walk on wings, tread in air: KB <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

KB
2014-05-05

Last week (weekdays), aku kat KB.

First sekali nak cakap aku bengang je ngan Air Asia.
Kalau aku tau, aku naik MAS je.
Dah la delay sampai sejam setengah. Pegi balik delay lak tu. Aku konfius sape yang pindah sebenarnya ni. Airportnya ke, kapal terbangnya. Melampau-lampau delaynya. Tu yang nyampah ngan AA ni.

And aku tau la korang dah nak pindah kan, tapi takyah la aircond pun catuuuuuu.

Masa dari KL nak ke KB tu, kitorang solat kat surau depan Old Town tu.
Selalunya aircond kemain kuat. Hari tu dia off terus!
Banyakla kot agaknya pahala aku solat tengahari tu. Menjejes-jejes peluh nak mengabiskan 4 rakaat.
Dah la aku pakai baju kain chiffon. Melokek-lokek baju kat badan dek peluh. Tapi elok jugak dia tutup aircond, takde la bergelimpangan makhluk terbongkang dalam surau. Kalau ada aircond tu, kadang-kadang kita sampai takleh nak solat. Yang melunjur, yang terlentang, yang tertiarap, yang layan YT kat laptop. Segala macam aktiviti ada kat dalam. Tu belum lagi yang selamba ambik sejadah semata-mata nak lapik bontot. Surau kan takde kapet.

Flight delay tu satu hal la kan.
Yang lagi aku berbulu tu bila pilot dia nama Sunil bawak katerbang macam ......!!
Aku ingatkan aku penakut, rupanya En Wan, Mak Aji ngan Pak Aji pun kondem pilot.
Masa nak landing tu dia punya huyung-hayang tu ada sikit extra dari kebiasaan.
Pastu landing dengan sangat laju, aku rasa dah half runway, baru nak cecah tanah.
Pastu brek mengejut. Terperanjat semorang kat dalam. Dari petang sampai ke malam aku dok membebel pasal flight siang tu. Apa nak buat, nak flight murah kan. Amekaw.


 Kitorang duduk Hotel Perdana.
Suka aku ngan hotel ni. Rasanya dia renovate kot sebab nampak macam baru. 
Lobby and Executive Rooms dia pun nampak lain dari bilik-bilik lain.

 
 Macam biasa la aku mesti akan mukadimah dengan sandwich club.
Sandwich club dia sedap, tapi sikit. Yang penuhnya fries je. Boleh la...habis jugak aku bedal.



Berpandukan pada respon budak-budak ni, maka malam tu kitorang makan kat Khengsom.
Ni aku sengaja tepek kat sini, sesape nak ke KB, boleh gi carik kedai-kedai makan yang budak-budak ni suggest.

 

Fried soft shell crab with salted egg.
Cewah, nama nak omputih aje.


 Siakap Khengsom.
Ni mesti try. Memang sedap lauk Khengsom ni.
Aku ingatkan yang kuning-kuning tu mangga. Rupanya umbut kelapa.


 Kerabu mangga.
Tapi kurang kick sebab manis. Boleh nampak gula bertabur atas tu.
Maybe blom biasa dengan tekak orang Kelantan.
Takpe, akan dicuba lagi kendian.


 Tomyam campoq


 En Wan masuk-masuk je kedai ni terus mengaktifkan lorat Kelantan.
Masuk je kedai cakap kat waitress "Limo oghe".
Plis la, takyah la nak jadi Tganu murtad kat sini ya.
Tapi nasib baik gak ada En Wan. Sebab series masa waitress tu tanya nak makan apa, kitorang semua blur. Tak dapat tangkap apa dia cakap. Just like masa first-first aku balik kampung En Wan dulu. Rasa nak nangis sebab tak paham. Seb baik En Wan jadi translator. Bagus jugak bawak dia ni.


Kedai dia kecik je, tak besar mana.
Dalam pukul 10 malam macam tu, dia tutup half of the kawasan makan. Aku rasa kalau malam, ada karaoke kot kat sini sebab area yang aku makan tu ada stage siap ngan lampu disko lip lap lip lap tu. 


 Oh yes, aku memang macam ni.
Malam pakai baju tu, siang besoknya pun baju tu balik. Malas ya nak travel angkut baju banyak-banyak. Memberatkan beg aku je.

 
 Lobby dia sangat besar dan hotel ni terlampau banyak kerusi kat lobby.


 Ni ada satu lagi area yang penuh dengan partition-partition yang ada sofa and meja.
Nak berbincang apa ramai-ramai kat lobby pun tak tau la.
Tapi aku rasa maybe hotel ni selalu dijadikan tempat meeting-meeting and function-function kot sebab tu gila banyak sofa kat lobby.



 Menu very the Kelate.
Tapi ada la jugak sosej, turkey ham, cuma lagi banyak makanan Kelantan.


 Breakfast.
Kali ni tak bawak anak-anak. Jadi boleh makan dengan harmoni.


 En Wan memang takkan carik benda lain lah kan kalau nampak nasik dagang.
Baru aku tau nasik dagang Kelantan warna merah. Teringat dulu kitorang penah beli beras nasi dagang Taj Mahal. Mak aku kukus sampai 3-4 kali awat la keras je ni, rupanya memang beras dia gitu. Sebab orang Tganu masak nasik dagang pakai beras pulut putih.

 Aku punya, 1st round


  Aku punya, 2nd round


 Aku punya, 3rd round
Lempeng kelapa ni sujud la okeh dia punya kesedapan!!!
Yang buat sedap tu kari ayam dia.
Ya ampunnnn, terasa-rasa kat tekak lagi ni.



Lepas makan, round Siri Khadijah jap.
Aku blom penah sampai sini lagi.
Yang best tu semuaaaaaaaaaaaaaa pun tak tau kat mana pasar Siti Khadijah. Tapi main redah guna peta ambik kat hotel. Tak tau la celah mana kitorang masuk tau-tau je eh, dah sampai ke ni? Mana signboardnya? Nampak macam ramai orang keluar masuk, ye lah kot ni. Aku pun turun tanya akak yang bersidai kat tepi "Assalamualaikum, ni Pasar Siti Khadijah eh?"

Akak tu angguk.

"Eh betul! Betulla! Sini pasar dia"

Wah, riang aku terpekik-pekik bagitau dah jumpa pasar. Gila peghak.



 Hari tu masa terpandangkan pisang sira ni, tak rasa nak makan. 
Kenyang baru lepas breakfast. 
Ni tengok rasa lapaq la pulakkk.


 Semorang ralit tengok kuih.
Yang dua orang ni boleh la pulak merancang nak beli parang.
Nak buat apa?????
Ibal cakap "Papa nak simpan satu dalam kereta".
Hoh??!!

 
 Seriau je aku tengok orang jual sabit open macam ni.
Dibuatnya ada amukan kat dalam pasar, tak pepasal je kepala aku dia sabit sekali.

 


Mak Aji borong serunding, dan segala gajus, segala lempok..apa-apa je lah.
Padahal baru je hari tu gi Jepun aku bawakkan serunding, ni dia beli lagi.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





Ni lah dia agenda kenapa kitorang ke KB.
Si itam dah tersangkut ngan Mek Kelate. Oghe Pasir Mas. Siti Khadijah nama dia.
Hah kauuu, terus muslimah aku kejap.

Ibal nak bagitau aku dia nak kawen, kemain tergagap-gagap lagi. Tau pun takut ngan kakak kau ya.
Rupanya selama dia kenal budak Siti ni rupanya dia menyamar.
Dia bagitau Siti dia duduk menyewa je kat KL, mak bapak kat kampung.
Dia keluar ngan budak ni pun ntah kereta Kancil siapa dia lenjan.
Hari yang dia nak bawak Siti jumpa Mak Aji tu la baru dia bagitau Siti semua benda. Sian si Siti ni. Terpinga-pinga dia kejap.

Aku : Apesal ko menyamar? Supaya Siti ni boleh terima kehitaman kau seadanya kan?

Ibal : Cibai la ko kak.
  

Memandangkan Mak Aji sakit kaki, jadi takleh la nak bersimpuh depan pelamin sarung cincin.
Meh le sarung atas sofa je mokcikk.





Kitorang pi KB memang berlenggang, bawak bontot je.
Sebab semua aku tempah dari sana. Pagi majlis tu baru tukang kek and tukang gubah hantaran datang hotel hantar semuanya. Aku memang gamble je ni. Main order je gugel-gugel kat FB. Alhamdulillah, semuanya dipermudahkan. Tukang buat keke baik, tukang buat hantaran pun baik. And thank you so much kat reader-reader yang banyak bagi suggestions kat ruangan komen mana aku boleh tempah kek and gubahan hantaran kat KB.



Kemuncaknya ni lah wehhhh.
Gila sodappppppp.
Ya Allah, malunya kitorang. Beria-ia keluarga Siti ni masak-masak untuk sambut kitorang datang. Kitorang datang empat orang je padahal.
Dah dia masak beria kan, aku pun apa lagiiiii. Balun beria la. Seb baik pakai baju longgar. Takyah aku sedut-sedut perut segala.

Complete set oiii makcik ni masak nasik kerabu.
Barulah aku tau nasik kerabu dorang makan ngan jeruk bawang.
Haram aku tak tau selama ni. Taunya makan.
Makcik tu heran tengok aku makan nasik kerabu tak pakai sayur, tak pakai kuah, tak pakai keropok, semua tak. Buta-buta nasik, daging ngan telur masin je. Tu pun 2 kali aku bertambah tau.

Okeh, ini series.
Sesiapa ada buat pakej perkahwinan, catering, pelamin, mekap, baju, bla bla bla bla.....tolong la hantar-hantarkan quotation atau perkenalkan diri. Insyallah, boleh bincang panjang lebar pastu.




posted by aveo757 @ 4:03 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER