walk on wings, tread in air: Agak-agak la kalau nak bagi tazkirah. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Agak-agak la kalau nak bagi tazkirah.
2014-10-27


Fuiyoooooooooo!!!

Seriesly kah????

Jangan bagi aku sakit otak boleh?

Melampau kot sampai nak buat solat sunat taubat nasuha beramai-ramai secara LIVE kat TV3?
Kah Kah Kah.
Sorry la. tapi ini memang klaka.

Kamon la bang, namanya pun solat sunat. Buat kat rumah sendiri-sendiri senyap-senyap lebih afdal.
Nak bertaubat nasuha pun kena tunjuk kat semua orang ke.
Tak ke niat tu pun dah nampak menyimpang. Kalau aku jadi dia pun stress nak taubat nasuha pun tak tenang kameraman beratus kat tepi zoom muka aku. Hoih, agak-agak la kalau nak pedajal orang.
Orang tu dah sanggup tebalkan muka buat permohonan maaf live satu Malaysia tengok, lagi mau suruh dia buat macam-macam ke. Alahaiii.

Ni la dia orang-orang 'bijak pandai'.
Mula-mula dia desak budak tu buat permohonan maaf secara terbuka.
Bila dah buat, dia up pulak mintak buat solat sunat taubat.
Kalau budak tu ikut cakap kau, aku jamin benda tu takkan stop kat sini je. Mesti ada je lagi yang tak kena kat mata dorang. Kena buang negara terus kot baru pueh hati.

Aku 'suka' peratikan komen-komen 'alim' macam ni.
Nak lagi kalau isu pakai tudung. Pehhh. Like never ending okeh.

Contoh, kalau keluar kat news rakyat Malaysia dapat triple PhD.
'Kat akhirat esok Tuhan tak tanya berapa banyak PhD kau ada'
Katanya!

Ye, betul.
Memang kat akhirat Tuhan tak tanya berapa banyak PhD yang dia ada.
Tapi Tuhan akan tanya apa yang dia buat dengan kelayakan dia yang banyak tu.
Kita mana nak tau apa sumbangan dia.
Mana tau dengan kebijaksanaan dia, dia hasilkan sesuatu untuk manfaat manusia sejagat.
Mana tau dengan kelebihan ilmu tu, dia perturunkan pulak ke anak-anak bangsa.
Mana tau dengan kelayakan dia tu menjadikan dia layak dapat gaji besar dan dia gunakan sebahagian pendapatan dia kepada kebajikan.
Kita tak tau apa-apa.
So takyah la nak judge macam-macam.
Macamkan dia sorang je kena jawab soalan Tuhan.
Abis kita? Konfem melenggang kangkung masuk syurga?

Baru-baru ni kes anak Scha and Awal.
Aku pun baru je tau semalam, anak sedara En Wan bagitau pasal majlis akikah anak dia.
Pastu aku pun baru tau jugak anak dia ada akaun Ig.
Aku terperanjat juga dengar kejadah apa anak dia nak ada akaun?
Pastu aku pikir balik, ye la...tu anak selebriti.
Alangkan anak aku yang omaknya tak selebriti pun kejap-kejap ada yang tanya 'Kak, bila nak up gamba Rayyan lagi?'
Tu cara-cara aku yang ntah sape-sape. Inikan Scha ngan Awal kan. Haruslah ada yang nak tengok perkembangan baby dia. Yang tak suka cuma 5000 je. Yang suka 500,000 kot. Apa nak kisah.

Tapi, aku jadi kisah bila baca komen-komen yang menghentam majlis akikah anak Scha.
Ya Allah, tak tau la ni penyakit orang Malaysia ke, atau penyakit orang melayu ke, atau penyakit orang alim wannabe.
Sorry ya, aku bukan peminat Scha and Awal. Takde bias-bias pun kat sini.

Apesal la yang nak pertikaikan kenapa dorang nak buat majlis grand.
Perlu ke pertikaikan kenapa dorang laki bini bergaya macam nak bersanding lagi sekali kat majlis tu.
Pastu pertikaikan pasal akaun Ig anak dia.
Hoih, duit dia kottttt. Sukati la dia nak buat majlis pelamin berendoi lapan tingkat pun kau pedulik apa. Dia tu kaya ok. Macam-macam job dia buat. Aku dengar cerita Scha jadi duta produk kosmetik apa ntah, setahun dibayar almost RM500K! Tu baru satu job. Abis laki dia punya job lagi kau taknak kira?
Kalaupun majlis akikah dia bernilai 100K, small the pieces je bagi dorang berdua nak bayor. Lebih dari mampu. Kita ni je yang rasa membazir sebab kita tak berduit. Cuba kalau kita berduit. Kita pun buat jugak.

Yang kita nampak dia membazir.
Semua kutuk pembaziran yang dorang buat. Majlis gempak sangat. Tak patut la. Bersederhanalah. Bla bla bla bla.
Sederhana pada kita takat RM1000. Sebab duit kita dalam bank RM50K tak sampai.
Duit dorang ratus-ratus ribu, kalau belanja 80-100K kira sederhana lah tu.
Peliknya manusia, dia nampak yang zahir je. Tapi tak cuba membaca apa yang ada disebalik 'pembaziran' tu.
Yang di-highlite oleh media cuma pelaminnya, anaknya, baju mak bapaknya.
Tapi yang tak dihighlitekan (yang ni sebenarnya boleh pikir sendiri) adelah majlis yang 'membazir' tu sebenarnya majlis menjamu orang makan.
Tahu apa ganjaran orang yang menjamu makan?
Check sendiri and baca.
Ye, ye, dorang jemput orang kaya-kaya je.
Memang dorang hanya jemput tetamu dikalangan klik-klik dorang je.
Walaumacamanapun namanya tetap menjamu orang makan, insyallah ada ganjarannya.
Kita pun kalau buat majlis makan-makan kebanyakkan yang hadir tu pun set-set kita juga. So ada beza? Takde beza kita dan dia.

Tu belum lagi yang poyo 'Bukan anak ulamak pun'.
Hahahhaha. Ni klaka. Sebab komen macam ada baur-baur alim tapi mangkak.
Iman tak boleh diwarisi bang.
Ada aje anak Pak Imam yang anaknya jadi setan. Ada.
Dan ada mak bapaknya artis, tapi anaknya hafiz. Lupa ke dengan Sharifah Aini?

Letih aku membebel.
Dah dah dah.



Tadi pagi macam biasa, every morning aku akan check seller center kat Lazada untuk tengok new order. Pastu aku check kat Muslim Product, under 'Recommendation', page pertama lagi dah feature Jubah Rania and Shawl Arana by Arekay.
Pandai Lazada.
Memang shawl Arana kaler Dusty Blue tu la yang hot sekali.
Tu pun sebab awal-awal Dusty Pink, Brown, Cream Pink/Burgundy dah sold out, tak sempat aku nak submit kat Lazada. Kalau Dusty Pink sempat masuk Lazada agaknya sehari dah sold out. Sebab Dusty Pink up kat blog aku yang tak berapa nak lazada ni pun sehari je abis.

Ni aku nak bagitau on 29 Oktober, Lazada akan buat sale.
Tadi dia dah call aku bagitau yang dia dah pun pilih 20 jenis product (SKU) dari label aku untuk dipromokan. Ada less, of cos la. Nama pun sale. Tapi aku tak tau produk mana satu. So boleh la rajin-rajin usha kat Lazada ya. Boleh TERUS KLIK SINI

Bila aku check invoice dari Lazada, baru aku tau yang kalau beli sehelai shawl, transport charge adelah RM15! Gila ahhh. Aku selama ni letak RM7 je. Padahal budak tu kat Sungai Buloh je. Nak je aku call budak tu "Dik, kalau beli selai, meh beli direct kat website akak".
Tapi certain amount, memang transport tu waive.
So korang check sendiri la kat Lazada korang kena hit amount berapa ringgit baru dorang waive transport.

Bye.



posted by aveo757 @ 10:26 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER