walk on wings, tread in air: Capati dan sardin jangan dipisahkan. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Capati dan sardin jangan dipisahkan.
2013-07-20

Semalam aku tak masak.
Semalam aku gila letih satu macam.
Bawak kereta dari UPM ke Putra Heights pun rasa cam nak benti kat tepi jalan tido kejap. Dah la pagi tu aku dah pekena ubat selsema. Memang pakej istimewa membuta la kan. Tapi kugagahi jugak la merayap ke sana sini. Jadinya, semalam aku tak ke dapuq. Orang yang kat rumah pun amat memahami. Aku balik rumah tengok tadaaaaaaa...dah siap. Serta-merta segar badan aku.



 Lauk berbuka semalam.
Yang dalam bungkusan tu adelah capati.
Dah 2-3 hari aku dok nyanyi-nyanyi kat telingan En Wan aku teringin sangat nak pekena capati ngan kuah sardin. Tapi mana la nak carik kuah sardin kat mamak Anwar Maju. Kari ada la. So En Wan belikan sardin and mintak Lenny buat kuah sardin untuk bini dia yang banyak demand ni. So, aku berbuka semalam dengan capati with sardin. Tak pelawa orang dah sebab 2 keping je capati tu pun. Haha.
 
 

En Wan ni ada satu perangai kalau aku pesan beli makanan, dia memang beli untuk aku sorang je. Nama dia nak beli extra untuk orang lain memang tak. Aku rasa dia ni punya lurus bendul lagi extra dari aku kot. Seb baik semalam takde orang selera nak bercapati. Semua nak makan nasik, so aku hadap la capati sorang. Mahveles. Puas gila dapat pekena capati with sardin. Cuba korang try makan today, gila best!

En Wan :  Sedap?

Aku : Best. Thank you. *sambil senyum-senyum kelip-kelip mata*

En Wan : Apa senyum-senyum? Tu semua modal tau.

Aku : Please la okeh. Takde mood la bulan-bulan puasa ni.

En Wan : Sampainya hati diaaaaaaa. Orang dah susah payah dah carik capati.

Aku : Ok la, Di bagi servis macam capati jugak boleh?

En Wan : Servis macam capati la best. Ingat senang ke nak buat capati? Lama tau. Berpeluh-peluh lagi!

Cam haram statement.


 Asam pedas ikan merah.
Tapi takde daun kesum and bunga kantan, so kurang kick.
Dan si Lenny ni pulak suka guna banyak minyak untuk menumis jadi sangat kurengggggggggggggggggg. Tapi takpelah, at least aku rest semalam takyah masak.


 Sotong goreng kunyit.


 Daging Bali.

Ni aku beli dari reader blog ni, Mazrie.
Dia jual Daging Bali. Aku pun tak tau apa daging bali ni tapi penah la nampak kat newsfeed dia promote daging bali. Kebetulan ada jiran aku bagi acar buah baru-baru ni. Aku pulak ntah apesal la busy sangat bulan puasa tahun ni. Selalunya bulan puasa aku banyak melepak. Jadi aku tak rasa sempat nak balas tupperware orang, so aku order je la daging bali ni.

Bila rasa semalam laaaa rupanya lauk ni adelah lauk yang sama bibik lama aku penah masak dulu.
Dulu, bibik aku suka masak daging ni. Sedap. Cuma aku tak pernah nak bertanya resepi. Dok tangguh-tangguh tanya resepi sampai dia balik, nama lauk ni pun aku tak tau apa. Bila rasa daging ni semalam, baru tau ohhh tajuk dia Daging Bali rupanya. Sape nak try daging bali boleh call 012-3306743 (Mazrie).

Semalam, ada 6 orang reader datang rumah dari petang sampai ke malam.
Yang ambik ephyra, yang ambik jeans, yang ambik kukis.
Tapi sorang pun aku tak dapat jumpa.
Yang datang petang, aku memang lom balik lagi. Yang datang malam, aku dalam bilik air.
Sorry sangat-sangat ya.
Ataupun cengginilah, ce korang beli lagi lepas ni. Aku akan tunggu di rumah. Beli lagi ya?
Ngehehe.



Asik up gamba berbuka je, tak pailang la kalau tak up gamba sahur kan.
Tima kasih la kepada lauk-lauk ni, memang ni je la yang boleh lalu kat salur tekak aku pagi-pagi.
Lauk wajib aku adelah ikan bilis goreng.
Lauk utama En Wan adelah ikan masin.
Telo tu lauk bersama-sama.

Memang selama aku kawen ngan En Wan ni, ini je la pun lauk sahur aku selama sebulan.
Takde de ko nak jumpa ayam goreng, kuah lemak, masak singgang pagi-pagi buta. Konfem tak jalan punya.

Ok, ni aku nak promo kuih-kuih raya.
Tapi aku buat berperingkat. Untuk hari ni, aku up 2 aje dulu.
Ni semua bukan kuih aku tapi kuih-kuih reader.
Oh lagi satu, kejap-kejap aku dapat email tanya pasal kukis-kukis yang kat banner sidebar belah kiri tu, itu bukan aku punya ya. Tu reader punya. Kukis aku cuma Kukis Mak Aji je. Dah close dah pun. Tapi kalau nak beli boleh beli dari agen. Selain dari tu bukan aku punya.


Kuih Bangkit Santan
RM20/sebalang


Kuih Bangkit Cheese
RM25/sebalang


Reader ni bagi aku test sample tak agak-agak okkk. Sampai 4 balang! Balang tinggi pulak tu.
Siap Mak Aji rembat sebalang.
Kuih Bangkit Santan tu memang basic bangkit, just like kuih bangkit nenek-nenek kita dulu.
Memang sedap. Tak tipu punya. Dah separuh dah pun, aku terpaksa sorok bangkit santan ni kat belah-belah belakang supaya tak termakan. Bukan sorok dari orang lain tapi sorok dari diri sendiri. Memang sedap bangkit santan dia. One thing aku suka makan kuih bangkit dari dulu lagi sebab dia melt dalam mulut. Bila gigit terus aku kemam, best!

Bangkit cheese tu sedap juga cuma aku ni kalau makan kuih traditional, aku suka biarkan dia kekal originaliti dia. Just like kuih tat. Aku penah rasa kuih tat yang atas dia tabur cheese. Memang sedap sebab rasa lemak-lemak tapi kepala aku tune kepada originaliti. Macam kuih bangkit cheese ni rasa dia sama macam kuih bangkit santan tapi dia ada letak cheese and icing sikit. Kalau aku disuruh rasa kuih bangkit cheese ni sambil ditutup mata, mesti aku kata ni kuih 'mama carey'. Memang terasa icing dia. Siapa nak place order, boleh ke sini : KLIK
 


Gambar yang dia bagi kat email


Gambar kek yang dia bagi kat aku, dah separuh gone ke dalam perut.
 RM17/tupperware


Ni pun dia bagi 2 tupperware, siap letak sticker satu untuk Mak Aji.
Jadi kepada sesape yang gi raya rumah Mak Aji, maka dah boleh bajet kuih apa ada kat rumah aku. Sama je la kuih kitrang tahun ni. Asal ada orang bagi aku kuih mesti pesan bagi Mak Aji sekali. Mak Aji tu sapekah??????

Kek buah sama ni aku rasa macam sama dengan kek buah yang penah aku rasa sebelum ni. Jadi tak banyak yang aku boleh review. But kek ni kelebihan dia, moist. Besar gak kek dia. Just nice kalau nak beli untuk bawak balik bagi mak kuih raya, nak bagi buah tangan kat kawan-kawan untuk puasa pun boleh.

Sesape nak self pickup boleh, kat Shah Alam atau Menara TM. Nak pos pun boleh.
Apa-apa boleh contact :

Hp : 0193920057
FB : Haizan Qaseh

Selamat membeli belah!





Ephyra Promo NEW : Click here and fill up the form
Senarai Agen Mak Aji's Cookies : Click here


posted by aveo757 @ 8:33 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER