walk on wings, tread in air: Mak <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Mak
2014-05-08


Aku ingatkan aku sorang je ada makbapak macam ni, rupanya ramai yang ada.
Kalau tak, takkan ada gambar ni kan?

True, kita diajar supaya hormat (ke takut??) dengan mak bapak.
Apetah lagi nak masuk bilik makbapak yang tengah tido. Cukup seriau kalau engsel pintu berbunyi time bukak. Rasa macam misi adelah gagal. Nak rasa lagi gagal adelah bila kau ingat mak kau tengah tido, maka kau bukak slow-slow. Elok je pintu terkuak ko nampak mak ko tengah duduk atas katil sambil pandang arah pintu dengan muka standby. Dead meat.
Masa tu kau terasa buat apa pun salah.
Mintak izin ketuk pintu pun kena jerkah.
Bukak slow-slow pun kena.
Mati kutu.

Tapi, dorang kalau masuk bilik kita, macam nak roboh pintu bilik tu dia gegar.

Dalam kes aku, Mak Aji.
Pak Aji kalau nak masuk bilik aku, lagi 4-5 tapak nak sampai depan pintu dia dah panggil nama aku dah. Jadi, aku akan alert.
Tapi Mak Aji takde de. Dia takde nak ketuk, apetah lagi nak panggil. Tetiba je kang gedegangggggggg.

"Yang nak tutup-tutup pintu ni apesal? Apa kau buat kat dalam?"

Mak Aji kalau ketuk pintu bilik kitorang dia guna penumbuk.
Dia akan gendang pintu tu sekuat-kuat ada.
Ya Allah, bingit!!
Nak je aku cakap "Ma, orang tak pekak laaaaaa"
Tapi kang mendapat pulak bekhen sedas. Baik aku diam je.
Punyalah aku troma dengan style mak aku ketuk pintu, sampaikan ke satu tahap everytime dia nak kejutkan aku bangun pagi, dengar tapak kaki dia naik tangga ke bilik aku je pun dah boleh buat aku terjaga. Series tak tipu. Macam dengar tapak kaki Jack and The Beanstalk.
Tapak kaki tu buatkan aku menggelepar bangun bukak pintu siap-siap. Orang lain bangun pagi hati rasa lapang je. Aku bangun pagi hati berdebar-debar. Gemuruh kau.

Tu yang terbawak-bawak sampai sekarang, aku tido tak penah kunci pintu bilik.
Sebab dah terbiasa dari kecik tak kunci pintu.
Aku malas nak bangkit semata-mata nak bukak.
Biarlah mak aku masuk. Senang.

Tapi, bila tak kunci pintu ada masalah lain pulak.
Aku tido lasak. Tapi takde la pusing satu katil.
Dari kecik sampai ke tua, kalau aku tido, esoknya baju tu mesti terangkat sampai ke dada. En Wan sampai skarang pelik apesal aku tido baju sampai boleh terangkat.
Mak Aji pulak dulu main redah je masuk bilik.
Bila dia masuk nampak anak dia separa bogel atas katil dia bertempik "Kau ni tido mengalahkan jantan. Baju terselak sampai nampak tetek!"
La, nama pun tido kan. Aktiviti di luar sedar.
Takkan nak expect aku tido bersimpuh kot.

Just imagine, pagi-pagi subuh dengan bunyik gendang pintu macam nak roboh, pastu terpekik-pekik marahkan baju aku terselak.....meriah kan?
Orang lain pagi-pagi subuh la nak carik ketenangan jiwa.
Rumah aku pagi-pagi subuh dah macam ada funfair.

Mak Aji cukup rajin buat spotcheck.

Kau tak boleh nak sorok apa pun dalam bilik tu.
Sebab tu aku tak penah ada diari ke, buku otograf ke, apa ke, time skolah. Semua tu aku start beli time blaja kat Sarawak. Time semorang dah tak guna buku otograf, time tu lah aku baru nak start beli. Gila fail. Aku maleh nak simpan diari-diari ni sebab malas menjawab soklan dia. Mak Aji kalau dah start menyoal, kau kena mengaku salah je. Kau tak dibenarkan membela diri.

Contoh kalau dia jumpa kaset Leslie aku sorok celah-celah lipatan baju (kat celah baju pun dia boleh jumpa!) :

- sape punya ni?
Diana

- mana kau dapat duit beli? 
kumpul duit skolah.

- aku bagi kau duit skolah suruh makan kau pegi beli kaset. Pasni mama tak bagi dah kau duit belanja. Makan kaset ni!


Tu satu scene.
Kalau kau tipu jawapan :

- sape punya ni?
kawan, pinjam.

- apesal yang kau nak dengar lagu cina ni? paham ke?
*angguk kepala*

- ni semua bukan apa ni, terlampau banyak sangat tengok tv cerita cina cerita cina cerita cina sampai hantu cina masuk badan. Stop tengok TV!


Ok kalau jawapan kau extra jujur pulak :

- Sape punya ni?
Diana punya.

- Mana kau dapat duit?
Kumpul sikit-sikit duit skolah.

- Kat mana kau beli ni?
Beli kat Kajang, bawah tusyen ada kedai kaset.

- Oohhh...tu yang kau sibuk sangat nak tusyen kat Kajang tu kan. Sebab kau boleh merayap kan? Ok, stop tusyen! Duduk rumah. Aku panggil cikgu tusyen ajar kat rumah.


Kejujuran tidak memberi sebarang makna okeh.
Kau jujur pun kau kena.
Kau kelentong lagi kau kena.
Itu lah mak saya.

Happy Mother's Day, Ma!
*tetiba*



*entry last untuk minggu ni, esok sampai Ahad guwe takde. See you Monday*







posted by aveo757 @ 8:40 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER