walk on wings, tread in air: Kenapa perkataan tu yang dipilih? <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Kenapa perkataan tu yang dipilih?
2013-10-10

Sejak 3 tahun kebelakangan ni aku tetiap tahun tukar laptop baru. Pelik nau. Asal cukup je setahun, laptop aku padam. Asal setahun je padam. 2 minggu lepas before aku pi opis, aku on-kan jap kat rumah just nak browse thru email-email yang penting nak reply dulu. Pastu aku masuk opis, bila on je tak nyala. Ingatkan bateri abis, sambungkan ngan cable, tak nyala-nyala gak. Cabut bateri pun sama gak gitu rupa dia. Dah la aku kebetulan aku pi transfer file-file penting ke desktop. Nak nangis pun tak kuar airmata. Last-last gelak je la walaupun ada rasa nak hempaskan je laptop ni jatuh ke bawah biar bersepai. Ko nak sangat mampus kan?

 

Balik rumah, ambik laptop Toshiba pink karer yang aku beli 2 tahun lepas. Laptop ni pun nyawa-nyawa ikan sebenarnya. Reason aku beli Dell dulu sebab Toshiba ni takleh pakai lama. Asal pakai cukup setengah jam, dia panas and padam sendiri. Balik ambik laptop and patah balik opis. Seb baik opis 5 minit je dari rumah. Aku sempat installkan printer driver je, print 3-4 helai invoice, dan aku print je terus padam. Sampai hari ni tak nyala-nyala.

Malam tu jugak aku heret En Wan pi beli desktop terus. Dah, aku dah tak kuasa nak beli laptop. Orang kedai tu cakap laptop ni sebenarnya takleh heavy duty sangat. Kalau bateri dah habis, aku kena offkan lappy and charge. Takleh guna laptop sambil charge. Oooooo....mana aku tauuu. Aku pulak kalau tengah buat keje pastu bateri habis, aku takleh nak off and charge. Lambat la camtu keje aku nak siap. Patut la laptop aku manjang bersepai. Orang kedai tu cakap kalau desktop lagi tahan lama and heavy duty. Ok la, aku pun angkat la desktop.

Masa on the way balik, En Wan tanya nak terus masuk opis tak? Dia nak pasangkan.
Takyah. Aku nak siapkan quotation aku malam tu gak. Pasang kat rumah je.



And now desktop ni kekal ada kat rumah.
Bila dah pasang kat rumah kan, dah jadi malas nak masuk opis lak.
Tapi kalau tak masuk opis, camne aku nak buat keje kan. Terpaksa la masuk opis bawak Dell aku yang beli 3 tahun lepas. Bangsa laptop mintak kena hempok, nak on pun 10 minit. Nak download lagi la cam haram. Tapi bagus gak, so that aku takyah bukak FB, blog, bla bla bla. Boleh fokus kat database je. So now soklannya, plis suggest kalau aku nak beli laptop, tajuk apa yang best. Kalau laptop HP best ke? Plis jangan suggest aku Apple. Taknak.

Pastu kan printer.
Aku pernah beli HP, tapi HP ni close specs la. Takleh nak pakai ink inject. Bila pakai ink inject dia jem. Pastu aku beli Brothers, yang ni ok tapi cepat nau makan ink. Yang ni pun dah rosak si panglima korek ngan sudu, terus aku ganti dengan Canon. Canon ni aku beli 2, satu letak kat rumah, satu letak dalam bilik aku kat opis. Model yang sama jenis botol ink dia kat luar tu. Yang Canon ni sangat bagus, dah beratus kertas aku print, ink masih tak ganti-ganti lagi tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii roller dia suka nau rosak. Apesal eh?

So kengkawan yang celik IT, tolonglah kiranya mensuggest apa laptop yang bagus untuk dipakai (bateri tahan lama) and ringan. Pastu suggest sekali printer yang bagus (printer + copier + scanner) yang jimat ink.

*motif nak highlite merah?*



Sebenarnyakan, apa jadi dengan kes ni now?
Jadi ke masuk court?
CCTV copy tak release di mana-mana lagi kan?

Jadi disebabkab CCTV tak release, jadi takyah la kita semua nak buat spekulasi sape betul sape salah. Sebab kita pun tak tau asal-asalnya apa citer dia.
Kalau ikut apa yang aku nampak kat YT tu, cara dia memaki and marah pak guard tu macam tak sesuai buat gitu. Tapi, kena pikir gak kenapa dia bertindak macam tu, mesti ada sebab. Tak mungkin ada orang terpekik dengan tiba-tiba, mesti ada something yang trigger. Aku tengok si matyo tu pun macam peratikan je wife dia marah pak guard tu, so kalau pikir lojik akal, takkan dia tak tegur wife dia kalau wife dia tak tau hujung pangkal gi maki hamun orang tua tu melainkan ada insiden yang jadi sebelum tu yang menyebabkan matyo pun 'allow' wife dia marah pak guard tu. Wallahualam.

Tapi kalau nak cerita pasal hormat, memang nampak macam wife dia tak reti hormat orang tua maki hamun gitu. Tang guna perkataan dayus tu macam too much la. Tapi aku nak tau gak dalam banyak-banyak perkataan, kenapa dia pilih perkataan "dayus"? Dayus ni kalau tak salah aku merujuk kepada lelaki yang gunakan kekerasan pada wanita. Atau kalau lelaki tu suami dia, dayus tu bermaksud tak mampu menjalankan role dia sebagai seorang suami dalam membentuk isteri.
So adekah pakcik tu ada berkasar pada dia sebelum tu?
Atau keluarkan perkataan yang kasar?
Again, nak kena pikir gak tu. Wallahualam.

Aku pun penah berdepan situasi dengan 'orang tua'.
Kat Giant, 3 tahun lepas kalau tak salah.
Kaunter bukak berapa kerat je, eh tau-tau dia main potong queue. Sardin gila muka mentang-mentang muka aku selenga so dia ingat dia leh makan. Aku cuit bahu dia cakap baik-baik "Pakcik, lorong ni ada barisan, kena queue ni, Orang belakang marah kang".
Tau dia balas apa?
"Eh, awak yang salah barisan. Lorong ni sini queue dia" (merujuk pada tempat dia berdiri)

Habis kalau itu barisan dia, dah yang berderet 5-6 orang belakang aku ni barisan apa eh?

Bila aku cakap yang barisan aku ni la queue yang betul sedangkan pakcik tu main tolak je troli dia masuk depan aku. Oiiii, si makcik ni pulak backing laki dia. Dia cakap sape suruh tinggalkan space kat depan memang la dia akan masuk je. Padahal space yang aku tinggalkan kat depan tu just 4 jengkal je. Takkan la aku nak cecahkan troli aku kat bontot orang depan. Queue aku tu sangat obvious kot, berjujuk lagi kat blakang. Takde efek okeh orang tua 2 orang ni. Dua-dua sama naik buat muka ^&^%&*@@#!!!! Aku pun hangin la gak, so dengan penuh sopannya aku gesel troli dia and tolak troli aku kedepan. Nak jadi cerita, masa aku gesel tu, telur dalam troli dia jatuh so ada yang pecah. Tapi pecah dalam bekas la, bukan jatuh ke lantai. Aku pulak buat muka sardin.

Fine, nampak macam aku carik pasal dengan orang tua. Macam aku kurang ajar. Macam aku tak reti bersabar. Tapi sometimes kita kena berada in her/his shoes untuk rasa apa yang orang tu rasa. Aku percaya orang kat belakang aku pun ada rasa nak buat macam tu gak kat pakcik tu cuma takde peluang. Kalau tak, mesti orang belakang aku dah bagi laluan kat pakcik tu. None of them bagi pakcik tu masuk dalam queue.

Aku payah nak imagine ada orang yang akan carik pasal secara tiba-tiba tanpa ada sebab kukuh. Mesti ada reason yang kita tak tau.

Dalam kes wife matyo ni lagi la aku tak tau kenapa dia tetiba boleh keluarkan perkataan 'dayus'.
Lagi pelik matyo boleh diam membatu.

Mesti ada sebab.
Wait and see je la..




posted by aveo757 @ 9:45 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER