walk on wings, tread in air: Keywords <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Keywords
2012-04-04

Walaupun blog aku jatuh dalam kategori kurang siuman, tapi rasanya boleh dibilang dengan sebelah tangan je berapa kali keyword merepek landing kat blog aku. Aku tak rajin check keyword-keyword ni, ada la kot setahun 3 kali. Tak tau la pulak if selama tempoh aku tak check tu rupanya berlambak keyword-keyword porno yang link ke blog aku. Selalunya kalau aku tergerak nak check mesti semuanya keyword nama aku like "blog kak di", "blog green apple", "comatose...", "blog diana ishak".....


Semalam aku check advertorial assigment so alang-alang tu aku terjah bahagian keywords.




Tu dia..
Tetek segar peginya!

Saperlah yang bertetek layu pi google petua-petua nak bagi tetek nampak ranum. Kesian pulak aku bayangkan. Tapi mintak maaflah, tuan punya blog ni takde mengamalkan apa-apa teknik nak bagi nampak segar, cukuplah sekadar sedikit terapi urutan mengikut arah pusingan jam. Eh.

Tapi kelakar kan bila ada orang search word "tetek segar".
Tak pernah terfikir ada orang combinedkan word TETEK dengan SEGAR.
Selalunya kalau tetek tu mestilah something like tetek pejal, tetek kencang,tetek melayut.
Eh tetiba ada pulak tetek segar.

Ni mesti keje budak-budak baru nak tumbuh bulu kote.
Maklumlah vocab tak berapa nak mantap lagi so asal boleh je la google janji keluar gambar tetek.
Tapi macam kes blog si Peej dulu lagi mental.
Ada orang search something like "Peej ..." lupa aku apa ayat dia tapi gila annoying.
Dia nak baca blog Peej tapi pegi search word yang menyakitkan hati.
Gila bapak saiko.
Lojik tak kau nak baca blog Minah, tapi kau type "Aminah Ibrahim hitam mulut cilaka babi".
Lojik???

Orang kan kalau ikhlas nak baca blog orang lain, dia takkan bersusah payah nak tulis panjang-panjang. They can just search words "blog Minah Ibrahim", unless kau sebenarnya ada motif lain seperti nak mencari point-point tambahan untuk tugasan "men-review". Rentikanlah weiiii aktiviti-aktiviti kurang sihat ni. Tak dapat apa pun. Dapat sakit hati je.

Masa aku mula-mula buat sales dulu tahun 2003, big boss aku ada pesan "Kita keluar jumpa customer untuk promote produk kita tapi kita tak boleh kondem produk orang lain depan customer kerana customer akan lebih mengingati produk yang kita kondem tu".

Which is sangat-sangat true.
Sebagai contoh, yang dulu kecoh pasal orang putih yang ajak bakar Quran tu.
Endingnya jadik apa?
Semakin ramai orang bukan Islam yang beli Quran semata-mata nak pastikan apa isinya yang sampaikan orang nak bakar-bakar ni.

Got it?

Ok, cerita lain pulak. Semalam masa aku nak upload gamba-gambar pasal contest tu sekali dah takleh upload gambar sebab dah melebihi limit 1G. Tak tau-menahu pulak aku blog ada limit letak gambar. So aku google camne nak tambah limit tanpa perlu buat apa-apa purchase. Al maklum la kan, orang-orang kita ni memang ciri-ciri hacker dan engineer tu dah ada sejak azali. Jadi ada la terjumpa satu blog yang ajar camne nak tambah limit tanpa perlu buat bayaran apa-apa. Tapi aku try-try tak dapat. Aku tak tau la if blogspot dah tau tektik korang maka dia dah disable segala bentuk pe-ngelat-an di kalangan bloggers. Ataupun aku yang tak pandai sebab aku ni kalau bab-bab IT memang fail.




Last-last aku beli je la sudah.
Tak mahal pun, 20G baru RM15.50.
Kalau korang rasa dalam tempoh setahun takkan banyak letak gambar dalam blog, maybe boleh guna alternatif lain. Sebab agak rugi jugak kalau beli 20G tapi letak gambar sikit. Sebab RM15.50 ni untuk setahun je. Lagi 30 hari sebelum tempoh setahun tamat, Google akan remind korang samada nak continue or stop.
Kalau korang banyak letak gambar, especially yang buat online shop, boleh la purchase 20G ni.

Oh by the way, ada yang nak join contest kat atas tapi takde blog.
Ada pulak reader yang nak join tapi dia kata blog dia baru lagi, kalau buat review takde saper nak baca.

Don't worry.
Korang tulis je review tu and nanti hantar link entry korang kepada iluvbagcorpration untuk dinilai.
Katakan lah korang menang, tuan punya blog akan umumkan pemenang dan letak link blog korang kat fanpage dia. Secara tak lansung nanti blog korang (yang menang) akan ada pembaca mencanak-canak masuk. Tup-tup nanti ada follower lagi. So, jangan risau ye anak-anak?
posted by aveo757 @ 6:06 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER