walk on wings, tread in air: Kill them <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Kill them
2013-06-26

Ahad lepas En Wan boring-boring tak tau nak pi mana bawak aku pi IPC.
Aku tak penah dengar pulak mall nama IPC.
Bila dia kata nak pi IPC aku ingatkan nak pi tempat macam Jom Heboh, MATA Fair, Pesta Buku tu semua.

La rupanya Ikano.
Darat sungguh aku ni. Ikano pun tak tau. Tapi ngaku orang Kay Ell. Puii.

Masuk IKEA rembat la 3-4 barang.
Mula-mula dah semangat dah ni aku nak beli cabinet and mirror untuk ofis aku. Siap nak beli sofabed bagai. Mana la tau kan kot tetiba terasa nak wild sikit. Eh.
Ujung-ujung bila nak collect kat shelf, cabinet takde stok, mirror takde stok. Cam haram je. Hilang mood aku. Last-last jangankan tidak dah merayap jauh-jauh tak bawak balik barang, belilah jugak container nak isi mainan Redza, pastu rug untuk dapur, tong sampah la segala. Cam merepek sangat. Takat nak beli tong sampah Giant pun ada.

Seb baik ada Sushi King. Kurang sikit menggelegak darah aku.


 

Tak selera aku tengok Ebi Tempura kat sini. Melempai-lempai besor jari kelingking aku je.


Terpaksa la umpankan dia dengan apa-apa je lah janji senyap.
Atas meja tu kan penuh dengan segala macam piring sos, tisu, chopstick. Memang riang la dia main semua benda tu. Seb baik dia tak nampak button call. Kalau tak konfem aku anak-beranak dah kena halau dari situ.


Mister punya


Bibik punya


Kreatif kan anak aku?
Orang lain sibuk mentekedarah, dia main Uno Stacko!



I am wearing Shawl Double Border by Fleur
Masih tak sempat nak buat entry new shawl.
Lain kali.


Aku rasa aku ni tertelan julap kot.
Dari petang semalam berkampung dalam toilet. Lembik dah badan aku ni.
Kalaulah ada pilihan memang aku tak gi keje hari ni. Tapi hari ni pulak lah kena attend meeting jauh-jauh yang tak boleh nak dipospond-pospond. Kepala aku dah takleh pikir fakta-fakta sains lagi dah time ni. Asik pikir mana jamban terdekat je. Sebelum keluar rumah tadi rasa nak masukkan je sekali jamban dalam keta. Dua kali aku stop kat public toilet. Toilet bau cam bangkai biawak pun aku redah jugak. Janji lega. Kang kalau tahan-tahan aku pulak yang orang bau cam bangkai. Kalau pampers Rayyan tu fit pantat aku dah lama aku sarung.

Dari semalam aku cirit-birit. Tadi drive nak tekan minyak pun tak larat. 60km/hr je aku bawak hari ni. Tak berani aku nak tekan minyak kuat-kuat. Aku takut nanti aku tekan lebih-lebih terus terkencet. Hahaha. Tak ke satu hal. Tak tau la lama mana keciritan ini akan berlanjutan. Jangan sampai melecet sudah.

Lepas cerita pasal sushi cerita pasal cirit.
Bagus kan aku?



Berzaman dah email ni dalam inbox aku.
Sorry la ya dik. Bukan taknak reply, tapi tak sompek.

Ok pasal email ni kalau tanya pendapat orang lain mungkin lain pandangannya.
Benda ni berlaku kat mana-mana. Bukan takat online biz je.
Aku involve dalam sales and marketing since 2003. Tikam belakang, plagiat business proposal, under table, memburukkan kita, memburukan produk, semua aku dah pernah rasa. Apetah lagi bila kita bekerja dengan orang (bukan bisnes sendiri) kita ada komisyen. Memang kalau tikam belakang ni dah macam pesta. Hasil keje kita, dia mengaku hasil keje dia. Deal kita, dia kata deal dia. Tapi bila kena demo or present depan customer masing-masing berat pantat. Tapi bila kita close deal, dan-dan tu dia kata dia pun contribute sama.

Dulu aku naif sangat la dalam bisnes ni. Konon nak share informasi. Bagi aku, kita keje for the company so apa salahnya share info. Aku kan jenis kuat bersembang dengan customer so tak dinafikan ramai customer yang rapat dengan aku stok-stok boleh cerita pasal anak bini semua. Bila dah rajin bersembang tu maka banyaklah info aku dapat. Kang jap lagi orang tu bagitau lecturer ni dapat grant 500K, pastu ada new lab nak bukak bajet RM3M, etc. So aku pun share la stories dengan member-member. Tapi aku lupa yang company ada sistem komisyen. Disebabkan tu lah masing-masing "terpaksa" tikam member untuk kaya di hujung bulan.
Well, sape suka kita hidup senang kan?
Ada ke suka orang lain lebih dari dia?
Ada la jugak.
Tapi lagi ramai yang tak suka kan?

Sama lah kes-nya pada reader dalam email tu.
First, kita memang kena bersangka baik. Mungkin kawan dia yang suka komen produk orang lain tu benar-benar tau pasal produk tu.
Maybe...

Tapi kalau dah selalu sangat komen, asal orang jual barang ni kau komen, orang jual barang tu kau komen, dan komen semuanya negatif, sendiri paham sudah la kan orang tu jenis camana. Sometimes kita kena biarkan je orang-orang macam ni buat apa yang dorang suka. Sebab dorang tak suka berniaga. Dorang suka kondem je. Jadi biarlah dia buat apa yang dorang suka. Kalau kau suka berniaga, kau buat. Kalau kau suka melukis, kau buat. Kalau kau suka makan, kau buat. So macam yang suka komen tu, dia tak suka berniaga, dia suka komen je. Jadi, biarkan.

Ustaz Kazim pernah cakap dalam one of his ceramah series, "biarlah isteri kita nak membebel sebab itu boleh menggembirakan dia". Kalau suami tu faham the konsep "kegembiraan" isteri tadi, dia akan pekakkan telinga. Lama-lama dah penat benti jugak kan? So asalkan dia happy lantaklahhhhhhh.
Same thing goes to kes pengkondem-kondem ni.
Dah itu je cara yang boleh buat dorang happy, kasik chan je la. Mungkin kalau dorang berbisnes dorang akan jadi stress, so biarlah dia cari sedikit happiness. 

Lagi satu, pernah dengar peribahasa anjing yang menyalak tak pernah berjaya runtuhkan bukit?
Bukit rilek je tak, tapi anjing memekak. Ntah apa yang dia pekikkan pun kita tak tau. So biar je la dia terpekik. 

Maksudnya kat sini, kalau kita tau apa yang kita buat, orang kondem kita macamana pun takkan ada efek seinci pun pada kita. Biarkan orang yang kondem tu dengan tujuan dia. Kita fokus dengan tujuan kita. Settle.
Bagi aku, penjual harus tau role masing-masing. Kena kenal produk.
Kalau kita jual produk for the sake of orang lain jual kita pun jual tapi kita tak tau hujung pangkal, or just for the sake of nak dapat extra money, percayalah cakap aku yang kita akan mudah jatuh bila ada manusia kondem sebab kita sendiri tak tau apa yang kita jual. Bila tercuit sikit terus terkehel.

Banyak sebenarnya email-email macam ni aku dapat.
Ada satu email tu aku pernah tulis entry jugak tahun lepas kot.
Reader tu mintak nasihat how nak berdepan dengan orang yang suka jatuhkan orang lain (in biz especially).

Orang yang suka jatuhkan orang dalam bisnes ni sebenarnya dia tak boleh berbisnes.
Tapi orang nak bisnes dia pun nak.
Orang macam ni sebenarnya dia tak mampu nak jual produk dia.
Dia hanya boleh jual produk dia bila dia takde saingan.
Disebabkan itulah dia busy menjatuhkan pesaing supaya orang lain nampak dia.
Kalau dia tak jatuhkan pesaing, sampai ke sudah orang tak notice.

Jenis macam ni, dia sebenarnya tak sedar yang orang lain berdiri tapi dia sorang je yang tengah mencangkung. Camana orang lain nak nampak kau kan?
Disebabkan dia mencangkung, jadi dia kena buat pesaing di sekeliling dia tertiarap barulah orang lain nampak dia. Bila pesaing dia terlentang, wah dia happy. Padahal dia tak sedar yang dia sebenarnya bukan tengah berdiri pun. Dia kekal mencangkung. Orang yang pernah berdiri, walaupun tertangkup macamanapun dia akan boleh berdiri semula sebab dia pernah blaja how to berdiri. Tapi kalau orang yang tak pernah berdiri, hah, sendiri jawab.

Nasihat aku toksah layan orang macam ni.
Dia nak cakap apa pun cakap lah.
Dia nak burukkan kau pun kasik chan la. Tu je la pun habis kuat dia leh buat.
Just remember that dogs bark if they don't know the person.
Kalau kita yakin dengan apa yang kita buat, just concentrate.
And keep smiling...because it kills them.






Ephyra Promo NEW : Click here and fill up the form
Mak Aji's Cookies : Click here
posted by aveo757 @ 5:57 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER