walk on wings, tread in air: Nice! <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Nice!
2012-01-26
Aku dapat email ni semalam :


From: YM <*******@y7mail.com
To: "aveo757@yahoo.com"
Sent: Wednesday, January 25, 2012 9:25 PM
Subject: hi Kak Di

Salam Kak Di

Nak kenalkan diri, saya dah baca blog kak Di dari dulu lagi. Sorry kalo kacau kak D tapi i need to say something about the matter below.

I do understand bila kak Di pregnant baru ni and you decided to do D&C. One of my favorite case is pre-eclampsia/eclampsia. Pre-eclampsia is a symptom yang memang serious, hypertension with proteinurea and later kidney will shut down (kidney failure). No known cause and how pre-eclampsia arise pun still mystery. Sebab saya dah biasa expose dengan kes ibu2 mengandung and later develop problem (HPT, DM, PE) so memang faham la perasaan Kak Di masa kes Ryan tu.

Ni bukan nak luah tak puas hati ke Kak Di tapi i think another blogger (http://**********.blogspot.com) is doing personal attack after your decision to do D&C. I might be wrong, may be dia merempan pasal orang lain tapi too be honest, i think she is talking about you. If she is really talking about you, citing that her other friend was much stronger to endure PE during pregnancy etc, i feel little bit sad sebab i rasa dia tak faham apa itu PE.

Of course, kita biasa dengar ibu mengandung kena kencing manis (gestational diabetes) and it is quite rare to get PE case. Even masa we were doing ward round, kalo jupe PE case memang rasa sedih sebab biasa kena pilih antara nyawa ibu atau anak. If nak bertahan, si ibu pula tak ada banyak choice in term of anti-hypertensive drug yang selamat guna time pregnant.

I quote a sentence form article about the management of PE from Brown & Lowe, Medical Journal of Australia 2009; 190 (1) : 3-4 "Pre-eclampsia is associated with increased risk of recurrence in the next pregnancy and future risk of cardiovascular and renal morbidity."

If only that blogger do have medical background or at least understand what is PE, i bet she would not dare to write merempan2 macam tu. If she really write about you, i hope Kak Di will be strong. Abaikan aje orang macam tu. Of course before any doctor nak perform D&C, she or he do understand the reason behind it. Bukan nak ikut emosi patient or anything near that.

Just sharing apa yang i fikir.

***




Rasanya tak perlulah baca kot sebab melalui email reader ni pun aku boleh extract point-point penting yang aku rasa buang masa je la aku pi baca entry budak tu.


Benda ni sangat simple sebenarnya.


Dia punya keyword kat sini adelah : citing that her other friend was much stronger to endure PE during pregnancy.

Dia tak mengalami pun PE tu.
Kawan dia je yang alami.

Selalunya memang macam ni la, yang terkena memang tak cakap apa-apa, yang tak kena tu yang selalu kecoh lebih. Sebab dia tak merasa, dia just tengok keadaan orang lain je. Tapi maybe ada yang terlupa or buat-buat lupa. Aku juga pernah berada dalam situasi STRONG itu. Aku pernah lalui masa-masa TABAH tu. Jadi, kalau nak kondem aku sebab aku kurang tabah sedangkan kau sendiri tak tau if kau cukup tabah kalau kau yang terkena, aku rasa baik kita berdoa je la supaya benda ni tak terjadi kat kita. Sebab kalau dah terkena, then only kita rasa. Kawan kau selamat, maka kau cakap dia tabah dan berani. Cuba kalau kawan kau tak selamat, what would you say agak-agak?

Konfem kau cakap kawan kau syahidah, rite?

Benda-benda macam ni sepatutnya kalau kita bukan ahli, kita tak payah la nak tunjuk pandai sangat, sebab akan menampakkan kebodohan diri sendiri. Siapa kita nak tentukan benda-benda macam ni selamat atau tak? Even dokter pun hanya bagi nasihat. Selebihnya kita serahkan pada takdir. Jadi, tak payah la nak riak sangat kalau kita terselamat.

If this blogger memang tujukan entry tu kat aku, aku rasa dia sebenarnya tak jumpa point untuk hentam aku so dia gunakan issue D&C tu untuk menghentam.

Tapi agak lawak la jugak issue D&C tu yang dikecohkan.
Padahal D&C ni bukan keje main-main.
Aku pun bukannya pergi kat klinik haram.
Aku pergi kat Pusat Bersalin ok?

Before aku buat D&C ni aku dah dapatkan advise from gyane yang handle kes aku dulu.
Aku tanya aunty aku yang juga seorang O&G specialist.
Dokter yang buat D&C tu pun mintak record dari Serdang untuk membuktikan aku bukan saje-saje nak buat D&C.

Heran jugak aku bila yang takde sangkut-paut beria-ia nak mengkondem decision aku.
Gila concern kau eh?
posted by aveo757 @ 12:10 PM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER