walk on wings, tread in air: Boleh la guna jugak quote ni kalau rasa-rasa nak menangkan diri jugak. <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Boleh la guna jugak quote ni kalau rasa-rasa nak menangkan diri jugak.
2011-12-20
Aku tersenyum baca this komen kat FB aku :

"a wise man once told me: who the hell do we think we are to burst into other peoples' lives and tell them what they can.. or cannot do? it's not legal... and worst than that, by GOD.. it's not even right".


Quote tu memang nice, sedap dibaca.
But sorry, to me, not applicable to all situation.

Actually quote ni aku pernah dengar dari mulut orang lain.
Puncanya, mak bapak dia meninggal. Tapi bapak dia ada hutang kat a few orang jugak.
So, dorang adik-beradik pakat-pakat nak jual mana-mana harta peninggalan arwah yang still available untuk bayar hutang-hutang tu. Tapi tu plan asalnya la.
But lumrah manusia ni kalau nampak duit berkepuk-kepuk, dia punya sakai tu lain macam sikit. Nak pulak kalau duit tu jatuh free dari langit tanpa usaha sendiri, memang sedap nak dikendurikan.

Tetiba dorang tukar plan, half ambik anak-beranak.
Lagi half bahagi-bahagikan kat pemiutang-pemiutang. Memang tak cukup nak bayar semua hutang-hutang tu. Tapi biasa la kan, dorang ni semua bijak-bijak blaja tinggi-tinggi, so lagi panjang la akal masing-masing. Tapi panjang lagi kebodohannya. Katakan hutang tu RM1K, dia pi bayar RM200 yang balance tu mintak halalkan. Kat pemiutang lain pun buat benda yang sama, bayar sikit, yang lain tu mintak halalkan.
Padahal duit sebenarnya ada, tapi dorang adik-beradik nak merasa duit peninggalan katanya.

Bila dia cerita kat aku pasal tu (dengan muka takde efek), aku pun cakap la (tapi bukan nada series, but lebih kepada general) "Eh, kau tak boleh buat macam tu. Bukannya takde duit, kau ambik duit tu buat apa".

Eh tetiba meroyan.
Dia kata AT LEAST dia bayar.

Memang la kau bayar. Sape yang kata kau tak bayar. But kau pun tau kau yang plan untuk tak bayar semua padahal duit tu ada. Duit pun bukan kau punya.


Pastu terus dia cakap quote tu kat aku.
Aku macam "Okayyyyyyyyyyyyyy".

Pastu aku diam je la.
Malas layan.

Betul, kita takde hak untuk mengatakan orang tu salah, orang ni salah. Apa dia buat salah, apa dia buat tak betul. But sometimes ada benda yang kita perlu cakap untuk bagitau kat orang yang tindakan itu adelah salah. Kau nak dengar tak dengar, terpulang. Aku ada hak untuk bercakap, kau ada hak untuk taknak layan. Simple. Tak payah meroyan.

But, kalau that quote adelah benar untuk semua situasi, memang huru-hara la dunia beb. Tak guna la ada undang-undang bai.
posted by aveo757 @ 11:54 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER