walk on wings, tread in air: 5 things <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

5 things
2012-08-26
Dah lama gila aku tak kena tag.
Orang pun malas nak tag aku sebab aku bukan buat pun. Tapi ni dah boring-boring layanlah jugak tag-tag ni.


5 Benda Yang Wajib Ada Dalam Peti Sejuk Saya


1. Air sejuk
Ada fridge tapi takde air sejuk sangat tak bermakna menjadi sebuah peti sejuk. Aku pulak jenis yang tak suka minum air suam. Nak muntah togok sir suam. Kalau nak suruh aku minum air putih, it's either air tu sejuk or air tu panas. Takde istilah suam. Kalau suam-suam ni air tu macam tersangkut je kat tekak. Lagipun En Wan kuat minum air sejuk, so air sejuk tak boleh tak ada kat rumah aku. Kalau balik Bangi, tetiba Mak Aji kata air sejuk takde (dorang tak minum air sejuk), sanggup En Wan redah 7-11 malam-malam pi carik ais. Tapi dulu time kecik-kecik ikut Pak Aji beraya rumah sedara-mara dia kat Muar, ada satu rumah nenek tu peti sejuk sampai 3 tapi semuanya dia buat tempat simpan kain baju. Bila aku tengok ke-kreatif-an dorang, aku rasa aku tau mana datang ke-kreatif-an Pak Aji. Aku rasa orang Jawa ni semua memang kreatif dan jenis sayang nak buang barang. Pak Aji adelah satu contoh Jawa yang suka simpan sampah. Aku cukup risau kalau dia beli perabot baru sebab konfem dia akan me-macgyver-kan perabot lama. Sampai aku segan nak ajak kawan-kawan datang beraya kat rumah dulu. Ngeri tengok tahap kreatif Pak Aji. Sesaper yang beli kukis tahun lepas mesti terkesima tengok betapa kreatifnya kotak kukis aku. Pak Aji ni pakkal tak ambik course art and design. Kalau tak konfem dah beribu medal menang anugerah rekacipta dan inovasi. Speechless juri tengok rekaan bapak aku agaknya. Kalau nak tau, pasu bunga yang dia beli kat Ayer Hitam sejak aku umur 10 tahun dulu, dah pecah sikit pun, but still ada kat rumah tu. Dengan takde segan silunya pasu tu diletak kat tepi ruang tamu. Kau mampu nak ada konfiden level setinggi tu?
Tak dapekkkkkkk.

2. Ice
Kalau aku sorang je tinggal dalam rumah ni takde ais cube pun takpe. Tapi sebab En Wan suka kemam ais jadi ais kena ada. Yes, laki aku ni suka kunyah ais! Sampai Rayyan yang belum 2 tahun tu pun dah pandai kunyah ais. Bapak dia ajar. Bapak dia ni kalau ajar yang bukan-bukan memang cukup pandai. Bila budak tu selsema kang, nanti dia suruh la aku jaga. Dia meloloskan diri. Best kan?

3. Telor
Biar takde lauk-pauk lain, janji telor mesti ada. Ni kira makanan penyelamat. Aku sendiri suka makan nasik panas + telor dadar + kicap masin. Gila bertambah-tambah nasik aku. Lagipun, macam-macam aku boleh buat dengan telor.
Telor goreng mata
Telor dadar
Sambal telor
Telor masak kicap
Sup telor
Kari telor
Kurma telor
Telor masak setengah
Telor rebus
Scramble egg
Masakan yang berkhasiat, cepat dan murah. Kan?
Sebab tu aku cakap telor wajib ada dalam stok peti ais aku. Kalau tetiba tetamu datang mengejut, memang telo antara hidangan wajib. So kalau taknak merasa kena makan telo, silalah call dulu sebelum datang rumah aku.

4. Ikan bilis
Ni lagi satu hidangan best.
Kalau rasa-rasa taknak makan telor, aku akan makan nasik panas + ikan bilis goreng + kicap. Settle.
Macam puasa hari tu, sebulan aku hadap ikan bilis goreng time bersahur. Sikit tak boring. Bertambah-tambah lagi ada. Lagipun, ikan bilis ni penambah rasa untuk lauk-pauk. Goreng sayur letak ikan bilis. Buat sup telor letak ikan bilis. Tumis sambal aku letak sikit ikan bilis. Sebab aku tak suka letak udang kering jadi aku akan letak ikan bilis dalam kebanyakkan masakan aku.
Ajinomoto???
Tak dibenarkan masuk dalam rumah aku.
Tapi aku akan beli ikan bilis yang dah siap kopek sebab aku kan pemalas. Dulu masa kecik aku dipertanggungjawabkan untuk mengopek ikan bilis. Masa tu aku heran apesalla Mak Aji ni taknak kopek ikan bilis tapi pi beli ikan bilis belum dikopek? Sengaja nak torture aku ke apa? Dah la beli sekilo. Satu keje pulak aku mengadap citer cina kul 6 sambil mengopek ikan bilis. Masa tu sambil mengopek sambil berazam esok aku ada rumah sendiri aku haramkan ikan bilis belum berkopek masuk rumah aku.
Tensi!

5. Kicap
Well.....see the skin la.
Aku memang gila kicap. Sampai En Wan selalu ejek aku banyak makan kicap sebab tu hitam.
Puii.
Sebab aku hitamlah maka ko sampai sawan nak kat aku kan?
Punya la suka dengan kicap, kadang-kadang kalau dah tak tau nak kunyah apa kat rumah, aku potong cili and bawang, tuang kicap, pastu jilat-jilat macam tu je sampai habis. Sedapppppppppp.
Ada satu kawan aku dulu dia malu sebut "kicap". Rela dia menyebut soy sauce dari kicap. Dia kata bila dia sebut "kicap" dia rasa macam diri dia datang dari set-set yang duduk kat flat buruk-buruk. Bodo kan? Ape kaitan ntah makan kicap dengan duduk flat. Bodo gila. Tapi kalau sebut budu kemain laju lagi. Ceh.
Satu family aku suka makan kicap. Tapi yang paling hantu kicap of cos lah Ibal (eh, kenapa pulak "of cos"??. Wakakka). Dia ni makan nasik dengan lauk apa pun mesti nak tuang kicap. Be it kuah lemak, kuah asam pedas, nasik kosong, semuaaaaa dia bedal letak kicap. Kalau takde kicap tak jalan. Tapi aku lagi teruk kot sebab aku boleh jilat kicap macam tu je.



5 Benda Yang Wajib Ada Dalam Kereta Saya

1. Minyak
Aku cepat gabra kalau minyak aku dah tinggal half. Walaupun ada indicator yang boleh bajet berapa km lagi kereta aku boleh pergi, still aku rasa tak secure selagi tak isi minyak. Kalau En Wan lain. Dia ni dah fuel warning pun "Boleh...boleh lagi ni. Sampai Tganu pun boleh".
Ye, memang boleh.
Boleh tersadai tepi jalan.

2. Diana's Listening (mp3)
Aku tak suka dengar radio, nak pulak kalau DJ tu jenis syok sendiri memekak-mekak. Sebab tu zaman sekolah dulu aku hanya suka dengar Pilihan Bersamamu. Sebab konfem lagu-lagu je dimainkan. And sebab tu jugak aku tak tau menahu sangat dunia hiburan and lagu-lagu baru. Kalau naik keta En Wan baru aku dapat dengar lagu baru sebab En Wan jenis yang dengar radio. And lagu-lagu dalam playlist aku of cos la yang merentas masa. Takde de lagu Noh Hujan ke, Mizz Nina ke, KPop ke. Kalau lagu Dato' Shake, Salamiah Hassan, Azlina Aziz, Siti Fairuz, rock kangkang, ada. Eh tapi lagu Anak Kampung One Nation Emcess ada :).

3. Smart Tag wth Touch n Go
MESTI ADA!!!
Sebab kerja aku ni banyak habis atas jalan dari kat opis. So aku mengejar masa and sangat takde masa nak beratur bayar tol. Kalau smarttag tu boleh scan dalam jarak 500m lagi bagus. Terus zasssssssss. Nak lagi kalau time balik raya ke Tganu. Memang masak la nak beratur kat tol Karak tu. Alangkan TnGo lane pun boleh berjujuk kereta. Inikan pulak yang ambik tiket. Kalau pakai smart tag tu tahan lah sikit. Masa mula-mula kawen dulu nak balik Tganu takde smarttag kena beratur gila bahabi punya panjang sampai aku tetido tersedar balik pun belum sampai-sampai turn aku ambik tiket lagi.

4. Air minum
Paling tak pun kena ada air mineral sejuk. Kalau tak sejuk pun takpela, janji ada air dalam kereta kot sesak-sesak haus bolehlah aku togok jugak air suam tu. Tapi seboleh-bolehnya dalam kereta aku kena ada air kotak soyabean atau lowfat milk. Sebab aku kalau dah kejar appointment sana-sini memang lupa minum air. Pernah aku nak pitam drive dari pukul 630am from KL-Kepala Batas tak minum air lansung, pukul 630pm baru minum air. Customer aku semua bukan jenis yang boleh jumpa kat restoran. Aku jumpa kat lab. Lab mana la boleh bawak air masuk. So kalau dah berjujuk appointment memang tak sompek la nak beli air, melainkan aku nak minum air suling kat lab tu. Sebab tu dalam kereta musti ada air. Tu pun kadang-kadang boleh terlupa nak minum.

5. Selipar
Aku ada penyakit suka terlupa pakai kasut kalau masuk kereta, so dalam kereta mesti ada selipar spare. Tak kisahlah selipar cikai pun, daripada berkaki ayam kan. Nak lagi sejak bertudung ni aku pakai stokin, so terasa-rasa macam dah pakai kasut je. Jadi menonong je masuk kereta. Tau-tau nak keluar kereta alahaiiii kasut tak pakai. So kalau ada selipar tu aku sarung je. Pedulik la baju vogey de vass tapi kaki pakai selipar. Janji aku dapat jumpa customer. Lagipun masuk lab kena pakai selipar khas so takde sape tau aku pakai selipar "mahal" kat luar.



5 Benda Yang Wajib Ada Dalam Beg Tangan Saya

1. Beg duit
Yo yo an berjalan bawak beg tangan Prada tapi purse tertinggal kat rumah maka sangat tak bergaya memakai Prada itu okeh?
Beg duit penting.
Biarpun dalam tu cuma ada RM10. Janji bawak beg duit sebab macam-macam dokumen ada dalam tu. Aku memang dah terbiasa keluar rumah dengan duit setakat RM10. Takde hal. Dulu En Wan suka catu duit aku, seminggu dia bagi aku RM50 je, pastu dah lama-lama sikit dia naikkan ke RM100. So aku dah biasa la takat RM10-20 je dalam purse. Nak-nak kalau dah sampai ke hari Jumaat tu memang cun-cun je tinggal RM10 dalam purse.

2. Henfon
Ini boleh diibaratkan macam nyawa.
Memang sangat penting. Pernah dulu aku keluar rumah dengan duit ada RM6 je tapi aku tak sedar. Main start enjin, jalan. Tetiba nak beli barang baru realized takde duit. Jadi telifon menjadi penyelamat. Call En Wan "Abang ada kat opis? Di datang now. Nak duit".
Sebab tu kereta aku mesti ada minyak and smarttag. Takde duit pun takpe, janji aku boleh bergerak untuk mencarik sumber pinjaman. Tapi kalau aku travel outstation En Wan akan pulangkan ATM and CC aku so takde hal sangat.

3. Cetrizine
Aku senang nak dapat selsema. Kalau aku sebak dengar lagu sedih pun boleh jadi penyebab nak dapat selsema. Aku punya selsema bukan jenis yang lite-lite okeh. Dia jenis yang air hidung menitik-nitik tu. Jadi cetrizine mesti kena ada. Tapi cetrizine ni menyebabkan mengantuk. So kalau ada sesape nampak aku tido dalam keta sorang-sorang kat RnR tu bukan sebab aku penat drive ye, tapi sebab aku baru lepas telan cetrizine.

4. Minyak cap kapak
Selain dari senang dapat selsema, aku juga senang dapat migrain. Driving tengah-tengah panas pun sakit kepala. Terlalu lama pakai tudung pun sakit kepala. Duduk dalam keta lama-lama pun sakit kepala. Banyak hadap laptop pun sakit kepala. So ubat melegakan kepala hotak aku ni adelah dengan menyelet minyak cap kapak. Kepala aku ni tak main la actifast ke ponston ke, dia main kapak-kapak je. Keluar rumah sembur perfume macam nak rak. Pastu bila pening calit minyak cap kapak. Gone semua bau perfume aku yang kata tahan 18 jam sangattttttttt tu.

5. Pad dan spender
Aku selalu lupa tarikh period walaupun dah pakai ovulation days app kat BB. Jadi pad dan spender spare adelah mesti mau ada. Kadang-kadang En Wan lagi ingat tarikh period aku. Badan aku ni pulak takde bagi tanda-tanda nak period like sakit perut ke, bengkak tetek ke apa ke. Tau-tau je period. So pad and spender spare mesti kena ada dalam beg tangan.



5 Benda Yang Wajib Ada Dalam Bilik Mandi Saya

1. Air
Takde air bukan bilik air namanya. Biar la air tu hijau ke, keladak ke, janji aku boleh buat basuh-basuh celah-celah kangkang ke apa yang patut. Dari takde air lansung?? Kalau masuk public toilet kena check air ada ke tak. Kalau kau main berak je pastu nak basuh sekali takde air tu bukan malapetaka lagi dah. Tu namanya neraka ok?
Mana-mana aku pegi, bilik air kena sempurna. Biar tido atas lantai, tapi kalau bilik air takde air, memang hangin. Nama pun bilik air tapi takde air apakejadahnya??
Sebab tu aku tak kisah sangat kalau jenis rumah bilik air/jamban kat luar. Tak kisah la kena berangkut air berbaldi-baldi pun janji air tu ada. Tak reti de aku nak selet-selet pantat dengan tisu. Sialpalis!

2. Berus gigi
Ni konfem penting la.
Takde sabun mandi tahan lagi, tapi kalau takde berus gigi, aku rela tak bercakap dengan sesape selagi tak dapat berus gigi. Biar la orang kata aku sombong taknak bercakap daripada aku bercakap pastu kau pitam 3 hari.
En Wan kan masa baru balik dari Jepun dulu dia stay rumah Mak Aji. Esoknya aku gi keje dia belum bangun lagi, so petang tu dia rajin gi jemput aku kat opis. Dengan selambanya cakap "Abang tak gosok gigi pun lagi dari pagi. Malas nak bawak balik berus gigi". Masa tu aku pandanggggg je muka dia. Gila tak bersalah dia ni. Dalam kepala aku pikir budak-budak laki yang duduk oversea ni memang semua jenis selamba ke atau laki aku ni je yang tak betul?

3. Ubat gigi
Gosok gigi tanpa ubat gigi adelah seperti dah kencing tapi lupa nak cebok. Tak lengkap. Walaupun aku tau ada je yang lepas kencing terus zip seluar. Kan?

4. Berus jamban
Habit aku adelah setiap kali before aku gunakan jamban, aku flush and beruskan jamban tu dulu. Aku nak air kencing aku landing pada kawasan yang bersih dan memancor-mancor kilatnya. Barulah feel nak memerut ke apa ke. Kalau takde berus jamban aku akan curahkan sabun (liquid) atau shampoo atau apa saje elemen-elemen berbuih yang ada dalam toilet tu supaya datang selera nak kencing. So kalau tetiba rasa shampoo korang tinggal separuh lepas aku keluar dari toilet tu memang keje aku lah. Jadi, sediakan berus jamban sekali ye. Don't worry, aku basuh jamban bukan bermakna jamban kau kotor tapi sebab memang tebiat aku macam tu. Tapi kalau toilet awam tu memang takde harapan la nak memberus jamban segala kan. Hadap je la hancing-pering pun.

5. Berus sabut
Berus sabut ni bukan untuk menyental lantai toilet tapi untuk sental kaki aku.
Yes, aku memang pelik.
Dan tebiat tak tentu arah.
Aku memang sental kaki aku dengan berus sabut. Rasa puas! Tapi kat kaki je aku sental, takde la satu badan nak sental dengan berus sabut. Gila kau nak berus satu badan. Tertanggal tetek aku kena berus sabut hari-hari.



5 Benda Yang Wajib Ada di Workstation Saya :

1. Laptop
Kejadahnya la aku masuk opis kalau laptop tertinggal kat rumah kan. Baik aku buat keje guna henfon dalam keta je.

2. External Harddisk
Aku tak simpan apa-apa keje dalam laptop aku. Segalanya dalam external hard disk. So kalau harddisk ni tertinggal, ada harapan aku facebooking je the whole day kat opis.

3. Pen
Banyak benda aku kena sign so pen adelah perlu. Dan juga aku kuat menconteng. Conteng guna pensil tak best, guna pen jugak best. Dan bila aku tension pen tu jugak boleh digigit dan dibaling.

4. Calculator
Aku perlukan kalkulator yang besar untuk mengira. Dan kalkulator tu mesti yang berbunyik bila ditekan. Nampak cam busy je bila ada bunyi ketak ketuk ketak ketuk. Macam bisnes billion-billion je gayanya. Puiii.

5. Planner
Penting untuk aku check balik apa yang aku sembang dengan customer. Semua benda yang aku rasa penting aku akan write down. Kadang-kadang aku tak paham apa yang aku tulis. Tapi takpela, janji planner tu penuh. Nampak la macam buat keje sikit. Haha.


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone
posted by aveo757 @ 1:17 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER