walk on wings, tread in air: Celebrate lagi <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Celebrate lagi
2011-12-27
Sabtu lepas 23 Dec, En Wan bawak aku gi Watami Japanese Restaurant kat 1-U untuk celebrate 13 tahun first time jumpa. Wedding anniversary tunda 4 bulan baru nak celebrate pun takde hal, tapi kalau anniversary first time jumpa memang kena tepat pada tarikh.

Malam sebelumnya aku dah nampak En Wan asik la mengadap iPAD entah apa dia kelebet. Rupanya survey Japanese restaurant yang ok untuk bawak aku. Sebab dia paham bini dia ni kan ada macam jakun-jakun sikit. Makanan yang pelik-pelik ni memang payah la nak masuk tekak aku. Maklumlah dah sebati dengan masakan mamak.




Watami ni ada 2, satu kat 1-U satu lagi kat Pavi.
Tapi nama aku nak bersesak-sesak kat Pavi tu memang takde la kan. Cukuplah sekali dulu aku stuck sejam just nak carik parking je. Nak pulak Sabtu lepas X'mast eve, lagi la sorry the morry aku nak masuk KL.
So, kitorang ke 1-U je. Itupun hazabullah.
Even guna One Card, still tak jumpa parking. But better la dari non-one card user, gila babas punya sesak kat dalam tu.

Kalau nak gi Watami, korang kena carik parking kat area Rainforest.
Keluar-keluar je pintu lift terus nampak Watami.



En Wan telah mengetest this waitress if dia faham bahasa Jepun.
Logically, kau keje ambik order haruslah faham Nihongo kan.
Waitress ni bagus. Dia faham. Yang tak paham, aku. Sengih-sengih hangguk-hangguk je la aku kat depan tu.

Kata celebration, haruslah keluar berdua je.
Barulah boleh mengimbau kenangan 13 tahun lepas disaat-saat En Wan first time jumpa aku bawak kepok lekor as buah tangan.

Sape perasan tasbin tanga aku dah tinggal 2 benang je terjuntai sebab dua-dua bijik dah gone Rayyan gigit sampai putus.



Watami ni casual Japanese restaurant, so the food takde la macam kuno Japanese sangat. Even En Wan pun kata makanan dia very relaxing, casual and takde sebab untuk first time tak boleh makan. Portion dia pun cute-cute je.



Ini aku punya, Orange Cassis without alcohol. SLURPPPPPPPPPPP!

En Wan ntah apa-apa minu green tea. Jalan jauh-jauh, setengah jam stuck carik parking, pastu kau mintak green tea je?? Takat green tea, aku hari-hari minum kat rumah.



Tempura shrimp



Okonomiyaki

Dia punya habuk-habuk ni sedapppppppp!


Ni sebenarnya kontrol 'cepat la ambik...cepat la..nak jatuh ni!!!'
The first time aku guna chopstick was masa aku ke Jepun tahun 1989.
Sejak aku guna, aku takde rasa nak guna lagi dah pastu. Sebab payah gila. Tak kenyang aku makan.
Tapi En Wan guna macam sap sap soi. Zup zup zup zup habis semangkuk nasi.
En Wan kata makan guna chopstick ni ajar kita sabar and makan slow-slow.
Elehhhhh, takat nak makan slow-slow pakai je PB. Jangan kata makan slow, terus sengkak perut kau nak makan.


Japanese Tofu with cheese
Menggelegak-gelegak cheese dia kan??
Hahahha...marilah ke mari makan cheese. Kita manjakan perut kita. Kita bahagiakan lelemak-lelemak yang sedia ada. Biar babat-babat kita gembira mendapat kawan baru.


En Wan boleh masuk banyak-banyak sekali dalam mulut. 
Aku guna chopstick sampai give up nak makan.
Angkat angkat jatuh. Angkat angkat jatuh.


Rice and misoshiru

Dari dulu lagi aku memang takleh gi dengan misoshiru ni. Tak tau pesal. Tapi everytime ada misoshiru aku akan tetap rasa cuma takat rasa je la. Nama nak jadi feveret hirup sampai habis like orang lain memang tak la.


Grill squid Japanese style.

Tidak terkata kelazatannya.


Disebabkan meja pun kecik, jadi cukup sampai di sini ajelah pengoderannya.
Itupun, En Wan nak order sushi.
Aku cakap kalau nak makan, makan sorang.
Aku kalau lapar tahap kebulur menggigil-gigil pun aku takkan sentuh sushi.


Even portion dia kecik-kecik tapi sebab Japanese food ni selectuon dia banyak, memang bangsa makan lauk, so kenyang gila! Nasi aku half pun tak luak but perut aku dah sengkak macam nak terbelahak sebab aku ratah lauk macam nak gila. En Wan la ni, order selagi ada sampai tak larat nak jalan. Keluar dari Watami terus balik. Datang jauh-jauh just nak makan je.


Aku kan mementingan kesopanan dan kesusilaan, so makan misoshiru pun nak pakai sudu.
En Wan tarik sudu aku 'Mana ada orang minum misoshiru pakai sudu. Hirup!'
Terpaksa la aku ambik mood Oshin kejap baru boleh hirup.

Still.....cannot gi.


Watami ni ok. Untuk orang yang belum biasa dengan Japanese food, boleh la try Watami dulu. Food dia tak heavy and menu dia menarik. Aku jarang makan makanan Jepun sebab sejak aku try food dia time kat Fukuoka dulu, maybe mak angkat aku masak makanan Jepun yang betul-betul Jepun punya, since that time aku tolak Japanese food. Memang pangkah gila-gila. Bila En Wan ajak aku try makanan Jepun memang aku rejek awal-awal. Luckily dia berjaya convince-kan aku yang Watami is different. Sejak masuk Watami last week, aku rasa macam nak makan Japanese food lagi. But maybe kat Watami je la kot.
posted by aveo757 @ 10:31 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by

Free Blogger Templates

BLOGGER