walk on wings, tread in air: Terima kasih atas nasihat tapi sebelum nasihat orang, nilai diri sendiri dulu <body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d32934260\x26blogName\x3dwalk+on+wings,+tread+in+air\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_HOSTED\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://www.dianaishak.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://www.dianaishak.com/\x26vt\x3d8062139435797511136', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>



CONTACT ME

aveo757@yahoo.com (personal)

See my complete profile
TRAFFIC
MY READING


Terima kasih atas nasihat tapi sebelum nasihat orang, nilai diri sendiri dulu
2011-11-08
Penat betul today sehari suntuk aku atas jalan kesana sini.
Tapi malam ni aku penat bukan saje badan dan otak, tapi HATI sekali!!

Siang tadi aku singgah masjid kat area Subang Parade untuk zohor.
Masa aku solat tu ada sorang akak nurse solat sekali.
Kalau nak ikut gayanya akak tu macam biasa solat situ sebab dia yang tunjukkan aku tempat solat muslimat sebab nampak aku tercangak bangak cari tempat solat.
Akak tu habis solat awal, so tinggal aku sorang je akat surau muslimat.
Lepas habis solat tu biasa la kan, touch up.
Masa aku bersila ngadap cermin aku nampak ada sorang akak ni masuk.
Tau-tau akak ni pergi depan aku and dengan rudenya sound 'Kat sini tak boleh mekap ye sebab sini ada malaikat'.

Gila tersentak aku sekejap.

Tapi adat masuk tempat orang (walaupun secara lojiknya masjid adelah harta wakaf), aku just cakap 'Oh, ye ke? Sorry'.

Terus kemas-kemas barang and keluar.
Tak sempat nak sampai kat car park aku dah berjurai airmata.
Aku rasa macam terhina gila and buruk sangat bila dia mention 'Sini ada malaikat' seolah-olah aku ni setan yang tersalah masuk tempat.

Aku tak faham apa motif dia cakap 'Sini ada malaikat' dengan situasi aku sedang touch up????

Tapi after a while aku cuba bersangka baik.
Maybe dia bermaksud nak cakap yang tak payah la nak bermekap ni segala, haram hukumnya berhias kalau bukan untuk suami.
Tapi apesal akau biadap sangat tegur amacam tu?
Seriesly cara dia tu tak kena lansung.
Sometimes aku terfikir apesal la orang-orang yang 'tebal iman' ni kebanyakkannya berdakwah tak guna otak and suka perlekehkan orang?
Bukan ke dakwah tu ada caranya?
Kalau macam ni la gayanya 'pendakwah', aku rasa ramai yang lebih rela tak berubah ke arah kebaikan kot.

Aku tak pernah jumpa la orang macam ni peliknya perangai.
Aku boleh bayangkan la spesis ni bangsa yang takde saper nak buat kawan.
Kalau dia hidup berkawan, bermasyarakat, mesti dia tau apa itu adab bermasyarakat.

Ni samala macam budak HUKM yang tegur aku kat tengah-tengah jalan dulu.
Selamba tapir je tanya 'Keje awak ni ada kaitan ke dengan cara berpakaian?'.
Kau ingat aku melacur ke????

Ni semua bangsa nak 'berpesan-pesan' tapi tak kena gaya.

Likd makcik kat masjid tadi, tak boleh ke kau cakap 'Mintak maaf ye nak, kat sini tak boleh mekap'. Or kalau nak berdakwah sangat pun tak boleh ke kau cakap 'Kalau boleh tak payah la mekap sangat-sangat kalau keluar rumah, tak elok. Boleh mendatangkan fitnah'.
Aku pun sedap sikit dengar.

Ni tak.
Apesal kau nak kena mention 'sini ada malaikat'?
Setau aku malaikat ni ada kat mana-mana.
Cara dia sebut tu macam aku ni bawak najis masuk masjid.

Ni la first time aku dengar orang kata dalam masjid tak boleh bersiap.
Selama ni kalau aku singgah mana-mana masjid TAK PERNAH sekalipun orang cakap dalam masjid tak boleh mekap.

Nak tegur tu biar la dengan cara yang betul dan berhemah.
Cuba selidik dulu kaji dulu, dalami dulu tindakan kau tu betul ke tak.
What if ada mat rempit yang singgah solat dengan selauar jeans lusuh, baju gamba metal rabak-rabak?
Kau nak sound direct ke?
Setau aku yang tak cetek ilmu agama lagi tak alim ni, apa-apa perubahan ke arah kebaikan kita perlu gunakan pendekatan perlahan-lahan. Apa motif kau sound secara rude kalau bukan untuk memalukan dan menghina?

Muka kalau mekap-free, tapi hati busuk, aku rasa malaikat pun taknak dekat jugak.
posted by aveo757 @ 10:41 AM  
Newer›  ‹Older

HIGHLIGHT PROMO

SEARCH

MEDIA CHANNELS




POST SANG NILA UTAMA
MY PREVIOUS POST
MY OLDER POST
MY TRAVEL DIARY
TEMPLATE by


BLOGGER