walk on wings, tread in air: Maaf tu sebenarnya apa <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Maaf tu sebenarnya apa
2013-01-03

Ada sesape boleh ingatkan aku apa itu MAAF?

Bukan MAAS ya.
Tu bapak Ajai.

Ni MAAF.

Aku tak tau la kot aku ke yang dah lupa apa maksud MAAF.

Cikgu aku ajar, kalau orang minta maaf, dan kita pun sudah memaafkan, maknanya dah takde sengketa. Takde cakap-cakap belakang semua. Walaupun kita kata "I forgive but I will not forget", tapi bila kita dah kata kita memaafkan, maknanya it's done.

"Will not forget" maksudnya kau akan beringat, bukan berdendam.

Pelik bila satu pihak dah meminta maaf, dan pihak lagi satu sudah pun memaafkan, tapi pihak yang memaafkan masih berdendam. Wadehel kau bermaaf-maafan kalau kau ada dendam lagi? Kalau tak puas hati dengan pihak lagi satu, kau settle la sampai kau puas hati. Kalau bermaafan takat nak tunjuk depan orang as if kau takde hal lah benda ni small matter, kau cool, kau selamba, pastu tak sampai sejam kau meroyan balik, jadahnya??

Manusia ni sebenarnya memang lebih suka canangkan keburukan orang dari kebaikan kot eh?
Kalau orang tu buat baik, berat betul kita nak mengingat.
Cuba kalau buat jahat sekali. Tak payah disuruh-suruh, dengan senang hatinya pi gendangkan satu kampung.

Macamana jahat pun orang tu, macamana teruk pun sekali dia buat kat kau, tapi bila kau dah MEMAAFKAN, kau tak sepatutnya ungkit, apetah lagi menghebahkan keburukan dia. Kalau kau still tak puas hati, then jangan maafkan from the very beginning. You wanna make it big? Go ahead. Gi report polis, bawak naik court, hentam habis-habisan kat mahkamah. Tak puas hati kalu, gi panggil mafia ke, along ke, belasah kaw-kaw. Tak puas hati lagi, bunuh je!

Tapi bila kau dah maafkan orang, then kes tu kira settle. Tak perlu nak ungkit, tak perlu nak kompang kat semua orang. Kena ingat ya, bila kita dah maafkan kesalahan orang maknanya antara dia dan kita dah settle. Tapi bila kita memburukkan dia setelah kita memaafkan, then it's our turn untuk minta maaf pulak kat dia. Adekah kita yakin kita akan dimaafkan?

Kita dan dia hanya dipisahkan oleh satu garisan je.
Kita takkan tau if one day kita pulak yang melangkah keluar dari garisan tu.

Maybe MAAF untuk sesetengah orang tak memberi makna apa-apa.
Ataupun maybe MAAF tu sendiri dah tak relevan zaman skarang.


posted by aveo757 @ 5:02 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER