah aku ada boss yang lagi tinggi. Aku cuma manager yang manage the place. Sebab aku malas nak handle bila orang mintak diskaun. Kalau orang mintak diskaun aku boleh cakap "I will discuss with my boss first". Padahal aku nak pikir dulu. Eh lagipun aku ada biz partner kan, haruslah aku discuss dengan dia dulu apa-apa hal.

So this Dato gila kerek ya ampunnnn.
Bila aku tunjuk invoice, dia selak-selak and campak atas meja macam 10K tu takde apa sangat.
Well, I wish sangat ko rasa 10K tu takat celah gigi je. Lagi senang keje aku. Kau bayar, aku happy, aku balik. Done. Aku bukan nak compete sape paling kaya pun ngan kau. Aku cuma nak confirmation kau nak ambik offer tu ke tak. Kalau nak, bayar.

Dato' nak jumpa aku sebab nak tawar-menawar rupanya.
Nak mintak kurang 8K.
Aku mintak Dato tengok breakdown yang aku dah sediakan dalam lampiran. Aku cakap 10K tu reasonable dah. Sebab secara lojik akal, with only 10K kau boleh dapat ke property yang siap carpet, siap lampu 30nos, airconditioned, tingkap tinted, dah la tinted, siap ada blind bagai, pastu dengan cat baru, frosted glass door, carpet yang harga RM8.50sq feet, and segala tok nenek lagi .... hello, jamban rumah Mak Aji renovate pun 7K ya. Agak-agak la kalau nak bargain pun. Nak je aku cakap "Ala Dato' 10K pun nak mintak kurang ke?". Kang sentap terus tercekik gigi palsu.

Dia berkeras nak 8K.
Aku pun berkeras la jugak. Apa dia ingat dia tittle Dato aku takut nak pertahankan prinsip aku.
Pastu nak takut-takutkan aku pulak "Kita bukan tak boleh buat renovation baru. Cuma bila kita tengok you punya dah ada, so kita rasa apa salahnya ambik you punya. Lagi senang keje kita. Kita boleh je kalau nak sewa kosong. Cuma kalau boleh nak mintak kurang. Kalau tak dapat kurang takpela, kita tak ambiklah. Kalau ikut saya, sya nak beli harga 5K je"



Hahahhaa.
Nak tengok aku merayu kat kau suruh ambiklah...ambikla....lapan pun lapan lah.
Memang tak la.
Aku malas nak bertekak ngan orang tua. So aku cakap "Ok Dato, kalau macam tu it's ok. I have no problem with that. I datang cuma nak discuss if you are interested with our offer je. If you tak interested, I'm fine"
Terkebil-kebil Datin tengok aku berkeras ngan laki dia.
Apa ingat laki ko Dato', aku nak menyembah?

Pastu aku keluar.
Sebelum keluar, dia suruh aku jumpa dengan staff yang mula-mula aku berurusan dulu.
Ok la aku tunggu staff dia pulak.
Pastu staff dia panggil aku masuk bilik untuk discuss.
Aku heran gak ko nak discuss apa lagi. Rupanya dia merayu kat aku nak 8K gak. Dia kata sebab Dato' dah mintak 8K, jadi kena 8K jugak.
Pastu arkitek dia pulak menyampuk "Kitorang memang konfem nak, tapi harap u boleh kurangkan la sebab Dato dah kata nak 8K. You pun untung apa. At least you dapat duit"

Amboiii, kau ingat aku hadap sangat 8K kau tu?
Aku cakap boleh je kalau nak 8K, tapi I akan ambik some parts kat dalam property tu.

"Kalau u ambik sama je la, bukan lah diskaun namanya"

Pastu aku cakap "Dato kata dia mampu sewa kosong, takde fixed installation pun takpe. Takkan I ambik barang sikit dalam tu Dato tak mampu nak topup balik kot. Kalau sewa ofis kosong paling-paling nak kena ada 30-40K untuk renovate. Lagi makan banyak duit. U arkitek u patut lebih tau harga barang"

Senyap.

Pastu staff dia kata dia akan bagitau Dato aku bagi 8K tapi bersyarat.
Lepas sejam, baru dia turun.
Kali ni lagi best.

"Dato' kata dia nak 5K"

Aku gelak.
Aku cakap "Dato' sebenarnya takde duit kan?"
Berubah muka dorang.
Eh ada aku kesah?



Staff cakap "Dato kesian kat you, dia nak tolong you je"

Wow, besarnya pertolongan dia.
Tak tau aku nak ucapkan terima kasih macamana.
Cara dia tu macamkan aku ni tak pernah jumpa duit RM5K. Kesian aku kan.
Ni la dia manusia. Selalu rasa orang di depan dia adelah nothing. Hanya dia je yang paling hebat.
Hanya disebabkan kau pi keje pakai suit, maka kau terhormat.
Nak tolong, tapi sebenarnya perlekeh.

Aku straight cakap kat staff dia "You and your Dato' didnt get my point. I am offering you 10K not because of I desperately need money. I boleh je dismantle semua kalau I nak. Tapi I nak offer dulu kot-kot ada tenant yang nak accept. Sebab kalau nak renovate property kosong perlukan duit yang banyak. That's why I bukak offer kalau ada yang berminat nak beli fixed installation ni, I am offering at only 10K. Bukan I buat untung pun. Nak bagi free-free tak aci la. I offer 10K pun dah murah sangat dah ni daripada you nak spend another 30-40K. Ni baru namanya win-win situation"

Pastu staff dia cakap "Macam ni la, apa kata kita pecahkan invoice. Buat 2 invoice. 5K-5K. Cheque 5K yang pertama saya akan mintak Dato sign sekarang. Lagi 5K tu kita settle kemudian"

Aku senyum je.
Tapi gelak dalam hati.
Klaka pulak aku tengok dorang ni bekerja. Gi opis kemain berkot bagai. Tapi bila part negotiate macam beli ikan kat pasar. Takde gaya-gaya profesional lansung. Tu pasal la agaknya pi opis pakai suit. Kalau tak pakai suit memang tak nampak gaya profesionalnya. Menang kat baju je la kau.
Ingat aku nak percaya kau akan bayar the balance?

Aku tanya "Eh, bukan ke semalam kata cheque 10K dah ready? Dato' dah siap sign siap turun bawah nak jumpa bagi kat I?"

Senyap.

Nampak nau menipunya kan.

Kejap kata konfem 10K.
Pastu mintak 8K.
Tak sampai 2 jam mintak 5K.
Apa ko ingat aku hadap sangat duit kau?
Kita cuma nak buat baik kat dia, saje nak bagi peluang orang lain takyah keluar belanja mahal. Dia nak buat kerek pulak.

Pastu buat-buat kalut "Kesian saya tengok akak, tunggu lama. At least ada la jugak dapat duit"

Aku cakap "Eh takpe. Jangan kalut-kalut. Benda ni simple je sebenarnya. If you mampu, you bayar seperti harga invoice. Kalau tak mampu, then no business. I tak kisah. I cuma taknak buang masa menunggu"

Pastu aku blah.

Orang macam ni kena ajar.
Dia ingat semua kena menyembah kat dia kot.
Konfiden je nak offer aku 5K dengan alasan 'nak tolong aku'.
Kamon la, sebelum kau nak merendahkan orang, study la dulu orang tu background cemana. Biar ko boleh berlagak dengan jayanya. Takde la nampak poyo menyakai membabi buta sangat.
Kompeni aku tak besar mana pun, tapi 5K tu insyallah belum jadi masalah lagi.


posted by aveo757 @ 3:24 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER