walk on wings, tread in air: Online <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Online
2012-01-12
Semalam Mak Aji datang hantar another 2 tray macaroni untuk aku makan sorang!


Mula-mula aku nak bagitau yang order untuk macaroni and lasagna dah dibuka semula.
Sorry aku tak dapat nak respond email sorang-sorang, jadi aku announce kat blog je la ok?

Tapi kalau nak order, please email terus Mak Aji at dahlia2708@gmail.com.

Cookies memang dia dah stop.
Ingatkan nak buat for raya je tapi lepas raya until November ada lagi yang request.
Mak Aji nak simpan cookies hanya untuk raya punya order aje.
This year order cookies pun please go straight to Mak Aji.
And Mak Aji cakap kalau sesape nak jadi supplier untuk cookies dia boleh bincang dengan dia direct Sebab last year ada sorang customer tu order sampai 44 botol. Jadi Mak Aji kata, kalau ada yang nak jadi supplier dia akan bagi harga supplier.

Ok stop cerita kuih.





Inner aku dah sampai.

First time aku beli kat coolinner.com
Masa mula-mula bertudung dulu, ada reader yang suggest beli kat sini.
Tapi masa tu aku takde sebab untuk bershopping online sebab rajin keluar. Jadi, aku beli inner kat PKNS Shah Alam. Masa tu aku beli harga dia RM19 sehelai, material not bad.

Bila dah tersadai kat rumah takleh keluar-keluar ni memang panjang la akal aku kan.
Time susun-susun baju kat lemari aku rasa macam nak menambah kaler inner.
Jadi aku beli a few kat innercool.
Baby blue, turquoise, shocking yellow, black, white, bright purple and hijau pucuk pisang. Material dia takde la nipis sangat, just nice. Tak panas. RM15/sehelai.
Aku rasa semorang tau coolinner..
Tapi kalau yang belum tau, silalah serang.

Of cos kalau dari segi material aku lebih suka yang RM19 tu.
Tapi yang RM15 ni pun boleh jugak, sedap jugak. Nak pakai kat dalam je pun.

Bila cerita pasal harga ni, baru-baru ni ada sorang reader call aku. Dia ni rajin gak call aku kalau nak minta advise. Ada ke hari tu dia call aku 'Kak, tolong bagi ayat power sikit kak'.
Terserlah ke-celuparan aku rupanya sampai ada orang mintak khidmat ayat power.

Cenggini..
Budak ni pun ada buat online bisnes.
Baru-baru ni dia kata ada customer mintak refund sebab rasa tertipu barang yang dia jual tu tak meet her expectation.

Barang yang reader ni jual adelah barang permainan for kids.
Kat details, dia dah cakap barang ni untuk learning and fun purpose.
Harga with transport RM40.

Customer lain tak cakap apa pun.
Tapi this one customer yang beria-ia mintak duit balik sampai nak bawak ke tribunal.

Bagi aku, tak kisah la kau nak bawak ke tribunal ke apa ke, itu memang hak kau sebagai pengguna.
Apa-apa korang bincanglah kat sana nanti.
Cuma kalau aku pun sebagai customer, benda pertama yang aku pikir sebelum beli adelah kenapa harga dia RM40?

Lepas tengok harga baru aku baca details dia.
Application yang dia offer tu macamana, berbaloi tak dengan harga.

Then, aku tengok rupa barang tu.
Coz sometimes, ada barang yang rupa dia tak cantik mana, tapi sebab material dia material bagus, sebab tu harga dia mahal sikit. Kalau material bagus and rupa pun bagus of cos la harga pun lagi mahal. Standard la tu kan.

So in her case, aku dah tengok barang tu rupa macamana.
Kalau dengan RM40 (with transport) and rupa barang tu pun biasa-biasa je, apa yang ko expect dengan harga RM40?

Ko expect ada application download games??
Ada application chatting??

RM40 with transport beb.
Kalau transport kata la RM9, harga barang adelah RM31.
Kalau katakan dia ambik 30% margin (orang buat bisnes mesti la nak untung sikit, kalau tak untung bukan bisnes namanya, Tu namanya khidmat masyarakat), harga cost adelah around RM21.
Jangan la comparekan harga beli kat kedai dengan beli online kak cik.
Online tu kaedah nak bagi mudah kat pembeli.
Kalau ko free, kau pergilah kedai beli sendiri.
Ko pergi kedai pun tak guna duit ke? Duit minyak, duit tol, duit parking.
Asalnya kau pergi kedai nak beli barang harga RM21, ujung-ujung jadi RM80.
Sebab selalunya orang gi kedai ni dia akan melencong beli benda lain gak.

Tapi aku cakap kat reader tu, takpela. Customer nak bawak pi tribunal silakan.
Dia memang ada hak untuk buat macam tu.
Tapi kalau kita rasa kita buat bisnes jujur, takpe.
Takde rezeki sekarang, insyallah ada rezeki lain masa.

Tapi kalau beli secara online ni takde benda yang paling sakit hati selain dari barang tak sampai.
Macam ada sorang reader yang beli shawl kat aku, dalam Pos Laju tracking dah sampai kat Kota Kinabalu.
Dia pi check, barang takde dalam simpanan. Boleh?????
Dulu pun jadi gak kat Pos Laju Kuantan. Budak beli jeans kat aku, kat tracking dah sampai Kuantan. Dah ada dalam record dorang pun, tapi dorang carik tak jumpa.
Pastu refund kat aku just RM120.
Kalau barang tu harga RM5000 how???
Kau bayar aku RM120 je la kan? Pastu esok lusa buat la lagi.
Pftttt.

Ni pun aku tengah cuak tunggu barang aku dari asos.com.
Aku order baju kat asos 23/12 lepas.
Gatal tangan click-click pastu terbeli.
Sampai skarang tak sampai-sampai lagi sebab dia guna standard mail.
Patut sampai 9 Jan, tapi sampai now yilek.
Asos cakap tunggu sampai 19th sebab banyak cuti so maybe slow sikit.
Slow takpe, jangan tak sampai-sampai.

Aku harap baju-baju ni sampai la jugak kat aku :(
Kalau tak sampai, kenang daku dalam doamu je la jawabnya....


Tadi aku chat ngan Lady Dyla.
Dia pun duk UK, ada online bisnes jugak (kat side bar aku ada banner dia "Lady Dyla's Posession".
Lepas ni kalau ada barang nak order from UK, akak suruh kau je la belikan.
Korang kalau nak order barang from UK, cakap je kat dia. Dia boleh carikkan.
posted by aveo757 @ 12:52 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER