walk on wings, tread in air: Beauty <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Beauty
2013-05-27

Aku suka tau kalau jalan-jalan kat mall lalu depan beauty salon. Tak kira la hair salon ke, nail salon ke, janji yang ada sangkut-paut dengan penjagaan kechantekkan. Salah satu sebab aku suka is tempat-tempat macam ni wangi and mendamaikan. Macam bila kau masuk area tu ko rasa macam kau sihat, kau bersih, kau cantik. Everytime kau keluar dari salon otomatik kau akan rasa kau lah manusia paling gojes di atas muka bumi biarpun kau potong rambut ala-ala rambut cendawan, tetappppp feeling gojes. Tapi memang betul. Everytime lepas buat manicure or hair treatment or bodyspa, kau akan melangkah keluar dengan penuh keyakinan sebab rasa diri sangat 'I'm ready to face the world'.

Walaupun begitu aku tetap tak tergolong dalam golongan itu. Tapi aku suka gila tengok pompuan-pompuan yang macam tu. Pompuan yang jenis ada jadual buat hair treatment, ada jadual nak pi body massage, ada jadual nak buat foot spa, ada jadual nak buat kuku, nak buat facial, etc. Aku rasa dorang ni hidupnya sangat organize. Sebab sebelum dia meng-organized-kan benda lain, beliau telah meng-organized-kan diri sendiri dulu.

Aku pernah baca satu artikel ada sorang model ni yang tak akan keluar rumah kalau kuku dia tak cantik. Biar muka berselepet tak bermekap, janji kuku berkilau. Bagi dia, kecantikkan seseorang terletak pada kuku. Well, that's true. Tapi, hmmmm....sapekah dia yang sempat nak mengekelebet kuku aku kalau aku berjalan?
Oh, lupa pulak. Kau bukan model, Diana.
Memang kau berjalan pulang balik pulang balik pun takde sape nak kisah.
Jangan mimpi, Diana. Jangan mimpi.
Tapi kalau model-model aku rasa memang dorang kisah.
First, sebab dorang memang dah di-trained untuk menjadi begitu. Of cos la kan, diri dorang adelah produk dorang. Of cos kena jaga kecantikkan dan penampilan kan.
Second, kalau dah nama orang cantik, tak payah disuruh-suruh. Memang orang akan tenung kau atas bawah, jadi penampilan diri dan kecantikkan tu memang perlu dijaga.

Aku pernah tau gatal-gatal nak jadikan diri sendiri like them. Try la nak buat manicure konon. Letak kat jadual sekian-sekian haribulan, mesti pegi buat manicure pedicure and foot massage. Sekian-sekian tarikh pi buat body spa. Blaja-blaja pakai body lotion before tido. Blaja-blaja pakai krim and sembur perfume before tido.

NAN ADO!

Kejap je kegatalbijikkan itu.
Memang tak lama pun.
Sempat la buat manicure 2 kali pastu kuku aku kemana, tumit aku kemana.
Moh le kita ketip kuku kat rumah alas sokabar je sudah.




Foot massage?

Sebenarnya aku tak penah pun nak kisah tumit aku apa jadik. Dulu tumit aku cam keras and kering sampai pecah-pecah menggelupas. Aku tak perasan lansung, until satu hari tu kaki aku kejang. Masa tu aku outstation tido sebilik ngan member aku. Member aku yang urut kaki aku menjerit bila pegang tumit aku dia kata tumir aku cam kayu. Pastu aku rasa tumit dia mak aiiiiii lichennnn. Aku pegang tapak tangan dia halus je. Takde lansung kedut-kedut urat. Dia cakap dia rajin pakai lotion and buat foot spa. Pastu aku pun try la join foot spa. Pun 2 kali jugak. Pastu malas la. Aku just tak reti duduk diam. Aku rasa penat la nak tunggu orang siapkan kuku tangan tumit kaki kepala aku semua. Last-last aku foot spa guna berus sabut je. Lagi lichennn. Aku genyeh kaw-kaw terus tak berani dia nak kematu-kematu segala.




Facial.

Actually aku tak berapa paham bila orang kata dia buat facial sebulan sekali.
Buat facial tu sebenarnya camana?
Aku rasa aku hari-hari pun cuci muka, 2 hari sekali aku scrub, seminggu 2 kali pakai mask, hari-hari tepek mosturiser. Tu bukan kategori 'buat facial' ke?
Ke kalau buat facial tu dia bagi rawatan khas?

Tapi seriesly aku kagum la tengok orang-orang yang beauty conscious macam tu. Orang-orang jenis ni kau boleh nampak dia camne. Tengok muka pun dah boleh bajet muka jenis pegi buat facial, buat treatment satu badan, selalu pi massage semua. And aku selalu ada satu pandangan yang tinggi kat kelompok-kelompok ni. Aku rasa dorang ni duduk dalam kelas yang tersendiri. Kalau kelas tu ada 4 tingkat, aku memang kat ground floor la.

Aku suka tapi aku tak buat.
Sebab aku jenis yang malas.
Nak kata malas jaga diri tu tak jugak. Cuma aku malas nak membelai diri. Rasa cam aduiii lambatnya siap kuku aku niiii. Kalau buat sendiri dah lama siap. Kalau ikut perangai aku, aku suka ambik yang basic.

Janji kuku berpotong.
Janji rambut bershampoo.
Janji kulit tak berkerak.
Janji muka tak bersememeh.

Tapi tak janji la boleh jadi lawa cam Erra Fazira.
Dah kau taknak membelai diri kan.
So takyah berangan nak jadi jelita sangat okeh?

Tapi aku tetap suka tengok orang yang dalam kelompok beauty conscious and stylish. Rasa segan je nak bergaul dengan dorang. Kang dorang bukak cerita pasal lotion body terfamous, pasal skin essence, pasal rawatan muka serbuk emas, pasal warna kuku terkini, abis aku nak cakap pasal apa? Nak cakap pasal aku beli ketip kuku kat mana eh?
Pftttt.

Dulu aku pernah la terfikir nak buat Brazillian wax.
Tetiba datang kekuatan nak mencantikkan diri la konon.
Segala benda aku nak cukur.
Tapi aku tengok gamba Brazillian wax tu macam separuh nyawa je. Takde yang cantik muka. Semua herot-berot tahan sakit. Tengok pun dah ngeri. Pastu membayangkan kalau tetiba masa dia sentap wax tu tersiat sekali dengan kulit aku. Tak ke satu hal terkangkang-kangkang aku berjalan balik rumah dah macam rupa kongkang je dari jauh.
Takpelah.
Biarlah aku settlekan kat rumah je.
Cabut bulu ketiak pun sambil meleleh-leleh airmata, inikannnnnnnnnn.
Uiii selisih.

But aku always nak blaja-blaja membelai diri. Cuma tak pernah lekat. Manjang je halfway. Maybe aku sendiri bukan jenis yang macam tu kot, sebab tu tak penah menjadik kalau nak membelai diri. Berangan je lebih. Bayar membership je la keje aku. Peginya tak penah.
Or maybe aku pun takde kawan-kawan yang dalam kategori beauty conscious so takde geng yang bagi support. Kalau ada kawan-kawan yang buat benda yang sama ada la jugak harapan nak istiqomah kan.

Maybe untuk permulaan ni aku kena start berkawan dulu dengan Kak Ton.
Mungkin akan ada perubahan.




Ephyra Best Buy Deal : Click here and fill up the form
Contest Hari Ibu Ephyra : Click here
Mak Aji's Cookies : Click here
posted by aveo757 @ 9:19 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER