walk on wings, tread in air: The next day <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

The next day
2013-09-24

Lepas makan-makan, kitorang tinggalkan pengantin. Pandai-pandai ko lah ya.
Kitorang nak gi kubur jap.
Kawasan kubur kat sini kemas. Dia standardizekan kubur. Takde la nampak kubur tu warna lain, kubur tu tinggi dari kubur ni. Yang ni takde. Semua dia akan buatkan white, size sama, kedudukan and susunan pun kemas teratur je. Kubur nenek masih belum buat baru lagi tapi dorang dah pasang papan kat tepi.

After 24 hari nenek meninggal, ni kali ketiga aku ziarah kubur nenek.
Harapnya lepas ni aku dapat ziarah lebih kerap.
Masa arwah atuk meninggal dulu, aku baru 11 tahun.
Masa kebumi pun aku tak ikut, aku tunggu nenek kat rumah.
Tapi masa nenek meninggal, aku follow sampai ke kubur.
Frankly, ni la first time aku tengok liang lahad camana rupanya.
Baru aku tau yang ada letak papan semua.
Sebab tu aku sensitif sikit kalau teringat nenek. Serta-merta bergenang airmata. Sebab aku follow the process from mandi, kafan, solat jenazah, kebumi. Alfatihah untuk nenek.





Kebetulan dorang kat sana tengah buat persiapan untuk gali kubur. Ada orang meninggal agaknya.
Aku tak tau tempat lain macamana or if semua pun buat cara yang sama.
Hari tu aku tengok cara dorang ukur and gali kubur tu ada satu alat besi yang dah memang siap ukuran lubang kubur siap ada besi melintang untuk bagi sama jarak dengan kubur-kubur yang lain. Patut la kubur kat sini teratur je tak bersepah-sepah.

Kalau tak panas, memang aku tunggu brader tu gali kubur sampai habis.
Nak gak tengok cemana dia buat lahad semua.

Macam biasa, Pak Aji yang bacakan tahlil.

Lepas habis kat kubur, aku guide aunty and uncle from Singapore balik ke hotel.
Dorang semua stay kat PNB Park.
Padahal aku tak tau pun PNB Park tu kat mana. Berbekalkan WAZE, aku memachokan diri guide dorang, ye ye je macamkan aku expert jalan kat KL ni. Padahal gabra je dalam keta takut sesat. Tapi alhamdulillah, WAZE never drop my water face. Walaupun ntah jalan kampung mana dia bawak kitorang masuk, akhirnya sampai jugak. Bagus jugak Waze ni, dia bawak kitorang masuk jalan celah-celah rumah orang, sikit tak hadap jem kat Ampang tu. Tau je la kan Ampang punya jem tahap camana.

Best gak Family Suite PNB Park ni.
Aku tanya uncle aku berapa per nite.
Dorang cakap RM599.
Whoahhh...murahnya.
Family suit ada 2 bilik, 3 bilik air, kichenette, siap hall gila bapak besar just RM599, kira ok la. Dah la kat tengah-tengah dunia KL. Mana nak dapat price camni kan. Aku pun dah plan dah nak promote la PNB ni kat blog kot-kot la ada yang peghak macam aku belum tau pasal PNB Park ni kan. Tapi tak snap gamba pulak sebab malam tu aku lupa nak charge henfon, pastu car charger tinggal dalam rumah (car charge bawak masuk rumah, pandai kan aku?), maka belum tengahari, phone aku dah mampus.

En Wan pun berangan la "Eh ok sangat la uncle rate ni. Boleh la pasni kita weekend kat KL, Di. Senang pi shopping jalan kaki"

Aku pun berangan la sama.

Pastu aunty aku sambung "...but the rate is actually higher u know. Kita boleh dapat half price sebab guna kuota in law Abg Feroz.."

Then baru aku tau in law cousin aku one of the board Directors kat PNB.
Cis, ye ye aku ingatkan murah.
Rupanya harga satu malam cecah RM1200 jugak.

Dem!
Angan-angan ku musnah.

Selalunya kalau set-set Singapore ni datang KL, yang akan entertain dorang Andak aku kat Ampang tu. Tapi sebab dia dah jadi mak pengantin, maka hari tu aku and En Wan la yang ambik alih tugas jadi pemandu pelancong. Tau la KL jem pack cemana, so uncle-uncle aku semua malas nak join. Nak masuk keta aku konfem la tak muat. Seat belakang ni muat 4-5 bontot je. Memandangkan aunty-aunty aku semua cute-cute belaka, maka seat belakang boleh muat 3 bontot je. Yang nak berjalan semua ada 13 orang!

Jadiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....LRT lah kita.

Aunty-aunty aku nak cari tudung, shawl, blouse-blouse, seluar, etc.
Daddy aku dah siap bisik kat aku "Kau tolong bawak makcik-makcik kau ni pergi tempat yang murah-murah je ye. Semalam kat Ampang Park alone, 2 kedai je dah RM500"

En Wan dah decide nak bawak pi Kenanga.
Tapi bila Mamot aku dengar perkataan WHOLESALE, terus "eii...taknak akuuuu"
Silapnya hari tu, aku tak pernah pegi Kenanga.
Kalau aku dah penah pegi mesti aki leh convince dorang untuk pi Kenanga jugak jugak!
Walaupun En Wan kata Kenangan tu ok, taraf-taraf SACC Mall, tapi aku tak berapa nak yakin je ngan muka laki aku ni. Kang tak pasal je kang.

So, kalau taknak, jom gi Midvalley.
Aku pun dah lama tak jejak Midvalley.
Bertahun gak rasanya.
Apetah lagi LRT, lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii lama tak naik.

So, En Wan yang jadi tourist guide. Dia walaupun lama tak naik LRT, tapi tak blur la macam aku.
Dia boleh baca peta punya worang.
Kalau aku yang guide kang tau-tau kang sampai Gombak. Terpaksa gi Batu Cave pastu.


Gila ahhhh aku gi KL pakai jubah okehhhhh.



Ni masa dalam komuter from KL Sentral ke Midvalley.
Aku baru tau ada stesen Midvalley.
Rasanya tahun last aku naik 2003, masa tu lom ada stesen Midvalley kan?

En Wan sorang je terpelanting kat sebelah sana.
Mummy aku kata "Si Wan ni mesti takut duduk dengan kita. Memekak je"

Uncle aku siap pesan kat En Wan sebelum gerak "Wan, kalau makcik-makcik kau ni memekak, kau jual je"

Tapi seriesly bising gila okeh. Tak tipu.
Macam kitorang ada share pulak dengan KTM tu.

Sampai Midvalley, berpecah.
Ai of cros la nak bertenet dengan laki ai.
Gila taknak mengambik peluang keomehan ni???
Anak tinggal okehhhh.
Berdua lebih baik katanya!

Tapi kan, tak sampai sejam kat Midvalley, Mak Aji call "Korang kat mana? Makcik-makcik kau nak balik. Dia kata sini semua mahal"

Kan aku dah kataaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.
Midvalley ni memang lah bukan tempatnya untuk membeli belah tudung shawl segala.
Tempat berpeleseran boleh.
En Wan cakap dah kat aku, better bawak pi Kenanga. Sebab kalau bawak pi Midvalley no point. Singapore punya mall lagi gempak. Even kalau kita pi negara orang pun mesti kita nak pi pasar-pasar malam dorang kan, just like kalau pi Singapore mesti nak serang Geylang instead of mall-mall kat sana. Macam pi HK dulu pun, aku serang Pasar Malam Mongkok tu je. Tak masuk de aku kat butik.

Bila jumpa dorang balik kat depan FaceShop aku tanya now nak pi mana? Nak pi Kenanga tak?

Dorang lapaq.

Another aunty aku cakap "Eh, kat mana Saba Beriyani? Kawan-kawan aku cakap kalau datang Malaysia must try Saba Beriyani".

Ahhh sudah.
Mana pulak aku nak carik si Saba ni.
JM Beriyani aku tau la.
Tak pun Nasi Beriyani Anje. Hahaha.
En Wan gugel, jumpa seketul kat Setiawangsa.
Terus gerak ke Setiawangsa pulak.



Rilek je cousin-cousin aku ni.
Sempat korang tido ya.





Maafkan lah kamera Blekbery Curve En Wan ni.
*whoaa gila eksen menjak pakai S4 ni*

Kat sana kebetulan Andak pun ada sekali untuk temankan another uncle (abang Mak Aji) baru sampai from Singapore. So boleh bayangkan la betapa bisingnya kat dalam tu bila dah sampai 18 orang sekaligus makan. Aku rasa orang yang plan nak masuk restoran ni pun boleh gostan tak jadi masuk. Takut agaknya dorang tengok bising sangat.

Aku tak makan, just tumpang kebab En Wan je sebab aku dah mentekedarah nasik goreng Thai kat The Gardens.

Tapi not bad jugak la the food.
Selection banyak.
Nanti la ada masa aku nak repeat makan, ada sebijik lagi Saba ni kat Cyberjaya.
Sape nak teman aku makan?

Malam tu keletihan.
Tapi seronok. We had so much fun terbahak-bahak satu hari.
Semua happy happy.

 

Esoknya Ahad, reception day.
Aku sebagai Floor Manager.
Nak jadi flower girl dah tak berapa nak layak.
Dah 30 series ni kita jadi manager je la sudah.
Aku dah tempah baju khas kebaya with songket bagai.
Bila kata nama aku naik jadi floor manager, terus aku kensel berkebaya. Pakai baju kurung je sudah. Senang aku nak bergerak sana sini.

Majlis start kul 11am.
Pukul 10am aku, Mak Aji and Pak Aji dah sampai dewan.
En Wan datang kendian bawak yang the rest. Dorang takleh sampai dewan awal sangat, kang terbalik meja pengantin anka aku kejekan.





Warna tema adelah pastel color

Pandai tau Andak aku siap sediakan photo booth lagi.
Sebab dia memang faham semua sawan kamera.


 



Sian pengantin, malam nikah tu kena torture tolong siapkan dewan.


Semua tetamu yang hadir dapat notebook

 
Keluarga pihak perempuan semua kita bagi ni.
Apa isi dalam??
Mak Aji's Cookis!
 Hahahhaa.
Penat okeh aku  berbalas-balas whatsapp dengan Mak Aji nak pilih tin kaler apa, bunga atas tu nak letak kaler apa.






Candy booth




Siap ada laksa Penang and Laksa Johor bagai.
Dah macam open house raya je aku tengok banyak selection makanan.








Dah datang awal sangat tau tau nak buat apa.
Maka ni lah keje aku.
Macam tak biasa kan...


Tetamu belum sampai, Pak Aji pun malas nak pakai sampin.
Dah macam Herman Tino je bapak aku ni sampin sangkut kat bahu.
Kalau sampin tu labuh sikit je lagi dah boleh zas zas zas zasssssssssssssssssssssssssss PADAIYAPPA!!!!


Kan aku dah kata....family aku ni takyah disuruh-suruh kalau nak bergamba.
Kau halakan je lah kamera.
Pandai la kitorang bawak diri.
Kesian pulak aku tengok Uncle Anthony kena bahan dek Daddy aku.


Next couple, next year...insyallah.
Seiapa yang mengorder truffle cone, ok ni la tokei-tokeinya.


Hijabista sungguh aunty-aunty aku ni


Floor manager haruslah isi perut dulu.


Kul 1pm pengantin dah sampai from De Palma.
Driver keta pengantin adelah IBAL.
Alahaiiii adik aku ni.
Kau ni kan kalau tak jadi driver, jadi pengapit.
Ntah bila la kau nak kawen ni.
Penat nau aku tunggu.


The makciks, dah ready nak tunggu pengantin berarak.


Gamba dicilok dari FB Hasif.


Rasa sweet je bila cousins yang iring pengantin sampai ke pelamin.



Akulah cousin yang paling tua kat atas ni ya.
Memang terserlah nau ketuaan aku atas ni.
Seb baik time ni Abang Ajay aku lom sampai. Kalau tak, memang aku heret dia naik atas sekali. Boleh aku kelihatan muda 3 minit.
Yang tepi-tepi semua anak dara anak bujang.
Aku je kembang setaman kat atas tu.
Penat aku sedut perut okeh.












Time pengantin makan, si panglima ni cantik je menyusun langkah nak naik atas pelamin. Elok je pulak tu siap nak bergamba bagai. Sukati ko la nak. Jangan ko terbalikkan kerusi tu dah. Ibal yang tukang layan.


Sape-sape nak kawen sok kalau nak tukang silat free, sila hubungi saya.
Harga boleh runding.
Bunga silat baikkk punya.


Masa ni kebetulan, aku and Mak Aji dalam surau.
So dorang panggil-panggil tak menyahut maka takde lah muka aku dalam gamba ni.



Aksi-tak-tau-nak-posing-apa-dah.
Sebab terlampau banyak bergamba hari tu.









posted by aveo757 @ 5:37 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER