walk on wings, tread in air: GUT <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


GUT
2012-02-22
Ini adelah advertorial. Entry the latest ada kat bawah.


Sape sini bagi anak-anak dia minum FRISO?
Aku rasa ramai kot, sebab masa aku buat entry Miracle of Love Womb Scan tu ramai yang bagi feedback. Masa aku dapat susu free from Friso dulu (maternal), aku dah pun bersalin, so aku bagi kat member yang tengah pregnant. Dia kata lepas minum sekali, terus dia continue dengan Friso.
Ok, kali ni Friso ada buat lagi promotion and event untuk parents and kids.
Nama event ni GROWING UP TOGETHER DAYS (GUT).

Friso wujudkan GUT untuk guide kita-kita yang bergelar emak ni,  especially kepada first time mother. GUT ni adelah satu konsep membesarkan anak-anak melalui pengalaman yang sangat menyeronokkan. Ibu-ibu zaman skarang ni kebanyakkannya bekerja 9-5, jadi masa anak-anak tu lebih banyak dengan orang lain. Mungkin dengan bibik (Kes aku la ni), dengan pengasuh kat nursery or dengan nenek. Anak aku kalau letak seminggu dengan atuk ngan nenek dia konfem tak jadi orang pastu. Sebab atuk ngan nenek dia semuanya boleh. Budak tu dari pagi sampai ke petang tak mandi pun orait je.

Selain dari tu, zaman skarang ni semua mak bapak lebih concernkan hal akademik. Kids nowadays dah tak macam kids dulu-dulu. Dulu kita nak UPSR baru hantar tution. Skarang aku tengok Darjah 3 dah ada kelas tambahan. Like…erkkk, seriesly???
Tapi takleh nak salahkan makbapak jugak. Maybe kehendak persekitaran yang buatkan kita terlepas pandang hal-hal yang lain. Sometimes kita lupa buku bukan satu-satunya sumber ilmu, pengalaman juga adelah ilmu. Sebab aku tengok, kebanyakkan street smart lagi bagus dari book smart.
Contoh book smart adelah En Wan.
Kau tanyalah apa aje benda yang melibatkan buku-buku stok-stok subjek yang kita blaja time skolah dulu. Tanya dia pasal semua isu yang ada dalam paper. Semua tau.

Cuba kau suruh dia set up personal email.
Mesti dia nak carik manual.
Hahahahah.

Sebab dia memang jenis buku punya orang.
Dia jenis perfectionist.
Tak suka salah.
Jadi sebelum salah, dia kena study dulu.

Macam aku ehem..ehem..aku la yang smart lagi satu tu.
Wakakkakaka.
Aku takde hal kalau salah. Aku main belasah aje.
At least aku tau oooo tu salah, pasni jangan bagi salah lagi.

So berbalik pada GUT tadi, keyword kat sini adelah PENGALAMAN. Membesarkan anak-anak dengan beri mereka pendedahan kepada persekitaran adelah cara yang sangat berkesan. That’s why there’s a quote : Experience is your best teacher.
Lagi bagus kalau anak-anak tu melalui proses mengenal dunia ni dengan kita. Maknanya kita secara lansung terlibat dengan apa yang dorang lalui tu.

Akan tetapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, anak-anak ni takkan dapat lalui proses tumbesaran yang menyeronokkan kalau omak-omak eh sendiri adelah seorang yang membosankan. So, apa yang Friso lihat dalam event GUT ni bukan sahaja memberi satu keseronokkan kepada anak-anak tapi juga membentuk ibu-ibu menjadi guru yang paling ideal untuk anak-anak kita.

Ibu yang ideal adelah ibu yang progressive, yang bukan sahaja tau apa yang terbaik untuk anak-anak tapi sentiasa berusaha untuk mencari dan memberi segala yang terbaik.

MODERN/PROGRESSIVE MUM ini adelah ibu-ibu yang enjoy berbuat sesuatu yang kebanyakkan kita TAKNAK buat like ……



…main cat



…menjejeh-jejeh makan eskrim



…main pasir



…main lopak air. Yeayyyy!!!!


Ok. Pitam.



Tapi sebenarnya pengalaman macam ni la yang menyeronokkan and menyebabkan anak-anak tu lebih matang. Bak kata omputih “Let kids be kids”.

Dalam pada dorang “bermain” tu, ibu-ibu bukan saje perhatikan tapi sambil-sambil tu bagi dorang tau yang lepas main pasir, tangan kaki kena cuci bersih-bersih kalau tak nanti ada kuman. Lepas main hujan kena terus mandi nanti demam, nak main masak-masak dengan pinggan mangkuk silakan, tapi lepas tu meh kita main simpan-simpan pulak, etc. Tapi jangan pulak kau main pinggan mangkuk rumah orang, memang siap la.

Tak ramai yang masa mengecat rumah ajak anak sekali join. Most of us akan suruh anak pi main jauh-jauh, betul tak? Tapi, ibu yang progressive/modern akan gunakan peluang ini untuk mendedahkan anak-anak kepada ilmu yang mungkin tak semua orang belajar di sekolah.

Aku dulu contohnya, time tunggu result SRP, cikgu-cikgu suruh buat mural. Masa tu aku tengok some of kawan-kawan aku especially perempuan pegang berus cat macam pegang pensil kaler. Nasib baik sedari Darjah 2 aku dah join Pak Aji cat dinding. Masa tu memang seronok betul dapat buat keje orang besar-besar. Masa aku umur 8 tahun (Darjah 2), aku skolah petang. So siang memang aku sorang je kat rumah. Time bulan puasa, Pak Aji rilek je belikan cat, pesan kat aku siang sebelum pi skolah cat kan gate. 8 tahun okkkkkkk! Skarang ni kita pulak susah nak bagi anak kita pegang cat-cat apetah lagi bagi tanggungjawab mengecat rumah. Oh noooooooooooo!!

Tapi bila pikir-pikir balik, sebenarnya itulah ilmu yang paling baik – pengalaman.
So, apa salahnya kita start buat semua benda dengan anak-anak kita, from now!
Tapi buat sesuatu yang anak-anak kita suka.
Budak-budak ni suka buat something yang ada elemen-elemen fun dan adventure.
Contohnya kalau korang keluarkan tools like spanar, hammer segala, mesti dorang sibuk nak tolong kan? So, from now on, kita cuci kereta sama-sama, siram pokok bunga sama-sama, cat rumah sama-sama, basuh longkang time hari hujan adelah best juga, kan?

So, apekah ciri-ciri modern/progressive mum ni?

Cuba tengok korang ada tak ciri-ciri ni :

Who She is
·         A Leader (Early Adopter)
·         Confident (makes her own choices)
·         Modern
·         Balances Career - Family
·         Progressive
·         Sense of Individuality
·         Authentic
·         Honest

 She is NOT
·         A follower
·         Dependent
·         Traditional
·         Conservative
·         Sacrificing all for Family
·         Fake / Contrived
·         Overpromising
·         Authoritative

Amacam, ada?

Ada ke, takde ke, jom join GUT.
Untuk info lebih lanjut korang boleh ke sini :


Oh yes, Friso GUT Days Event will be launced besar-besaran menggunakan platform TALKING NEWSPAPER. Ini adelah kolaborasi dengan New Straits Times.




Standby tarikh-tarikh ni :

• Week 1 : 22 – 26 February : 1 Utama, Klang Valley
• Week 2 : 9 – 11 March : Sunway Pyramid, Klang Valley
• Week 3 : 13 – 18 March : Aeon Bukit Indah, Johor Bahru
• Week 4 : 5 – 8 April : Queensbay Mall, Penang

Friso akan conduct GUT Activation Days kat venue-venue dia atas ni.

Di situ, Friso akan sediakan platform untuk ibu-ibu and anak-anak explore new and exciting things together.
Apa yang happening-nya kat GUT Activation Days :

Interactive Tunnel – Jump into our virtual world! Mums and Dads are supposed to team up with their little ones to play the interactive games projected to the walls and floor of the tunnel.

Craft Stations - Parents and children are able to get their hands dirty at the craft stations where they can customize their very own T-shirts, badges and hanging mobiles or create their own toys whilst having fun together.

Free Gifts – Bring the tin foil or barcode from one of Friso Gold 3 or Friso Gold 4 pack to redeem a little gift for your little one.


So, apalagi? Jom!
posted by aveo757 @ 9:54 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER