walk on wings, tread in air: Korang ambik ni sebagai satu benda yang kena hati-hati bila berurusan dengan saiko <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Korang ambik ni sebagai satu benda yang kena hati-hati bila berurusan dengan saiko
2012-01-24
Akak tailor tu merempan dengan aku.
Tapi aku sebenarnya sangat kesian kat dia.
Aku gila kesian.
Bukan kesian apa, tapi aku kesian sebab dah tua pun nak buat perangai menipu lagi.

Masa aku gi Midvalley tu hari, sms dia masuk.


SMS dia :
salam. diana. marah mcm pun,tlg la, byr duit kwn akak tu. duit org tu. laki dia dok terlantar kat wad.mustahil diana abeh kredit mcm akak smpai xdpt reply sms.email pun guna blackberry.jgn la buat org mcm ni.ckp kwn diana tu diana tu nak bg duit. dia kata,tu urusan kita dua.kalau akak tau,kngah tak lepas suami hantar kain tu kat dia.harap byr secepat mungkin ye diana.

Series macam budak-budak la akak ni siap nak perli-perli "pakai blackberry tapi takde kredit nak call dia".
Hahahahahahah.
Aku baca pun macam apehalllll la akak ni, dulu kecik-kecik tak puas main polis sentri ke apa dah tua-tua kedarah pun nak perli-perli macam budak-budak.
Aku ni kalau boleh buakn takat taknak call, nak sms kau pun aku menyampah!!

Balik-balik modal dia sakit, masuk wad, sakit, masuk wad.
Dah habis cemas la ni???
Geli ku wehhh.
Cariki la tektik lain. Aku dah muak dengan tektik macam ni.
Masa kawan aku nak pi ambik kain-kain tu kat rumah dia pun alasan yang sama dia guna 'akak sakit, 3 hari tak bangun'.
Tapi eksyen marah-marah kawan aku cakap tunggu dia kat mana-mana biar dia hantarkan kain. Pastu tak muncul-muncul.

Sedap jubo kau je "taknak lepaskan kain-kain tu".
Kau jahit seheai je pun, lagi 19 pasang kain tu sentuh pun tidak.
Dah la yang sehelai tu pun tak bersiap.
Banyak bunyik pulak. Aku lempang kangggg.


SMS aku :
Kak, saya boleh bayar duit. Takde masalah. Tapi baju tu tak bersiap. Lojik ke nak bayar baju tak siap? Bagi no kawan akak tu, biar saya yg cakap dgn dia.



SMS dia :
hmm.ari tu ckp,tak sempat siap tak pe.korang ni,ckp mmg belit la... dah dpt kain2 tu,lain pulak cakapnya.akak pun bgtau kwn tu mcm tu,tak siap tak pa.byr ikut tak siap la.akak dah kata,byr 50,kalu siap bju tu harganya 65..napa curiga dgn org?napa ckp lain buat lain?dah deal dgn akak,napa nak ckp dgn dia pulak?ingat akak tipu ke?

Tu la kan, orang kalau bangang memang macam ni.
Ntah bila masa aku cakap "BAJU TAK BERSIAP TAKPE, SAYA AMBIK". Ingat aku gila ke macam dia nak jual baju separuh siap?
Pastu dengan tak bersalahnya siap cakap "baju siap harga RM65, baju tak siap harga RM50".
Eh korang pernah tak pi mana-mana kedai beli "Helo tokey, baju tak siap ada ka??"

Dah la mahal nak mampus harga dia.
Kalau aku tunjuk baju tu kat korang mesti korang kata aku gila tempah baju macam tu punya sakai dengan harga sampa RM65.
Baik aku beli baju kat poplook.com.
Kain 3 kali basuh rabak pun takpe, sebab dah tentu-tentu baju dia murah.
Ini kain aku semua silk, dia boleh pi taram jahit baju gedobos-gedobos yang bibik aku pun taknak pakai.

Yang aku heran tu apesal dia taknak bagi aku kontek kawan dia?
Or suruh je kawan dia kontek aku?
Ada masalah?
Orang tak jujur je yang rasa benda ni masalah.
Dah kau terang-terang bukan tukang jahit baju aku, apehal aku nak deal dengan kau???


SMS aku :
Saya tak kisah kain2 yg tak siap. Yg saya kisah kain yg siap separuh jalan. Akak mmg biasa ke jual baju separuh siap? Saya tak kisah bayar tapi mesti ada win win situation. Saya bayar bila baju tu siap. Siapa yg cakap lain buat lain? Akak tgk sendiri baju yg dia buat tu. Siap ke? Elok ke? Saya nak pos balik baju yang sehelai tu, buat sampai siap. Ingat ada ke org nak sambung buat keje yang tak bersiap? Akak yg berjanji boleh ambil mid Jan, alih2 apa yg siap? Baju kurung sehelai pun tak bersiap. Lain kali kalau tak boleh buat jangan commit. Akak dah buang masa saya.



SMS dia :
subhanallah..ari tu awak yg ckp,takda butang tu tak pa?butang tu tak da kat sini..kamu ni la.. akak dah ckp dgn kak tu.dia kata tak pa takmau byr.allah bls kejap je.ok?

Ok kat sini kantoi habis-habisan.
Gila kantoi big time!!

Bila dia cakap "hari tu awak kata baju takde butang takpe".
Memang kalau dia ada depan aku, aku sumbatka semua butang dalam mulut dia.

Sampai ke saat aku terima kain, aku tak tau berapa helai baju dia jahit, baju apa yang dia jahit. Macamana pulak dia boleh kata aku cakap baju takde butang pun takpe?
Sedangkan dia tak pernah bagitau aku baju apa yang dah siap.

Even masa aku call dia berkali-kali tanya pasal status baju dia asik cakap "Baju Diana ada kat kawan akak. Nanti akak tanya dia"

Pastu bila minggu terakhir aku tanya dia pasa baju aku, dia reply "Akak sebenarnya malu nak cakap ni...tapi nantilah akak bagitau"

Masa ni sebenarnya aku dah bersedia dah for the worst tapi aku masih rilek lagi sebab dia tak buat perangai kat aku kan.

Bila dia tulis "Allah balas..", masa ni aku dah rasa memang menyampah dengan set-set yang macam ni.
Mulut hanya tau menyumpah orang.
Oh pandai, cakap Allah balas la apa la.
Jenis manusia macam ni memang aku anti. Bangsa yang dia dah menipu orang pastu berani nak sebut-sebut hukum balasan Allah segala. Tak payah la nak saiko orang. Kau sendiri pikir la kenapa hidup kau jadi macam ni. Dah buat salah tu mengaku je la, nak jugak menegakkan benang yang basah. Eh kau tak malu ke dah tua-tua pun nak menipu lagi? Kau kalau nak menipu pun buat kat kampung kau je dah la. Tak payah la nak bagi satu Malaysia tau kau penipu. Yang tak boleh bla tu dia buat aku ni macam desperate hadap sangat jahitan dia tu.


SMS aku :
Hello kak! Yg saya maksudkan baju takyah berbutang tu baju yg saya hantar 2 helai suruh letak butang. Bukan baju yg akak jahit. Baju yg akak jahit lain, itu mmg akak kena buat sampai siap. Apa yg susah sgt akak nak bagi saya cakap dgn kawan akak tu? Ada masalah? Saya tak kata sy taknak bayar. Saya kata saya akan bayar kalau baju yang SEHELAI tu siap. Akak yang taknak bg sy berurusan dgn kawan akak, itu masalah akak. Bukan masalah saya. Saya nak settle baik2 akak yang taknak kan? Jgn suka suka kata Allah nak balas. Pikir sendiri apa yg akak dah buat kat orang.

Aku ada hantar 20 pasang kain and 2 helai baju yang dah bersiap kat dia. Cuma baju tu takde butang. Motif aku just nak tunjuk kat dia how tailor aku jahit. Aku nak kualiti yang sama macam baju-baju yang aku kirim tu. Aku pesan kat dia, kalau dia ada butang, tolong jahitkan butang kat baju-baju yang dah siap tu.

Yang dia boleh pulak ingat aku boleh terima baju yang tak berbutang.
Gila ke apa kau ni?

Aku syak bila dia tengok jahitan tailor aku, dia dah cuak.
Dia tau dia takkan boleh buat baju yang aku design tu. Sebab tu dia ambik masa yang lama. Dia peram kain-kain aku sebab dia tengah carik orang yang boleh jahit blouse-blouse aku. Tapi tak jumpa gamaknya, tu yang tak bersiap. Agaknya kain yang sehelai tu pun bila dia dah jahit halfway dia realized baju tu tak menjadi lansung so that dia stop. Pastu nak tuduh aku cakap lain buat lain. Aku jahit kepala otak kau baru tau.

Kalau dia jujur, dia akan terima offer aku.
Ambik balik kain yang halway siap tu, siap bagi perabis. Aku bayar.
Kenapa dia mati-mati nak duit jugak??


SMS dia :
dah diana kata,yg mana tak siap kainnya nak blik,akak stop terus la nak potong.dah diana tak sempat2 nak amik..tak pe la.mmg akak terlajak due date semua bju kat tgn, bkn bju diana sorang,atas urusan sekolah anak2 dan kesihatan.akak tahu tu mmg error dari akak,dan akak tak deny.

Series akak ni nak menipu tapi tak cukup terer.
Last-last membodohkan diri.

"dah diana kata,yg mana tak siap kainnya nak blik,akak stop terus la nak potong.dah diana tak sempat2 nak amik".

AKAK STOP TERUS LA NAK POTONG.
Cun kan ayat penipu???

Yang kau potong sehelai je pun.
Bunyik macam dia dah jahit banyak tinggal lagi 2 pasang ke kain belum siap, kan?
Padahal tu je la satu kain yang dia jahit tu pun tak siap-siap.
Lepas tu nak salahkan aku jugak konon aku tak sempat-sempat nak ambik kain.
Burit kau lah!
Aku hantar awal December, kau yang bagi due date mid Jan pastu kau cakap aku tak sempat-menyempat nak ambik??

Ujung-ujung kau mengaku kau terlajak due date.
Tapi kau tuduh aku tak sempat-menyempat nak ambik kain.
Amende ni???
Cakap macam (^*%&$^$##$%.

ATAS URUSAN SEKOLAH ANAK-ANAK.

Good!
Again, menipu.
Aku hantar early Dec.
Kalau pun dari awal December kau uruskan sekolah anak-anak kau, takkan sampai mid Jan tak abis-abis lagi uruskan anak-anak?
Kalau dah tau nak menguruskan anak makan bulan, tak payah la advertise diri sendiri boleh menjahit.

Yeah rite.
Atas sebab kesihatan lah sangatttttt.
Akak ni memang teringin nak dapat penyakit kot.

Ujung-ujung mengaku jugak salah tu dari kau kan?
Tapi kau meroyan macam aku yang buat salah kat kau.
Ni la aku cakap orang saiko perangai memang macam ni.
Mula-mula dia hentam kita gila babi sampai tak masuk akal, pastu bila kita sound dia suruh pikir balik balasan Allah tu, terus kejung.
Kan dah bagus dari awal kau cakap baik-baik 'Baju tak siap'.
Ni tak.
Dia nak jugak deal tu tapi tak buat-buat, pastu suruh customer tunggu dia.
Tengkorak kau.

Apa ntah masalah orang tua ni.
Aku punya request simple je.
Aku pulangkan balik kain yang tak bersiap tu, yang SEHELAI tu je pun. Kau siapkan, aku bayar.
Susah sangat ke nak paham?
Ada masalah?

Aku malas nak layan dah orang macam ni, last-last aku reply :

SMS aku :
Ok fine takpe. Sy akan tetap masukkan duit pd bank akak. Tp please la kak, lain kali buat la keje betul2. Jgn byk sgt berdalih. kalau akak di pihak yg benar, dari awal lg akak berani bagitau saya baju tak sempat siap.
posted by aveo757 @ 9:23 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER