walk on wings, tread in air: Eja <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>


BELI GREENAARD
TESTIMONI GREENAARD
CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING

 reading

Eja
2012-07-02

Aku memang latih bibik aku untuk tuliskan apa barang groceries yang nak dibeli every month.
And aku pesan kat dia, apa-apa barang makanan yang dalam tempoh 2 minggu masih boleh bertahan, tak payah tulis. Sebab aku malas nak semakkan dapur aku dengan macam-macam barang. Contohnya kalau gula dalam masa 2 minggu baru nak habis, so tunggu dulu. 2 minggu nanti baru aku beli. Kosser aku nak mengangkut banyak barang (macam lah kena pikul kan. Padahal guna troli).

Kelmarin, masa untuk menreplenish barang-barang dapur.
Selalunya dia tulis tapi dia akan bacakan kat aku supaya aku boleh tulis balik sebab dia kata tulisan dia aku tak boleh baca. Tapi hari tu En Wan tak sempat-menyempat nak keluar, so aku main ambik je kertas yang dia tulis ni.

Sekali kauuuu..mencungap jugak la aku nak memahamkan apa bibik tulis.

Tomat tu ok la, semorang tau. Tomato.
Tapi sebab dia just tulis tomat aku terpikir balik, ni tomato bijik je, sos tomato?
Last-last aku beli je la dua-dua sekali. Tak rugi pun beli semua.

Santan, gula..ok. Paham.

CESS.

Kejadah apekah CESS??
Dah nak main chess pulak ke bibik-bibik aku ni?
Wahhh..sajaknya korang ber-chess bagai. Aku dam aji pun tak lepas.

Puas aku pikir menatang haram ape la si CESS.
SES??
CHES??
CISS??

Ohhhhhhhhhhh...CHEESE rupanya!

Sosis tu aku tau la, sosej.
Dua-dua bibik kat rumah ni puas aku ajar "Sosej, bik. Sosej."
Dia nak jugakkkkkkkkkkkk sebut SOSIS.
Sukatilah. Janji anak aku paham.

Kicap manis. Ok.

BUM BUSUP????

Memula aku baca BUM???
Ah sudahh...dah pantek sape pulak la yang dia mintak ni.

Aku baca laju-laju baru paham. BUMBU SOUP rupanya.
Sup bunjut adabi la tu.

Kalau kat fridge aku ni memang semua tupperware ada tulisan dorang.
Aku jenis yang suka blend siap-siap cili kering and bawang-bawang so that time nak masak takyah kejap-kejap nak tumbuk, kejap-kejap nak blend. Makan masa.
So bila dah blend, nanti dorang tulis atas tupperware tu :

Celi merah
Celi ijo Jintan manes
Jintan puti
Ketomba
Bawang puti

Cute je bila aku baca.
Aku skarang pun kalau nak masak "Bik, tolong keluarkan bawang puti"


Seb baik la hari tu aku ikut sekali pi Giant.
Kalau tak mau berpeluh En Wan nak memahamkan list tu sorang-sorang.
Memandangkan aku dah selalu prektis baca sms En Wan so takde la susah sangat nak memahamkan apa bibik tulis.

Bila aku tunjuk kat En Wan bibik tulis, amboi kemain lagi orang tua ni kondem "Apesal la eja tak betul ni?"

Ewahhh, macamkan kau eja semua betul.
Orang tu tahap bibik, kalau eja salah pun memang patut-patut.
Yang ko tu sekolah tinggi, tapi eja pun DEMAN, MALAN, SAYAM.

Pasrah.


posted by aveo757 @ 4:06 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER