walk on wings, tread in air: IT <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

IT
2013-01-04


Baru tadi perasan ada iklan NuffnangX kat iklan Nuffnang sidebar aku.
Dulu aku penah nampak NuffnangX ni, tapi aku kan bangsa nampak tapi malas ambik tau.
Pastu nampak Ceera pos kat newsfeed dia pasal NuffnangX ni, aku pun bertanya la.
Tapi Ceera dah explain aku tetap tak paham. Hahha. Bangang.
Aku ni memang cenggini la, kalau bab-bab IT ni memang slow betul.



Jangan terperanjat kalau nampak aku tak follow blog sesape seperti gambar di atas.
Sebab yang pertama, ni baru first time aku klik bendalah ni.
Second-nya, sebab aku pun tak tau nak follow tang mana.
Jadi, untuk kesekian kalinya aku nak bertanya pada sesape yang boleh explain secara detail,

1. NuffnangX ni menatang apa?
2. Apekah fungsinya?
3. Apa benefitnya?
4. Kena bayor ke tak? (orang kalau bangsa cheapskate soalan macam ni mesti ada dalam senarai pertanyaan)
5. Kalau follow kat sini maknanya lagi senang nak baca blog orang ke apa?


Hari tu kan aku ada cakap aku ada masalah nak view blog sendiri kat henfon sebab template dia macam kesiyal. Pastu tetiba kat iPAD pulak jadi benda yang sama. Maka aku pun bertanya la camne nak buat. Thank you ada yang respond. Yang best tu semua reader-reader blog ni nampaknya dah sedia maklom dengan tahap IT empunya blog. Yang respond semua siap bagi step by step picture instructions! Kalau tak paham jugak memang dasarrrrrr.

Alhamdulillah, aku paham.
Tapi template blog aku macam pelik, dia tak sama dengan gamba yang korang tunjuk. Aku pun tak tau nape. Masa si Hanim ajar aku nak letak coding untuk disable right click pun aku tak jumpa template yang sama. Jadi, aku pun main letak je. Seb baik menjadi.

Kalau korang perasan, di bawah setiap entry aku ada link OLDER and NEWER.
Tu pun hasil membelasah letak coding tak tau hujung pangkal.
Orang nak buat kau pun nak buat. Orang punya cantik, kau punya tak semenggah.
Puas aku godek-godek, tak jadi-jadik gak. Last-last aku biar je. Janji link OLDER NEWER tu berfungsi. Pandai-pandai korang la nak archive.

Pastu dulu aku ada letak button LIKE.
Yang ni Peej ajar.
Pun failed gak!
Dua tiga kali gak la aku tanya Peej, pun blur lagi. Seblom Peej berbulu dengan aku, baik aku diamkan diri. Aku buat je la sendiri, tapi button LIKE tu timbul kat permulaan setiap entry. Jadah apa belum baca entry dah nak suruh orang like? Syok sendiri kah? Puii.
Ujung-ujung aku delete je sudah.



Email dari Salmah ni jugak yang akhirnya dapat membetulkan template blog aku kat henfon.
Suka gila dapat baca blog dengan rupa blog yang sebenar (motif nak baca blog sendiri??)



Nampak tak yang aku bulat tu? Kalau nak bagi nampak template macam asal, tukar yang hujung tu pada 0. Kalau korang tengok bookmark aku baris yang ketiga tu, hujung dia m=1. Kalau ko pakai tu, template kau jadi cam kimak.



Tadaaaaa.
Dah balik pada asal.

Sekian tutorial dari saya.

*credit to Cik Salmah*


posted by aveo757 @ 2:19 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER